Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Borelióza - skvrna na kůži není to jediné. Jaké jsou další příznaky a jak probíhá léčba?

Pojem "lymeská borelióza" si na internetu ročně googlí tisíce lidí. V dnešním článku vám odpovíme na vaše nejčastější dotazy. Co ji způsobuje? Jaké jsou příznaky? Je třeba se obávat červeného fleku po klíštěti? Jak se borelióza léčí? A mnohé další...

Co je to lymeská borelióza?

Lymeská borelióza (lymská choroba, borelióza, borrelia) patří mezi nejčastější infekční onemocnění přenášené klíšťaty a to nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

Co boreliózu způsobuje?

Boreliózu způsobují bakterie Borrelia burgdorferi sensu lato, které se skrze nakažené klíště dostanou do těla člověka.

Jak se borelióza přenáší?

Borelióza se přenáší kousnutím nakaženého klíštěte - nymf a dospělých klíšťat.

Může se borelióza přenášet mezi lidmi?

Ne. Borelióza se mezi lidmi přenášet nemůže.

Příznaky a průběh lymeské boreliózy

První příznaky můžete pozorovat po přibližně jednom až dvou týdnech po přisátí klíštěte. Ze začátku je onemocnění provázeno typickými příznaky chřipky a nachlazení. Nejčastěji jde o únavu, bolesti kloubů a hlavy, malátnost. Přibližně u poloviny nakažených se v místě kousnutí klíštěte objeví typická boreliová skvrna. Tomuto fleku se odborně říká erythema migrans.

Přibližně u 20-30 % pacientů přejde lymeská borelióza do dalších stádií. Ta jsou už hůře léčitelná a projevují se jako chronické záněty kůže, kloubů a šlach, jako infekce centrálního nervového systému. Ne zřídka jsou napadeny i další orgány - nejčastěji srdce a oči.

Červený flek po klíštěti

Po odstranění klíštěte se může objevit malý červený flíček, který ale ne vždy znamená nakažení boreliózou. Často jde o zánětlivou reakci na kousnutí klíštěte. Ve většině případů tento flíček do několika dní zmizí. Pokud se skvrna na kůži objeví, je potřeba ji sledovat a v případě zhoršování zarudnutí navštívit lékaře, který provede test na boreliózovou infekci. Je také možné nechat si klíště vyšetřit v laboratoři a během pár dnů zjistit, zda bylo nakažené. Včasná diagnóza je důležitá. Pomůže vám zahájit léčbu včas a předcházet zdravotním komplikacím v pozdějším stádiu choroby.

Jak se borelióza léčí?

Borelióza se léčí antibiotiky a tetracykliny. Vhodný lék zvolí doktor na základě věku, klinických projevů a délce trvání těchto projevů.

Délka hospitalizace, rekonvalescence, trvalé následky

Mohu se boreliózou nakazit vícekrát za život?

Ano. Boreliózou se v životě můžete nakazit opakovaně.

Jak se před boreliózou chránit? Existuje očkování?

Proti lymeské borelióze zatím vakcinace neexistuje. Borelióza se běžně léčí antibiotiky. Ochránit se před nakažením boreliózou můžete hlavně tak, že budete v přírodě dostatečně opatrní. Základem je vhodné oblečení, uzavřená obuv a repelenty. Více se dozvíte v článku "Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty".

Bohužel i přes veškerou snahu se může stát, že si k vám klíště cestu najde. Tehdy jste vystaveni riziku přenosu onemocnění. A u každého onemocnění je nejdůležitější včasná diagnóza. Mnoho lidí se po vyjmutí klíštěte ihned zbaví a přichází tak o možnost rychle díky moderním výzkumům zjistit, zda bylo klíště nakažené, nebo nebylo. Jak už bylo řečeno na začátku článku, ne ve všech případech se objeví ona červená skvrna, a člověk tak může prvotní příznaky zanedbat a přehlédnout.

V České republice je každoročně kolem 3000 - 4000 případů nakažených pacientů lymeskou boreliózou. Našli jste si klíště? Nechte si ho vyšetřit. Zašlete ho k nám do laboratoře a do 3 pracovních dnů (při expresní analýze do 24 hodin) budete znát výsledky, zda bylo klíště nakažené, nebo ne. Díky tomu můžete případnou léčbu zahájit co nejdříve.

Lymeská borelioza - červené skvrny, zarudnuté fleky na kůži
Lymeská borelióza - obrázky typických erythema migrans neboli boreliózových skvrn

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza