Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Tropická klíšťata ve střední Evropě. Je třeba se jich obávat?

Letos internet zaplavily zprávy o nebezpečném druhu klíšťat, který se sem dostal z Afriky. Představují pro nás tito exotičtí parazité vážné zdravotní riziko, nebo jde pouze o nafouknutou mediální bublinu?

V Německu i Česku

Vědci letos objevili v lesích na území Německa (Dolní Sasko, Hesensko) a Česka (Jihomoravský kraj , výchovní a severní Čechy) gigantická klíšťata, která se běžně vyskytují pouze v Africe, ve Středomoří a na Balkáně. Nalezeno bylo několik exemplářů, ale pouze jedeno jediné klíště bylo skutečně infikované.

Hyalomma marginatum

Africký druh klíšťat Hyalomma marginatum je přibližně 5x větší než klíště obecné. Jeho rozměry dosahují až dvou centimetrů a identifikujete ho podle jeho pruhovaných nohou, čímž se na první pohled výrazně liší od klíštěte obecného.

Vědci spekulovali nad otázkou, jak se sem tento cizokrajný parazit dostal. Dospěli k názoru, že byl do střední Evropy nejspíše zanesen stěhovavými ptáky.

Tropické klíště

Choroby

Tento druh klíštěte nepřenáší "pouze" boreliózu a encefalitidu. Dokáže napáchat mnohem více škody než klíště obecné. Mezi nejzávažnější se řadí dva druhy krvácivých horeček a skvrnitý tyfus. Je ale důležité si uvědomit, že ne všechna klíšťata jsou přenašeči těchto nákaz.

Výskyt

O tom, zda se v našich podmínkách tito noví návštěvníci usídlí natrvalo, zatím odborníci spekulují. Teprve následující roky tuto možnost potvrdí, nebo vyvrátí. Tropická klíšťata už se totiž v Německu a jiných zemích střední Evropy v dřívějších letech objevila. Jejich počet byl ale o několik nižší než ukázala letošní čísla.

Profesorka Dr. Ute Mackenstedtová, vědkyně Univerzity v Hohenheiumu, uvedla, že nálezy těchto klíšťat jsou zatím výjimečné.

Hostitel

Doktorka Mackenstedtová dále dodává, že dospělá klíšťata si vyhledávají jako své hostitele převážně velká zvířata například koně. I přesto ale varuje, že člověk patří také mezi potenciální hostitele. Oproti tomu larvy a nymfy se nachází hlavně u ptáků a malých savců, na kterých zůstávají až 28 dní. To je důvod, proč mohou být lehce přeneseny migrujícími ptáky do střední Evropy.

Tropická klíšťata a počasí

Letošní počasí těmto parazitům vyloženě přálo. Mají totiž raději nižší vlhkost a vyšší teploty. A právě suché teplé léto vytvořilo ideální životní podmínky pro tyto nové návštěvníky.

Závěrem

Výskyt tropických klíšťat je v Evropě zatím velmi vzácný. Proto není třeba panických obav. Určitě ale doporučujeme každou hlavní klíšťovou sezónu (začátek března až konec října, někdy i v listopadu) dodržovat následujících 8 rad, které vám pomohou předejít setkání s klíštětem a vyvarovat se tak možného nakažení klíštětem obecným i jeho vzdálenými příbuznými.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza