Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Kde se vyskytují klíšťata?

Na klíšťata můžeme v zásadě narazit úplně všude, některá místa jsou jich vyloženě plná. Jak poznáme, kterým místům bychom se měli raději vyhnout?

Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Klíště se hojně vyskytuje na březích řek a rybníků a na okrajích lesních cest.

příroda

Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích a v kamenitém prostředí s minimem porostu. V zemědělských kulturách se nevyskytují. Vzhledem ke specifickým nárokům na vlhkost prostředí nejsou klíšťata na otevřených, osluněných suchých místech a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu. S nadmořskou výškou sice velikost populace klíštěte klesá, nicméně na našem území byl jeho výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských polohách až na horní hranici lesa.

Setkat se s nimi ale můžeme i na zahrádce, na louce či v městském parku. Obecně se klíště vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm. Můžeme je tedy mít i na zahradě, zejména v místech, kde je vyšší tráva nebo nahromaděné listí. Správnou péčí o zahradu je možné minimalizovat výskyt klíšťat v okolí domu – doporučuje se pravidelné sekání trávy a oddělení stinných zarostlých částí zahrady od trávníku pomocí kamínků.

Největší výskyt klíšťat je pozorován v období od března do června a dále na podzim – až do příchodu prvních mrazů. Během horkých letních dnů se klíšťata ukrývají a přežívají přisátá na hlodavcích.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza