Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Klíště u psa a kočky - nemoci, prevence

Přisáté klíště na psovi a kočce představuje zdravotní riziko nejen pro zvíře, ale i pro jeho páníčka. Jaká onemocnění hrozí a jak rizika eliminovat?

Nakazit se může i člověk

Z klíštěte, které si domů přinese váš mazlíček, se můžete nakazit i vy nebo vaše děti. Nejčastěji k tomu dochází při neopatrném odstraňování klíštěte z psa nebo kočky. Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy nacucané klíště ze zvířete odpadlo. Malé dítě pak v domnění, že jde o bonbon, klíště cucalo nebo dokonce i rozkouslo. Zní to možná odporně, ale opravdu i takovéto situace se stávají.

Jaká onemocnění může mazlíček z klíštěte chytit?

Klíšťata na psy a kočky přenáší bakterie, viry, prvoky (protozoa) i hlístice (nematoda). Je prokázán přenos až 150 druhů infekcí z klíšťat na zvířata. My zde dnes zmíníme tři hlavní onemocnění, které páníčky většinou zajímají nejvíce.

Lymeská borelióza

Lymeská borelióza je přenositelná i na vaše domácí mazlíčky. Představuje vážnou chorobu. Pokud jí neodhalíte včas, může dojít až k úhynu psa či kočky. Nemoc se neprojeví hned. Příznaků si u svého mazlíčka můžete všimnout klidně až za pět měsíců od infikování. U některého zvířete se první dvě fáze obejdou zcela bez příznaků. O to hůř, když je lymeská borelióza diagnostikována až ve třetí fázi. Laboratorní vyšetření klíštěte těmto komplikacím pomáhá předcházet. Včasné zjištění přítomných virů totiž iniciuje dřívější léčbu. Více o lymeské borelióze

Nejčastější příznaky

Klíšťová encefalitida

Toto onemocnění je u psů a koček poměrně vzácné. Klinické příznaky u zvířete jsou velmi podobné těm u lidí. Mazlíček je ale snáší mnohem hůře. Klíšťová encefalitida má u psů a koček většinou závažný průběh, kdy dochází velmi rychle k úmrtí. V některých případech se může objevit jeho mírnější forma podobná obrně. Více o klíšťové encefalitidě

Nejčastější příznaky

Babesióza

Babesióza způsobuje rozpad červených krvinek. Ze začátku se může projevovat nenápadně- únava, střídání zvýšené teploty s normálním stavem. Později jde o těžké onemocnění a rychlým kolapsem.

Nejčastější příznaky

Prevence

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza