Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Změny aktivit klíšťat během roku

Věděli jste, že kromě zimních měsíců, kdy mrzne a země je pokryta sněhem, existuje neustále riziko, že chytneme klíště?

Klíšťata mohou být aktivní již od března do listopadu. Pokud venku nepanuje mráz, měli bychom chránit sebe, svou rodinu i naše domácí mazlíčky, kteří by mohli nezvaného hosta přinést domů.

roční období podzim

Český Hydrometeorologický ústav vydává pravidlné hlášení a předpověď aktivit klíštěte obecného na území České republiky. Každé pondělí a čtvrtek zveřejňují nebezpečí o možnosti napadení. Jejich předpověď zároveň zahrnuje míru pravděpodobnosti, nakolik se můžeme nakazit klíšťovou encefalitidou či lymeskou boreliózou.


Na škále od 1 do 10 se pak jednoduše dozvíte, jakou aktivitu klíšťat v daném období a lokalitě můžete očekávat. Pod pojmem aktivita klíšťat si představte počet klíšťat. Čím větší, tím je zároveň vyšší uváděné číslo.
Pro lepší přehlednost jsou čísla i barevně odlišena (od zelené jedničky po červenou desítku). Už z těchto barev lze na první pohled vyčíst míru nebezpečí.

Malé riziko: stupeň 1 a 2

Je vhodné se po procházce mezi listnatými a smíšenými porosty vždy prohlédnout, případně odstranit klíště a do přírody volit světlé oblečení z hladké látky. Toto pravidlo platí i pro další rizikové stupně.

Mírné riziko: stupeň 3 a 4

Doporučujeme používat repelent a vyvarovat zbytečnému sedání mezi porosty. Ráno i večer je nutná prohlídka celého těla.

Střední riziko: stupěň 5 a 6

Určitě opět používejte repelent a nevstupujte do křovin. Pravidelná prohlídka těla a případné odstranění klíštěte je nutností.

Vysoké riziko: stupeň 7 a 8

Pozor si dejte zejména na okraj lesa a jeho porosty, na okraj řek a potoků, na křoviny. Používejte repelent a pravidelně se prohlížejte.

Nejvyšší riziko: stupeň 9 a 10

Nedoporučujeme vstupovat do listnatých ani smíšených lesů. Pohybujte se pouze na zpevněných cestách. Použití repelentu a pravidelné prohlížení svého těla je nutností.

Český Hydrometeorologický ústav pravidelně tato hlášení poskytuje v období duben až říjen. Vše ale záleží na aktuálním počasí. V tom případě najdete aktuální informace o výši rizika již od března do listopadu.

Věříme že vám naše stránky pomáhají při řešení tohoto každoročně aktuálního tématu ať už díky poskytovaným informacím, nebo vyšetření klíšťat.

listnatý porost

Vycházky do přírody jsou krásné a zdraví prospěšné. Nezapomeňte se však chránit před nežádoucími malými útočníky.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza