Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Jaký je životní cyklus klíštěte?

Život tohoto malého živočicha je poměrně dlouhý. Životní cyklus klíštěte trvá až 6 let. Zajímá vás, jak se vyvíjí a kdy bývá klíště nejvíce aktivní?

Délka vývojových stádií klíšťat

Délku jednotlivých cyklů ovlivňují vždy dané podmínky pro život. Vývoj od vajíčka po dospělého jedince trvá klíštěti 1 až 4 roky a během té doby vystřídá zpravidla 3 hostitele. Přitom každá fáze jeho vývoje zahrnuje před obdobím sání ještě klidové stadium, jehož délka se pohybuje od 6 do 12 měsíců.

Reprodukce klíšťat

Kladete si otázku, kolik "dětí" může mít samička klíštěte? Počet nakladených vajíček za celý život samičky je v řádech tisíců, přesněji řečeno více než 2500.

Životní cyklus klíštěte

Klíště projde během svého života čtyřmi vývojovými fázemi.

Vajíčko

Vajíčka jsou nakladena samičkou do trávy.

Larva

Z vajíčka se vyvine larva klíštěte o velikosti 0,8 mm se třemi páry nohou. Larvy se živí krví malých hlodavců s maximální velikostí do 10-20 cm.

Nymfa

Metamorfózou se z larvy vyvine nymfa. Její velikost je 1,2-1,5 mm, má už 4 páry nohou a živí se krví savců o velikosti do 50 cm výšky. Může jít o zajíce, ale třeba i psa nebo kočku.

Dospělý jedinec

Dospělá samice je větší než samec. Samička měří až 4,5 mm, samec 2,5 mm. V dospělosti saje krev už pouze samička, která následně na to klade vajíčka se svými potomky. 

vývojová stadia klíštěte

Nejvyšší aktivita klíšťat

Klíšťata začínají být aktivní přibližně 14 dní poté, co odtaje sníh. Jakmile se začnou teploty pohybovat kolem 5 °C a sníh zmizí, je potřeba s klíšťaty při pobytu v přírodě počítat a to zejména v listnatých lesích.

Aktivita klíšťat trvá přibližně do listopadu. Nejvíce jim vyhovuje teplo. A protože během léta se většinou mění z jednoho vývojového stádia do druhého, můžete je najít přisáté zejména na jaře a na podzim, kdy tomu napomáhá i vhodné počasí.

Od jara do konce podzimu je proto důležité se před klíšťaty co nejlépe chránit a předcházet tak nakažení lymeskou boreliózou, klíšťovou encefalitidou a dalšími nemocemi.

Našli jste si klíště? Víme, jak správně klíště odstranit. Dodržte tento postup a vyndání klíštěte bude hračka. Zároveň také doporučujeme zaslat klíště na laboratorní analýzu, která zajistí včasné určení, zda je dané klíště přenašečem některého ze závažných onemocnění.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza