Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Klíště v těhotenství. První trimestr je nejrizikovější!

Přisáté klíště v těhotenství představuje riziko nejen pro budoucí maminku, ale i pro ještě nenarozené miminko. Prevence je zde rozhodně na prvním místě!

První trimestr je nejrizikovější

Choroby přenášené z klíštěte na člověka mohou mít v průběhu těhotenství vážnější formu. Vždy záleží na imunitě matky a také stádiu těhotenství. Nejvíce rizikový je první trimestr, ve kterém probíhá významný vývoj plodu - mohlo by dojít ke vzniku vývojových vad nebo i k potratu.

Prevence je klíčová

Léčba klíšťových onemocnění může být během těhotenství komplikovaná. Některé léky mají neblahý vliv na vývoj plodu a průběh gravidity. Určité patogeny mohou být skrze placentu (případně později mateřského mléka) přeneseny na dítě. Proto se v těhotenství více než kdy jindy vyplatí myslet na prevenci a vyhnout se setkání s klíštětem. V předchozím článku jsme psali o tom, jak se co nejlépe chránit před klíšťaty. Sledujte také aktivitu klíšťat na portálu Českého Hydrometeorologického ústavu.

Klíště v těhotenství

Lymeská borelióza v těhotenství

Bakterie lymeské boreliózy mohou být přeneseny z matky na plod a poškodit ho. Patogen prostupující skrze placentu může mít v tomto případě za následek až potrat, narození mrtvého dítěte nebo vývojové vady. Jak už bylo zmíněno, nejrizikovější je období prvního trimestru. Včasná léčba vhodnými antibiotiky dokáže minimalizovat negativní vliv a poškození plodu.

Klíšťová encefalitida v těhotenství

Zatím nebylo prokázáno, že může dojít k přenosu onemocnění klíšťovou encefalitidou během těhotenství z matky na plod. Těhotenství ale může ohrozit zhoršený zdravotní stav maminky v průběhu choroby.

Včasná diagnostika

Čím déle je klíště přisáté, tím pravděpodobnější je přenos nákazy. Například u lymeské boreliózy nastává přenos spirochét nejdříve po 6 až 12 hodinách od přisátí klíštěte, po 24 hodinách od přisátí už jsou bakterie způsobující lymeskou boreliózu schopny infekci ve většině případů rozvinout. Zároveň platí, že čím dříve u nakažení nemocemi přenášených klíšťaty začne s léčbou, tím lépe. Zašlete klíště na vyšetření a do tří dnů se dozvíte, zda bylo infikované. Určitě to stojí za to. Nejen pro klid duše, ale i pro případné včasné zahájení léčby.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza 

Klíšťová encefalitida - očkování v těhotenství

V průběhu těhotenství se očkování nedoporučuje. Není dostatek vědeckých studií, které by prokazovaly jeho bezpečnost v těhotenství. Existují ale rozdíly v jednotlivých vakcínách. Inaktivované očkovací látky za jistých okolností podat lze. V případě zájmu o očkování se poraďte se svým lékařem.