Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Předpověď aktivity klíšťat

Český hydrometeorologický ústav vydává denně ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR předpověď aktivity klíšťat na celé území Česka. Pro tuto předpověď je využívána teplota a vlhkost vzduchu. Jelikož klíště nemá rádo extrémy, jeho aktivita klesá s nízkými a velmi vysokými teplotami, extrémním suchem nebo velkým vlhkem. Proto je každoročně tato předpověď vydávána cca od dubna do října v závislosti na aktuálním počasí.

Index aktivity klíšťat tedy jednoduše ukazuje na podíl klíšťat na daném místě, která jsou připravena k napadení hostitele. S rostoucí aktivitou klíšťat roste samozřejmě i riziko nakažení některou z infekčních nemocí, které klíšťata přenáší. Toto riziko je vyjádřeno na stupnici od 1 do 5 a je doplněno o doporučení, jak se při takovém stupni v přírodě a po návratu z ní chovat.

aktivita klíšťataktivita klíšťataktivita klíšťat

Stupně aktivity

Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, a případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza