Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty

Často se nás ptáte, jak se před klíštětem obecným co nejlépe chránit. Dnes vám na tuto otázku odpovíme a prozradíme tipy, které zabírají nám, odborníkům na klíšťata.

Prevence je důležitá. Správným chováním snížíte pravděpodobnost přisátí klíštěte a možnost nakažení lymeskou boreliózou, klíšťovou encefalitidou a dalšími nemocemi.

Klíšťat za poslední roky přibylo a jejich aktivita je i letos poměrně vysoká. Proto je potřeba chovat se obezřetně a předcházet přisátí dříve, než později řešit případné zdravotní komplikace.

Vhodně se oblékejte

V přírodě noste světlé oblečení z hladkých materiálů, které klíštěti ztíží jeho uchycení. Tmavým oděvům se vyhněte.

Používejte repelent

Nezapomínejte na repelent. Naneste ho především na spodní část nohou až po kolena. Účinnost na komáry trvá déle než na klíšťata. Počítejte tedy s tím, že pokud repelentní složka působí na bodavý hmyz 4 hodiny, klíšťata bude odpuzovat přibližně 2 hodiny. Aplikaci repelentu pravidelně během pobytu venku opakujte.

Pohybujte se po zpevněných cestách

Převážně v listnatých a smíšených lesích se pohybujte pouze po zpevněných cestách. Nesedejte a nelehejte si v porostech (a to ani s použitím podložky). Nevstupujte do bylinné vegetace a křovin.

kliste priroda

Prohlížejte se při pobytu venku

Během pobytu venku se čas od času prohlédněte. Pro snazší odhalení případného klíštěte poslouží světlá barva oblečení.

Zkontrolujte se po návratu domů

Pokaždé, když přijdete z přírody domů, prohlédněte se. Může se stát, že se klíště ještě nestihlo přisát. Zakousnutí mu totiž trvá přibližně 6-8 hodin.

Pozor na domácí mazlíčky

Vybavte svého psa a kočku antiparazitiky ve formě obojku nebo spot-on. U některých přípravků je potřeba aplikaci několikrát opakovat, jiné dokáží zvíře ochránit po celou sezónu. Přisáté klíště na domácím mazlíčkovi představuje riziko nejen pro něj, ale i pro vás. Více jsme pro vás sepsali v odkazu Klíště a domácí zvíře

Kvalitní přípravky seženete například na stránkách www.vaschovatel.cz. Seženete tam jak antiparazitika pro psy, tak antiparazitika pro kočky

kliste pes kocka

Udržujte svou zahradu

Nenechte vaší zahradu dorůst do stavu džungle. Vysoká tráva poskytuje klíšťatům dostatečné množství stínu a vlhkosti. Tyto podmínky jsou pro jejich život ideální. Naopak posekané trávě a zastřiženým upraveným keřům se vyhýbají.

Sledujte aktivitu klíšťat

Český Hydrometeorologický ústav přináší pravidelně v období od dubna do října hlášení o aktivitách klíštěte obecného na našem území. Sledujte jejich předpověď a dbejte na aktuální doporučení.

Klíšťata jsou profesionálové v přežití a ve způsobu, jak si dokáží počkat na svou oběť. Pokud na sobě i přes veškerá doporučení najdete přisáté klíště, co nejdříve ho odstraňte. PŘESNÝ NÁVOD NA ODSTRANĚNÍ KLÍŠTĚTE NAJDETE ZDE.

Chcete li mít jistotu a včas se dozvědět, jestli nebylo klíště nakažené, zašlete ho k nám do laboratoře. Provedeme jeho vyšetření a do 3 pracovních dnů se dozvíte výsledky.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza