Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Jak odstranit klíště?

Našli jste na sobě nebo svých blízkých přisáté klíště? Abyste snížili riziko přenosu nákazy, je potřeba ho co nejdříve odstranit. I přes obavy mnoha lidí nebývá odstranění klíštěte velkým problémem. Níže naleznete čtyři kroky, které Vám pomohou.

Nenanášejte oleje ani masti

Na přisáté klíště zásadně nenanášejte žádné oleje nebo masti, které by ho udusily. Klíště může vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy.

Použijte speciální pomůcky

Klíště vytahujte pinzetou nebo kleštičkami na klíště, kterou ho uchopíte co nejblíže kůži a mírným tahem doplněným nejvýše kývavými pohyby pomalu vytáhneme. S klíštětem netočíme. Pinzeta nebo jiný nástroj nesmí tlačit na zadeček. Pokud je klíště velmi malé (larva), použijte navlhčenou vatovou štětičku nebo sirku a klíště vyviklejte.

Použití desinfekce

Ranku ihned dezinfikujte běžným dezinfekčním prostředkem.

Vyšetření klíštěte

Klíštěte se nedotýkejte holýma rukama. Pokud chcete zjistit, jestli bylo infikované, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete k nám na vyšetření. Sáček s klíštětem uzavřete tak aby klíště nemohlo uniknout nebo vypadnout. Včasná informace o infekčnosti může zabránit Vašemu onemocnění.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza