Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Klíště: fungují nejčastější babské rady a domácí přírodní repelenty?

Nejúčinnější prevencí proti onemocněním přenášenými klíšťaty je zabránění přisátí těchto malých parazitů. Kromě repelentů dostupných v lékárnách a drogeriích se také často tradují tzv. babské rady a recepty na přírodní repelenty, které si můžete připravit sami doma. Pojďme si jich dnes společně pár představit. Opravdu jsou tak účinné, jak se tvrdí?

V začátku bychom rádi zdůraznili, že nejdůležitější ochranou je prevence, která zahrnuje nejen použití repelentu, ale i vhodný oděv do přírody, zodpovědný pohyb v přírodě, pravidelné prohlížení svého těla, dětí i mazlíčků po návratu z přírody i sledování aktivit klíšťat. Přečtěte si celý článek s názvem: "Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty".

Předem upozorňujeme, že žádný repelent, ať už ten z lékárny, drogerie nebo doma připravený, není všespásný a 100% účinný. V ochraně před klíšťaty nelze spoléhat pouze a jedině na repelent. Pokud ale dodržíte naše tipy z článku "Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty", výrazně tím snížíte možnost toho, že si na vás klíště pochutná.

A nyní už k domácím přírodním repelentům a babským radám proti klíšťatům. Co tradovaly naše babičky?

Repelent z octu

Smíchejte v uzavíratelné nádobě s rozprašovačem 1 díl jablečného octu s 2 díly vody. Případně můžete přidat několik kapek vonného olejíčku. Ideální je levandule nebo máta. Promíchejte a nastříkejte dle potřeby než vyrazíte do přírody a opakujte i během pobytu v přírodě.

Síla citrusů

Citrusy klíšťatům nevoní. Připravte si domácí "lektvar" z citronů, pomerančů, limetek nebo grepů. Do necelého litru vody přidejte několik kousků oloupaných a nakrájených citrusů - čím koncentrovanější odvar vznikne, tím lépe. Poté vařte 60 minut, sundejte z plotny a nechte vychladnout. Na závěr odstraňte z odvaru vyvařené citrusy a máte hotovo. Opět můžete nalít do nádoby s rozprašovačem a používat jak před, tak v přírodě.

Vitamín B

O síle vitamínů skupiny B už jste jistě ve spojení s klíšťaty slyšeli. V souvislosti s nimi se nejčastěji doporučuje užívat pivovarské kvasnice z lékárny. Nejedná se tedy o klasický repelent stylu - nastříkám se, než vyrazím ven. Jde o dlouhodobou prevenci, kterou užíváte vnitřně.

Vyzkoušet tuto babskou radu můžete, vitamín B vám při doporučeném dávkování prospěje a neublíží. Neberte to ale jako 100% ochranu, spíše jako takový doplněk. Bylo totiž prokázáno, že ne u každého tato rada zabírá.

Máta, tea tree a levandule

Vůni máty, tea tree a levandule má většina lidí ráda. Opakem je to ale u klíšťat, kterým tyto rostlinky příliš nevoní. Do půl litru vody nakapejte kolem 20 kapek esenciálního mátového, tea tree nebo levandulového oleje. Promíchejte, nalijte do rozprašovače a použijte dle potřeby.

Síla česneku

Běžně dostupná potravina, jejíž vůni klíšťata v lásce příliš nemají. Nutno ale podotknout, že při větší konzumaci česneku možná nebudete odhánět pouze klíšťata, ale i lidi pohybující se blízko vás. Aroma česneku vám totiž zajistí specifický odér.

 

Výhodou podomácku vyrobených repelentů (hlavně těch aplikovaných vně) je to, že je můžete nastříkat i na své domácí mazlíčky.

Mějte ale na paměti, že ač dané ingredience klíšťatům nevoní, neznamená to, že je to ve všech případech odradí a budou se od vás držet na míle daleko. Doporučujeme tyto rady a domácí recepty využít spíše jako doplněk a rozhodně je nebrat jako jedinou 100% ochranu.

Klíště - babské rady a domácí recepty

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza