Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Druhy klíšťat žijících v České republice

Na jaká klíšťata můžete narazit v České republice? Jaký specifický druh klíšťat žije na jižní Moravě? To se dozvíte v našem souhrném článku.

Klíšťata jsou přenašeči závažných onemocnění - klíšťové encefalitidy, lymeské boreliózy, ehrlichiózy a dalších chorob, proto bychom při každém pobytu v přírodě měli vědět, s kým máme tu čest a dostatečně se před nimi chránit. S jakými druhy klíšťat se setkáte v naší zemi?

Klíště obecné (Ixodes ricinus)

Dobrou zprávou je, že v Česku se v téměř všech případech setkáte "pouze" s klíštětem obecným. Parazituje na svém hostiteli a živí se krví lidí, drobných savců, plazů a ptáků. Na člověka se může přisát klíště ve všech vývojových stádiích - larvy, nymfy, dospělého jedince. S infikovaným klíštětem obecným se setkáte po celé České republice. Vyskytuje se převážně ve smíšených a listnatých vlhkých lesích, na jejich okrajích, v blízkosti křovinatých porostů a na loukách s dostatečnou vlhkostí.

Klíště obecné

Klíšť lužní (Haemophysalis concinna)

Tento roztoč spíše než na člověku parazituje na malých savcích. Většinou si najdou za hostitele hlodavce nebo ježky. Klíšť lužní se na člověka přisaje jen opravdu výjimečně. V České republice není příliš rozšířený, ale existuje přece jen jedno místo, kde se vyskytuje, a to na jihu Moravy. Dále se nachází v Německu, Francii, ale i v Asii - v Číně i Japonsku. Daří se mu převážně ve vlhkých nížinatých lesích, loukách, v porostech podél vodních toků.

Klíšť lužní

Piják lužní (Dermacentor reticulatus)

Piják lužní dává přednost teplejším oblastem. V České republice se proto vyskytuje převážně na jižní Moravě. Pochází ze stejné čeledi jako klíště obecné a je mu velmi podobný. Piják lužní je nebezpečný především pro přenos následujících onemocnění jako tularémie a omské hemoragické horečky. Domácí mazlíčky může nakazit babesiózou.

Piják lužní
 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza