Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Sezona klíšťat je tu!

V minulém týdnu bylo do laboratoře přijato první letošní klíště, konkrétně z Ústeckého kraje. Vzhledem k letošní mírné zimě a současným jarním teplotám začínají být klíšťata opět aktivní. Aktivitu klíšťat na území České republiky sleduje i Český hydrometeorologický ústav, prozatím je však tento index po celé republice na stupni 1, který značí nepatrné riziko.
Očekáváme však, že s narůstajícími teplotami se bude aktivita klíšťat postupně zvedat. Proto doporučujeme již teď na začátku jara chránit sebe i své blízké. Při pobytu v přírodě používejte repelenty, po příchodu domů se pořádně zkontrolujte a pokud si s sebou z přírody přinesete i nečekaného návštěvníka, neotálejte s jeho odstraněním. Pokud však chcete mít jistotu, že přisáté klíště nebylo přenašečem závažných onemocnění, doporučujeme poslat ho k analýze do naší laboratoře.

kliste jaro

Až 20 % klíšťat může být přenašečem jednoho ze závažných onemocnění, jako je lymeská borelióza, klíšťová encefalitida, ehrlichióza a další. U 40 % osob se neobjeví žádné příznaky a neléčená nemoc tak může přejít do dalších fází, které již značí těžší průběh a také obtížnou léčbu. Vyšetřením klíštěte tak během 3 dní získáte odpověď na to, zda bylo klíště nakažené a zda začít s léčbou již v těchto raných fázích, v případě negativity pak můžete všechny obavy hodit za hlavu.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza