Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Dokáže klíště přečkat v našich domovech? Přežije vyprání v pračce?

Jak dlouho a kde všude doma klíště přežije? A co ho zaručeně zahubí?

Říkáte si, co je to za zvláštní otázku? Klíště si ale domů na oblečení přinesete a ani o tom nevíte. Svůj podíl na tom může mít i váš mazlíček, který parazita v srsti dopraví až k vám na gauč.

Odborníci z německé společnosti Instec Services a z Biologického Institutu a Freie Universität Berlin se rozhodli délku přežití klíštěte prozkoumat. Hlavní otázkou při tom bylo: "Přežije klíště vyprání v pračce?"

Klíště v pračce a sušičce

Nedostatek kyslíku. Ukázalo se, že nedostatek kyslíku během pracího cyklu klíšťatům nijak nevadil. Některá klíšťata dokázala v pračce přežít i několik týdnů a larvy se dokonce byly schopny metamorfovat na nymfy.

Vysoká teplota. Výraznější efekt na hubení klíšťat v pračce měla teplota praní. Při 40 °C část klíšťat stále ještě žila. Tato teplota tedy jejich úhyn nezaručí. Pouze při vyprání na 60 °C a výš si můžete být jisti, že se z pračky žádné živé klíště už nedostane. Sušička klíšťata také zahubila.

klíště pračka

Klíště v mrazáku

A nyní ta spodní strana teploměru. Dokáže klíště naopak přečkat hodně nízké teploty? Při teplotě 12 °C pod nulou velká část testovaných klíšťat dokázala přežít 24 hodin. Bohužel doma se klíště za normálních okolností do mrazáku asi nedostane.

Test ukazuje hlavně na (ne)odolnost klíšťat v mrazivých podmínkách. Zde ale ještě není důvod k radosti. Ve volné přírodě přečkávají klíšťata zimu na hostitelích (drobní savci, ptáci), nebo jsou šikovně ukryta u země a chráněna nánosy listí a sněhu. Teplota je v takové "skrýši" příznivější a klíště v ní dokáže snadno přečkat.

Klíště a domácí prostředí

V bytě je pro klíšťata většinou vlhkost vzduchu příliš nízká. I tak ale v tomto prostředí dokáží přežít i více než týden. Záleží na vývojovém stádiu a % vlhkosti ovzduší. Proto je více než důležité se před klíšťaty chránit už během pobytu venku a žádné si domů nepřinést.

Klíště vs. voda

Voda bohužel klíště jen tak nezahubí. Dokáže v ní přežít až tři týdny. Jistou smrt by mu přinesla pouze vyšší teplota vody, jak už jsme zmínili v prvním odstavci. Voda o 60 °C je pro klíště už smrtelná.

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza