Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Nebojte se klíšťat aneb bez obav do přírody!

S přibývajícími prosluněnými dny roste i naše touha po pobytu v přírodě, posezení na louce, procházce v lese či jen po klidném odpočinku na naší zahradě. Mnozí však podléhají panice z napadení klíšťaty, která však není vůbec na místě.
Abychom si s sebou z přírody kromě krásných zážitků nepřinesli i nezvaného hosta, je potřeba se dostatečně a správně chránit. Jak s oblibou říkáme, nejdůležitější ochranou je prevence. Ta zahrnuje nejen použití repelentu, ale také vhodný světlý oděv s dlouhým rukávem i nohavicemi, zodpovědný pohyb v přírodě a také prohlédnutí svého těla po příchodu domů. Výborným doplňkem ke správnému oblečení jsou také ponožky proti klíšťatům. Zároveň můžete sledovat aktivitu klíšťat, kterou pravidelně vydává Český hydrometeorologický ústav, a kterou také pravidelně aktualizujeme na našem webu. Díky těmto zásadám snížíte riziko přisátí klíštěte a možnost nakažení lymeskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou na minimum.

klíště příroda

Neomezujte tak zbytečně své oblíbené venkovní aktivity jen kvůli strachu z klíšťat. Pokud budete dodržovat základní zásady, panika není vůbec nutná. Pokud byste si i přesto domů přinesli klíště, je důležité ho co nejdříve správným způsobem odstranit. Výbornou pomůckou pro vytáhnutí klíštěte je speciální pinzeta, kterou jde klíště snadno a rychle odstranit. Pokud byste chtěli vědět, zda Vám hrozí infekce, pošlete klíště do laboratoře na vyšetření a výsledek se dozvíte do 3 dnů.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza