Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Červený flek na kůži po klíštěti. Může to být lymeská borelióza

Objevil se vám v místě kousnutí klíštětem červený flek? Může se jednat o příznak lymeské boreliózy. Čtěte dál.

Lymeská borelióza

Lymeská borelióza patří mezi nejčastější infekční klíšťová onemocnění přenášené na člověka. Typické symptomy v první fázi vypadají jako projevy nachlazení a chřipky. Pacient trpí únavou, mohou ho začít bolet klouby a hlava, je malátný, má horečku, zimnici. První příznaky můžete pozorovat po 1 - 2 týdnech od nakažení.

U přibližně poloviny případů se objeví erythema migrans, neboli typická boreliová skvrna.

Léčbu lymeské boreliózy rozhodně nepodceňujte. Jakmile přejde do dalších stádií, je hůře léčitelná a může dojít k chronických obtížím a postihnout orgány, srdce a oči.

Nečekejte na příznaky

Pokud jste si našli klíště a chcete mít jistotu, jestli nebylo nakažené, zašlete nám ho na vyšetření. Do 3 pracovních dnů od doručení klíštěte do laboratoře budete znát výsledky. U expresního vyšetření už za 1 den. V případě, že je klíště infikované, můžete zahájit léčbu mnohem dříve, než kdybyste navštívili lékaře až s prvními projevy nemoci. Včasné zahájení léčby je základem k uzdravení.

Červená skvrna

Pokud jste měli klíště a po jeho odstranění se vám na stejném místě objevil červený flek, zbystřete, ale nepanikařte. Červená skvrnka může být pouhým projevem zánětlivé reakci na kousnutí klíštěte.

Ve většině případů skvrna pomine do 3 až 4 dnů. Pokud flek nemizí, nebo se naopak ještě zvětšuje, vyhledejte lékaře. Krevní testy má ale smysl dělat až přibližně 6 týdnů po přisátí klíštěte, protože do té doby nemusí být protilátky v krvi ještě vytvořeny. Proto doporučujeme pro vaši jistotu poslat klíště na vyšetření, kde již za 3 dny budete vědět výsledek a můžete případně ve spolupráci s vaším ošetřujícím lékařem okamžitě začít s léčbou.

borelioza skvrny

Erythema migrans - boreliové skvrny

Léčba lymeské boreliózy

Vytvoření tzv. boreliové skvrny (erythema migrans) je jednoznačným důvodem pro zahájení antibiotické léčby. Skvrna má větší vypovídající hodnotu než stanovení protilátek v krvi, které se v těle tvoří až 6 týdnů, takže by v počáteční fázi onemocnění nemusely být dle krevních testů prokázané.

Včasnost nasazení antibiotik u onemocnění boreliózou je zásadní pro vyloučení pozdějších komplikací!

Jak se chránit

Bohužel proti lymeské borelióze neexistuje očkování. Ochráníte se nejlépe tak, že snížíte možnost přisátí klíštěte na minimum a při pobytech v přírodě budete opatrní. To zahrnuje vhodné oblečení, používání repelentu, vyhýbání se rizikových míst apod. Přečtěte si náš článek s názvem: Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza