Diskuze


Dotaz 268


Václav Hönig

Vytvořeno: 04.5.2012


Dobrý den, bohužel tyto stavy jsou poměrně časté a často připisované prodělané Lymeské borelióze. Domnívám se, že původní léčba byla zvolená správně. Další pokračování ATB léčby by mělo smysl v případě, že by se někde v těle ukrývaly stále žové borelie - to se ovšem těžko prokazuje a není záruka, že se je napodruhé podaří zlikvidovat. Je známo, že v případě onemocnění Lymeskou boreliozou vznikají v některých případech protilátky zkřížene reagující s antigeny vlastního těla - autoimunitní reakce. Takže nárůst protilátek IgM nemusí nutně souviset s reaktivací nějakých skrytých ložisek borelií, ale mmůže mít souvislost právě se zánětem kloubů autoimunitního původu. Můj čistě osobní názor je, že stojí za to zkusit ještě další antibiotickou terapii a počkat si na výsledek. Pokud by nedošlo ke zlepšení, případně by se obtíže opět vrátily, tak stojí za úvahu asi i tlumení imunití reakce. Soudě podle vzestupu protilátek, Vaše kloubní obtíže skutečně souvisí s boreliozou, otázkou zůstává jak moc přímo. S pozdravem Václav Hönig

536

Háková Jana

Vytvořeno: 04.5.2012


Dobrý den,prosím o názor dla vaších zkušeností.Ca před rokem jsem dostala boreliozu.Léčba:Azitrox a v září 2011 doxybene 200mg 3 týdny.V prosinci při odběru stále zvýšené IgM/Elisa/ a IgG již normální. Od ledna postupně bolesti kolen, ramene, nártů, kyčle.Při odběru koncem dubna stále vysoké IgM , IgG normální a westernblot nyní IgM vysoké , IgG hraniční./Nové klíště nebylo/. Jak to posuzujete? Mám podstoupit další antibiotickou léčbu? Nebo se jedná o něco jiného?Děkuji.

535

Vložení příspěvku