Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Nákaza klíštětem hrozí i na podzim

Kde se klíšťatům daří? Kdy jsou klíšťata nejaktivnější? A proč i na podzim představuje člověk pro klíště častého hostitele?

Kde se klíšťatům nejlépe daří?

Klíšťata se vyskytují převážně v listnatých nebo smíšených lesích a parcích, na okrajích vodních toků a v křovinatých oblastech. Taková místa jim poskytují důležitou vrstvu opadu a bylinného podrostu, které slouží jako možnost úkrytu i načerpání vlhkosti. Neméně důležitý je zároveň hojný výskyt hostitelů. Mezi ně patří drobní hlodavci, zajíci, ptáci, vysoká zvěř, ale i psi a lidé. V takovém ideálním prostředí je možné během pouhé jedné hodiny najít desítky, ale i stovky klíšťat.

Klíště v lese

Klíšťata bývají aktivní od března do listopadu

Klíšťata jsou obvykle aktivní od jara do podzimu. V období od dubna do října (případně od března do listopadu) poskytuje portál Českého hydrometeorologického ústavu předpověď výskytu klíštěte obecného na území České republiky. Lékaři doporučují sledovat tuto předpověď nejen během hlavní sezóny, ale právě i na jaře a na podzim, kdy lidé často podcení situaci a po návratu z přírody mohou být nemile překvapeni.

Setkáte se s nimi i na horách

Díky měnící se krajině a zvýšeným teplotním průměrům v posledních dvaceti letech dochází k výskytu klíšťat i ve vyšších nadmořských výškách. Klíště můžete chytit i na horách. Pokud bydlíte v horských oblastech nebo milujete výlety za vysoce položenými přírodními krásami, nezapomeňte se i zde před klíšťaty chránit od jara do podzimu.

Houbaření a výlety do přírody

Jak už bylo řečeno výše, aby se klíšťatům dařilo, je pro ně důležitá nejen oblast a možnost úkrytu před nepříznivým počasím, ale i dostatečný počet hostitelů. Člověk a pes patří mezi jedny z nich. Houbaření a oblíbené výlety do podzimní přírody (zejména krásných barevných smíšených lesů) klíšťatům nahrávají. Neříkáme, že musíte celý podzim prosedět doma. Jen buďte při pobytu v přírodě stejně tak opatrní na podzim a na jaře, jako v létě. Přečtěte si také náš článek: Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty.

Klíště podzim

Čím déle přisáté klíště, tím hůř

Na přenos klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy na člověka hraje mimo jiné roli i délka přisátí klíštěte. A právě na podzim, kdy už se domníváme, že se klíšťata uložila k zimnímu spánku, nás může jejich nález na těle nepříjemně překvapit. Pokud chcete mít jistotu, že přisáté klíště nebylo nakažené, zašlete ho na vyšetření do naší laboratoře. Během tří dnů se dozvíte výsledek. V případě, že se nákaza klíštěte potvrdí, začnete včas podnikat patřičné kroky a navštívíte lékaře. Včasná léčba je zásadní pro úspěšné zvládnutí choroby.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza