Diskuze


Dotaz 242


Václav Hönig

Vytvořeno: 15.7.2012


Dobrý den, obecně je vždy lepší zachytit onemocnění dříve než se vyvinou protilátky. Právě portilátková dopověď bývá označována za hlavní příčinu kloubních obtíží po prodělané borelioze. Po 6 týdnech už byly protilátky pravděpodobně vyvinuté (detekují se standardními testy), ovšem neznamená to, že bolest nutně musí souviset s boreliozou. Kloubní obtíže spojované s boreliozou jsou, v některých případech opravdu komplikovaně léčitelné, ovšem není ani zcela jasné, že opravdu s borelioou souvisejí. V případě přetrvávajících obtíží bude nutné navštívit lékaře. S pozdravem Václav Hönig

484

Radka Němcová

Vytvořeno: 15.7.2012


Dobrý den,dcerka 8 let měla 2.6, klíště přisáté cca 20 hodin. 5.7. se jí objevila erytema migrans,jelikož jsme byli na dovolené a skvrnu jsme si nespojili s klíštětěm,byla ji až dnes 15.7. nasazena ATB Duomox na 3 týdny. Flek po týdnu zmizel,občas si stěžuje na bolestivost končetiny,kde bylo klíště přisáto (pod kolenem). Chtěla bych se zeptat,pokud byla ATB nasazena po 6 týdnech od přisátí,zda se stále jedná o tu nejlehčí první fázi onemocnění,nebo od jaké doby se dá považovat za druhou-těžší fázi? Jiné příznaky zatím nejsou. Mám se obávat komplikací,nebo je po takovémto čase ještě dobře léčitelná? Děkuji.Němcová

483

Vložení příspěvku