Adresa Hůry 149, 373 71 Rudolfov E-mail laborator@gentrend.cz Telefon 608 636 119

Babezióza u člověka - patříte do rizikové skupiny?

Parazitární onemocnění babesióza se netýká pouze psů a koček. Může se jím nakazit i člověk. Zjistěte, zda patříte do rizikové skupiny, pro kterou může mít babesióza vážné následky.

Prvok Babesia

Toto onemocnění způsobuje jednobuněčný prvok rodu Babesia, který je blízkým příbuzným původci malárie. Babesia prostřednictvím klíštěte obecného, pijáka lužního a pijáka stepního napadá jak domácí a divoká zvířata, tak lidi.

Babesií existuje přibližně 100 druhů, přičemž u lidí způsobují onemocnění druhy Babesia divergens, Babesia venatorum a Babesia microti.

Červené krvinky v ohrožení

Skrze klíště nebo pijáka se Babesia dostává do krevního oběhu hostitele. Napadá červené krvinky, vytváří stadia zvaná merozoit, dále se množí a infikuje další erytrocyty.

Pokud nakaženou krev nasaje klíště, dostávají se Babesie do jeho organismu a při příštím přisátí na dalšího hostitele se dostanou i do jeho těla.

babesia v krvi

Pod mikroskopem: parazit Babesia uvnitř červených krvinek

Rizikové skupiny

V Evropě je toto onemocnění u lidí relativně vzácné. Postihuje převážně pacienty s oslabenou imunitou. Ohrožené jsou především následující kategorie lidí. U pacientů bez sleziny bývá úmrtnost dokonce až 50 %.

○ velmi mladí lidé

○ lidé starší 50 let

○ onkologičtí pacienti

○ lidé po transplantacích

○ HIV pozitivní

○ pacienti bez sleziny

Příznaky

Babesióza může někdy probíhat asymptomaticky, někdy jako lehké onemocnění. Její těžký průběh je podobný malárii. Příznaky se objevují 1-4 týdny po infikování a souvisí s rozpadem červených krvinek a množení parazita v krvi. Onemocnění může být doprovázeno i zvětšením jater a žloutenkou.

○ únava

○ nechutenství

○ nevolnost

○ bolesti svalů a kloubů

○ deprese

○ horečka

○ tmavá moč

Diagnostika a léčba

Diagnostika probíhá mikroskopickým vyšetřením krevního roztěru, kde je po obarvení vidět přítomnost Babesií v krvinkách. Onemocnění lze diagnostikovat i serologicky.

Včasná a vhodná léčba je důležitá především u lidí s oslabenou imunitou. U nich totiž hrozí závažný průběh onemocnění. K léčbě se využívají antibiotika (klindamycin, azitromycin), případně v kombinaci s chininem.

Prevence

Proti babesióze bohužel neexistuje očkování. Jedinou prevencí je tedy eliminovat možnost setkání s klíštětem a v případě přisátí včasná diagnóza, ke které velkou mírou přispívá laboratorní vyšetření klíštěte.

Pokud patříte do rizikové skupiny a našli jste si klíště, nečekejte, zda se u vás nemoc projeví. Pošlete klíště na rozbor a zjistěte do několika dní, zda bylo klíště infikováno.

Klíšťová encefalitida, lymeská borelióza