Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Přetržené klíště hlavička zůstala v kůži - co dělat

Po procházce v lese jste našli na svém těle klíště. I když jste jej odstraňovali opatrně pinzetou nebo speciálními kleštičkami na klíště, došlo k jeho přetržení a část zůstala v kůži. Jak postupovat dále?

Část která zůstala v ráně jsou kusadla klíštěte. Z těch již přenos infekce nehrozí a není tedy třeba propadat panice. Tělo si s tímto cizím předmětem samo poradí. Rozhodně se nepokoušejte zbytek klíštěte dostat z rány za každou cenu - pouze tím zvyšujete riziko sekundární infekce a zanícení rány! Místo je vždy třeby po vyjmutí klíštěte vydesinfikovat. Po vyjmutí klíštěte se může v daném místě objevit zarudnutí nebo malá boule a celé místo může svědit - jde však jen o lokální reakci a ta během několik dní vymizí.

Abyste nemuseli řešit podobné problémy, doporučujeme při výletech do přírody prevenci - vhodné oblečení (např. repelentní ponožky), používání repelentů a důkladné kontrola těla po návratu domů.

Pokud chcete mít jistotu, že přisáté klíště nebylo nakažené, zašlete ho na vyšetření do naší laboratoře. Během tří dnů se dozvíte výsledek. V případě, že se nákaza klíštěte potvrdí, začnete včas podnikat patřičné kroky a navštívíte lékaře. Včasná léčba je zásadní pro úspěšné zvládnutí choroby.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza