Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Klíště a kojení - přenáší se kojením borelióza a encefalitida?

Našla jste si klíště a obáváte se, aby se onemocnění skrze mateřské mléko nepřeneslo na miminko? Jak velké riziko představuje klíšťová encefalitida a lymeská borelióza v období kojení?

Je přenos onemocnění skrze mateřské mléko možný?

Klíšťová encefalitida - Klíšťová encefalitida představuje jediné onemocnění, u kterého byl přenos kojením na miminko prokázán.

● Lymeská borelióza - nepřenáší se kojením.

Ehrlichióza - přenos kojením dosud nebyl zaznamenán.

Jste očkovaná?

Pokud jste očkovaná proti klíšťové encefalitidě (tzv. klíšťovka), možnost přenosu jakéhokoliv klíštětem přenosného onemocnění je téměř nulová. Pokud ale očkovaná nejste, doporučujeme zaslat pro jistotu klíště na vyšetření (viz následující postup).

Klíště a kojení

Jak postupovat?

Našla jste si klíště? Dobrou zprávou je, že ne vždy to musí znamenat, že jste se nakazila a že se musí onemocnění přenést na miminko. Jak tedy postupovat, abyste s jistotou vyloučila rizika a získala klid, případně zahájila co nejrychleji vhodnou léčbu?

① Klíště vyndejte co nejdříve

Důležité je klíště odstranit co nejdříve od chvíle, kdy ho objevíte. Čím déle zůstává přisáto, tím se zvyšuje možnost nákazy. Přečtěte si přesný postup, jak správně vyndat klíště.

Pošlete klíště na analýzu

Pokud jste si vyšetřit klíště ještě nikdy nenechávala, období kojení (i těhotenství!) je ten pravý čas, kdy tuto možnost využít. Výsledky vyšetření klíštěte se dozvíte do tří dnů (při expresním vyšetření i dříve). Pokud se test ukáže negativní, můžete pustit celou klíšťovou záležitost z hlavy. Pokud naopak pozitivní, zahájíte léčbu včas a podniknete důležité kroky k minimalizaci rizika.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza 

 S kojením nepřestávejte

V průběhu čekání na výsledky s kojením nepřestávejte. I v případě pozitivního výsledku klíštěte na virus klíšťové encefalitidy to ještě neznamená, že u vás toto onemocnění propukne a že se přenese kojením i na dítě.

 Navštivte lékaře

Byl test na virus klíšťové encefalitidy pozitivní? Zajděte za dětským lékařem a situaci s ním konzultujte. Lymeská borelióza se na děťátko kojením přenést nemůže. Zde připadá jediná kontraindikace, a tou je podávání penicilinových antibiotik mamince v období kojení. V takovém případě celou situaci s lékařem proberte. Je důležité, aby zvolil taková antibiotika, která budou vhodná i pro kojící maminky. Většinou se podávají po dobu 3 týdnů.