Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Lymeská borelióza a její původce

Lymeská borelióza (LB) je nejčastějším onemocněním přenášeným klíšťaty v České republice, zároveň je to nejčastěji přenášené onemocnění ze zvířete na člověka v Evropě, Asii a Severní Americe.

Původce

Původcem LB jsou bakterie komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Borellia má spirálovitý tvar a přežívá ve střevech některých infikovaných klíšťat. Poté, co se klíště přisaje na zvíře nebo člověka, bakterie se přemisťuje do slin a následně pak do těla hostitele (po 12-24 hodinách od přisátí). Infekci nepřenáší pouze dospělá klíšťata, ale i jejich mladší vývojová stádia, přenos mezi lidmi není možný.

lymeská borelióza

Příznaky

Typickým příznakem LB je zarudnutí v místě, kde bylo klíště přisáté, tzv. boreliová skvrna. Ta se může objevit po 4-5 dnech. Je přesně ohraničená s bílým středem. Dalšími příznaky mohou být únava, malátnost, horečka, bolest hlavy a bolest svalů i otoky lymfatických uzlin. Pokud zaregistrujeme takovéto příznaky, měli bychom vyhledat lékařskou pomoc.

boreliový flek

Pokud není LB včas přeléčena antibiotiky, může přejít do další fáze, která postihuje klouby, nervový systém a srdce a přejde do třetí fáze, znamenající celoživotní potíže (např. bolest kloubů, zánět osrdečníku nebo poruchy paměti).

Prevence

Bohužel neexistuje očkování proti LB, důležitá je tedy prevence. Při pobytu v přírodě používejte repelenty, vhodné oblečení a obuv. Po příchodu domů se nezapomeňte zkontrolovat. Pokud najdete přisáté klíště, co nejdříve ho odstraňte.

Abyste zjistili, zda bylo klíště infikované, můžete ho zaslat na vyšetření, výsledek budete mít do tří dnů. Bude-li výsledek pozitivní, neznamená to, že jste se museli nakazit, nic méně je dobré pozorovat se a při projevení se příznaků zmiňovaných výše navštívit co nejdříve lékaře.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza