Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Přisáté klíště - po kolika hodinách dojde k infikování boreliózou a encefalitidou?

Odstranění klíštěte a přenos infekce

Způsob manipulace během vytažení přisátého klíštěte nemá na přenos infekce zásadní vliv. I když je klíště odstraněno podle doporučovaných předpisů (viz Jak správně vyndat klíště), pokud je infikované, k nákaze dojít může. Důležitou roli hraje mimo jiné čas, jak dlouho na vás klíště hostuje.

Čas běží

Jestliže je klíště infikované, neznamená to, že musí nutně dojít k přenosu infekce na hostitele. Pokud klíště odstraníte do 24 hodin, riziko přenosu lymeské boreliózy se snižuje, dojít k němu ale může. U klíšťové encefalitidy mnohdy probíhá infekce už po pár hodinách.

Klíště na kůži

Nejdůležitější je prevence!

Základem je vyhnout se setkání s klíštětem. A pokud už k němu dojde, odstranit ho z kůže co nejrychleji. Jaké hlavní zásady byste měli v souvislosti s tím dodržet?

Vyhněte se místům, kde se jim daří. Klíšťatům vyhovují křoviny, vysoká neposekaná tráva a podobně.

 Používejte repelent.

 Vždy se po příchodu domů dobře prohlédněte. Čím dříve klíště odhalíte a odstraníte, tím lépe!

 Do přírody noste světlé oblečení. Lépe na něm klíště uvidíte.

 Sledujte aktivitu klíšťat na portálu Českého hydrometeorologického ústavu či v našem souhrném článku. Pokud se stupeň blíží k pětce, buďte během pobytu v přírodě opatrní.

Tématu prevence jsme věnovali jeden celý článek s názvem: Jak se co nejlépe chránit před klíšťaty.

Fungují babské rady?

Možná už jste slyšeli některé babské rady, které slibují zaručenou prevenci před klíšťaty. Mezi ty nejčastější patří užívání vitamínů skupiny B. Ty mají skutečně proti klíšťatům odpuzující účinek. Vitamín B se z těla vylučuje mimo jiné i kůží a pro klíšťata představuje nepříjemný zápach. Tuto ochranu ale nelze považovat za dostatečnou a už vůbec ne 100% účinnou.

Vyšetření klíštěte

Pokud chcete mít opravdovou jistotu, zda klíště nebylo infikované, pošlete nám ho do laboratoře na rozbor. Během 3 dnů budete znát výsledky. V případě nákazy je včasné zahájení léčby pro úspěšné uzdravení zcela zásadní.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza