Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Kde se klíšťata skrývají v zimě?

Uléhají k zimnímu spánku nebo jsou aktivní i v zimních měsících? A kde se schovávají před krutými mrazy?

Klíšťata se dokáží dobře aklimatizovat a svůj životní cyklus zcela přizpůsobila střídání ročních období. Během zimy jsou důmyslná. Vědí co dělat, aby přežila.

Zemřou klíšťata během zimy?

Špatnou zprávou je, že ani mrazivá zima klíšťata nezničí. Jsou to odolní tvorové. Nízké teploty mohou mít jen mírný efekt na snížení jejich populace. Klíšťata přežívají zimu díky svým hostitelům. Těmi jsou nejčastěji drobní savci a ptáci. Teplá kůže a srst zvířecího hostitele poskytuje klíšťatům ochranu před chladem a potřebnou výživu, aby překonala chladnou zimu. Od těchto zvířat se často nakazí klíšťovou encefalitidou i lymeskou boreliózou.

kliste png nákres

Jaká je aktivita klíšťat během zimy?

Schopnost klíštěte přežít zimu závisí na mnoha faktorech, mezi které patří klima, oblast i druh a vývojové stadium klíštěte. Klíšťata začínají být aktivní, jakmile teplota vystoupá na 5 °C, země je suchá a po ledu a sněhu ani památky. První jarní paprsky probouzí klíšťata a my se s nimi velmi brzy po ustání mrazivých dní můžeme začít v přírodě opět setkávat.

Klíšťata bývají aktivní v období od března do listopadu. Během této doby je dobré myslet na ochranu sebe i celé své rodiny včetně domácích mazlíčků, kteří mohou nezvaného hosta přinést až domů ve své srsti.

snowflake-34662-960-720.png

Sledování aktivity klíšťat

Chcete mít přehled o aktivitách klíštěte obecného na území České republiky? Sledujte pravidelně hlášení Českého Hydrometeorologického ústavu, který informuje o nebezpečí a možnostech napadení. Zároveň se dozvíte, jak vysoké hrozí nebezpečí nakažení klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou.

Český Hydrometeorologický ústav běžně poskytuje tato hlášení v období od dubna do října. Informovanost ale přizpůsobuje aktuálnímu počasí. V případě zvýšeného rizika publikuje tato data už od března. Přečtěte si také náš článek Změny aktivit klíšťat během roku, který se tématu věnuje podrobněji.

Sice se zatím zdá, že je zima v plném proudu a klíšťata zatím prožívají zimní spánek v srsti drobných zvířat, během několika dní se může vše změnit. Naše zimy už nejsou to, co bývaly. S prvními hezkými dny, na které se už všichni těšíme, můžeme očekávat i příchod nezvaných návštěvníků.

Chraňte své zdraví

Nezapomeňte sebe, své děti i domácí mazlíčky začít včas chránit. Sledujte naše stránky na Facebooku a novinky a zůstaňte v obraze. V případě, že na sobě objevíte klíště, doporučujeme objednat si vyšetření klíštěte a zjistit, jestli není nakažené. Investujte do sebe a svého zdraví. Je to přeci to nejdůležitější. Včasná diagnostika a léčba má zásadní vliv na váš zdravotní stav a následně i situaci celé rodiny.

 

winter-panorama.jpeg

Klíšťata dobře ví, jak zimu přežít. Teplá kůže a srst zvířecího hostitele jim pomůže přečkat mrazy a chladné období.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza