Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Domněnky o klíšťatech aneb poznejte pravdu

Lidé si mezi sebou předávají mnoho mylných informací o klíšťatech. Uvádíme na pravou míru ty nejrozšířenější polopravdy.

Klíště představuje pro mnoho lidí doslova noční můru. Není se čemu divit. V České republice si drží prvenství nejzávažnějšího přenašeče infekčních chorob. Přisáté klíště na svém těle několikrát za život objeví téměř každý. Klíšťata se díky teplému počasí rozmnožují bez obtíží. Proto je třeba si dát pozor a nevystavovat se zbytečnému nebezpečí. A s čím si klíšťata lidé běžně spojují? Existuje mnoho polopravd, které v dnešním článku vyvrátíme.

Světlé oblečení

Lidé se domnívají, že na světlé oblečení klíšťata nejdou. Přitom barva látky nehraje žádnou roli. Bílá a světlá má jen takovou výhodu, že je na ní klíště lépe vidět.

Je klíště brouk?

Klíšťata patří do kmene členovců, ne brouků. Jejich druh je tedy blízký pavoukům a roztočům. Klíště při svém vývoji prochází několika etapami, ve kterých potřebuje jako výživu krev od hostitelů. Člověka může ohrozit jedině dospělá samička. Ta je charakteristická červeným nebo nahnědlým štítkem na zádech.

klíště černé png

Na stromě nebo v trávě?

Klíšťata nežijí na stromech a neskáčou z nich na lidi. Vyskytují se v trávě a keřích vysokých do jednoho metru. Záleží na jejich vývojovém stádiu. Nejníže se nachází larvy. Ty se přisávají na malé hlodavce. O něco výše najdete nymfy, které představují dospívající klíšťata. Ta se zachycují na srsti psů a koček. Nejvýše se zabydlují dospělá klíšťata. Ta parazitují na člověku.

V lese i na zahrádce

Klíšťata nežijí pouze v lese. Setkat se s nimi můžete i na zahrádce, na louce, v městském parku i u rybníka. Klíště najdete všude, kde tráva přesahuje výšku 20 cm. Nejvíce klíšťat žije v listnatých a smíšených lesích. Nejméně jich bývá v jehličnatých lesích, které nemají žádný jiný porost a dále na velmi suchých prosluněných místech.

Celoroční aktivita klíšťata

Domníváte se, že se nejvíce objevují klíšťata během léta? Tak to ovšem není. Když se dostaví opravdu vysoké teploty, klesne vlhkost ve vzduchu a klíšťata mají tendenci zalézt pod zem, kde se přisají nejčastěji na malé hlodavce. Bujný výskyt klíšťat je typický pro období od března do června a pak i na podzim. POZOR! Klíšťata jsou aktivní již velmi brzy po zimě - jakmile teplota dosáhne 5 °C a výše.

Odstranění klíštěte

Už dávno neplatí rozšířený názor, že přisáté klíště je potřeba nejprve udusit olejem, sádlem nebo mastí. Naopak, je to nebezpečné. Klíště může vyvrhnout obsah střev do rány a zvýší tak pravděpodobnost přenosu nákazy. Klíště vytáhněte pinzetou, kleštičkami na klíště nebo speciální kartou. Netočte s ním, jen ho mírnými kývavými pohyby vytáhněte. Místo poté ihned desinfikujte. Celý postup se dočtete ZDE.

Našli jste si klíště a chcete zjistit, jestli je nakažené? Objednejte si u nás vyšetření klíštěte. Investice do vašeho zdraví je důležitější než do čehokoli jiného. Včasná diagnostika a léčba má zásadní vliv na zdravotní stav člověka. 

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza