Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Případů nemocí přenášených klíšťaty loni po roce opět přibylo

Nemocemi přenášenými klíšťaty onemocnělo v roce 2022 více lidí než v roce předešlém. Z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) však můžeme vyčíst, že tato čísla nevybočují z průměru posledních let. Případů lymeské boreliózy bylo přes 3500 a případů klíšťové encefalitidy téměř 700.
Téměř pětina všech nakažených klíšťovou encefalitidou je z Jihočeského kraje, který již tradičně vede v celkovém počtu nakažených nemocemi přenášenými klíšťaty. Hned za ním následuje kraj Vysočina či Středočeský kraj. Na opačném pólu s nejméně nakaženými se pak nachází Karlovarský kraj a hlavní město Praha.

případy onemocnění klíštětem

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které napadá mozek a mozkové blány. Lymeská borelióza je naopak bakteriální onemocnění, které se dá léčit antibiotiky. Obě onemocnění se zpočátku projevují únavou, bolestmi hlavy či teplotou. U boreliózy se navíc může vyskytnout typický červený flek s bílým středem. Klíšťová encefalitida může mít i závažné trvalé následky, proto velice doporučujeme se proti tomuto onemocnění, na které zatím neexistuje léčba, naočkovat. Lidem nad 50 let hradí toto očkování pojišťovna. U mladších lidí pak pojišťovny na očkování částečně přispívají z fondů prevence. Celorepublikový průměr proočkovanosti je 38%, což je ale v porovnání s ostatními evropskými státy nedostatečné. Přitom v České republice je každý rok diagnostikováno nejvíce případů klíšťové encefalitidy v celé Evropě.


Nezapomínejte se také po každé procházce v přírodě zkontrolovat, zda se na vás klíště nepřisálo. Pokud ano, co nejrychleji ho správně odstraňte, jelikož k přenosu klíšťové encefalitidy dochází během několika desítek minutek, u lymeské boreliózy je to pak cca 24 hodin. Případně můžete i pro vaši jistotu poslat klíště na vyšetření do laboratoře.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza

Zdroj: https://szu.cz/publikace/data/infekce-v-cr/rok-2022/