Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Boj ptáků proti klíšťatům? Nedopalky z cigaret.

 

Kouření se stalo v naší civilizaci legální a dokonce módní drogou. Nedopalky z cigaret běžně vídáme všude kolem nás. V Americe používá hýl mexický vlákna z nedopalků cigaret v boji proti klíšťatům.

Tento vynalézavý pták využívá nikotinu a dalších v nedopalcích zachycených chemikálií k odpuzení klíšťat a jiných nežádoucích parazitů. A dělá to záměrně, což potvrdila studie mexických vědců, jejichž poznatky shrnuje New Scientist.

K experimentu vědci použili 32 hnízd hýla mexického, v nichž den po vylíhnutí vajec nahradili původní výstelku umělou plstí bez parazitů. Poté dali do 10 hnízd živá klíšťata, do 10 mrtvá a 12 hnízd nechali bez klíšťat. Pokud hnízdo klíšťata obsahovalo, vpletli do něj hýlové vlákna z nedopalků. V hnízdech se živými klíšťaty byl dvojnásobek těchto vláken.

Tabákový kouř obsahuje přes 5000 různých chemických látek. Většina má pro člověka, mutagenní nebo karcinogenní účinky. Hýla mexického nedopalky sice chrání před parazity, na druhou stranu ho poškozují, protože zasahují do jeho buněčného dělení.

Hýl mexický

Hýl mexický (Carpodacus mexicanus).

 

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza