Jak odstranit klíště!
Správný postup zde >>

Diskuse











Vloženo: 08.09.2016, 10:15:50 | dotaz_ Patrik D. | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den,
před 11 dny jsem si z lýtka vytáhl klíště. Místo bylo mírně zarudlé pár dní, tedy podle toho, co jsem vyčetl běžná reakce. Pravidelně jsem kontroloval a červený flek jsem nezaznamenal. Dnes bohužel v průběhu odpoledne přišla únava a teď večer začala i bolest hlavy. Tedy né ta typická bolest při migréně, ale ta co přijde při chřipce.
Chci se tedy zeptat, zda bych měl ráno, pokud se stav nezlepší, raději navštívit lékaře, nebo počkat až přes víkend, zda se bude stav ještě více zhoršovat?
Očkování proti KE mám a obnovovat bych měl na jaře příští rok.
Dobrý den,

bolest hlavy a únava (podobně jako horečka či bolest svalů a kloubů) se po 11 dnech od přisátí klíštěte mohou objevit. Červený flek se světlým středem se kolem místa přisátí také nevyskytuje ve všech případech. Rovněž ale bolest hlavy a únava mohou mít jinou příčinu. Pokud by obtíže nepolevily a případně by se zhoršovaly, rozhodně doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 06.09.2016, 01:22:24 | dotaz_ Petr | odpověď_ Jana Plchová
Vážený pane doktore, dobrý den,
dnes jsme našli na zadní straně paže u 14 - ti denní dcerky zakouslé klíště. Klíště jsme vyjmuli pinzetou, ranku ošetřili lihem. Teplotu má v normálu - 36,7 °C. Jak máme dále postupovat u takto malého miminka prosím? Máme vyhledat odbornou lékařskou pomoc, nebo zatím jen sledovat místo přisátí?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
při vyjmutí klíštěte i sledování dcerky jste postupovali správně. Doporučuji i nadále sledovat teplotu i místo přisátí klíštěte. Kdyby se u dcerky objevila horečka, případně pokud by byla více plačtivá, stejně tak i kdyby se jí na kůži objevil typický červený flek se světlým středem, či pokud byste zjistili něco neobvyklého, rozhodně bych se obrátila na dětského lékaře.
S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 04.09.2016, 10:57:18 | dotaz_ Iva | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den, jsem ve 24tt a v podpaží jsem asi měla z lesa klíště,ale nevšimla jsem si ho. Pupínek po třech dnech zmizel,jen trochu svědil občas. Nevím tedy jestli to na sto procent bylo klíště,ale žádné příznaky zatím nemám. Prosím o radu jak postupovat dál,mám místo v pichu hlídat a dojít si pak pro jistotu na krev? Jestli ano po jaké době od zjištění?Nebo mám radši informovat lékaře hned? Kdybych nebyla těhotná nepsala bych, mám jen obavy o malou. Děkuji moc za odpoveď
Dobrý den,
i když si nejste jistá, že jste měla klíště, místo kousnutí bych pro jistotu raději kontrolovala. Pokud by se ukázala typická červená skvrna s červeným středem (Erythema migrans) nebo se u Vás objevila větší únava, bolest hlavy, kloubů, horečka, rozhodně doporučuji vyhledat lékaře a upozornit ho na to, že jste asi měla klíště. Také bych se s ním poradila v těhotenské poradně.
S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 24.08.2016, 01:14:21 | dotaz_ Kristýna Wichová | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den, cca před 14 dny jsem mela klíště na krku, bylo přisáto přibližně 4-5 hodin. Když jsem ho vytahovala, kousíček klíštěte zůstal. Po dvou dnech samo vypadlo. Před nedávnem se mi v okolí kousnutí objevila vyrážka. Flek po kousnutí je ale malý, skoro ani nejde vidět. Chtěla bych se zeptat jestli je to jen podrážděni nebo se může jednat o nakažení z klíštěte?
Dobrý den,
podle Vašeho popisu to spíš vypadá na podráždění. Přesto ale, pokud by se vyrážka rozšiřovala nebo by se u Vás objevilo něco neobvyklého (např. bolest hlavy, horečka...), doporučuji vyhledat lékaře.
S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 17.08.2016, 07:16:46 | dotaz_ Peta Poláková | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den,
asi dva dny po návratu z hub jsem objevila dvě klíšťata a den nato se mi udělal flek velikosti cca 5cm v průměru s červeným ohraničením a světlým středem, který ale do druhého dne zmizel. Mám se znepokojovat?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
červená skvrna se světlým středem typická pro boreliózu (Erythema migrans) se zpravidla objevuje až po týdnu až 10 dnech od přisátí klíštěte. I přesto Vám ale doporučuji navštívit lékaře.
S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 04.07.2016, 08:34:09 | dotaz_ Simona Tůmová | odpověď_
Dobrý den, před dvěma dny jsme byli v lese po příchodu domu jsem vyndala 8 klíšťat, ale nebyli nacucaný řekla bych že max hodinu přisátý ven šli dobře. Teď se mi na místech objevili pupínky trochu svědí mám se obávat nemoci? Zajít pp svátcích k lékaři? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
může se jednat o podráždění kůže po přisátí klíštěte/ klíšťat. Tyto projevy by měly cca do 10 dnů zmizet. Pokud by se projevy zhoršovaly, případně se později utvořil klasický erytrema migrans (velká červená skvrna s bílým středem) doporučovala bych návštěvu lékaře.
S pozdravem,
Tereza Chrudismká
Vloženo: 02.07.2016, 08:40:37 | dotaz_ Jitka Vejvodová | odpověď_
Dobrý den,
před 21 dny jsem měla klíště na vnitřní straně stehna, vyndala jsem ho po cca 24 hod. (nevšimla jsem si ho dříve). Místo bylo vydezinfikováno, od počátku jsem zde měla červenou horkou skvrnu. Před týdnem se skvrna začala zvětšovat. Nyní je ve velikosti 7x3 cm, červená, horká a mírně vystouplá. Není ostře ohraničená, uprostřed spíše tmavší než světlejší. Je důvod k podezření na boreliozu, nebo se spíše jedná o zánět (byla velká vedra). Moc děkuji.
Dobrý den,
klasický projev boreilového fleku se popisuje jako zvětšující se červený flek s bílým vnitřkem. Ten se ovšem objevuje v cca 80% případů. Pokud se tedy skvrna zvětšuje po takto dlouhé době od přisání klíštěte, radila bych raději navšívit lékaře pro posouzení skvrny a případnou diagnostiku z krve.
Děkujeme za dotaz a s pozdravem,
Tereza Chrudimská
Vloženo: 01.07.2016, 07:56:09 | dotaz_ Dagmar Svobodova | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den,
před 14 dny jsem měla klíště v měkké tkáni pod kolenem.Po vytažení bylo místo červené a podrážděné a asi po 10 dnech,kdy nastali 35 stupňové vedra se místo podráždilo ještě více a flek se zvětšil a trochu a kůže trochu pne a svědí.Barvu má ale jednotnou lehce načervenalou.Je důvod k obavám.Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

podle toho, jak popisujete následné příznaky v místě kousnutí klíštěte se spíše jedná o kožní reakci. Nevím, jak je podrážděné místo velké, ale pokud má průměr větší než 5 cm, nebo by se podráždění rozšiřovalo, doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 29.06.2016, 08:35:08 | dotaz_ Jitka Podráská | odpověď_ Jana Plchová
Zajímalo by mě prosím, kolik z nás, co Vám sem píšeme dotazy (právě jsem našla na stehně přisáté malinké klíště), SKUTEČNĚ dostalo boroliozu nebo KE. Odhaduji, že je to maximálně 1 %....
Děkuji za odpověď, Podráská
Dobrý den,

to by bylo určitě zajímavé sledovat. Bohužel ale nemáme zpětnou vazbu, takže počet nakažených neznáme.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 28.06.2016, 01:44:13 | dotaz_ Soňa Kolářová | odpověď_ Jana Plchová
Dobry den,

nechala jsem si u Vas vysetrit kliste s negativnim vysledkem - coz je dobre. Zapomnela jsem se vsak pred tim zeptat, jestli nevadi, ze kliste bylo postrikano Atixem pri vyndavani.

Dekuji.

SK
Dobrý den,

použití Atixu při vyndavání klíštěte neovlivní následné vyšetření klíštěte na přítomnost původců onemocnění.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 26.06.2016, 11:19:01 | dotaz_ Martin | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den chtěl bych se zeptat. mám pupínek od klíštěte  už 5 den a ze začátku byl červenej ale teď  jde do barvy černé není to něco vážního ? děkuji za odpověď předem  Martin  
Dobrý den,

podle popisu se ze začátku jednalo o nespecifickou kožní reakci - zčervenání v místě přisátí. Pokud pupínek mění barvu, doporučuji se obrátit na lékaře.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 21.06.2016, 01:29:04 | dotaz_ Tomáš Tar | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den, asi před rokem jsem měl klíště. Nedávno se mi to to místo začalo zaněcovat a po zmáčknutí vytéká hnis. Momentálně se to uklidnilo, ale místo je stále rudé a pobolívá. Může to mít spojitost s oním kousnutím? Děkuji
Dobrý den,

s klíštětem by Vaše problémy už neměly souviset. Možná, že se ranka špatně zahojila. Pokud by se tento stav přetrvával nebo se nelepšil, doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 17.06.2016, 10:06:22 | dotaz_ Petra | odpověď_ Jana Plchová
Dobrý den můj syn 7 let měl klíště. Vzrůstem větší, prdelka plochá. Odstraněno celé a živé, následně desinfikováno. Odesláno do ČB na testy. Výsledek Pozitivní na KE. kontaktovala jsem Mudr. mám hlídat 2-3 týdny..Nevím bohužel dobu přisátí, buď jeden den /ale to by snad bylo nasáté - viditelně/ nebo cca 4 hodiny. Kdy mohu nechta udělat kontrolní náběr krve a nemoc tak potvrdit nebo vyvrátit..Děkuji Vám za Vaši reakci S pozdravem
Petra
Dobrý den.

Kontrolní náběr krve je nejlepší udělat za 3 týdny od přisátí klíštěte. Za tuto dobu se v těle vytvoří případné protilátky.

S pozdravem
Jana Plchová
Vloženo: 13.06.2016, 07:58:24 | dotaz_ Šárka Kafková | odpověď_
Dobrý den,

před 14 dny jsem si našla klíště na kotníku. Pravděpodobně tam bylo přisáto 1-2 dny. Bohužel jsem si ho vůbec nevšimla. Po odstranění zůstal na kůži jen malý pupínek. Ještě včera jsem místo kontrolovala a vše vypadalo dobře, pupínek mizel. Dnes jsem zjistila, že okolo místa kousnutí mám cca 3 cm velkou skvrnu ale vypadá spíš jako kopřivka, svědí, není ohraničená. Mohlo by se i tak jednat o boreliózu? Shodou okolností jsem dnes dostala ATB Azitrox na 5 dní.

Dobrý den,

podle Vašeho popisu se zdá, že by se mohlo jedna o projevy Lymeské boreliozy. Určitě bych informovala lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 13.06.2016, 01:04:50 | dotaz_ Lenka Malichová | odpověď_
Dobrý den,dnes dopoledne mě pobolívalo nad kotníkem zjistila jsem,že tam mám klíště,vyndat mi nešlo a tak mi ho odstranili v nemocnici.Dali mi na to Betadinu.Noha mě pořád bolí,spíš místo kousnutí a jakoby sval.Je to normální?Vždy jsem zjistila,že mám klíště jen tím,že mě místo svědilo,ale tentokrát to vyloženě bolelo a bolí.Za 14dní mám odjet na dovolenou,mám strach jestli nemám boreliozu,když mě to bolí.Proti encefal.jsem očkovaná.Má smysl si nechat dělat krevní testy.Myslím,že mohlo být přisáté od noci nebo rána.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

podle Vašeho popisu se může jednat o příznaky Lymeské boreliozy. Doporučila bych navštívit lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 13.06.2016, 08:33:38 | dotaz_ Marta | odpověď_
Dobrý den, před čtrnácti dny jsem si vytáhla klíště, které bylo přisáté již několik hodin. Postupně vzniká na kůži reakce, nyní je to spíše ovál s ocáskem cca 6 cm, bez ohraničení, lehce vystouplý, růžový, v místě zakousnutí o něco tmavší, mohlo by se jednat o boreliozu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Nejčastějším a typickým projevem Lymeské borreliozy je tzv. Erythema migrans. Jedná se o červenou skvrnu vznikající v místě přisátí klíštěte většinou s odstupem 7-14 dnů (s hranicí 3-30 dnů). Dosahuje mnohdy značných rozměrů, pro jistou diagnózu by měl průměr erytému přesahovat 5 cm a měl by trvat alespoň 3 dny. Je ostře ohraničený s typickým šířením do periferie, homogenní nebo s výraznějším prstencovitým lemem a centrálním výbledem. Nebolí, někdy lehce svědí, kůže není horká ani nepálí.Od erythema migrans je třeba odlišit nespecifickou kožní reakci na přisátí klíštěte – tu pacient nachází mnohdy již v okamžiku odstraňování klíštěte nebo v prvních dvou dnech po něm, zarudnutí dosahuje výrazně menších rozměrů (do 3-5 cm), často svědí nebo je horké, někdy vystupuje nad úroveň kůže. Je homogenní bez centrálního výbledu. Spontánně vymizí ve většině případů během několika dnů.

Pokud si nejste jistá zda se jedná o nespecifickou kožní reakci a nebo o Erythema migrans, doporučuji pro jistotu navštívit lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 11.06.2016, 09:39:46 | dotaz_ Kristýna G. | odpověď_
Dobrý den, uvažuji o vyšetření vytaženého klíštěte, ale odstraňovali jsme jej před 2ma dny, pokud jej dnes odešlu do laboratoře k Vám dorazí až po 4´dnech od vytažení - jsou v něm ještě případné patogeny prokazatelné nebo již nemá cenu klíště posílat (leželo 2 dny na vzduchu na vatovém tampónu, nyní je v sáčku)? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,

určitě nám klíště pošlete. Každé zaslané klíště před analýzou posuzujeme, jestli je vhodné pro analýzu nebo ne. V případě, že klíště již není vhodné pro analýzu - kdy je vysoká pravděpodobnost falešně negativního výsledku - zákazníka vždy kontaktujeme, informujeme o problému a necháme na zákazníkovi, ať se rozhodne, zda vyšetření klíštěte provést či ne.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 06.06.2016, 02:27:42 | dotaz_ Dominik Gellner | odpověď_
Dobrý den, já jsem dnes na levé noze objevil klíště a sundal jsem ho ale já nevěděl že to je klíště až potom co sem ho vytáhl.Nějak jsem bez energie. Nevim co, ale něco z toho te mi zůstalo v noze a nevím co dál?
poradíte mi prosím.
Děkuji.
Dobrý den,

pravděpodobně vám na místě přisátí klíštěte zůstal hypostom - ústní části klíštěte, jichž se tělo samo časem snadno zbaví. patogeny, které klíště může přenášet, se hromadí ve slinných žlazách a střevě. Čili tím, že zůstanou ústní čáasti klíštěte v kůži se riziko přenosu onemocnění nijak nezvyšuje.

Místo přisátí doporučujeme dezinfikovat, po následující 2-3 týdny pozorovat, zda nejeví známky zánětu (červený rostoucí flek, místo je teplé, případně oteklé). Pokud byste takové příznaky pozorovala, doporučujeme navštívit lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 06.06.2016, 03:16:18 | dotaz_ Veronika | odpověď_
Dobry den, dnes jsem si vytahla kliste, misto mam zarudle a svedi. V noci jsem se do mista skrabla, tekla mi z ranky bila tekutina a ted k problemu - rukou, co jsem se skrabla jsem pak.dcerce (10m) dala dudlik. Zeptam se mozna hloupe, ale je mozne ze jsem si infikovala prsty pri skrabnuti a tim nakazu prenesela na dceru? (Zda bylo kliste infikovane nevim,teprve uvidim, zda z toho neco bude)
Dobrý den,

podle popisu to vypadá spíše na especifickou kožní reakci na přisátí klíštěte – tu pacient nachází mnohdy již v okamžiku odstraňování klíštěte nebo v prvních dvou dnech po něm, zarudnutí dosahuje výrazně menších rozměrů (do 3-5 cm), často svědí nebo je horké, někdy vystupuje nad úroveň kůže. Je homogenní bez centrálního výbledu. Spontánně vymizí ve většině případů během několika dnů.

Kdyby však klíště bylo infikované, tak si myslím, že byste spirochéty Lymeské boreliózy na dceru takto přenést nemohla.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 03.06.2016, 10:51:28 | dotaz_ Alena Hola | odpověď_
Dobrý den, prosím o radu. Na noze mého dvouletého syna jsem našla klíště, maličkaté, téměř nenapité. Klíště jsem celé odstranila, po rance nebo jakémkoliv flíčku ani památka. Nicméně ani ne 24 hodin poté (včera) se synovi dostavily teploty 39 °C, ty přetrvávají i dnes, jiné příznaky nemá. Nemá ale ani rýmu, kašel apod. Mohlo by se jednat o příznaky infekce způsobené klíštětem? Předem děkuji za odpověď. A. Holá
Dobrý den,

v tomto případě si netroufám říct zda to je nebo není reakce na přisáté klíště. V každém případě bych však doporučila návštěvu lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 02.06.2016, 10:09:59 | dotaz_ Kristýna | odpověď_
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - před týdnem jsem si našla na kotníku klíště, ale nevím, jak dlouho tam bylo přisáté. Každopádně jsem ho potřela mastným krémem a během pár vytočení bylo celé venku. Poté jsem ránu vydesinfikovala. Na místě se mi udělal pupínek, vystouplý a červený. Ale nezvětšuje se. Pouze svědí. Dnes mi připadá místo kousnutí horké a pořád kolem cítím mravenčení. Pupínek se mi zdál zahnisaný a svědí čím dál více. Před 15ti lety jsem měla boreliózu, ale projevovala se pouze vysokými horečkami. V místě kousnutí bylo vše bez problémů. boreliózu mu zjistili až z krve. Mám navštívit raději lékaře či mám ještě vyčkat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,

Nejčastějším a typickým projevem Lymeské borreliozy je tzv. Erythema migrans. Jedná se o červenou skvrnu vznikající v místě přisátí klíštěte většinou s odstupem 7-14 dnů (s hranicí 3-30 dnů). Dosahuje mnohdy značných rozměrů, pro jistou diagnózu by měl průměr erytému přesahovat 5 cm a měl by trvat alespoň 3 dny. Je ostře ohraničený s typickým šířením do periferie, homogenní nebo s výraznějším prstencovitým lemem a centrálním výbledem. Nebolí, někdy lehce svědí, kůže není horká ani nepálí.Od erythema migrans je třeba odlišit nespecifickou kožní reakci na přisátí klíštěte – tu pacient nachází mnohdy již v okamžiku odstraňování klíštěte nebo v prvních dvou dnech po něm, zarudnutí dosahuje výrazně menších rozměrů (do 3-5 cm), často svědí nebo je horké, někdy vystupuje nad úroveň kůže. Je homogenní bez centrálního výbledu. Spontánně vymizí ve většině případů během několika dnů.

Pokud si nejste jistá zda se jedná o nespecifickou kožní reakci a nebo o Erythema migrans, doporučuji pro jistotu navštívit lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 24.05.2016, 03:02:57 | dotaz_ Tereza Roštejnská | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, můj přítel měl přes týdnem klíště... odstranili mu ho na pohotovosti a krev si může nechat vyšetřit až za 6 týdnu, po sedmi dnech od odstranění klistete se mu zvýšila teplota a začali ho bolet svaly.. byl na infekčním oddělení a paní doktorka mu vzala výtěry z krku a řekla že se uvidí co se bude dít v budoucich 2 až 3 týdnech ale ze včerejška na dnešek má přítel zvýšené teploty už 10 hodin nad 39 °C . Děkuji
Dobrý den,
v případě nákaz přenášených klíšťaty je bohužel většina příznaků takto nespecifických. Příznaky mohou a nemusí s klíštětem souviset, nicméně ošetřující lékařka by určitě o přisátém klíštěti měla vědět.

Zvážil bych návštěvu praktického lékaře. Možnost, že se jedná o onemocnění přenášené klíšťaty, rozhodně existuje, obzvláště, pokud by byl nález ve výtěru z krku negativní. Doporučuji také zkontrolovat místo přisátí klíštěte - pokud by se objevila kruhová červená až fialová vyrážka se světlějším středem, jedná se o jasný příznak boreliozy. Tato vyrážka se v některých případech může objevovat i jinde na těle.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.04.2016, 11:28:45 | dotaz_ Ondřej | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
před dvěma dny v neděli ráno jsem objevil klíště na penisu. Jsem obřezaný a klíště bylo přisáté asi 10 hodin na boční straně pod žaludem, bylo malinké a celé černé. K vyjmutí klíštěte a k dezinfekci jsem použil Antisept a dá se říci, že chvilku po vyjmutí se na místě objevil červený flíček asi 1 cm průměr, který je v místě kousnutí trochu tmavší a k okrajům světlá a zatím se nijak nezměnil, není nateklý ani nesvědí. Druhý den po probuzení jsem cítil zvýšenou teplotu a lehkou slabost těla, ovšem musím říci, že jsem celý víkend pracoval venku a lítal v krátkém tričku v zimě. Dnes už se cítím lépe, ale chtěl bych se Vás zeptat, mohlo by se jednat o příznaky infekce nebo spíše jen o důsledky únavy a klasického nachlazení?
Předem Vám děkuji za odpověd
Dobrý den,
reakce na kůži, kterou popisujete je spíše reakcí na vlastní přisátí klíštěte. Erythema migrans, vyrážka typická pro onemocnění Lymeskou boreliozou má obvykle průměr několika cm, místo se intenzivně zahřívá a vyrážka rychle roste.

Nástup dalších příznaků - zvýšená teplota, únava, není typický. Pokud by příznaky nezmizely do dalších 2 dnů, tak určitě vyhledejte lékaře a upozorněte ho i na přisáté klíště.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 15.04.2016, 09:52:05 | dotaz_ Elena | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, sedmilety syn mel dnes rano kliste 2 mm pod okem, bylo jen prisate, vyndala jsem mu ho pinzetou na klistata a misto mel docela natekle, nevim cim mu to desinfikovat tak blizko oka, abychom nepodrazdili oko.
Ma to ruzove a natekle tak 1cm.
Dekuji
Dobrý den,
výraznější reakce na sání klíštěte v místě, kde je kůže ciltivá, je běžná. Nicméně reakce (změna barvy, otok) by neměla dále růst. Pokud by k tomu došlo, nebo by se objevily jiné příznaky, je vhodné okamžitě vyhledat lékaře. Dezinfekce okolí místa přisátí je spíše preventivní opatření proti řípadnému zánosu infekce do ranky. V tomto případě je tedy riziko podráždění oka vyšší než riziko případného zánosu infekce. Dezinfeke má obecně smysl jen bezprostředně po odstranění klíštěte.

S pozdravem

Václav Höonig
Vloženo: 28.10.2015, 11:17:41 | dotaz_ Anna | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dneska jsem našla přisáté klíště na pravé noze. Vytahovala jsem ho sama. I když ho obvykle vytahuje někdo jiný. Mám z toho hrůzu. Nechtěla jsem nikoho budit, tak jsem vzala pinzetu a klíště odtrhla, bohuže v noze zbyla kusadla(?) Dostala jsem panickou hrůzu, snažila jsem se je vytáhnout a asi jsem se nějak píchla (dělala jsem to nůžkama na nehty) a teď tam mám červenou tečku. Ale kusadla nebo prostě černou tečku tam vidím furt. Mám s tím zajít k lékaři, aby mi to vydezinfikoval a odstranil nebo mám zůstat doma? Děkuji
Dobrý den,
s částí klíštěte, která zůstala v kůži si nedělejte starosti. Pokud odstraníte vše co, ční nad povrch kůže, v kůži zůstanou pouze ústní části klíštěte, jichž se tělo samo časem snadno zbaví. patogeny, které klíště může přenášet, se hromadí ve slinných žlazách a střevě. Čili tím, že zůstanou ústní čáasti klíštěte v kůži se riziko přenosu onemocnění nijak nezvyšuje.

Naopak pokusem o vyndání se vystavujete riziku zanesení jiné infekce. Místo přisátí doporučujeme dezinfikovat, po následující 2-3 týdny pozorovat, zda nejeví známky zánětu (červený rostoucí flek, místo je teplé, případně oteklé). Pokud byste takové příznaky pozorovala, doporučujeme navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 06.09.2015, 08:13:49 | dotaz_ Denisa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ... přítel měl klíště měl asi encefalitidu přesně se to neví co mu to způsobilo ale když měl toto onemocnění a já bych otěhotněla stalo by se tomu dítěti něco nebo se to takhle nepřenáší? Dekuji za odpověd
Dobrý den,
klíšťová encefalitida i lymeská borelioza se přenáší výhradně klíšťaty (+klíšťovou encefalitidou je možné se nakazit i z nepasterizovaného mléka), nicméně přenos z člověka na člověka prokázán nikdy nebyl. Ani Vám ani Vašemu dítěti tedy takové nebezpečí nehrozí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.08.2015, 12:13:53 | dotaz_ Lucie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
dvouletému synovi jsem v hlavě našla již nasáté klíště,zřejmě z výletu z předchozího dne. Za 9dní se máme jít očkovat-spalničky,příušnice,zarděnky.
Mám raději očkování odložit?
Děkuji Lucie
Dobrý den,
pokud se u syna neprojevují příznaky infekce, tak nevidím k odložení očkování důvod. Nicméně poslední slovo bude mít lékař, který vakcínu podá. Doporučuji zkonzultovat přímo s ním.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 20.08.2015, 01:16:33 | dotaz_ Žaneta Dezortová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
u syna 2 roky jsem po cca 2 hodinové procházce objevila klíště. Před vytažením jsem ho nastříkala antiseptickým sprejem Dettol, protože jsem neměla k dispozici jinou dezinfekci, složení viz:https://www.mediexpert.cz/p/dettol-antisepticky-sprej/

Klíště při vyndávání nebylo vůbec napité. Nepodařilo se mi ho ale vytáhnout, takže nakonec celé klíště bezvadně vytáhla lékařka, která použila Jodisol+po vyjmutí také antibiotickou mast.

Bylo použití Dettolu v pořádku nebo hrozí, že po něm klíště vyprázdnilo obsah břicha do rány a bylo by vhodné ho raději zaslat k vyšetření infekčnosti? Pokud ano, tak na které nemoci doporučujete otestovat.

Děkuji moc za vaše doporučení.
Dobrý den,
nejdůležitějším krokem k zamezení infekce je klíště včas objevit a odstranit. Použitím dezinfekce jste určitě chybu neudělala. Klíště je sice nejlepší odstranit co nejrychleji bez dlouhého mačkání klíštěte pinzetou, ale v některých případech prostě jde odstranit těžko.

Samotné přisátí klíštěte není nutně důvodem k testování pacienta na protilátky proti klíšťaty přenášeným patogenům. Nicméně záleží na posouzení lékaře.

Doporučil bych spíše dítě po příští 2-3 týdny dobře sledovat, kdyby se objevily některé z příznaků, tak navštívit lékaře a uvědomit ho o datu a místě přisátí klíštěte. Příznaky jsou: erythema migrans (typická vyrážka nejčastěji v místě přisátí - kruh o velikosti několik cm se tmavým až rudým okrajem a světlým středem, únava, bolesti hlavy, kloubů, svalů. případně zvýšená teplota.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.08.2015, 09:18:00 | dotaz_ Zuzana | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, vcera jsme nasli dceri (4roky) ve vlasech kliste.Bylo velke, bohuzel zustala hlavicka uvnitr.Dezinfikujeme jodisolem.Dcera je ockovana proti KE.Zhruba pred mesicem dostala druhou davku.Chci se zeptat zda-li je vetsi pravdepodobnost nakazy, kdyz bylo kliste jiz dost napite (0,5cm).Mame se obavat? Dekuji
Dobrý den,
je pravda, že riziko přenosu patogenů (zejména původce Lymeské boreliozy) roste s délkou sání klíšťěte. Je tedy důležité vést v patrnosti, že k přisátí došlo, případně si poznamenat i datum a místo přisátí, abyste v případě, že se objeví příznaky obemocnění, mohla informovat lékaře dítěte.

Nicméně udělala jste vše, co se v danou chvíli dalo udělat - odstranila jste klíště, ránu vydezinfikovala. Dcera má navíc za sebou druhou dávku očkování proti klíšťové encefalitidě, takže alespoň nějakou hladinu protilátek již má a i kdyby nebyla dostatečná pro úplné zamezení rozvoji onemocnění, bude mít onemocnění příznivější průběh.

Doporučuji po následující 3-4 týdny dceru sledovat. Kdyby se vyskytly některé z příznaků jako: typická vyrážka (erythema migrans - relativně velký flek okolo místa přisátí, v některých případech i jinde na těle, výrazaně tmavší okraj a světlejkší střed), únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů, vyhgledat lékaře a sdělit mu informaci o místě a době přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 06.08.2015, 11:17:11 | dotaz_ marta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,zdali je možné,když beru DUOMOX 500 na prevenci proti borelióze,jestli můžu být venku v chládku,i když je ve stínu 30stupňů?Děkuji za vaši odpověď Marta.
Dobrý den,
doporučuji zkonzultovat přímo s ošetřujícím lékařem. V případě amoxicilinu obecně není důvod se vyhýbat pobytu venku, nicméně je možné, že ve Vašem případě lékař z nějakého důvodu toto nedoporučil.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.08.2015, 09:07:26 | dotaz_ miriam | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Moc děkuji za vaši odpověď a doufám,že vše dobře dopadne.Přeji vám krásné sluneční dny.Miriam
Rádo se stalo.
V.H.
Vloženo: 04.08.2015, 05:37:13 | dotaz_ Petra Pichlová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před 14 dny jsem si našla na paži klíště, které tam mohlo být cca 24 hodin. Bez problemu jsem klíště odstranila a místo přisátí vypadalo jako menší červeno fialová modřinka velikosti necelé 2 cm. Flek se do 5 dnů zcela vytratil, ale nyní již asi 4 dny cítím tlak v zátylku. Jinak žádné jiné příznaky nemám a proti KE jsem očkovaná. Mohlo by se jednak o příznak borelie ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
teoreticky by se opravdu mohlo jedna i o příznak boreliozy. V případě boreliozy se ovšem většinou objevují i další (bohužel opět nespecifické) příznaky jako bolesti svalů, kloubů, hlavy, malátnost apod. Pokud by příznaky během následujících dnů nepolevovaly, či se dokonce zhoršovali, doporučoval bych vyhledat lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.08.2015, 09:31:48 | dotaz_ miriam | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Psala jsem vám 31.7.a dnes jsem si přečetla vaši odpověď,za kterou vřele děkuji,ale pokud se nebudete zlobit,tak bych měla ještě jeden dotaz.Dneska jsem byla u lékaře,protože mě připadalo,že štípnutí od toho klíštěte je červenější,místo toho štípnutí mě také svědí.Pan doktor mi napsal antibiotika DUOMOX 500(na penicilin mám alergii) dvě balení.Chtěla bych se zeptat,jestli se mám stále obávat z nákazy.Moc děkuji za vaši odpověď a přeji krásné dny.Miriam
Dobrý den,
účinnou látkou v daném anatibiotiku je amoxicillin, vůči němuž jsou borelie citlivé. Takže za předpokladu dodržení správného dávkování a dobu podávání antibiotik se boreliozy obávat nemusíte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.08.2015, 03:38:12 | dotaz_ Nemcova | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, dnes rano jsem si objevila na stehne cerveny svedici flek, myslela jsem, ze se jedna o stipanec od komara, ale svedilo velmi urputne, po asi hodine jsem zjistila, ze uprostred je malinka tmava tecka - kliste - opravdu mini. Po vyndani - mydlovou vodou, misto zacalo fialovet a na nem a v okoli byla tzv. husi kuze, ted a v miste citim lehke mravenceni a pri chuzi bolest svalu az do trisla. Misto cervene prumer cca 3cm a okoli vybledle v kruhu. Je mozne, ze by se takto rychle projevil nejaky priznak? Jsem ted v 5. mesici tehotenstvi a klistat jsem mela za svuj zivot jiz mnoho, ale tuto reakci zazivam poprve. Mam vyhledat lekare a v pripade, ze ano jakeho? Dekuji.
Dobrý den,
podle popisu by se opravud mohlo jednat o erythema migrans - priznak lymeske boreliozy, ikdyz ve Vasem pripade neprilis typicky. Pro jistotu bych doporucil navstivit lekare.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.08.2015, 09:05:33 | dotaz_ Dada | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes ráno jsme na 2,5 letem synovi objevili za ouškem klíště, bylo tedy ze včerejšího večera či dnešního rana.Bohužel při vyndani syn škubl a došlo k odtržení hlavičky klíštěte. Misto jsme několikrát desinfikovali Betadinem, bohužel se nám hlavicku už vyndat nepodařilo. Máme to ještě zkoušet (bojim se poškození jemne kuze a zaneseni infekce), zajit na vyndani k lékaři nebo prostě ponechat na miste?
Děkuji
Dobrý den,
v kůži většinou zůstanou jen mechanické ústní části klíštěte. Patogeny se hromadí v jiných částech těla (typicky ve střevě a slinných žlázách). Pokud tedy zůstane část ústního ústrojí v kůži, nijak to nezvyšuje pravděpodobnost přenosu případné infekce z klíštěte. S drobnou částí klíštěte si tělo samo poradí. Doporučujeme místo po následující 3 týdny sledovat a v případě, že by se objevily známky zánětu, vyhledat lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.08.2015, 12:43:06 | dotaz_ andrea | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes ráno sem si vyndala klíště, které jsem měla na stehně a večer jsem na koleně na té samé noze našla černý pupínek, ze kterého po vymáčknutí vytekla krev. Poradíte prosím co to znamená?
Dobrý den,
pokud se nejednalo o místo přisátí, tak s klíštětem nevidím žádnou souvislost. Ani v případě, že by se jednlo přímo o místo přisátí klíštěte, tak se nejedná o žádný typický příznak onemocnění přenášeného klíšťaty.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.07.2015, 12:20:26 | dotaz_ miriam | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Včera mi vyndali u prsa kliště,ale bylo neobvykle velké(napité nbylo),mělo červený zadeček.Mám strach,že to je nějaký jiný druh a tím pádem ještě víc nebespečný.Místo,kde jsme klíště vytáhli,je zatím červené,méně jak včera.Měla bych dát raději kliště vyšetřit nebo vyčkat?Moc děkuji za vaši odpověď.Miriam
Dobrý den,
nejpravděpodobněji se jednalo o samičku našeho nejběžnějšího klíštěte (klíštěte obecného). Na lidech nejčastěji saje nmyfální staium tohoto klíštěte - zřejmě proto Vám přišlo, že se jedná o jiný druh.

V dospělích samičkách klíštěte se opravdu patogeny vyskytují o něco málo více než u nymfálních stádií (ca 20-30 % infikovaných dospělců lymeskou boreliozou oproti 10-15 % u nymf).

Pokud zvažujete vyšetření klíštěte, doporučujeme ho provést co nejdříve. Čím je vzorek klíštěte starší, tím více dochází k degradaci molekul patogenů, které jsou v rámci testů detekovány. Klíště, které původně patogeny neslo, by se pak následně mohlo jevit jako negativní. Druhým důvodem je, že čím dříve se případně nasadí antibiotická léčba, tím jednodušší je průběh případného onemocnění.

Jiné druhy klíšťat napadajících člověka u ná žijí zejména jižní Moravě, nicméně u těchto druhů klíšťat není výskyt jimi přenášených patogenů významně vyšší než u klíštěte obecného.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.07.2015, 06:50:48 | dotaz_ Zuzana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, pravděpodobně 2 dny zpátky jsem chytila klíště. Den po přisátí jsem měla zvýšenou teplotu, bolest kloubů a svalů, bolest hlavy, malátnost. Nejprve jsem si myslela, že se jedná o nějaké nachlazení, ale až 2. den jsem si všimla klíštěte. Může být reakce takto rychlá nebo se spíše jedná o náhodu? Předem děkuji.
Dobrý den,
příznaky, které popisujete mohou opravdu souviset s přisátím klíštěte. Pravděpodobnost patogenů z klíštěte se navíc zvyšuje s dobou přisátí. Doporučujeme navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2015, 10:00:11 | dotaz_ effka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, synovi (3,5 roku) se objevila skvrna, ohraničená, zesvětlená uprostřed. U doktorky potvrzena borelioza, začal brát ATB, jenže den po kontrole už má skvrn dohromady pět. Je to normální? Zítra jdeme na překontrolování k doktorce projistotu znovu, ale chci se trochu zorientovat...??? Děkuji moc,
Dobrý den,
erythema migrans (vyrážka typická pro Lymeskou boreliozu) se může kromě místa přisátí vyskytovat i na různých dalších částech těla a i mnohočetně. Pokud vyrážka opravdu souvisí s boreliozou, tak by měla v následujících dnech díky antibiotikům rychle ustoupit.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2015, 12:11:09 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den..v patek minuli týden mi manžel vytrhl klíště, z pravého boku, bohužel bez hlavičky. Misto mirne zarudle. . mala cerna tecka. Svedi, ale ne zvětšuje se. Dnes centrimetrovy opar pod nosem a zvetsene usni mandle. Vse na prave strane. Má to nejakou souvislost a musim k lekari? Dekuji Ptackova
Dobrý den,
opar a zvětšené mízní uzliny nebudou mít přímou souvislost s klíštětem. Nicméně i nějakou infekci se jednat může. Souběh onemocnění přenášeného klíštětem není možné vyloučit, ale opar ani zvětšené mízní uzliny mezi typické příznaky rozhodně nepatří. Pokud by se ovbjevily další příznaky (únava, malátnost, svalové, kloubní bolesti), bylo by vhodné vyhledat lékaře a upozornit ho i na souvislost s klíštětem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.07.2015, 08:18:43 | dotaz_ Karolina | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
v pondělí jsme synovi odstranili klíště ze zad. Hned od druhého dne se mu kolem místa píchnutí objevila červená skvrna kulatého tvaru velikosti cca korunové mince. Domníváte se, že se může jednat o časné stadium l.boreliózy ?
Děkuji
Dobrý den,
domnívám se, že je to spíše reakce na přisátí a odstraňování klíštěte. Pokud by skvrna rostla, měnila zbarvení do tmavě červeného okraje a světlého středu, či se objevily jiné příznaky, bylo by dorbé situaci zkonzultovat s lékařem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.07.2015, 02:24:09 | dotaz_ K | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den
Pred 2 dny jsem vytahla kliste ktere nebylo moc prisate. Nic mene tet po 2 dnech se vutvorila mensi boulicka asi necely cm a uprostred je jenom malo belava a to jenom na jedne strane te bulky.a kolemm je to jenom lehce naruzovele a svedi to. Mela bych se obavat boreliozy ci jineho onemocneni??dekuji.dekuji za odpoved
Dobrý den,
nejspíše se jedná jen o lokální podráždění po přisátí klíštěte. Reakce by měla během 2-3 dní zmizet, pokud by se naopak šířila, či zůstávala dlouhodobě, nebo se přidaly další příznaky, v tom případě by bylo vhodné vyhledat lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.07.2015, 08:27:11 | dotaz_ Klára | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, asi před 14 dny jsem měla klíště v uchu, bylo hodně malé, hned jsme ho vyndali. Teď mi ucho na tom místě zčervenalo, opuchlo, cítím tam horkost a bolest, i pod uchem jakoby na uzlině cítím bolest. Chtěla jsem se zeptat, jestli myslíte, že jsou to nebezpečné příznaky. Děkuji.
Dobrý den,
rozhodně navštivte lékaře. Mohlo by se jednat o příznak boreliozy, případně i jiné infekce zanesené do ranky.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 07.07.2015, 09:38:09 | dotaz_ p.dvojce | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den. Před rokem a čtvrt jsem odstarnil přisáté klíště. Skvrna nevykazovala evidentní příznaky, přesto jsem byl přeléčen antibiotiky. Žádné příznaky a potíže jsem neměl. Nyní po tak dlouhé době se mi v místě přisátí udělal tři dny po sobě malý svědivý flíček, který zase zmizí. Může to nějak souviset a je nutné jít k lékaři? Děkuji
Dobrý den,
pokud jste byl přeléčen antibiotiky (vůči nimž jsoou bakterie způsobující Lymeskou boreliozu citlivé), neměla by reakce mít souvislost s tehdejším přisátím klíštěte. Mohlo by se spíše jednat nějakou skříženou reakci po poštípání hmyzem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.07.2015, 08:30:23 | dotaz_ Karolina | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, chtela jsem se zeptat, behem dvou dnu jsem si vyndala skoro 20 klistat, myslite ze bych si stim mela radeji zajit k doktorovi? Prozatim zadne priznaky nemam, akorat mam po vytahovani malou cervenou tecku.
Dekuji za odpoved
Dobrý den,
obecně samozřejmě platí, že čím více klíšťat člověk má, tím větší je pravděpodobnost, že nekteré z nich bude infikované a bude tedy schopné případně infekci předat na svého hostitele. Vzhledem k vysokému počtu klíšťat předpokládám, že se jednalo o larvální stadia klíštěte (drobná klíšťata velká ca 1 mm, s třemi páry nohou). U larválních stádií klíšťat je významně nižší pravděpodobnost výskytu patogenů než u nymfálních stádií a dospělých klíšťat. Doporučil bych spíše pečlivě zaznamenat datum přisátí klíšťat, lékaře navštívit, až v případě, že se objeví příznaky (únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů, případně vyrížka "erythema migrans").

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.07.2015, 09:33:26 | dotaz_ Radka Zemanová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chci se zeptat před třemi dny jsem si našla klíště bylo tam nejspíš přes noc. Po vytahnuti se mi vytvořil kolem rány červené kolečko. Druhý den mě probudilo hrozně svědění a pálení rany. Když jsem se podívala na nohu kolem rany bylo výrazně větší červený okruh a uprostřed fialové. A když jsem se probudila dnes červené kolečko je velké asi 5 cm uprostřed je fialové a teče mi z rany čirá tekutina smíšená s krví. Je možné ze by to mohla být nějaká nemoc nebo jen reakce? Děkuji s pozdravem Žena nová.
Dobrý den,
rozhodně doporučuji navštívit lékaře. pro erythema migrans - příznak Lymeské boreliozy je typický spíše tmavší okraj a světlejší střed, nicméně může se jednat i o jinou infekci sekundárně zanesenou do rány.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.07.2015, 03:19:35 | dotaz_ Jack102 | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
Včera jsem na sobě našel klíště, ihned jsem ho udusil krémem a nějakým nedopatřením jsem ho nechal plavat. Teď je mrtvé, ale stále kusadly zabořené, ruka zatím nesvedi... co teď? Mám se ho pokusit vytáhnout sám pinzetou? Jít s tím za doktorem? Klíště je malé, ploché, nenacucané. Prosím pomoc. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
klíště rozhodně odstraňte. Ať již pinzetou (uchopte klíště co nejblíže kůže a vykývejte nebo vytočte), nebo prsty (obedobným způsobem - kývat nebo točit, následně pečlivě umyjte ruce). Po odstranění doporučujeme místo přisátí dezinfikovat běžnou dezinfekcí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.06.2015, 09:21:53 | dotaz_ Tereza | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,
Predem dekuji za radu.
Pred 14 dny jsem si na vnitrni strane leveho stehna nasla kliste. Bohuzel bylo male a tak mi pri vyndavani zustaly ve stehne kusadla a kus hlavicky.
Peclive misto sleduji a v miste kousnuti se nic neobjevilo. Objevila se mi vsak lehce vystoupla ruzova skvrnka na druhem stehni, primo na protejsi strane ve stejne rovine, v podstate totozne misto s kousnutim ale na druhem stehne.
Muze to mit nejakou souvislost? Treba protoze se mista pri sezeni dotykaji?

S diky za radu a s pozdravem
Tereza
Dobrý den,
domnívám se, že se nejedná o příznak klíšťaty přenášeného onemocnění, ani o podráždění související s klíštětem na druhém stehnu. S "kusadly" v kůži se nemusíte dělat starost. Jedná se pouze o mechanické části ústního ústrojí, které nepředstavují s pohledu přenosu patogenů riziko a tělo si s tímto zbytek klíštěte samo dobře poradí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.06.2015, 09:58:14 | dotaz_ Andrea | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý deň, při nakazení lymeskou boreliózou sa uvádzajú ako príznak bolesti kĺbov. Prosim Vás, myslí sa bolesť znemožňujúca pohyb, alebo stačí iba pocit tlaku v kĺbe? Pred nedávnom som našla pod kolenom už iba zakúsnutú hlavičku klíštete. Cca týždeň na to som začala pociťovať tupý tlak v danom koleni, ktorý pretrváva. Iné příznaky na sebe nepozorujem. Je možné, že sa jedná o nákazu? Ďakujem, Andrea
Dobrý den,
pokud jste nepozorovala žádné jiné příznaky, tak se s nějvětší pravděpodobností o boreliozu nejedná. Definitivní potvrzení by bylo možné provést na základě průkazu protilátek v krvi. Ty se objevují přibližně po 2-3 týdnech od přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.06.2015, 08:26:58 | dotaz_ martina | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, pred 3 dny jsem si vytahla kliste ze zastrupene rany na noze. Bohuzel jsem ho pri manipulaci s pinzetou rozmackla a jeho obsah se do mista vylil. Ihned jsem misto vydezinfikovala. Zatim po klisteti zadny flek, ale nemela bych si radeji dojit na odber krve? Da se tam zjistit, zda jsem nakazena? Dekuji, Martina
Dobrý den,
v případě rozmáčknutí klíštěte do otevřené rána opravud teoretické riziko přenosu infekce hrozí. Toto riziko jste ovšem minimalizovala použitím dezinfekce. Z krve se dá prkázat až přítomnost protilátek, které se vytvoří přibližně za 2-3 týdny po infekci (nyní by tedy test na protilátky měl význam spíše pro stanovení případného tutru před infekcí). Doporučuji, pozorovat místo přisátí klíštěte. při jakýchkoli nespecifických příznacích (únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů, malátnost) vyhledat lékaře a sdělit mu informaci o datu přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.06.2015, 07:40:18 | dotaz_ Soukopova | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,prosím jak dlouho je účinné očkování /klíště/ Byla jsem očkována před 5 lety,rok nar.1946.Můžu se dát znovu přeočkovat,našla jsem si klíště a jdu na operaci prsu.Děkuji za odpověď.Soukopová
Dobrý den,
nejlépe bude s s tmto dotazem obrátit přímo na čokovací centrum, které by Vám vakcínu mohlo rovnou i aplikovat. Obecně je doporučovaný termín pro přeočkování 3-5 let přičemž u starších osob se doporučuje spíše kratší interval. Doporučoval bych buď znovu absolvovat základní schéma (ne jen přeočkování) nebo přeočkování s následným ověřením titru protilátek. Pokud by titr protilátek dostatečný nebyl, musela byste pravděpodobně absolvovat stejně celé očkovací schéma. Opravdu bude ale nejlepší se obrátit na nejbližší očkovací centrum.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.06.2015, 08:06:54 | dotaz_ Pavlína Kupčíková | odpověď_
Dobrý den,
již 2x se nám stalo, že v okolí přisátého klíštěte (u 6-ti leté dcery) byla spousta malinkých černých teček. Jedno klíště bylo v hlavě, druhé asi o měsíc a půl později v ušním boltci. Chtěla bych se zeptat, co to znamená. Doposud jsem se s tímto u klíštěte nesetkala.
Děkuji Vám.
Pavlína Kupčíková

Dobrý den,
pokud bylo klíště přisáté po delší dobu, jedná se pravděpodobně o jeho exkrementy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.06.2015, 10:07:22 | dotaz_ Michaela | odpověď_
Dobrý den,
před 2 dny jsem měla klíště. Klíště jsme vytočili úplně bez problémů. Poté se mi udělal červený svědící pupínek. Zatím se nezvětšuje a jiné problémy nemám.
Mám přesto navštívit lékaře, nebo to není nutné?
Děkuji
Dobrý den,

pravděpodobně se jedná pouze o reakci na sání klíštěte. Určitě doporučuji místo hlídat. Pokud by skvrna rostla (průměr více něž 2 cm), měla světlejší střed, mohlo by se jednat o příznak lymeské boreliozy - erythema migrans. V tom případě doporučuji okamžitě navštívit lékaře. Avšak tato typická vyrážka se nemusí objevit. V případě jakýchkoli, nespecifických "chřipkovitých" příznaků, je dobré navšívit lékaře.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 10.06.2015, 08:01:09 | dotaz_ Petr | odpověď_
Dobrý den,
včera jsem si našel klíště a začal ho drbat možná i zmáčknul, protože jsem se domníval že jeto fibron. Pak jsem zjistil že je to klíště a vytáhl jsem ho, odpadlo prakticky samo (ale bylo ještě malé), doma jsme použili krém k jeho zadušení a ani se nepřetrhlo. Mám se bát nákazy? Jde mi o to že jsem na něj tlačil ze všech stran (před vyndáním) atd.
Vážený pane Petr,

patogeny přenášené klíšťaty se přenášejí během sání. Použitím krému či oleje při vyndávání klíštěte se možnost přenosu patogenů může zvýšit neboť klíště se začne dusit a "zvracet". Tím, že jste na klíště "tlačil ze všech stran", jste klíště spíše zabil.

Každopádně doporučuji místo přisátí klíštěte kontrolat a v případě jakýkoliv potíží kontaktovat lékaře. Pokud ještě klíště máte, můžete ho zaslat k nám do labotatoře na analýzu.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 09.06.2015, 10:40:38 | dotaz_ Tereza Halová | odpověď_
Dobrý den. V neděli jsem si nevědomky ze zadní části vytrhla malinké klíště, manžel mi místo zkontroloval a nenašel že by tam něco zůstalo, dnes tu bude druhý den a místo mám červené, lehce svědí a vypadá to jako štípnutí od komára. Jsem v 5. týdnu těhotenství a bojím se. Je to normální stav hojení po kousnutí klíštěte? Volala jsem doktorce a ta mi řekla že až za týden mám přijít na kontrolu. Tak se chci ujistit jestli mám být v klidu nebo jestli místo kousnutí mám nějak ošetřovat. Děkuji za odpověď.
Vážená paní Halová,

podle Vaše popisu se domnívám, že se jedná zcela jen o klasickou reakci Vašeho imunitního systému na přisátí klíštěte. Je také možné, že v místě přisátí mohla v rance zůstat část hypostomu - ústního aparátu - klíštěte, aniž by to manžel při kontrole mohl vidět. Ale ani v tomto případě se nic neděje. V místě přisátí klíštěte bude jen probíhat imunitní reakce jako například když máte třísku. Ale i tak určitě doporučuji místo hlídat a ukázat paní doktorce.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 29.05.2015, 07:05:04 | dotaz_ Marta | odpověď_
Dobrý den,
chci se zeptat, pokud se klíště nechá testovat a vyjde pozitivní test na borelie, jaká je pravděpodobnost, že dojde k nákaze a pozná se to například podle nějaké hladiny něčeho v klíštěti? Je lepší pak navštívit lékaře a léčit preventivně ATB? Nebo se i v tom případě čeká na první projevy onemocnění. Klíště bylo zakouslé bohužel nespecifikovatelný čas, od pár hodin až po 4 dny (dcera byla stanovat a vrátila se s přisátým, ale nenapitým klíštětem).
Dobrý den, paní Marto,
jestli dojde k nakažení hostitele nebo ne, záleží na mnoha faktorech, od doby sání klíštěte na hostiteli (to se týká především přenosu spirochét Lymské boreliózy) až po imunitní systém samotného hostitele. Takže Vám bohužel nejsem schopná říct jaká je pravděpodobnost nákazy hostitele nakaženým klíštětem. V každém případě, jestliže klíště v naších testech vyjde pozitivně zcela doporučujeme navšítit lékaře, který pak zvolí vhodnou léčbu. Podle dosavadních zkušeností víme, že většina lékařů nasadí okamžitě preventivně antibiotika, ale jsou i tací, kteří pacienta pozorují a čekají na první příznaky.
Doufám, že Vám má odpověď stačila. Pokud máte ještě nějaké dotazy neváhejte se na nás obrátit.

Hezký den,
Veronika Dorňáková
Vloženo: 26.05.2015, 01:38:07 | dotaz_ Ludvík | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes jsem zjistil na wc když jsem byl na malí,že mám na přirození klíště poradíte jak ho vyjmout nebo jestli je nutná návštěva u lékaře ??? podotýkám že klíště je na vrchní části přirození (žalud) děkuji za vaší odpověd
Dobrý den,
klíště odstraňte úplně stejně jako kdyby bylo přisáté na jiné části těla, jen v tomto případě doporučuji nepoužívat dezinfekci...to by bylo hodně nepříjemné.

Návštěva lékaře není nutná, pokud se neprojeví nějaké příznaky onemocnění - typická vyrážka erythema migrans (příznak Lymeské boreliozy), nebo chřipkovité příznaky: únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů apod. Lékaře samozřejmě navštivte i v případě, že by se v místě přisátí klíštěte objevila nějaká zánětlivá reakce.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.05.2015, 07:42:12 | dotaz_ Pavel Heindl | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, asi minulou sobotu mě kouslo klíště.Myslím si to, protože nás v partě bylo víc,kteří je dostali.Já je našel až v pondělí odpoledne a pokusil odstranit.Klíště jsem přetrhl a následující den je nechal na chirurgii vyjmout.
Ve čtvrtek jsem byl na lékařské prohlídce, kde mi namě
řili tlak 170/100.Od pátku vysoký krevní tlak na sobě cítím.Začíná mě bolet sval od levého prsa, kde bylo
klíště až k lopatce.Je možná souvislost klíštěte a vysokého krevního tlaku?Děkuju

Dobrý den,
pokud se jedná pouze o tyto obtíže, budou mít spíše jiný důvod něž klíště. Předpokládám, že tlak i bolest na hrudi řešíte se svým lékařem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.05.2015, 12:38:29 | dotaz_ Jan Vašina | odpověď_ Václav Hönig
Chtěl jsem se zeptat dnes jsem nejspis chytil kliste, ale po nejake dobe tam jiz nebylo, ale utvořil se mi tam malý červený flíček (cca 2-7 mm) Mohl by to být nějaký příznak?
Dobrý den,
pokud by to bylo klíště, tak by se pravděpodobně z kůže nepustilo dříve, než by bylo plně nasáté. V případě, že by to klíště bylo, je takové podráždění způsobeno i jen sáním klíštěte. Reakce by měla během pár dní zmizet. Pokud by se skvrna naopak zvětšovala , mohlo by se jednat o příznak lymeské boreliozy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.05.2015, 04:02:19 | dotaz_ Jarka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
v pondělí synovi v kroužku vytáhl vedoucí zřejmě po chvilce přisáté klíště. A dnes ráno jsem si všimla fialové modřinky kolem rány. Jinak nemá syn žádné jiné příznaky. Máme navštívit lékaře??
Děkuji za odpověd
Dobrý den,
pokud je skvrna v průměru vetší naž 2 cm, tak doporučuji pro jistotu navštívit lékaře. Mohlo by se jednat o příznak lymeské boreliozy - erythema migrans.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 06.05.2015, 11:22:25 | dotaz_ Kristýna Netrhová | odpověď_ Václav Hönig
Zdravím, předevčírem jsem objevila na noze takovy pupínek, ale vypadá jako červená modřina. Ze začatku měla jen červenou tečku uprostřed a okolo takovou růžovou mapičku, žádný pupínek, ani ztvrdlá kůže, ale dnes (o 3 dny později mi na tom místě ztvrdla kůže a začalo to svědět... Mohlo by to byt po klíštěti a mam se obavat boleriózy? Dekuji předem za odpověť.
Dobrý den,
pokud jste v poslední době neodstraňovala z tohoto místa klíště, tak se s nějvětší pravděpodobností o příznak boreliozy nejedná.

Zřejmě to bude reakce na poštípání hmyzem, případně na zaražený trn nebo jiné drobné cizí těleso. Pokud by reakce v příštích 2 dnech neustoupila, či se naopak rozšiřovala, doporučujeme navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.04.2015, 04:34:15 | dotaz_ Zuzana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

dnes jsem synovi (2roky) vyndala z ucha malinkaté nenasáté klíště. Měl ho již od čtvrka, bohužel jsem si myslela, že tam má stroupek. Od čtvrka má střídavě zvýšenou teplotu (i38,8). Nicméně mu lezou zoubky, tak jsem teplotu přisuzovala tomu. Je možné, že by příznaky nějaké infekce od klíštěte byly tak rychlé? Zítra budu volat Mudr. Velice děkuji.
Dobrý den,
takto rychlá reakce nebývá příliš obvyklá, ale domnívám se, že zcela infekci přenášenou klíštětem vyloučit nelze. Konzultace s ošetřující lékařkou je jistě na místě.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.04.2015, 07:26:02 | dotaz_ Jessie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla bych se zeptat moje 4m stara fenka mela asi 14dni a vic pod pravym uchem kliste, kliste sme vytahli se vsim ven. Ale mame problem stim ze ona ma ouska dolu, a to prave se ji diky tomu klisteti zaclo davat dopredu a hodne casto ji stoji nahoru. Nevite co stim? kliste uz tam tyden nema. :(
Dobrý den,
nejsme sice specializovaní na oblast veterinární medicíny, ale řekl bych, že pokud má pozice ucha něco společného s klíštětem, tak by to mohl být zános infekce do ranky po klíštěti, případně podráždění škarabáním. Doporučil bych zkontrolovat, zda tem není nejaká lokální zánětllivá reakce, s případným zánětem pak navštívit veterináře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 20.04.2015, 10:10:24 | dotaz_ Marta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
dcera měla přisáté klíště, nenapité, max. doba přisátí 5 hodin. Po vyjmutí nebylo a není v místě přisátí patrné vůbec nic, místo ani nelze najít. Nicméně po týdnu přesně byla unavená a horečkovala, nyní má třetí den teplotu kolem 37,5, bolí jí v krku a jeden den si stěžovala že jí bolí nohy (v oblasti v kolenou). Dcera je proti KE očkovaná, nicméně poslední dávku dostala v 5/2012, další dávka je tedy plánována na květen - takže ta ochrana jakoby dobíhá. Má cenu nyní navštívit lékaře? Protilátky tam asi budou, ale jen ty, co mohou pocházet i z očkování. Nebo je nemožné, aby dcera KE měla a je to jen viróza a shoda náhod. Dodržujeme klidový režim, ale zajímalo by mě, zda to bude lékař řešit, zda má vlastně možnost to v této fázi nějak řešit a zjistit. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
bolest v krku bude spíše souviset s nějakým onemocněním dýchacích cest. Je velká pravděpodobnost, že i ostatní příznaky s tím souvisejí. Každopádně pokud má dcera delší dobu zvýšenou teplotu, doporučuji navštívit lékaře.

Klíšťové encefalitidy bych se v tomto případě příliš neobával - při dodržení termínů přeočkování by stále měla být ochrana dostatečná i s nějakou časovou rezervou. Nelze samozřejmě vyloučit souběžnou infekci jiným onemocněním přenášeným klíšťaty (např. lymeskou boreliozou), ale pradvěpodobnost takového souběhu je nízká.



S pozdravem

Václav Hönig

Vloženo: 20.04.2015, 09:02:01 | dotaz_ Moravcová Dagmar | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, mám dotaz ohledně klíštěte. Stalo se, že naše 1,5 letá vnučka našla nasáté klíště a rozkousla ho v puse. Klíště ihned vyplivla, ale část krve jí zůstala v puse. Prosím o radu, co máme v takovém případě dělat, je možné, že se i tímhle způsobem může nějak nakazit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ač se to nezdá, tak se jedná o poměrně častý případ kontaktu dítěte s nasátými klíšťaty odpadlými z domácích mazlíčků. Pokud je nám známo, tak dosud nebyl popsán případ infekce člověka tímto způsobem.

Infekce by teoreticky mohla připadat v úvahu, pokud by se patogeny dostaly do krevního oběhu - poraněním, či přes sliznice. Riziko nákazy rozhodně není vyšší, než v případě, kdy je klíště přisáté.

Doporučujeme vnučku v příštích týdech pečlivě sledovat, kdyby se objevily jakékoli nespecifické příznaky (únava, bolesti hlavy, svalové a kloubní bolesti), tak vyhledejte lékaře a sdělte mu i informaci od datu způsobu kontaktu s nasátým klíštětem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.12.2014, 05:34:58 | dotaz_ Radim | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jestli je možné, aby klíště přisáté delší dobu bylo nenapité? Dále by mě zajímalo, jestli je hrozbou mrtvé, ale přisáté klíště. Děkuji
Dobrý den,
míra nasátí klíštěte obvykle odpovídá době od přisátí. Je ale možné, že klíště z nějakého důvodu není schopné po proniknutí do kůže začít sát - pak by po nějakém čase zaschlo a mohlo zůstat v kůži. Případný přenos patogenů nelze zcela vyloučit, ale tím, že nedochází k výměně tekutin mezi klíštětem a hostitelem je pravděpodobnost přenosu minimalizována.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.10.2014, 03:06:32 | dotaz_ Alena | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Na břiše jsem zjistila před 8 dny malou zarudlou
skvrnu, která se rychle rozšiřovala a uvnitř byla namodralá až fialová.Pod ní se vytvořil další flíček, který se rovněž začal rozšiřovat. Po mazání mastičkou předepsanou kož.lékařem se místo znovu rozšířilo a uprostřed je viditelná bílá skvrna (namísto zafijalověné) Kožní lékař mi
řekl, že patřim k němu, že pokud je to na kůží patřím ke kožnímu a né k obvodní lékařce. Můžete mně prosím nějak
diagnostikovat a případně poradit? Děkují Franceová Alena
Dobrý den,
takto na dálku lze obtížně nlez hodnotit. Nicméně, pokud jste neměla přisáté klíště, nejedená se o příznak lymeské boreliozy - erythema migrans. I pokud by se jednalo o následek po sání klíštěte, i kožní lékaři mívají s kožními projevy boreliozy zkušenosti a měli by bez problémů erythema migrans identifikovat. Orvaděpodobně se tedy jednalo o jinou kožní infekci nebo alergickou reakci. Pokud byste tuto rekaci měla po přisátí klíštěte, je možné za 3-6 týdnů provést test na protilátky v krvi, který by potrvdil/vyvrátil možnost infekce původcem boreliozy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.09.2014, 03:52:43 | dotaz_ Markéta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
Asi před týdnem jsem při běhání chytla klíště. Odstranila jsem ho, co nejdříve to šlo (mohlo být přisáté tak 2-3 hodiny). Rána mě po kousnutí neustále svědí a zarudnutí se mi začíná rozšiřovat (teď je tak v průměru 3 cm). Občas se neudržím a místo si poškrábu. Mám ještě vyčkat nebo jít za PL. Děkuji
Dobrý den,
doporučuji navštívit lékaře. Může se jednat o počínající příznak lymeské boreliozy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.09.2014, 03:21:24 | dotaz_ Raušová Karla | odpověď_ Václav Hönig
Před 2 lety jsem prodělala virovou encefalitidu- neprokázaná klišťovka. Teď jsem měla přichycené klíště- imunita se na něj zřejmě nevztahuje z prodělaného onemocnění . Děkuji
Dobrý den,
pokud nebyly u původního onemocnění prokázány protilátky proti klíšťové encefalitidě, tak bohužel nelze spoléhat na jakýkoli ochranný efekt. Encefalitidu může způsobovat řada různých patogenů, z nichž většiná nemá s virem klíšťové encefalitidy žádnou podobnost.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.08.2014, 05:19:09 | dotaz_ Petr | odpověď_
Dobrý den včera jsem si vytáhl klíště a dneska se mi tam objevil malý do fialova flek. Tak se chci zeptat jestli je to v pořádku děkuji za odpověd.
Dobrý den,

pravděpodobně se jedná pouze o reakci na sání klíštěte. Určitě flek sledujte. Jedním z příznaků Lymské boreliozy je tzv. erythema migrans, což je červená skvrna (většinou dosahující značných rozměrů) vznikající v místě přisátí klíštěte (většinou s odstupem 7-14 dnů). Je ostře ohraničená, nebolí, někdy lehce svědí, kůže není horká ani nepálí. Pokud tedy flek bude růst nebo/a pokud by se v příštích dnech objevil nějaké jiné příznaky onemocnění (únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů...), vyhledejte neprodleně lékaře a informujte ho o přisátém klíštěti.

S pozdravem
Veronika Dorňáková
Vloženo: 19.08.2014, 09:46:05 | dotaz_ Radka | odpověď_
Dobrý den,
o víkendu jsem si všimla, že mám kousnutí od klíštěte nebo jiného hmyzu - nevím jistě - protože jsem si toho všimla po té, co jsem se na místě poškrábala a po chvíli jsem si všimla, že mi teče z místa krev.
Ted je místo nateklé a tvrdé s rudým flekem a okolo fleku modřina do kruhu. Také dost svědí.
Bolí mě hlava, ale na příznak onemocnění by to bylo asi brzo.
Měla bych jít k lékaři nebo ještě počkat jestli flek zmizí?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
podle Vašeho popisu si myslím, že se jednalo spíše o kousnutí nějakého hmyzu než klíštěte. Podle mého názoru se jedná o imunitní reakci Vašeho těla na kousnutí hmyzu. Samozřejmě, že návštěvou lékaře nic nepokazíte.
Veronika Dorňáková
Vloženo: 13.08.2014, 09:20:23 | dotaz_ Marie Hudečková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den. Prosím Vás, je možné, aby člověk cítil hned druhý den po odstranění klíštěte bolest hlavy a svalů způsobené nákazou klíštěte? Nebo je na takové příznaky způsobené boreliozou brzy? Trvá to již týden. Děkuji.
Dobrý den,
teoreticky se mlže jednat o příznak časného stádia boreliozy. Příznaky se těžko odlišují od běžné virózy, nicméně pokud tento stav trvá již týden, rozhodně doporučuji navštívit lékaře a seznámit ho i s okolnostmi přisátého klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.08.2014, 11:16:59 | dotaz_ Marie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.
Nevím, zda zde odpovídá lékař, ale ráda bych se zeptala.
Je možné, aby několik dní od přisátí klíštěte začala bolet hlava a svaly od boreliozy? Trvá to už týden, jiné příznaky nepozoruji, ale připadá mi to brzy. Někde jsem ale četla, že příznaky boreliozy mohou být už 2 dny od přisátí. Myslí se tím jenom skvrna, nebo jsou možné i tyto příznaky? Děkuji.
Dobrý den,
nejsem sice lékař, ale pokusím se odpovědět. Tyto nespecifické příznaky se bohužel dají těžko odlišit od běžné virózy. I časné stádium lymeské boreliozy (časově odpovídá) může mít tyto příznaky. Skvrna okolo místa přisátí klíštěte - erythema migrans se nevytváří u všech případů Lymeské boreliozy. Doporučil bych postup zkonzultovat s Vaším praktickým lékařem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.07.2014, 09:08:40 | dotaz_ Renata | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, chtela bych se zeptat co mam delat, kdyz dnes rano moje fenka rozkousla vypadle kliste? Mame navstívit veterimare? Dekuji
Dobrý den,
pes se sice z klíštěte může nakazit například Lymeskou boreliozou, ale k přenosu dochází typicky při sání klíštěte. Přenos přes nějaké poranění v dutině ústní či přes jiné sliznice neleze sice zcela vyloučit, ale je velmi málo pravděpodobný. Rozkousnutí ani samotné přisátí klíštěte není důvodem k návštěvě veterináře - většina klíšťat není infikovaná a anni z infikovaného klíštěte nemusí ntně dojít k přenosu patogenů. Veterináře by bylo potřeba navštívit až v případdě, kdy by se objevily další příznaky (horečka, apatie, kloubní obtíže - kulhání apod.).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.07.2014, 10:51:49 | dotaz_ Šárka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den dneska mi kamarádka našla v hlavě klíště které uz bylo dobrý 3 dny prisaty a vyndala mi ho jak mjle si na to sahnu nebo lehnu bolí to( klíště mělo nacervenali sosak a nožičky) mám okamzite vyhledat lekarskou pomoc?
Dobrý den,
samotné přisátí klíštěte není důvodem k vyhledání lékařské pomoci. Po delším sání klíštěte je místo přisátí podrážděné - proto ta citlivost na dotek. Pokud by se v několika příštích týdnech objevily příznaky jako únava, bolest hlavy, bolesti kloubů apod.(či typická vyrážka okolo místa přisátí), pak neprodleně vyhledejte lékaře a informujte ho o přisátéí klíštěte. Pokud klíště stále ještě máte, je možné jej zaslat na nalýzu do laboratoře, kde zjistí zda klíště neslo patogeny, které by pak mohlo přeníst na Vás. Více např zde: http://www.gentrend.cz/detekce-klistaty-prenasenych-patogenu

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 20.07.2014, 12:02:26 | dotaz_ Daniela | odpověď_ Václav Hönig
Včera mě pokousal nějaký hmyz u vody, strašně to svědilo, dnes ráno jsem si všimla, že mám kolem viditelných vpichů červené fleky s bílým okrajem (velikosti cca 8 cm, místo je teplé a trošku naběhlé. Může to být i erythrema migrans? to by ale mělo mít jak jsem se dívala bílý střed? Nebo je to jen obyč. hmyz a není třeba s tím nikam chodit? Moc děkuji za odpověď
Dobrý den,
bakterie způsobující Lymeskou boreliozu (jejímž příznakem je erythema migrans) přenášejí klíšťata. Přenos jinými členovci nebyl dosud nikdy prokázán. V případě, že se nejednalo o klíšťata, nemusíte se tedy Lymeské boreliozy obávat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2014, 09:19:10 | dotaz_ Lucia | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,
pred 5 dny jsem objevila na noze kliste, vyndala jsem ho. A ted tam mam malinky cerveny "bedar" prumer asi 1mm. Svedi a je svetly uprostred. Cetla jsem nize ze problem by nastal kdyby flek byl vetsi radove nekolik cm....ten muj se uz nezvetsuje,ale ma ten bledy stred a svedi. Co stim? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
podle popisu se nejedená o typický příznak lymeské boreliozy. Jde tedy pouze o reakci na sání klíštěte. Ovšem ani nepřítomnost erythema migrans (boreliové vyrážky) nevylučuje infekci zcela. U ca 20-30 % případů tento příznak chybí. Jakmile by se objevily další příznaky (bolesti hlavy, únava, bolesti kloubů apod.), doporučujeme navtšívit lékaře a informovat ho i o přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.07.2014, 06:29:54 | dotaz_ Tomas | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den pred mesicem me kousl coi bodl hmyz a objevili se mi dva vetsi fleky fialove barvy. Byl jsem na koznim a pani doktorka mi napsala masticku a prasky zodiac a pri zlepseni kontrola neni.nutna asi po dvou dnech se zacali fleky zbelat a zmensovat tudiz jsem na kontrolu uz nesel na miste fleku zustali dva male skoro neviditelne svetle flicky muze jit o boreliozu ci ne?
Dobrý den,
dosud neexistují žádné důkazy, že by lymeskou boreliozu přenášeli jiní členovci než klíšťata. Popisovaná reakce neodpovídá typickému příznaku boreliozy - erythema migrans. Infekce lymeskou boreliozou tímto způsobem se tedy nemusíte obávat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.07.2014, 09:05:15 | dotaz_ Petr | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, cca v červnu jsem na sobě našel klíště, ihned jsem ho vyndal, zkontroloval zda v ráně něco po klíštěti nezůstalo a ránu vydesinfikoval. Do dnes mám malý flíček o velikosti asi 3-4 mm, nijak nesvědí ani se nerozrůstá, žádné zdravotní potíže se zatím neprojevili, může jít o nějaký projev onemocnění ? děkuji.
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná pouze o přetrvávající reakci na sání klíštěte. Podobnými příznaky se manifestuje lymeská borelioza, flek ovšem v tomto případě várazně roste, svědí. Flek tedy není příznakem onemocnění. Infekci však ani nevylučuje, takže pokud by se v příštích dnech objevil nějaké jiné příznaky onemocnění (únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů...), vyhledejte neprodleně lékaře a informujte ho i o přisátém klíštěti.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.07.2014, 05:00:49 | dotaz_ Libor | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
před cca 6 dny (pondělí jsem byl na třešních a taky v lese, poletovalo tam okolo pár hovad a tak yjsem našel pár klíšťat lezoucích na nohavicích (hned jsem je sebral a odhodil a nebo zničil (buď na ně šlápnul nebo kamenem na kámen rozdrtil). Jde o to, že ve středu se mi na předloktí udělal flek cca 3 cm velký celý červený (najednou nic se nezvětšovalo) flek jsem tam měl do čtvrtka, tzn 2 dny a teď je sobota amam tam jen cca 8 mm červený flek jak po bodanci. Jde o to, že zda to mohlo být po štípanci hovada, nebo zda jsem si (nevylučuju to, neboť jsem třešně česal v rychlosti) zda jsem prostě to případně přisáté klíště neseškrábnul ( já to tak dělám, že když občas najdu na sobě klíště / tak 4 - 6 do roka/ - naslyním klíště a seškrábnu ho sem tam z jedné strany zakynklám a seškrábnu ho nehtem). Problém je, zda tedy mam boleriózu když jsem měl ten flek, který po cca dvou dnech zmizel zmenšil se ze 3,3 cm na 0,8 cm, ale vůbec nesvědí. Předevěím je strašný co si člověk pročte co se píše o bolerióze, tak se nedivte že mam obavu. Děkuji předem za odpověď. /mizerný potvory klíšťata, tak mrňavý a kolik lidem přidávají starostí/ PS: je jistý, že jsem již někdy měl přisáté klíště s boleriozou, neboť před několika roky mi byl dělám rozbor krve a mam zjištěny protiláztky v krvi
Dobrý den,
domnívám se, že pravděpodobnější je, že jde o reakci na bodnutí hmyzem naž na přisátí klíštěte. Přisátého klíštěte na předloktí byste si pravděpodobně všiml. Pokud by se flek objevil na místě, kde klíště sálo, byl by to důvod urychleně navštívit lékaře. V tomto případě se však s největší pravděpodobností se spíše o bodnutí hmyzem, který boreliozu nepřenáší. Pokud byste později zaregistroval nějaké nespecifické příznaky - únava, bolesti hlavy, kloubů apod. Navštivte lékaře a informujte ho o i této reakci.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 29.06.2014, 09:31:02 | dotaz_ Dave | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,

Na penisu se mi uchytilo klíště, bohužel jsem to nevěděl a se svou těhotnou přítelkyní sem měl nechráněný sex, po sexu jsem klíště objevil (bylo celé stále přichycené). Hrozí žěně případně dítěti nějaké nebezpečí? Děkuji.
Dobrý den,
je to poměrně specifický případ, takže se bohužel nemůžeme opírat o data z výzkumů. Pokud by bylo klíště infikované vyšší riziko přenosu by bylo u Vás a měl byste tedy být první u koho by se objevily příznaky. Pokud klíště zůstalo celé, tak je riziko přenosu patogenů přes sliznici na Vaši manželku a dítě minimální. Pokud by se objevily nějaké příznaky (u Vás nebo u manželky), tak doporučuji, abyste oba neprodleně navštívili své lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.06.2014, 01:04:35 | dotaz_ Jarda | odpověď_ Václav Hönig
Dobry vecer, nejsem si jist, zda se jedna o kliste, ale vcera vecer jsem se nejak skrabal a nahmatal jsem neco neobvykleho. Jak jsem se skrabal, tak mi z toho zacala tect pomalu krev, tekla minimalne. Druhy den jsem se na to kouknul, neco tvrdeho a bileho mi z rany trci a kolem je to krvave. Nepocituju zadne znamky horecky ani niceho, bydlime sice v rodinnem domku a casto chodime po zahrade, ale trava nedosahuje takovych vysek. Jen se snazim po internetu najit, zda-li se kliste muze zakousnout a zemrit jako zakousnute. Jestli je to mozne, mozna to opravdu bude kliste. Predem Vam dekuji za odpoved.
Dobrý den,
klíště se asi nedá zcela vyloučit (ani nemuselo být nutně mrtvé), nicméně bílá věc trčící z rány nasvědčuje spíše jinému cizímu tělesu v ráně. Každopádně je vhodné ránu dezinfikovat a následující 2 týdny sledovat, v případě, že by se objevily příznaky, tak navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.06.2014, 10:29:19 | dotaz_ Ivana Kabrnova | odpověď_
Dobry den, prosim o radu. V nedeli vecer jsem si vytahla kliste. Prisate nebylo dlouho. Jsem ve 32. tydnu tehotenstvi. Jaka jsou rizika pro miminko v pripade, ze kliste bylo infikovane? Vsude pisou, jak se leci borelioza a jaka ma rizika, ale co klistova encefalitida? Jaka jsou rizika v tomto tydnu tehotenstvi a jak se leci?
Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
k přenosu viru klíšťové encefalitidy přes placentu pravděpodobně dojít může. Pokud jste proti klíšťové encefalitidě očkována (a dodržujete termíny přeočkování), protilátky by měly ochránit jak Vás tak Vaše dítě. U dětí mívá klíšťová encefalitida lehčí průběh než u dospělých, nicméně byly zaznamenány i významné komplikace. V případě, že nejste očkovaná a zaznamenala byste nespecifické příznaky onemocnění - únava, malátnost, bolesti hlavy apod. Doporučujeme co nejdříve navštívit lékaře a informovat ho i o datu a místě přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.06.2014, 06:38:07 | dotaz_ marta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý vecer chtela jsem se zeptat,co delat pokud u psa zustaly kusadla?Mame je vyndat neb je nechat.Predem dekuji za odpo-věđ.A jestě zda ho to může ohrozit pokud by tam ta kusadla zů-stala?Předem děkuji za odpověď s pozdrsvem Marta






















Dobrý den,
pokud byla odstraněla celá část klíštěte čnějící z kůže, doporučujeme zbytek ústního ústrojí v kůži ponechat - samo se vyhojí. Patogeny, které by psa případně ohrožovaly, se nacházejí převážně ve střevě a tedy ponecháním čáasti ústního ústrojí v kůži, se riziko přenosu infekce nezvyšuje. Naopak při případném rozšiřování rány z cílem vyndat poslední zbytek klíštěte by mohlo dojít k zánosu sekundární infekce.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.06.2014, 12:59:42 | dotaz_ jakub | odpověď_ Václav Hönig
včera sem si vytahnul kliště a udělal se mi takovy červeny pupinek jak od komara ktery svědi
Dobrý den,
pravděpodobně jed pouze o podráždění kůže sáním klíštěte. V případě, že by skvrna rostla (průměr více něž 2 cm), měla světlejší střed, mohlo by se jednat o příznak lymeské boreliozy - erythema migrans. Doporučujeme místo přisátí klíštěte v příštích dnech kontrolovat.

I pokud by se typická vyrážka neobjevila, v případě jakýchkoli, nespecifických "chřipkovitých" příznaků, je dobré mít zaznamenané datum a místo přisátí klíštěte a oznmit tuto skutečnost lékaři.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 06.06.2014, 09:31:19 | dotaz_ Robin | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý en včera večer se do mě zakouslo klíště do třísla, bylo zakouslé max 2 hodiny. odstraněno bylo ihned po zjištění nicméně se mi udělal rudý flíček a jsem trochu skeptický zda jsem nemohl chytit i po tak krátké době klišťovou encefalitidu, očkovaný jsem byl, ale je to již 6 let tak nevím zda mi to bude něco platné.
Tímto jsem se chtěl zeptat zda je pravděpodobnost že jsem chytil encefalitidu možná a pokud můžete poradit zda si to zasažené místo mám něčím namazat jako prevenci.
Děkuji Robin
Dobrý den,
virus klíšťové encefalitidy se opravdu přenáší poměrně rychle po přisátí klíštěte. Je tedy možný i přenos z takto poměrně rychle odstraněného klíštěte. Přeočkování je obecně dooručováno nejdéle do 5 let od posledního očkování. Velmi pravděpodobně i po 6 letech máte ještě protilátky z předchozího očkování, nícméně výrobce již (vzhledem k vysoké individuální variabilitě imunitní odpovědi) již nemůže 100% garantovat účinnost protilátkové ochrany proti infekci. Nicméně, bylo prokázáno, že i nižší než ochranný titr protilátek má pozitivní efekt napřípadný průběh onemocnění (i malé množštví protilátek může zabránit komplikovanému průběhu onemocnění).

Zarudunutí v místě přisátí, neříká níc o pravděpodobnosti nákazy klíšťovou encefalitidou. Pravděpodobně se jedná jen o reakci na přisátí klíštěte. Pokud by se v místě sání objevil rostoucí flek, se světlejší středem, mohlo by se jednat o reythema migrans - příznak lymeské boreliozy. V tom případě doporučujeme co nejdříve vyhledat lékaře.

Co se týká dezinfekce, doporučujeme místo přisátí dezinfikovat před i po odstranění klíštěte běžnou dezinfekcí. Tento zásah sice nezabrání šíření infekce, která by se případně z klkíštěte již přenesla, ale alespoň zabrání případnému sekundárnímu zánosu infekce z venčí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.05.2014, 10:43:15 | dotaz_ Viktor | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den v sobotu se mi přisálo klíště na břicho vytáhlo se a od pondělí mě to svědí a mám takové pobolívání hlavy.Tak se chci zeptat jestli stim musim zajít k lékaři děkuji .
Dobrý den,
samotné bolesti hlavy nemusejí nutně souviset s klíštětem, nicméně, pokud by neustupovaly, případně se přidávaly další příznaky, určitě lékaře navstšivte sdělte mu i informaci o klíštěti. V případě, že by se okolo pmísta přisátí objevila červená skvrna se světlejším středem (typicky také svědí, hřeje a poměrně rychle roste), navštivte lékaře ihned.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.05.2014, 01:14:08 | dotaz_ Mirka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,mám silnou alergii na kloše jeleního a díky tomu
jsem velice omezena pohybem v lese.Musím mít vždy řádně ochráněné vlasy stažením do copu,přetažené gumovou koupací čepicí,krk omotaný šátkem,aj.Dost mě to omezuje,obzvlášť v parných dnech.Pobytu v lese se vzdát nechci,protože jsem vášnivá houbařka a pokud se takto neobléknu,mám na místech,kde mě kloš navštívil,nejprve cca 2 h malé štípance jako od komára a ty se pak během pár hodin přemění na veliké mokvající opary,které se hojí přibližně 8-10 dní.Mívám i zduřené uzliny a bolesti hlavy.
Z tohoto důvodu se snažím marně sehnat nějaké lehké,prodyšné,ochranné oblečení do lesa.Všude mají jen pro včelaře,ale já tento silný oděv nepotřebuji.Po zadání do vyhledavače " Kloš jelení" vyjede odkaz ,na kterém jsou obrázky tohoto hmyzu,ale je tam zobrazen i člověk v ochranném oděvu,který mně přijde vhodný.Poradíte mi prosím,kde se dá oděv sehnat,zatím jsem nebyla nikde úspěšná.Děkuji.
Mirka
Dobrý den,
bohužel v této oblasti zkušenosti nemáme. V českých outdoorových obchodech je k dotání relativně pohodlná ochrana hlavy (např: http://www.tatonkashop.cz/moskytiery/moskytiera-tatonka-moskito-kopfschutz-simple-cub.htm). Ze zahraničí lze objednat celotělové "obleky" tohoto typu: http://www.aliexpress.com/item/Mosquito-prevent-suit-fishing-services-outdoor-top-camping-outdoor/1225481773.html

Možná bych se zkusil obrátit na nějaké pracoviště zabývající se komáry - např. Státní zdravotní ústav, nebo na firmy zabezpečující postřiky proti komárům.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.05.2014, 10:14:56 | dotaz_ Petr | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den
Mám takovou,možná hloupou otázku...je možné se nakazit boreliózou nebo encefalitidou od člověka,který šahal na klíště a pak se vás po půl hodině dotýkal?
Dobrý den,
riziko infekce tímto způsobem je velmi nízké v podstatě nemožné. Muselo by dojít 1) k přenosu patogenů z klíštěte na pokožku člověka, který klíště vyndaval, 2) k přežití patogenů na kůži, 2) přímému kontraktupatogenů s otevřenou ránou nebo sliznicí dalšího člověka. Do budoucna doporučuji si po odstraňování klíštěte pečlivě umýt ruce, ideálně i používat pinzetu a dezinfekci.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.05.2014, 03:16:33 | dotaz_ Pavol | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ohľadom škvrny po uštipnutí hmyzom (nie je vylúčené, že to bol práve kliešť, kt. ma uštipol). 16-17. Apríla 2013 som bol na výlete v S-V oblasti Francúzska a krátko na to sa mi vytvorila hnedá vyrážka s priemerom cca 7 mm a o 2 týždne na to som začal mať chrípkové príznaky bez horúčky. Po 3 týždňoch nastúpila bolesť hlavy silná permanentná bolesť hlavy v zadnej časti hlavy, kt. trvá už rok a hneď nastúpili aj pamäťové problémy. Vyrážka sa s atb liečbou zmenšila, no nikdy nezmizla. Ešte pripomeniem, že som mal pozit. imunoblot na borelie v IgM triede a stále ho aj mám, no IgG bolo vždy negatívne. Ako si vysvetliť, že ten štípanec nezmizol doposiaľ? Pcr na borelie som mal negatívne, no mal som aj bolesti kĺbov a mám šialené brnenie, akoby mi niečo trhalo nervy a z neurologického hľadiska som podľa testov úplne v poriadku. Bol som aj liečený ceftriaxonom, no nepomohlo. Zaberajú iba intracelulárne pôsobiace atb aj to v krátkom časovom horizonte, lebo keď ich beriem dlhšie, tak nepôsobia. V poslednej dobe sa mi vytvorili aj akoby škrabance na 2 častiach tela. Viem, že nie ste lekár, ale neviete, čo by to mohlo byť. Je to totiť ubijajúce a som totálne kvôli tomu zničený. Ďakujem vopred za radu.
Dobrý den,
ano nejsem lékař, ale pokusím se okomentovat z pohledu člověka, který se zabývá klíšťaty přenášenými nákazami a přidat několik možná trochu obskurních nápadů z této oblasti, které by teoreticky mohly mít spojitost. Nejdná se o pokus diagnostikovat na dálku, ale spíše o nástin možných, méně známých alternativ.

Bohužel obdobné případy jako Váš se ve spojistosti s lymeskou boreliozou objevují. Pokusím se ze svého pohledu okomentovat to, co píšete. IgM protilátky obecně ukazují na kautní infekci, nicméně v případě boreliií mohou někdy přetrvávat dlouhodobě. Přímý průkaz boreliové DNA pomocí PCR má obecně poměrně malou záchytnost. Negativním výsledkem nelze zcela vyloučit, že se borelie v těle nevyskytují (jinde, než odkud byl odebrán vzorek, v místě nepřístupném antibiotikům). Čili je opravdu možné, že za Vašimi obtížemi stojí borelie. Předpokládal bych ale nějakou reakci na antibiotika - ústup příznaků, snížení titru protilátek. Teoreticky je možné vyšetřit i intratekální protilátky (protilátky vytvářené v centrlním nervovém systému) - to by naznačilo souvislost neurologických příznaků s boreliemi. Vyrážka, kterou popisujete, byla definitivně identifikována jako erythema migrans - příznak lymeské boreliozy?

Jako alternativní příčiny vidím možnost jiného klíšťaty přenášeného onemocnění: méně známé a méně frekventované borelie - Borrelia bissetii, B. myimotoi, Anaplasma phagocytophilum - ty by měly reagovat na podávaná antibiotika; případně Rickettsiozy - to jsou intracelulární bakterie (pokud působila intracelulárně pronikající antibiotika); další možností jsou Babesie - to jsou intracelulární protozoa, na která jen podání antibiotik také nestačí; v úvahu přichází i celá řada virů přenášených klíšťaty a jinými členovci. V vztahu k těmto možnostem by bylo dobré mít inofmace o krevním obrazu, případně jaterních enzymech. V úvahu připadají i ko-infekce výše zmíněnými patogeny nebo kombinace s jinou infekcí případně s nějakým systémovým onemocněním.

Předpokládám, že jste v péči specializovaného infekčního pracoviště? Ještě mě tedy napadla už trochu sci-fi možnost - pokud jste do Francie cestoval letadlem, může se jednat třeba i o nějaké onemocnění se zcela jným geografickým výskytem, ke kterému jste přišel na letišti.

Chápu, že je tato zdravotní situace velmi frustrující, přeji ať se ji podaří co nejdříve vyřešit.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.05.2014, 12:30:29 | dotaz_ Jan | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes cca 00:00 jsem se pokoušel vytáhnout klíště, ale kousek mi tam zůstal. Klíště nebylo ještě nasáta a neměl jsem ho ani den co mám dělat.
Dobrý den,
pokud jste odstanil z klíštěte vše, co čnělo nad povrch kůže, v kůži Vám zůstala jen část ústního ústrojí klíštěte. Patogeny se hromadí zejména ve střevě a slinných žlazách. Z pohledu přenosu infekce tedy nehrozí zvýšené nebezpečí a tělo si se zbytkem klíštěte samo poradí. Doporučuji ještě místo přisátí vydezinfikovat.

Dále doporučuji si poznamenat datum a místo přisátí klíštěte. V následujících týdnech místo sledovat, zda se neobjeví vyrážka charakteristická pro Lymeskou boreliozu - erythema migrans (rostoucí červený flek okolo místa přisátí, typicky se světlejším středem a tmavým okrajem, často je místo teplé a svědí). Kdybyste zaznamenala jiné příznaky, jako únava, malátnost, bolesti hlavy, bolesti kloubů, navštivte co nejdříve lékaře a sdělte mu informaci o přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.05.2014, 09:59:38 | dotaz_ El | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
Právě jsem vytáhla klíště, bylo malé, nenapité a když jsem ho vytáhla bylo ještě živé a nic v ráně z něj nezůstalo. Je zde stále nějaké nebezpečí? Děkuji.
Dobrý den,
určitá míra rizika stále zůstává. Záleží zejména na době sání. U viru klíšťové encefalitidy dochází k přenosu ve velmi časné fázi sání u bakterií způsobujících lymeskou boreliozu poněkud později. Udělala jste maximum, abyste přenosu infekce předešla. Pokud stále klíště máte, je možné jej zaslat na vyšetření do specializované laboratoře např: www.gentrend.cz/detekce-klistaty-prenasenych-patogenu

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.05.2014, 02:56:14 | dotaz_ lucka | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,

dnes mi vytahovali v lekarne kliste. Hrozne velke, oproti tem malym cernym teckam velke a do hneda. Mela jsem ho na krku a jeden lekarnik rikal ze mam ihned vyhledat lekare a druhy ze si mam jen misto sledovat. Je nutne zajit k praktickemu lekari? Pri vytahovani misto chvilkama bolelo, nyni po klisteti jen malinka trosicku cervena tecka.
Dobrý den,

rozhodně není nutné hned vyhledat lékaře, řada lidí má více klíšťata během jednoho roku a přesto nedojde k infekci. Velikost klíštěte může souviset s tím, jak je klíště nasáté, nebo o jaké stádium se jedná. Podle popisu se domnívám, že je to Váš případ. Na člověku sají nejčastěji nymfální stadia klíštěte, velká ca několik milimetrů. Může ovšem dojít i k přisátí dospělé samice (velikost přibližně půl centimetru červený zadeček). U dospělců klíštěte je sice frekvence výskytu patogenů o něco vyšší než u nymf, ale ani tak to neznamená 100% nakažení, zvlášť pokud jste klíště odstranila brzy po přisátí. Pokud stále ještě klíště máte, je možné ho nechat na přenášené patogeny vyšetřit například zde: http://www.gentrend.cz/detekce-klistaty-prenasenych-patogenu

Doporučuji si poznamenat datum a místo přisátí klíštěte. V následujících týdnech místo sledovat, zda se neobjeví vyrážka charakteristická pro Lymeskou boreliozu - erythema migrans (rostoucí červený flek okolo místa přisátí, typicky se světlejším středem a tmavým okrajem, často je místo teplé a svědí). Kdybyste zaznamenala jiné příznaky, jako únava, malátnost, bolesti hlavy, bolesti kloubů, navštivte co nejdříve lékaře a sdělte mu informaci o přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.05.2014, 10:08:25 | dotaz_ Petra | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,chci se zeptat za jak dlouho mizí boulička po klíštěti? Před 14 dni jsme vytáhli psovi klíště z obočí a desinfikovali slivovicí a bouličku tam stále má,je velká asi jako zrnko čočky.Do kolika dní by se dali nasadit antiobiotika proti borelioze?
Dobrý den,
podráždění po sání klíštěte může přetrvávat i několik týdnů. Obtvláště v případě psa, který si místo může ještě dráždit škrabáním. U psů se typicky ani nevyskytuje erythema migrans - typický příznak pro boreliozu u lidí. Takže pokud nemá pes jiné problémy (zvýšená teplota, bolesti kloubů - kulání), tak je zbytečné antibiotika nasazovat preventivně. V tomto případě by se již dalo uvažovat o vyšetření protilátek proti boreliím, testy však bývají problematické ve fázích, kdy onemocnění není akutní. Bohužel si nejsem jistý, jak je takový test dostupný pro psy a jak jsem zmiňoval výše, pokud nejsou další příznaky, není proč se domnívat, že je pes infikován lymeskou boreliozou.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 06.05.2014, 11:13:38 | dotaz_ Katka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den

Včera jsem dcerce odstranila z hlavy klíště velikosti berušky, myslím že ho musela mít tak 3dny. Nicméně místo kousnutí je stále zarudlé s malou bulkou.Mám se začít znepokojovat nebo je to normalní jev? Jsem si jistá, že jsme ho dostali ven celé.
Dobrý den,
pokud zarudnutí nepřesahuje ca 2 cm a neroste, tak se pravděpodobně jedná o podráždění sáním klíštěte. Pokud by se skvrna rozšiřovala (střed světlý, tmavší zarudnutí okolo), mohlo by se jednat o příznak lymeské boreliozy. Doporučuji místo po několik dalších dnů sledovat.

Tento příznak však není přítomen u všech případů boreliozy a v případě klíšťové encefalitidy chybí zcela. Můžete tedy být v klidu, ale je třeba mít na paměti, kdy a kde k přisátí klíštěte došlo. Kdyby se v budoucnu objevily jiné příznaky jako únava, malátnost, bolesti hlavy, kloubů apod., je potřeba neprodleně navštívit lékaře a sdělit mu i informaci o přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.05.2014, 09:39:40 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
před 2 dny jsem si našla na kotníku a odstranila klíště, kotník mi opuchnul a zarudl, velikost zarudnutí cca 10cm. Již loni po kousnutí klíštětem mě paní doktorka léčila antibiotiky, velmi špatně jsem na léčbu reagovala, bojím se tam jít znovu. Je nějaký lék, mast či prostředek, který by pomohl tlumit tu reakci v kotníku, který bych si mohla
zkusit aplikovat sama, pokud se to nezhorší?
Děkuji za odpověď!
Dobrý den,
zarudnutí a případně i opuchnutí nemusí být jen reakcí na sání klíštěte, ale může být i prvotním příznakem lymeské boreliozy. Přes nepříjemné zkušenosti s antibiotiky doporučuji navštívit lékaře, aby vyhodnotil, zda se jedná o příznak boreliozy, nějaké jiné infekce či o reakci (alergickou) na sání klíštěte. Antibiotik, která jsou efektivní v léčbě boreliozy je celá řada, takže když bude lékařka vědět o Vaší předchozí reakci, může volit antibiotika jiné řady (pokud bude jejich nasazení vůbec nutné).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 29.04.2014, 07:36:15 | dotaz_ Adéla | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
před sedmi dny jsem si vytáhla klíště z ucha, není tam žádný flek, ani to nesvědí. Dnes, po týdnu, mě začalo bolet v krku a mám 37,5. Mohla by tu být nějaká spojitost s klíštětem? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
zvýšená teplota by spojitost mít mohla, bolest v krku však spíše nasvědčuje respirační nákaza - nachlazení, chřipka, angína.

Pokud byste navštívila lékaře, je potřeba ho na přisáté klíště upozornit. Lékař sice v aktuální fázi nebude schopen potvrdit nebo vyvrátit klíšťaty přenášené onemocnění (pravděpodobně ještě nebudou vytvořené protilátky), ale na základě posouzení celkového stavu se může rozhodnout pro nasazení antibiotik.

"Flek" - erythema migrans, coby příznak lymeské boreliozy se nemusí vytvořit vždy, v případě klíšťové encefalitidy chybí zcela.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.04.2014, 07:45:53 | dotaz_ káča | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes jsem synovi vyndala mezi krkem a hlavou klíště, našli jsme ho protože si syn stěžoval že ho to místo hrozně bolí a klíště šlo vytahnout dobře ale překvapilo mě že je už mrtvé. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální že to místo bolí a že už bylo mrtvé. žádný flek tam zatim nemá jen ztvrdlou bouličku.
Díky za odpověd K. B.
Dobrý den,
obyčejně místo přisátí klíštěte nebolí - naopak klíště se snaží tlumit všechny reakce těla, aby mohlo nerušeně sát. U klíštěte se poměrně těžko stanovuje, zda je mrtvé či živé - při manipulaci se často přestane hýbat, ale následně opět aktivuje. Stav klíštěte by ale na přenos patogenů neměl mít zásadní vliv. Doporučuji pečlivě sledovat místo přisátí i případné další příznaky - malátnost, únava, bolesti hlavy, kloubů apod. "Flek" nemusí být přítomen u všech případů lymeské boreliozy a u klíšťové encefalitidy chybí zcela.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 20.04.2014, 12:42:41 | dotaz_ jar.hor | odpověď_
Dobry vecer. Muze se dite infikovat klistetem,kdyz jej nasate odpadnute ze psa vlozi shruba na minutu do ust? Ihned po vytazeni z pusy jsme mu usta bydezinfikovali ustni vodou a upozornili detskou lekarku. Nyni ma syn po dvou tydnech rymu a priznaky nachlazeni, ale bez teplot a horecek. Muze to byt pouze nahoda nebo jej mame nechat vysezrit? syn ma 1rok. dekuji
Dobrý den,
podobné příhody nejsou vzácností, ale dosud neevidujeme ani jediný případ přenosu infekce tímto způsobem. Infekce by připadala v úvahu snad jen v případě nějaké otevřené rány v ústech nebo horní části trávicího traktu. Pravděpodobnost přenosu je nižší než v případě přisátí klíštěte. Příznaky také spíše odpovídají nachlazení.Pokud by se objevily nové příznaky nebo se stav výrazně zhoršil, navštívil bych lékaře. Zatím nic nenasvědčuje, že by se mělo jednat o onemocnění přenášené klíšťaty.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.04.2014, 07:31:22 | dotaz_ Michaela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes jsem našla svému chlapečkovi (1Rok) klístě přímo na spodním víčku mezi řasamy. Trvalo dlouho než jsme ho vytáhly cca 40min, ničím to nešlo, pořád se držel, nakonec mi ho vytáhla paní co pracuje v lékarně.(Naše dr. už nebyla v ordinaci) paní ho vytáhla také po nějaké době speciální pinzetkou zelenou, klíště ještě žilo. Mám strašný strach po tom co se s tím klíštětem tolik hýbalo, že tam mohl plivnout tu infekci.Navíc tak těsně u oka :-( za jak dlouho se pozná z krve, že malý ma infekci? Můžu si o krevní rozbor zažádat sama? Nechci čekat na to, až se něco stane, starší syn je očkovaný, a malého chci taky ale až příští rok, ted má těch očkování spoustu.Jako malá jsem měla klíště přímo v bělmu u zorničky,vytáhla mi ho dr.na očním.Vše bylo bez komplikaci, tak se modlím, aby byl i malý.Moc děkuji za Vaši odpověd.Nashledanou
Dobrý den,
klíšťata sice mohou přenášet řadu nákaz, ovšem pravděpodobnost přenosu není 100%. Lymskou boreliozou je infikováno ca 10-30 % klíšťat a klíšťovou encefalitidou ca do 1 %. Samozřejmě je potřeba být na pozoru, ale není nutné se zbytečně strachovat dopředu.

Bohužel definitivní průkaz infekce je možný až na základě přítomnosti protilátek, které se vytvoří až - ca 2-3 týdny po infekci.

Pokud jste se klíštěte nezbavila, můžete ho dát otestovat na klíšťaty přenášené patogeny ve specializované laboratoři (např.http://www.gentrend.cz/detekce-klistaty-prenasenych-patogenu). V případě negativního výsledku vyšetření klíštěte je infekce člověka v podstatě vyloučena.

Doporučuji syna sledovat, kdyby se náhodou objevily nějaké příznaky, tak neprodleně navštívit lékaře a obeznámit ho s tím, že syn měl klíště, kdy a kde.

I kdyby k infekci došlo, lymeská borelioza je v naprosté většině případů dobře zvládnutelná antibiotiky a klíšťovou encefalitidu snášejí děti mnohem lépe než dospělí (takže odklad vakcinace na klidnější období je rozhodně rozumný).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.04.2014, 08:43:01 | dotaz_ Tomáš | odpověď_ Václav Hönig
Ahoj moc rád bych se zeptal dělali jsme s kamarády něco jako bunkr a chytil jsem klíště už nevím jak vypadalo ,ale asi po pár hodinách se na tom místě objevila červená skvrna cca 1x1 cm a asi po 2 dnech se nezvětšila . já obvykle chodím spát po 10 hodine a po tom kousnutí jsem sel spat o pul desate .. Chtel bych se zeptat co stim mam delat a co to muze semnou udelat (i to nejhorsi) je mi teprve 13 a nechci nic takoveho mit mam z toho celkem strach prosim pomozte :/
Ahoj,
není třeba zbytečně panikařit. Obecně není riziko infekce vysoké- většina klíšťat původce onemocnění nepřenáší. Skrvnka, kterou popisuješ je nejspíše jen podráždění po přisátí klíštěte. Nejedná se tedy o příznak lymeské boreliozy, na kterou zřejmě narážíš. Nicméně to, že tam "boreliová skvrna" není nezaručuje, že Tě klíště nemohlo infikovat. Pokud bys zaznamenal nějaké další obtíže (to, že jdeš spát o půl hodiny dřříve se za příznak považovat nedá), tak se poraď s rodiči a případně společně navštivte lékaře. Doporučuji, si někam poznamenat, datum kdy jsi klíště měl a místo přisátí i nadále sledovat a netrápit se zbytečně strache z infekce, když nemáš žádné příznaky.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.03.2014, 11:49:01 | dotaz_ Petra | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před dvěma dny jsem měla klíště na břiše, vyndala jsem ho pinzetou, ted to mám okolo zarudlé, protože jsem si to docela rozdrýpla. Šla bych k lékaři, ale nevím kdy? pokud mě nějak nakazilo, ted se to asi stejně ještě nepozná??? Díky za odpoved
Dobrý den,
zarudnutí může být prvotním příznakem lymeské boreliozy - tzv. erythema migrans, ale také se může jednat pouze o podráždění sáním klíštěte a jeho odstraňováním. Erythema migrans má typický obraz - pokud si nejste jistá, že jej rozeznáte od podráždění, doporučuji navštívit lékaře co nejdříve. On by měl příznak boreliozy rozpoznat a posoudit, zde nasadí antibiotika, či zda bude čekat na nárůst protilátek. K tomu dojde přibližně za 2-3 týdny - až v tuto chvíli by bylo tedy možné boreliozu potvrdit. Nicméně vždy je nejlepší boreliozu léčit v co nejranějším stádiu. Předchází se tak komplikovanému průběhu onemocnění. Pokud byste klíště stále měla, je možné ho poslat do "specializované laboratoře":[http://www.kliste-prevence.cz/vysetreni-infekcnosti-klistete/vysetreni-infekcnosti-klistete/] vyšetřit - výsledek vyšetření Vám řekne o pravděpodobnosti infekce více.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.03.2014, 12:55:03 | dotaz_ Michal Daněk | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, včera se mi podařilo sednout si na louce do něčeho, co bych pro nedostatečnou znalost termínů popsal jako klíštěcí hnízdo. Tedy po asi desetiminutovém sezení v trávě jsem měl na nohou na zhruba 10cm2 odhadem sto malinkatých potvor. Samozřejmě následoval úprk domů, sprcha a důkladná prohlídka s jedním odhaleným přisátým jedincem. Mám za to, že se jednalo o první larvy, které dle dostupných údajů nesají na člověku. Chtěl bych poprosit o informaci, zda se klíšťata líhnou po takto obrovských skupinách a zda jsou pro člověka v tomto stadiu vývoje nějak nebezpečná. Děkuji za Váš čas.
Dobrý den,
podle popisu se skutečně jednalo larvy klíšťat. Typicky se vyskytují spíše později na jaře, ale vzhledem k letošní podivné zimě, je možný výskyt i nyní. Samice klíšťat kladou několik tisíc vajíček na jedno místo. Z vajíček se pak líhnou larvy, které hledají hostitele v místě nakladení. Proto je jich tolik najednou. Tato stádia se mohou výjimečně na člověka přisát (typicky na místa s hodně jemnou kůží - doporučuji pečlivě prohlédnou podkolení jamky, třísla, podpaží apod.). Tato stádia klíšťat mohou teoreticky také přenášet patogeny (dostanou je od samice jako vajíčka), nicméně promořenost larev patogeny (ne více než 0,1 % u klíšťové encefalitidy, u lymeské boreliozy není jisté, zda vůbec k přenosu ze samice na vajíčka dochází) je výrazně nižší než u nymf a dospělců (do 1 % u klíšťové encefalitidy, 10-20% u lymeské boreliozy). Riziko nákazy tedy není úplně nulové, ale velmi nízké.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.02.2014, 07:40:20 | dotaz_ martina | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den.dekuji za vcerejsi odpoved,jeste bych se chtela zeptat,zda koupit pro syna nejake pripravky na podporu imunity p.dekuji filipova
Dobrý den,
omlouvám se, ale v této oblasti nemohu úplně poradit. Obecně nemusí v případě s boreliozou spojených zdravotních problémů být právě podpora imunitního systému ta nejlepší cesta. Pokud se by se jednalo o autoimunní reakci, další podpora imunitního systému by byla na škodu. Rozhodně doporučuji postup zkonzultovat s ošetřujícím lékařem.

Naopak doporučit lze určitě podporu střevní mikroflóry, která je dlouhodobým užíváním antibiotik narušena. Existuje celá řada probiotických přípravků běžně k dostání v lékárně.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.02.2014, 03:42:30 | dotaz_ martina | odpověď_ Vaclav Honig
dobry den, synovi jsme nasli v listopadu kliste v hlave. zadny flek se mu neudelal, jen se mu asi po 5 tydnech hrozne zvetsily uzliny vzadu na krku. doktorka mu vzala krev a dle vysledku mel zvysene protilatky.nasadila atb na3 tydny.dalsi odber a dalsi atb.nyni testy a porad protilatky pretrvavaji. nevim co to znamena nedostalo s mi zadne vysvetleni.na dalsi krevni testy mame jit za 3 mesice. syn ma byt pry porad v klidu. diky
Dobry den,
v nekterych pripadech boreliozy pretrvavaji protilatky opravdu dlouhou dobu. Podstatne take je, zda se jedna o protilatky typu IgM, ktere svedci spise o aktualni infekci nebo IgG, ktere svedci o infekci prodelane drive. Dulezity je i vyvoj titru protilatek v case - od prvniho zachytu infekce, po nasazeni antibiotik az po stavajici stav. Borelie jsou na antibiotika obecne pomerne dobre citlive. V nekterych pripadech se do onemocneni zapojuji jeste autoimunitni faktory a take se spekuluje o prezivani borelií v mistech pro antibiotika napristupnych, ale pokud nepretrvavaji dalsi obtize a syn ma jen zvysene titry protilatek, tak bych se prilis neznepokojoval.

S pozdravem

Vaclav Hönig
Vloženo: 27.01.2014, 06:05:52 | dotaz_ Andrea | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda se může klíště vyskytnout a nebo přisát v ústech/v krku/.
Děkuji za odpověd.N.
Dobrý den,
teoreticky by to možné asi bylo, ale je krajně nepravděpodobné, že by se klíštěti podařilo přisát a odolat oplachu slinami, potravou, sekrety sliznic apod.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.01.2014, 05:14:36 | dotaz_ Michal | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, pritelkyne brala pred dvema mesici ATB na lymskou boreliozu, pred dvema tydny byla na testech a jsou stale pozitivni, doktor predepsal dalsi ATB, problem je v tom, ze zjistila, ze je tehotna. Jak velka jsou rizika tehotenstvi v pripade teto choroby a doporucoval by jste tehotenstvi ukoncit nebo risknout, ze bude vse v poradku? Je tehotna cca 2tydny. Dekuji za brzkou odpoved
Dobrý den,
rozhodně doporučuji zkonzultovat s ošetřujícím lékařem i gynekologem/porodníkem. Vhodná terapie i v těhotenství existuje, nicméně je potřeba tento stav zohlednit. V případě léčené boreliozy nebyly dosud nikdy zaznamenány žádné závažné negativní následky pro dítě ani pro matku před ani po narození.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.01.2014, 05:20:30 | dotaz_ gizela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den bolí mě klouby byla mě zjištěna artroza kyčelních kloubu 2stupně ale mě bolí celé tělo a mám větší unavu i v prstech léčím se 10 let pro uzkostné stavy a bojím se jestli to neni borelioza klíště jsem měla před 3lety bez fleku atd jsem očkována na neurologii vyšetřena i u obvodního krevní testy v pořádku i crp myslíte že to je borelioza děkuji
Dobrý den,
pokud Vám dělali testy na přítomnost protilátek proti Lymeské borelioze a byly negativní (testy by měly být provedeny alespoň 2-3 týdny po přisátí klíštěte), tak Vaše obtíže nemaji s boreliozou pravděpodobně nic společného.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 02.01.2014, 10:29:07 | dotaz_ eva | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den. Asi pred 4 dny me zacalo bolet stehno na vnejsi strane nohy asi po dnu jsem si vsimla nejakeho stipance a kolem takova cervena skvrna ale ne nic syteho spise jen tak jemne cervena asi po 2 dnech to zmizelo(nekouslo me kliste spis komár) muze to byt borelioza?
Dobrý den,
domnívám se, že jde jen o podráždění způsobené přisátím komára (či jiného krev-sající členovce), nikoli o erythema migrans - příznak lymeské boreliózy. Přenos boreliozy jinými členovci než klíšťaty nebyl dosud nikdy potvrzen. Takže pokud se nejednalo o klíště, můžete být z pohledu nebezpečí této infekce v klidu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 25.12.2013, 09:03:31 | dotaz_ Blanka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, letos 8.6. jsem měla klíště na noze z vnitřní strany pod kolenem. Během týdne jsem měla zezadu v podkolenní jamce skvrnu, kterou jsem si zprvu nedávala do souvislosti s klíštětem, až když se rozšířila i na vnitřní stranu, kde jsem měla klíště zakouslé. Z toho důvodu jsem šla k lékaři až 29.7. Nasadil mi antibiot. Duomox 3x denně 1000mg po 3 týdny. To už jsem měla slabý otok nohy v podkolenní / noha je širší v obvodu o 1cm /. Krev vyšetřena ELISOU, pozitivní nález. Približně 8 týdnů po dobrání antibiotik byl test krve v pořádku, ale nohu mám stále již šestý měsíc oteklou. Jiné příznaky LB zatím nemám. Prosím o odpovědˇ, je možné,že mi ten otok ještě zmizí a že jsem v pořádku? Klíště jsem měla teprve podruhé v životě a to první před 25 lety.Děkuji.
Dobrý den,
domnívám se, že otok již s prodělanou Lymeskou boreliozou nesouvisí. Doporučil bych navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.11.2013, 10:06:19 | dotaz_ TerezaK. | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
cca před 4 měsíci (v létě) jsem měla přisáté klíště na noze. Klíště jsem vyndala, zůstal mi na tom místě malý svědivý pupínek - předpokládala jsem, že za pár dní zmizí, jako vždy.... Jenže i nyní po 4 měsících na místě, kde bylo klíště přisáte, mám pořád malinký červený pupínek, který mě pořád svědí. Pupínek se v průběhu těch měsíců nezvětšil a ani nyní se nijak nemění, ale zato stále svědí. Tak nevím, jestli je to pořád normální nebo už bych si měla zajít k lékaři (nerada zas chodím k doktorovi kvůli každé maličkosti :-) ) Źádné závažné ani jiné potíže - kromě toho svědění - nemám. Bývám tedy hodně často nemocná (nachlazení apod.), ale to asi není věc klíštěte,ale celkověblbé imunity...
Děkuji za případnou odpověď
Dobrý den,
ve Vašem případě se než o klasickou klíšťaty přenášenou nákazu jedná spíše o nějakou drobnou infekci, případně opouzdřený zbytek klíštěte. Domnívám se, že se podráždění přecijen časem vstřebá.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.11.2013, 12:09:00 | dotaz_ Zamrazilová | odpověď_
Dobrý den,prosím vás je možné zjistit,že boreliozou se člověk nakazil třeba už před 30 lety a dnes se na to přišlo až když už je to chronické???a dá se s tím vůbec ještě něco dělat??
Dobrý den,
problematika "chronické boreliozy" je poměrně složitá. Obecně se může stát, že člověk prodělá Lymeskou boreliozu bezpříznakově a až za dlouhý čas jsou mu prokázány protilátky proti boreliím, které v krvi přetrvají. Je však důležité odlišit protilátky z aktuální infekce od protilátek "starých" - tedy vědět, zda infekce aktuálně probíhá. Pokud máte nějaké zdravotní obtíže, tak by měly narůst titry protilátek oproti období, kdy tyto obtíže nemáte (protilátky třídy IgM jsou typické pro začátek infekce, protilátky IgG spíše pro již proběhlou infekci). Více informací najdete například v našem článku "zde": [http://www.kliste-prevence.cz/kliste-a-onemocneni/chronicka-lymeska-borelioza/]

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.10.2013, 10:17:44 | dotaz_ Andrea Lajmonová | odpověď_ Václav Hönig
dobry vecer prajem. chcela by som sa opytat... mam 17mesacnu dcerku ktoru v auguste ,,8mesiac,, postipal nejaky hmyz na nohe, urobil sa jej tam nieco ako vred a mala to v strede cierne a okolo cervene. dostala antibiotika pre podozrenie postipania kliestom. o take tri tyzdne mala 40stupnove teploty ,krvny obraz mala vporiadku, ale CRP 37. ziadne ine priznaky nemala iba teploty .a teraz ,zasa o mesiac tiez 40stupnove teploty dva dni ,cervene flaky na tvary a ziadne ine priznaky,krv.obr. v poriadku CRP 40. chcem sa opytat ci to nemoze mat z toho ustipnutia?? a este ma stale na tej nohe flak z toho ustipnutia. som uz zufala z toho
Dobrý den,
ze zvýšeného CRP, to vypadá opravdu na bakteriální nákazu. Tu by měla být schopná zlikvidovat antibiotika. předpokládám, že lékař předepsal antibiotika proti původci Lymeské boreliózy, pokud nebyla účinná, je možné, že se jednalo o nějakou méně obvyklou nákazu - lidská granulocytární anaplazmóza, rickettsiózy. Zároveň je ale také možné, že poštípání nebylo od klíštěte a pak by bylo potřeba se zamyslet nad infekcemi přenášenými komáry, ovády a dalšími krev-sajícími členovci. Může se jednat i o sekundární bakteriální infekci zanesenou do rány. Pokud problémy přetrvávají, tak by byla na místě konzultace na specializovaném infekčním oddělení.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 15.10.2013, 10:45:54 | dotaz_ Tomáš | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den . Rád bych se zaptal , zda skvrna asi 4 cm velká, která vznikla hned po vytažení klíštěte ( přisáté asi 16 hodin ale nenapité ) svědí . Může být reakce na případnou nákazu takto rychlá ? Po ošetření fenistilem za cca 5 dnů zmizela .....( až na pupínek ) .Děkuji
Dobrý den,
z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že reakce na nákazu takto rychlá být může. Asi by stálo za to, udělat test prostilátek proti boreliím, pokud od přisátí uplynuly alespoň 2-3 týdny. Příště bych v tomto případě doporučil okamžitou návštěvu lékaře - včasné nasazení antibiotik Vás ušetří před rozvojem onemocnění a zamezí vzniku protilátek, které jsou zodpovědné za dlouhotrvající obtíže spojované s Lymeskou boreliozou.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.10.2013, 11:51:25 | dotaz_ Pavlína Dušková | odpověď_ Václav Hönig
Opět zdravím. Před měsícem jsem zde spala dotaz. Po preventivním přeléčením antibiotiky mi stále na ruce přetrvává jakoby píchanec od komára který i po měsící svědí. Brní mi ruce, necítím se dobře, borelie nebyla z krve potvrzena. Už nevím k jakému lékaři jít. Na kožní? Krevní testy jsou prý celkově v normě a nevím, jestli příznaky stále připisovat klíštěti. Děkuji za radu.
Dobrý den,
pokud se jedná o poštípání od komára, uje potřeba se oreintovat na nákazy přenášené komáry (většinou spíše virové, na které neuúčinkují antibiotika). V tomto případě by se asi dala zvážit možnost konzultace na infekčním oddělení. Ovšem příznaky také nemusí mít se skrvnou po poštípání nic společného.

S pozdrvaem

Václav Hönig
Vloženo: 30.09.2013, 11:34:31 | dotaz_ Jan Jírek | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělal zánět mozkových blan a buriolózu. Mám v těle zmiňované protilátky. Pred třemi dny jsem měl klíště, vytáhl jsem ho pomocí tekutého mýdla a kroutivého pohybu.( nicjinoho jsem nemel k dispozici ) Klíště bylo celé. Teď místo u mého lítka je trochu horké a tvrdé.
K čemu jsou dobré mé protilátky po prodělání nemoci? Jsou prospěšné, nebo nikoliv. Děkuji
Dobrý den,
z příznaků se úplně jendoznačně nedá usuzuvat, že se opět jedná o boreliozu. Protilátkyv tomto případě určitě nejsou nevýhodu, ovšem nemusí infekci zabránit zcela - borelie jsou velmi variabilní a protilátky proti jednomu subtypu, nemusí chránit před infekcí proti jinému.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.09.2013, 08:56:06 | dotaz_ renatka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, na začátku srpna jsem vytáhla klíště, nepřipadalo mi moc nacuclé, do dnešníhodne tj. do konce září mně rána pořád svědí a není zahojená, je to normální stav nebo mám vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
pokud není rána dále drážděná škrábáním nebo otěrem o oděv, měla by být již zahojená.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.09.2013, 06:13:42 | dotaz_ anthony | odpověď_ Vaclav Honig
dobry den,pred dvema tydny pri navsteve Ceska jsem nasel zakousnute kliste ihned jsem ho samozrejme vytahnul ,ale dodnes mi zustala cervena zkvrna,nezvetcuje se ale casto svedi,mozna proto ze kliste bylo prisato blizko rozkroku,myslite ze bych mel radeji vyhledat lekare nebo je to normalni reakce...
Dekuji
Dobry den,
pokud se skrvna nezvetsuje a nepresahuje 2 cm, tak bych s navstevou lekare pockal - podrzdeni po prisati klistete muze pretrvat nekolik tydnu, zvlast v mistech, kde je kuze citliva a kryta odevem.

S pozdravem

Vaclav Honig
Vloženo: 22.09.2013, 08:31:28 | dotaz_ Milan Klos | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den kouslo mně do pupíku přesně do středu klíště a když jsme ho chtěli vyjmout tak se ulomilo břížko a zustala mi tam hlavička co mam dělatat ?
Dobrý den,
v ráně zůstala pouze část ústního aparátu klíštěte - tělo si s tím samo poradí a riziko přenosu patogenů se nezvyšuje (patogeny se kumulují ve střevě a slkinných žlazách).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.09.2013, 09:06:09 | dotaz_ Michaela | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,dnes jsme vytahli dceri kliste,byli jsme venku a hned jak jsme prisli sme ho nasli,nebylo nacucane,ale zakousle uz ano. Nemela bych jit k doktorce na testy?dceri jsou 4roky a mam starch.Dekuji za odpoved
Dobry den,
pokud nepridjou nejake priznaky (typicka skvrna, unava, bolest hlavy, bolest kloubu, horecka apod.), tak neni nutne lekare nasvtevovat. v opacnem pripade bych doporucil lekare vyhledat ihned.

S pozdravem

Vaclav Honig
Vloženo: 17.09.2013, 08:36:23 | dotaz_ renata | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že po kousnutí klíštětem mě může ještě rána po kousnutí po měsíci svědit?
Dobrý den,
měsíc je již poměrně dlouhá doba, ale z vlastní zkušenosti cím, že se to občas stává, obzvláště na místech, kde je kůže citlivá, či krytá oděvem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.09.2013, 06:53:07 | dotaz_ Zuzana P. | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
nejspise v sobotu z hub jsem si prinesla kliste, vyndala jsem je az po 24hod, celkem vetsi s oranz,zadeckem...vsimla jsem si ho diky tomu, ze me pobolivala pr. noha. misto je trosku otekle, v miste celkem bolave, lehce zadudle, zda se mi i teplejsi. Nasledujici den(pondeli) me bylo lehce nevolno od zaludku, bolest v krku,hlavy a v pravem trisle lehce zduřelé a na dotek lehce bolestive. Mela bych pro jistotu konzultovat s lekarem nebo spis se muze jednat o psychiku:-) ?
Dobry den,
rozhodne navstivte sveho praktickeho lekare.

S pozdravem

Vaclav Honig
Vloženo: 16.09.2013, 05:03:56 | dotaz_ Martin | odpověď_ Václav Hönig
Chtěl bych se zeptatz měl jsem klíště před 2 mi měsíci , měl jsem červenou skvrnu 19 na 7 cm . Lékař říkla že je to alergie a pak mi to zmizlo byl jsem na odběru krve a vše bylo negativní poslal jsem i klíště na rozbor a vše negativní tet se mi udělala přímo na tom místě malej svědivej pupínek 0,5 cm co by to mohlo být ? Děkuji
Dobrý den,
pokud nemáte ani po 2 měsících protilátky a klíště bylo navíc negativní na přítomnost patogenů, tak se klíšťaty přenášené nákazy (z tohoto klíštěte) nemusíte obávat. Pravděpodobně je to jen reakce ne nějaký zbytek klíštěte, případně reakce na poštípání hmyzem shodou okolností ve stejném místě.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.09.2013, 09:34:54 | dotaz_ Pavlína Dušková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před třemidny jsem vythla klíště, již asi dospělou samici, měla oranžový zadeček.Byla jižřádně zakouslá. Vytáhlisme jí bohužel na dvakrát, utrhla se.
Flek na ruce svědí, je horký a otokse pomalu zvětšuje.
Bolí mě hlava a je mi nevolno od druhého dne, co jsme klíště vytáhli.
Mám docela strach ale také si říkám, že z toho strachusi příznaky (hlava a nevolnostú vsugerovávám.
Děkuji
Dobrý den,
vzhledem k příznakům, doporučuji ihned navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.08.2013, 01:23:05 | dotaz_ Božena Bálková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,v neděli 18.8.2013jsem zjistila že mám na kotníku levé nohy klíště,bylo malé moc nacucané nebylo vyndala jsem ho mylím celé protože rána byla čístá nastříkala jsem na to Dettol,byla tam malá červená skvrnka,až do pátku byla skvnka pořád červená a v pátek odpoledne jsem zjistila že mám v prostředku bílý pupínek tak jsem šla na pohotovost a pan doktor mi dal mast Burrow namazala jsem si to ale v noci mě to začalo bolet a mela jsem to docela i horké tak jsem tam šla druhý den znovu a pan doktor mi na to dal víšnovou mast,nevím jesli je to tak dobře,mám docela strach,děkuji za odpověd
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná jen o reakci na přisátí klíštěte, případně na mast.

Přepokládám, že se obáváte přenosu klíšťaty přenášených patogenů. Vzhledem k popisované kožní reakci by se mohlo jednat o erythema migrans - "boreliovou vyrážku" tu by ale měl lékař bez problémů identifikovat. Místo přisátí klíštěte jste správně dezinfikovala, s kožní reakcí jste navštívila lékaře, který tedy pravděpodobně vyloučil, že by se jednal o příznak lymeské boreliózy, takže jste udělala maximum.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.08.2013, 09:41:29 | dotaz_ Anna | odpověď_
Dobrý den,

již jsem jednou psala, že jsem těhotná a při odstraňování klíštěte zbyly v kůži asi kusadla. Píšete, že v kůži zůstala tedy max. část ústního aparátu klíštěte (patří do toho i hlavička? co kdyby v kůži zůstala celá hlavička - je to pak problém?). Taky píšete, že patogeny se vyskytují především ve střevech či ve slinných žlázách - kde jsou ty slinné žlázy? Nejsou právě především v tom ústním aparátu, který mohl zůstat v kůži? Ještě jednou mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
u klíštěte se poměrně těžko dá stanovit, kde končí "hlava" a začíná tělo. To co z klíštěte přečnívá je tzv. hypostom - tedy mechanická čáat sloužící k průniku do kůže a sání. Slinné žlázy jsou až dále v těle klíštěte. (Pro iluastraci se můžete podívat např. na tento obrázek: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tickviscera.png
slinné žlázy = salivary glands).

S pozdravem


Václav Hönig
Vloženo: 16.08.2013, 09:53:35 | dotaz_ Martin | odpověď_ Václav Hönig
Prosím vás o rychlou odpověd, v noci ze středy na čtvrtek jsem stanoval v lese, ve čtvrtek ráno si vytáhl klíště a já nevím jestli jsem si jí nevšiml nebo se objevila až ted, je tam malá červená skvrnka, o hodně menší než po kousnutí komárem, vlastně se ani nedá říct červená, je to jen trošku vystouplé a trošku to svědí, je to normální reakce nebo mám zajít k lékaři? zítra jedu na dovolenou tak at vím, Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
skvrna dále neroste, jedná se jen o podráždění po sání klíštěte, nikoli o erythema migrans - příznak lymeské boreliozy. (eryhema migrans se nevystkytuje ve 100 % případů - absence vyrážky ted zcela navylučuje infekci).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.08.2013, 11:46:38 | dotaz_ Josef | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, vyndal sem klíště pinzetou a krev se mi rozprskla na prstu .Mohu dostat nějakou infekci?
Děkuji za odpoveď.

Dobrý den,
infekce by horzila v případě, že byste si infikovanou krev zanesl do otevřené rány nebo na sliznici, např. oka.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.08.2013, 08:02:21 | dotaz_ Anna | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, jsem v 5. měsíci těhotenství a měla jsem u chodidla klíště - buď tam bylo 1 nebo 2 dny, bylo menší a šedé. Vydezinfikovala jsem ho alpou a odstarnila pinzetou, zůstala tam bohužel část obou kusadel (hlavičky snad né). Sice mám Jodisol, ale nechtěla jsem ho tam dávat, jelikož v těhotenství se dezinfekce nemá používat. Je to teprve týden, místo sleduji, zatím se z toho šťourání pinzetou vytvořil malinký stroupek - nic víc, žádný flek se zatím netvoří. Chci se zeptat, zda nevadí, že jsem tam nechala kusadla - i kdyby to byla hlavička, což asi nebyla - a zda a kdy si mám nechat vyšetřit krev - na boreliozu a encefalitidu. Taky se chci zeptat, zda i když krev na boreliozu a encefalitidu vyjde negativně, zda to klíště či případně kusadla nemohou nějak špatně ovlivnit do budoucna miminko. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud se Vám podařilo odstranit části klíštěte vyčnívajícíc nad kůži. tak v kůži zůstala jen části ústního aparátu klíštěte. Patogeny se však vyskytují převážně v jiných částech klíštěte (střevo, slinné žlázy), které jste odstranila. Z pohledu přenosu infekce tedy nepředstavuje zbytek klíštěte v kůži zvýšené riziko. Tělo si stímto zbytkem snadno poradí.

Z krve se prokazují protilátky, proti původcům boreliozy a klíšťové encefalitidy, které se v krvi tvoří ca 2. až 3. týden po infekci - až po tomto období má tedy cenu přítomnost protilátek testovat. Ideální je test udělat jednou před uplynutím této doby a jednou po jejím uplynutí a titr protilátek porovnat.

V případě léčeného onemocnění, nebývají ani u těhotných pozorovány negativní následky na matku ani dítě. Ze samotného přisátí klíštěte by také nemělo hrozit žádné jiné riziko, kromě přenosu patogenů.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.08.2013, 03:14:04 | dotaz_ Jana Ctiradová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před dvěma dny jsem byla v obchodě, kde jsem cítila kousnutí od nějakého hmyzu, co to bylo nevím. Zcela jistě nejde o klíště, to už jsem neměla velmi dlouho. Nejprvr jsem měla jen drobnou tečku. Další den se mi na místě kousnutí objevila červená, nateklá, neustále velmi svědící skvrna o velikosti asi 5cm má pravidelný kruhový tvar, na okraji je bílá. Dnes je o něco větší a neustále úporně svědí. Nevíte o co se jedná? Mám navštívit lékaře? Velmi děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,
z popisu lze bohužel těžkou soudit. Jistě se nejedná o klíště, jinak ale může jít celou řadu krev-sajících členovců, případně o bodavý hmyz, možná i pavouky. V případě, že by známky zánětu (otok, zarudnutí) nezmizely do několika málo příštích dní, tak bych doporučil návštěvu lékaře - může se jednat o infekci zanesenou při bodnutí nebo při škrábání rány.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.08.2013, 09:36:48 | dotaz_ Michaela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,před dvěma dny jsme synovi vytáhli klíště,zůstal mu tam po klíštěti červený vystouplí flíček ,který se trošku zvětšuje. Chci se zeptat, jestli to je normální reakce nebo zda máme navštívit lékaře.děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
lokální podráždění v místě přisátí klíštěte je běžné. Erythema migrans, příznak Lymeské boreliozy, bývá většinou větších rozměrů, roste, je teplý, často svědí. Na dálku bohužel nelze nic říci s jistotou - pokud byste měli pochybnosti, doporučuji navštívit praktického lékaře.

S pozdravem

Vácalav Hönig
Vloženo: 27.07.2013, 06:37:12 | dotaz_ HonzaV | odpověď_ Vaclav Honig
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho může být klíště mrtvé, než ho pošlu na vyšetření infekčnosti?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ideální je, když se klíště dorazí do laboratoře ještě živé - je tak zaručeno, že patogeny, které v něm byly c době přisátí, v něm budou i v době analýzy. Čím je klíště déle skladováno mrtvév nevyhovujících podmínkách, tím je větší pravděpodobnost toho, že dojde k degradaci nukleových kyselin, které se detekují. V takovém případě, pak není možné negativní výsledek plně garantovat. Pozitivní výsledek svůj smysl samozřejmě má. Rozhodující je tedy stav klíštěte. Klíště je možné zasla s poznámkoou, že žádáte o telefonickou konzultaci, zda je smysluplné vyšetření provést, vzhledem ke stavu klíštěte. Pokud je klíště starší než 14 dnů, tak je již rozumnější udělat přímo test krve na přítomnost protilátek.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.07.2013, 01:54:19 | dotaz_ Nela | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den mám menší problém byla jsem včera s pejskama venku a měla jsem na sobě kloše jeleního a i jsem ho našla doma na psovi. Dnes ráno jsem našla na svém těle skoro všude silné štípance a jsem ve 4 měsíci v těhotenství. Ne muže to nějak ohrozit mě a dítě a nevím co stím mám dělat dost to svědí a je to nepříjemný. děkuji předem za odpověd

Dobrý den,
kloši v některých případech mohou člověka i "kousnout", reakce se většinou neobjevuje ihned. Kloši žádné patogeny na člověka nepřenášejí, ovšem nelze vyloučit, že štípance pocházejí od nějakého jiného členovce. Nicméně, pokud nemáte žádné příznaky, není třeba se zbytečně znepokojovat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2013, 10:43:32 | dotaz_ Tomáš | odpověď_ Václav Hönig
PS: zapomněl jsem dodat. Občas mě pobolívá hlava. Ale už asi měsíc. Tudíž bolest hlavy nemohu slučovat s nemocí. Nebo mám pro jistotu jít k lékaři ?
Dobrý den,
pokud bolest začala před přisátím klíštěte, opravud ji nelze připisovat klíšťaty přenášenému onemocnění (alespoň tedy ne infekci z tohoto klíštěte).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2013, 10:30:29 | dotaz_ Tomáš | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

V neděli 14.7. jsem byl v lese na procházce. Po příchodu jsem se prohlédl a klíště nikde na těle nebylo. Dnes 16.7. jsem si na stehnu našel klíště které nebylo vůbec napité soudím dle velikosti. Takže nejspíše se přisálo někdy v průběhu pondělí ? Ovšem při vytahování se mi ho povedlo zmáčkout trošku více než bych chtěl. Tělo sice zůstalo neporušené, nebo alespoň porušeně nevypadalo, a po setření tamónem byl suchý a čistý, jsem nakonec klíště vytáhl. Ránu jsem před i po vydesinfikoval alpou. Bohužel doma nic jiného nebylo.
Místo zakousnutí je rudé s postupným zesvětlením. Celé začervenání má průměr 1cm.
Má otázka zní zdali jsem tou alpou nemohl více přiškodit. Jak přilepšit.
A zdali při mém nezdárném vytahování jsem mohl donutit klíště "vyvrhnout" do rány. Popř. může klíště zemřít po přísátí ? A v takovém případě může vyvrhnout do rány něco? Mě totiž moc živé nepřišlo.

Děkuji za odpověd
Dobrý den.
klíště je samozřejmě lepší vytahovat co nejšetrněji, nicméně hlavní je klíště odstranit. Alpa vzhledem k přenosu patogenů určitě neuškodila, možná jen mohla zvýraznit podráždění kůže v místě přisátí. Lokální reakce na přisátí klíštěte je běžná, pokud se skvrna nebude zvětšovat a nabývat typického vzhledu s tmavými okraji a světlým středem, nejedná se o příznak lymeské boreliozy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.07.2013, 07:39:59 | dotaz_ Janka | odpověď_
Pred 2 týždnami som mala kliešta. Začala som teraz cítiť veľkú únavu, bolesť svalstva, kolien, klbov. Lekar mi predpisal Azitrox 50Omg na 4 dni po 1 tabletke. Myslíte, že táto dávka stačí a kedy si mám dať vyšetriť krv.
Dakujem za odpoved.
Dobrý den,
nejsem lékař, takže k terapii se nomohu vyjadřovat. Azitromycin se předepisuje většinou u alergií na penicilinová antibiotika (5-10 dni, po 500 mg na den). Borelie jsou na antibiotika dobře citllivé.
V krvi se prokazují protilátky, proti boreliím, které se objevují 3-6 týdnů po infekci. Pokud se tedy podařilo infekci zachytit v časné fázi, protilátky mít nebudete.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.07.2013, 11:01:56 | dotaz_ Jakub | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

o víkendu jsem v Rakousku měl tři klíšťata, všechny jsem do 24 hodin odstranil. Zarudnutí míst pomalu mizí. Cítím se však unaveně s lehkou bolestí hlavy (zvýšenou teplotu nemám). To však může být způsobeno i těžší fyzickou brigádou. Od doby, kdy jsem klíšťata měl neuplynul ani týden. Je nutné chodit k lékaři nebo stačí svůj stav pozorovat? Dočetl jsem se, že zjistit výskyt onemocnění lze až po cca 20 dnech, tudíž mi přijde zbytečné nyní lékaře navštěvovat. Děkuji.
Dobrý den,
bohužel v tomto případě je situace dost problemaitická - bolest hlavy s klíštětem souviset může a nemusí. Je pravda, že definitivní diagnozu lze stanovit až na základě zvýšeného titru protilátek, které se vyvýjejí za 2-3 týdny. Osobně bych s lékařem situaci zkonzultoval telefonicky.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.07.2013, 11:42:11 | dotaz_ Robin R. | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý večer,asi před týdnem se mi přisálo na levé stehno klíště.Klíště sem v pohodě vytáhnul,ale tak po týdnu mě začli bolet svali na tom levém stehně v tom místě kde bylo klíště přísáté.Myslíte že by to mohl být následek od tohoto kousnutí ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
pokud není v místě přisátí viditelný zánět a bolest svalu je lokalizovaná, tak nejspíše nemá s klíštětem nic společného.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.07.2013, 07:34:28 | dotaz_ Barča Matějková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes večer jsem si vyndala jedno klíště, bylo docela velké, ale nemohlo tam být déle než 9 hodin. Když jsem klíště vyndávala mělo u hlavičky bílou tečku, kterou tam ještě mám ( cca 1 hodina ). Ještě nikdy jsem to neviděla tak jsem se chtěla zeptat jestli to je v pořádku ne bo ne.
Děkuji
Dobrý den,
bohužel jsem se s něčím takovým také nesetkal. Domnívám se ale, že není důvod si myslet že má tato tečka něco společného s klíšťaty přenášenými patogeny. Možná s klíštětem vůbec nesouvisí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 08.07.2013, 02:44:27 | dotaz_ Jirka | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den 22.5. jsem byl v lese a cca po dvou hodinach jsem mel kliste v podkoleni jamce po vyjmuti se me udelal cerveny otok cca 1,5 cm asi za tyden potirani svedskymi kapkami zmizel.Pred tydnem to je 1.7. jsem se probudil s bolesti v krku a nachalzenim bez teplot asi po trech dnech boleni v krku ustalo nachlazeni pretrvava do dnes pocituji bolest svalu ...mue se jednat o priznaky encefalitidy nebo boreliozy?
Dekuji za odpoved
Dobrý den,
načasování příznaků by mohlo odpovídat i některému s klíšťaty přenášených onemocnění, nicméně příznaky těchto infekcí jsou bohužel takto nespecifické a těžko odlišitelné od jiných infekcí. Doporučuji navštívit lékaře a informovat ho i o datu a místě přisátí klíštěte. Lékař navrhne další postup po zvážení všech okolností.

S pozdravem a přáním brzkého uzdravení

Václav Hönig
Vloženo: 05.07.2013, 08:16:39 | dotaz_ Eva Hejnová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, 22. června měla pětiletá dcerka na zádech přisáté klíště, vytáhli jsme jej až cca po 24 hodinách, protože byla ten den u babičky, od včerejšího večera má horečky 38-39 st.C. Trošku si stěžuje na bolest svalstva na nožkách a projevuje se nechutenství, což je u horečky běžné. Je možné, že klíště bylo infikované, a proto má horečky? Jaký je v tomto případě postup? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Hejnová Eva
Dobrý den,
načasování příznaků by mohlo odpovídat i některému s klíšťaty přenášených onemocnění, nicméně příznaky těchto infekcí jsou bohužel takto nespecifické a těžko odlišitelné od jiných infekcí. Doporučuji navštívit lékaře a informovat ho i o datu a místě přisátí klíštěte. Lékař navrhne další postup po zvážení všech okolností.

S pozdravem a přáním brzkého uzdravení

Václav Hönig
Vloženo: 02.07.2013, 06:50:26 | dotaz_ Zdeněk | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, 28.6 jsem si vyndal 7 velmi malých ( okem skoro neviditelných) klíšťat. Našel jsem je jen díky malým červeným skvrnám okolo klíštěte.
Všechny klíšťata byla vyndána max do 12 hod. po přisátí.
Všechny fleky zmizely, kromě dvou, které přetrvávají (v podobě malých 3-4mm flíčků)
Znepokojuje mě pouze občasné lehké bolení hlavy, což v tomto počasí nemusí s klíšťaty mít nic společného a
Horečku nemám a jiné příznaky taky ne.
nechci nic zanedbat a proto jsem se obrátil s dotazem na vás ;)
Dobrý den,
podle popisu se jedná o běžnou reakci na sání klíštěte. Nicméně nepřítomnost typické boreliové vyrážky infekci nevylučuje (rozhodně ne infekci klíšťovou encefalitidou, ale ani u Lymeské boreliozy není vyrážka pítomná u všech případů). Vzhledem k počtu a popisované velikosti se jednalo o larvální stádia klíštěte, která jsou patogeny méně promořena než nymfální stádia a dospělci. Pokud by obtíže přetrvávaly, doporučuji vyhledat lékaře a sdělit mu i informaci o datu a místě přisátí klíšťat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 02.07.2013, 06:48:00 | dotaz_ Zdeněk | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, 28.6 jsem si vyndal 7 velmi malých ( okem skoro neviditelných) klíšťat. Našel jsem je jen díky malým červeným skvrnám okolo klíštěte.
Všechny klíšťata byla vyndána max do 12 hod. po přisátí.
Všechny fleky zmizely, kromě dvou, které přetrvávají (v podobě malých 3-4mm flíčků)
Znepokojuje mě pouze občasné lehké bolení hlavy, což v tomto počasí nemusí s klíšťaty mít nic společného a
Horečku nemám a jiné příznaky taky ne.
nechci nic zanedbat a proto jsem se obrátil s dotazem na vás ;)
Hezky zbytek dne.
Dobrý den,
podle popisu se jedná o běžnou reakci na sání klíštěte. Nicméně nepřítomnost typické boreliové vyrážky infekci nevylučuje (rozhodně ne infekci klíšťovou encefalitidou, ale ani u Lymeské boreliozy není vyrážka pítomná u všech případů). Vzhledem k počtu a popisované velikosti se jednalo o larvální stádia klíštěte, která jsou patogeny méně promořena než nymfální stádia a dospělci. Pokud by obtíže přetrvávaly, doporučuji vyhledat lékaře a sdělit mu i informaci o datu a místě přisátí klíšťat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.07.2013, 10:34:56 | dotaz_ Kristýna | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
našla jsem na sobě červené klíště po několika hodinách, tentýž den byl vytažen, na druhý den v místě,kde bylo klíště přisáto mám velkou červenou skvrnu asi 8 x 6 cm velkou, svědí, mám zimnici, únava, celková nevolnost. Chtěla bych se zeptat kdy bych měla zajít k lékaři? Klíště jsem našla 30.6.2013, jak si mám pomoci sama nebo co mám dělat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
rozhodně co nejdříve vyhledejte lékaře. Alespoň podle popisu se zdá, že jde o erathema migrans - vyrážku, která je prvotním příznakem Lymeské boreliozy. Lékař pravděpodobně ihned nasadí antibiotika, s jejich pomocí je infekce poměrně snadno řešitelná. Včasným nasazením antibiotik lze navíc předejít tvorbě protilátek, které bývají zodpovědné za dlouhotrvající kloubní a jiné obtíže spojované s Lymeskou boreliózou.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.07.2013, 06:25:43 | dotaz_ Kristýna | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
našla jsem na sobě červené klíště po několika hodinách, tentýž den byl vytažen, na druhý den v místě,kde bylo klíště přisáto mám velkou červenou skvrnu asi 8 x 6 cm velkou, svědí, mám zimnici, únava, celková nevolnost. Chtěla bych se zeptat kdy bych měla zajít k lékaři? Klíště jsem našla 30.6.2013, jak si mám pomoci sama nebo co mám dělat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
rozhodně co nejdříve vyhledejte lékaře. Alespoň podle popisu se zdá, že jde o erathema migrans - vyrážku, která je prvotním příznakem Lymeské boreliozy. Lékař pravděpodobně ihned nasadí antibiotika, s jejich pomocí je infekce poměrně snadno řešitelná. Včasným nasazením antibiotik lze navíc předejít tvorbě protilátek, které bývají zodpovědné za dlouhotrvající kloubní a jiné obtíže spojované s Lymeskou boreliózou.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.06.2013, 10:12:58 | dotaz_ maruska | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,14.května jsem si vyndala 3 klíštata,1 jsem mela určitě 2dny,Přesně za 16 dní jsem dostala horečku,zimnice,bolest kloubů.Vše nasvědčovalo viroze,ale přesto jsem zašla ke své paní doktorce.Rekla mi,že s klíštěte to v žádném případě být nemůže,že je to brzy a ani flek nemám.Nabrala mě sedimentaci ta byla 43/7 min a rozhodla se nasadit antibiotika.Brala jsem azitrox 9 dní,1 tabletu deně.Na kontrole me sedimentace klesla na 21/7 a ja stale unavena.Tak paní doktorka nabrala krev na boreliozu(4 týdny po klíšteti/ z tim,že to být nemuže.Jsem moc unavena a 2 týden po dobrání atb.mám teploty tak 37,4.Výsledky samozřejmě ukazují na boreliozu.IGM-7,314 a IgG je 1,837.Ráda bych Vás poprosila o váš názor a zda je možné,že jsem málo přeléčena,když se necítím dobře.Objednala jsem se na infekční kliniku po konzultaci se znamým lékařem.Moc děkuji za odpověd.
Dobrý den,
nejsem lékař, ale biolog, takže ohledně volby léčby je Vaše lékařka jistě povolanější.

Azithromycin se v léčbě Lymeské boreliozy používá většinou u pacientů s alergiemi na penivilinová a tetracyklinová antibiotika. Nicméně, 500 mg jednou denně po 9 dní by měla být dostatečná dávka.

Problematika titrů protilátek je v případě Lymeské boreliozy velmi komplikovaná. Obecně by vzestup IgM protilátek měl ukazovat na nedávnou infekci. V tom případě by tedy antibiotika nezafungovala. Ve hře je i možnost, že se jednalo o reinfekci (jednou jste již boreliozu mohla prodělat bez příznaků). Boreliový erythem se nevyskytuje u všech případů Lymeské boreliozy, jeho absence tedy není důvodem k zamítnutí diagnózy Lymeské boreliozy.

Celkově se konzultace na infekčním oddělení jeví jako rozumné řešení.

S pozdravem a přáním brzkého uzdravení.

Václav Hönig
Vloženo: 26.06.2013, 09:41:50 | dotaz_ Markéta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,v neděli jsem objevila klíště které jsem špatně vyndala.Zůstalo tam kousek černého.V místě je červený flek trochu tvrdší nevím si rady co s tím a jak to mám vyndat? děkuji
Dobrý den,
nic se neděje, tělo si se zbytkem klíštěte poradí. Jedná se pouze o části ústního ústrojí, které prvděpodobnost přenosu infekce již nijak nezvyšují.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.06.2013, 05:41:20 | dotaz_ Tomas Bula | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, momentálně se nacházím na Aljašce kde mě štípl komár, zvláštní je to že se červená skvrna s bílým vnitřkem objevila cca po 3hod od štípnutí byla totožná se skvrnami boreliozy na internetu a během ani ne 24hod zase zmizela a zůstal jen štípanec. Dost mě to zneklidňuje jelikož se mě nechce zbytečně brát antibiotika na 5 týdnů, ale v případě boreliózy bych vůbec neváhal... prosím o radu děkuji mnohokrát.
Dobrý den,
podle dostupných informací na Aljašce dosud nebyl potvrzen autochtonních onemocnění (v tomto státě získaných), ale pouze importovaných nákaz.

Navíc přenos původce lymeské boreliozy jinými členovci než klíšťaty nebyl dosud prokázán.

Borelie sice byli příležitostně nalezeny v krev-sajícím hmyzu, jednalo se ovšem spíše o náhodné záchyty - komár se zrovna nasál na hostiteli, který měl borelie v krvi a náhodně s krví nasál i bakterie. Nikdy však nebylo prokázáno, že by např. komáři byli schopni infekci předat na dalšího hostitele.

V klíštěti ovšem bakterie prochází poměrně výraznými změnami, aby se vůbec mohla dostat ze střeva. Je tedy potřeba přizpůsobení jak ze strany bakteri, tak klíštěte.
Prostředí jiných krev-sajících členovců je velmi odlišné, a proto je poměrně pochopitelné, že z jiných členovců než klíšťat k přenosu nedochází.

S pozdravemn

Václav Hönig
Vloženo: 24.06.2013, 07:09:00 | dotaz_ JIří Masopust | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda jít k lékaři našel sem si klíště po 1 dnu co sem byl v lese nebylo vubec nafoukle ale silne přisáté bylo odstraněno kleštičkami na klíšťata ale zustal mi tam 1 cm pupínek kery hodne svedí okolo neho to mam minimalne cervene temer neviditelne jen na dením světle trošku chci se zeptat co stím? Děkuji za odpověd
Dobrý den,
pravděppodobně se jedná o reakci na sání klíštěte a ne o "erythema migrans" - příznak Lymeské boreliozy. Doporučuji poznamenat si kde a kdy jste klíště měl, místo sledovat - kdyby se skvran začala zvětšovat a nabývat vzhledu erythema migrans (tmavě červený okraj, světlejší střed), tak navštívit lékaře. V případě dalších příznaků - únava, malátnost, bolesti hlavy, bolesti kloubl, dopororučuji taktéž vyhledat lékaře a informovat ho, o tom, že jste měl klíště a kdy. Další možností, jak se dozvědět více o riziku nákazy, je nechat klíště vyšetřit na přítomnost patogenů - více informací zde:[http://www.kliste-prevence.cz/vysetreni-infekcnosti-klistete/vysetreni-infekcnosti-klistete/].
Vloženo: 24.06.2013, 07:07:57 | dotaz_ JIří Msopust | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda jít k lékaři našel sem si klíště po 1 dnu co sem byl v lese nebylo vubec nafoukle ale silne přisáté bylo odstraněno kleštičkami na klíšťata ale zustal mi tam 1 cm pupínek kery hodne svedí okolo neho to mam minimalne cervene temer neviditelne jen na dením světle trošku chci se zeptat co stím? Děkuji za odpověd
Dobrý den,
pravděppodobně se jedná o reakci na sání klíštěte a ne o "erythema migrans" - příznak Lymeské boreliozy. Doporučuji poznamenat si kde a kdy jste klíště měl, místo sledovat - kdyby se skvran začala zvětšovat a nabývat vzhledu erythema migrans (tmavě červený okraj, světlejší střed), tak navštívit lékaře. V případě dalších příznaků - únava, malátnost, bolesti hlavy, bolesti kloubl, dopororučuji taktéž vyhledat lékaře a informovat ho, o tom, že jste měl klíště a kdy. Další možností, jak se dozvědět více o riziku nákazy, je nechat klíště vyšetřit na přítomnost patogenů - více informací zde:[http://www.kliste-prevence.cz/vysetreni-infekcnosti-klistete/vysetreni-infekcnosti-klistete/].
Vloženo: 24.06.2013, 11:45:33 | dotaz_ Alena Navrátilová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, v sobotu 22.6.jsme se vrátili z týdenní dovolené v Beskydech a já při koupeli (poledne) objevila přisáté klíště na stehně. Po dezinfekci Alpou (bohužel doma nic vhodnějšího nebylo) a po delší snaze (bylo opravdu hezky přisáté) se podařilo klíště beze zbytku vytáhnout.. Opět vydezinfikování, okolí rány cca 2 cm zarudlé, ale do večera se začervenání stáhlo na cca 2mm, které trvá dodnes.. Toto bych řekla, že je v pořádku, ovšem zarazilo mně, že jsem v noci dostala silnou zimnici, následně horečku 38,6°C, bolesti svalů, kloubů, cítila jsem se jako "přejetá" a silně unavená.. Což u mně není zvykem.. Další den (neděle) teploty přetrvávaly, obtíže taktéž - mírněno Ibuprofenem (teploty klesly, ale po vymizení účinku se opět vrátily), a navečer opět silná zimnice, pak opět horečka 38,8°C a v noci silné pocení, bolesti až menší křeče v nohách - prostě spíše chřipkové příznaky.. Mám trošku "chycený" nosohltan, slabou rýmu, v krku mě nebolí, polykám bez bolesti.. Dnes jsem pro jistotu navštívila lékařku, která si tyto příznaky nedává do souvislosti s přisátým klíštětem, ale mandle mám prý trošku "prosáklé", tak nasadila ATB - Zinnat 500mg co 12 hodin... Vysoké teploty přetrvávají, cítím se opravdu hodně mizerně, bolí mě snad všechno... Omlouvám se, že zatěžuji s dotazem, ale po přečtení článků, co všechno mohou klíšťata způsobovat, bych nerada něco zanedbala... Může i po léčbě těmito ATB dojít ke KE nebo jiné nemoci?..Mnohokráte děkuji za odpověď a přeji příjemný den... Navrátilová
Dobrý den,
vzhledem k některým příznakům nachlazení a zejména rychlému nástupu příznaků se domnívám, že Váš stav nesouvisí s přitátým klíštětem. Účinnou dávkou Zinnatu je cefuroxim, který by měl být účinný i proti původci Lymeské boreliozy. Infekci klíšťovou encefalitidou, která je virového původu a anatibiotika proti ní neúčinkují, nelze zcela vyloučit. Potvrdit tuto infekci by bylo možné za 2-3 týdny po infekci, na základě vzestupu titru protilátek. Každopádně by Váš ošetřující lékař o přisátém klíštěti měl vědět.

S pozdravem a přáním brzkého uzdravení


Václav Hönig
Vloženo: 15.06.2013, 08:30:26 | dotaz_ Jitka Hajkova | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, manžel měl před rokem klíště, preventivně ATB, krevní testy dělané dvakrát negativní, přesto má pořád jizvu 1,5cm velkou, která někdy více zčervená, vystoupne, svědi. Je vidět i místo kousnutí. Děkuji za odpověď. Hajkova
Dobrý den,
domnívám se, že reakce nemá souvislost s Lymeskou boreliozou - antibiotika bývají témeř 100% úšpěšná v léčbě ranné boreliozy, což je potvrzeno i nepřítomností protilátek. Možná by se mohlo jednat o nějaký opouzdřený zbytek klíštěte, případně sekundární bakteriální infekci. Pokud už je to rok od odstranění klíštěte a neobjevily se žádné jiné příznaky, tak bych se neznepokojoval.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.06.2013, 11:43:46 | dotaz_ gabriela | odpověď_ Václav Hönig
Otázka: dorbý den, mám otazku ohledně,když někdy pred 22 dny jsem vyndalava klíšte psovi,tak se mi pretrhlo.rukou jsem nato nešahal mela jsem kapesník.nedotýkala jsemse klíštěte.odložila jsem ho do kapesníku a zabalila a vyhodila.kusadla jsem odstranila hned potom. pak jsem psovi vydesinfikovala ranu.a ja si poradne umyla ruce antib.mydlem.chci se zeptat mohla jsem se nakazit?ted máme s dítetem rýmu, jsme zahlenení,kašel.bez teploty a jinžch obtíží. Jsem z toho zoufala, strašne se bojim, že jsem se mohla nakazit. Jsem z Prahy. děkuji za odpoved.
Dobrý den,
určitě není třeba být zoufalá. Obecně je lepší klíšťata odstraňovat pinzetou, ideálně i s rukavicemi. Ovšem pokud nedojde k přímému styku obsahu klíštěte s otevřenou ránou, nebo sliznicí (např. oka), tak je riziko přenosu takřka vyloučené. Příznaky mnohem pravděpodobněji souvisejí s nějakým nachlazením, než s klíšťaty přenášenými nákazami. Rýma nepatří mezi typické příznaky ani lymeské boreliózy ani klíšťové encefalitidy.I to. že máte rýmu Vy i Vaše dítě, ukazuje spíše na infekci přenášenou z přímo z člověka na člověka a ne onemocnbění přenášené klíšťetem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.06.2013, 03:20:30 | dotaz_ Zuzana Melova | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, je nutne sa znepokojovat, ak nacucany kliest nebol vybrany uplne cely? Zostali mu tam trebars kusadla, nozicky, pripadne hlavicka? Stretla som sa s nazorom, ze to vyhnisa a vypadne ako trieska. Co si o tom myslite vy? Dakujem a prajem krasny den
Zuzana M
Dobrý den,
ano souhlasím, netřeba se znepokojovat. V kůži zůstane většinou maximálně část ústního ústrojí. Riziko přenosu nákazy se nijak nezvyšuje a tělo si s tím snadno poradí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.06.2013, 01:46:00 | dotaz_ Zuzana Melova | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, je nutne sa znepokojovat, ak nacucany kliest nebol vybrany uplne cely? Zostali mu tam trebars kusadla, nozicky, pripadne hlavicka? Stretla som sa s nazorom, ze to vyhnisa a vypadne ako trieska. Co si o tom myslite vy? Dakujem a prajem krasny den
Zuzana M
Dobrý den,
ano souhlasím, netřeba se znepokojovat. V kůži zůstane většinou maximálně část ústního ústrojí. Riziko přenosu nákazy se nijak nezvyšuje a tělo si s tím snadno poradí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.06.2013, 01:54:52 | dotaz_ Zuzana Melova | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, dnes som nasla dcere (22 mesiacov) v usnom zakryte nasate kliesta, bolo asi 3-4mm velke, dalo sa teda lahko uchopit do ruky a vytrhnut. Kliesta som nevyklala, len vytrhla, podarilo sa mi to asi na treti krat, bolo docela prisate. Vizualne som ho skontrolovala a zdalo sa mi, ze ma hlavicku i predne nozicky. Ranu som potom dezinfikovala trochou Betadinu namocenym na vate. Citala som teraz na internete, ze kliest sa ma opatrne odstranit kyvavymi pohybmi. Moze ten moj postup nejako ublizit? Je nejaky specialny postup u takto malych deti, ako zistit, ci doslo k infekcii skor, nez sa plne rozvinie? Dakujem a prajem krasny den Zuzana M.
Dobrý den,
"vykývávání" je nejvíce doporučovaný způsob, ale v podstatě je vhodný každý způsob, který odstraní klíště rychle a bez zbytečného vymačkávání obsahu střev do rány.

Pokud klíště stále máte, můžete ho zaslat na testování do laboratoře (více zde: http://www.kliste-prevence.cz/vysetreni-infekcnosti-klistete/vysetreni-infekcnosti-klistete/ ). Jinak příznaky klíšťaty přenášených onemocnění jsou velmi nespecifické. Jakmile byste byste u dcery pozorovala jakékoli příznaky, doporučujeme navštívit lékaře a upozornit ho na přisáté klíště. Definitivním průkazem onemocnění, je průkaz přítomnosti protilátek, ty se ovšem vytvářejí za 2-3 týdny.

S pozdravem,

Václav Hönig
Vloženo: 12.06.2013, 08:28:41 | dotaz_ Iva Novotná | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
před 3 dny jsem si našla klíště. Bylo větší, ale nebylo vůbec nacucené krví, hnědé tělíčko mělo placaté. Mohlo být přisáté chvilku, ale i 48hodin-nevšimla jsem si ho. Klíště mi vyndali bez problémů během pár vteřin v nemocnici. Stále mám ale v místě přisátí klíštětě menší červenou skvrnku (cca do 1cm), vypadá jako větší kousnutí od komára a svědí. Mám se znepokojovat a pokud zajdu k lékaři už teď, zjistí např. z vyšetření na CRP, zda by se mi měli podat antibiotika? Jaká je míra infikovaných klíštat v Liberceckém kraji? Pokud klíště nebylo nacucané krví-je to spíše pozitivnější zpráva nebo ne? Děkuji.
Dobrý den,
včasné odstranění klíštěte je rozhodně správný krok - čím kratší doba sání, tím menší pravděpodobnost přenosu infekce.

Jaká je přesně prevalence patogenů v klíšťatech v Libereckém kraji mi není známo, nicméně v případě borelií se pohybuje okolo 10 % u nymf a 20-30 % u dospělců. V případě klíšťové encefalitidy se jsou velké lokální rozdíly vůbec ve výskytu patogenů. Nicméně v ohniscích nákazy se prevalence pohybuje do 1 %. Liberecký kraj nepatří mezi ty s vysokým výskytem onemocnění klíšťovou encefalitidou.

Podráždění v místě přisátí je běžná reakce na sání klíštěte, nicméně skvrna by se neměla zvětšovat, nabývat charakteru tmavě rudého okraje a světlého středu - v tom případě by se mohlo jednat o příznak Lymeské boreliozy. Lékař definitivně zjistí infekci až na základě průkazu přítomnosti protilátek, ty se ovšem vyvíjejí až ca 2-3 týdny po infekci. Antibiotika většina lékařů nasazuje při výskytu erythema migrans - výše popsené vyrážky.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.06.2013, 02:23:05 | dotaz_ Miroslav Novák | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den
Včera jsem si objevil v podpaždí oválnou asi 10 cm na 3 velkou skvrnu s místem po něčem uprostřed.Klíště jsem žádné nenašel,ani utržená kusadla.Ranka je čistá,ale její velikost a barva mi dost znervozňuje.Jiné větší potíže zatím nemám,ale skvrna se vůbec nemění.Jsem na chatě sám a dostat se doktorovi by bylo tenhle týden dosti komplikované.Vím,že není možné takhle něco diagnostikovat,spíš bych jen chtěl vědět jestli si mám zavolat odvoz a jet svému lékaři,protože jsem si na internetu přečetl o borelioze všechno možné a pravda moc mi to neuklidnilo,protože asi jedné, z několika set fotek co na internetu jsou, je moje skvrna dosti podobná.Prosím napište mi jen Váš názor.Přeji krásný den.
Dobrý den,
v případěm že byste v místě předtím odstranil klíště, nebo jej alespoň před několika dny až týdny odtsranil jinde na těle, taky by asi nebylo co řešit - okamžitá návštěva lékaře. Nicméně i v případě, že klíště v ananmnéze nemáte, bych na Vašem případě lékaře raději vyhledal - místo odpovídá, klíště je možné někdy přehlédnout. Jak správně píšete, podle přítomnbosti "fleku" nelze definitivně diagnostikovat Lymeskou boreliozu, může se jednat o vyrážku jiného původu. Definitivním průkazem by byl průkaz vzrůstu titru protilátek. Ovšem právě protilátky, bývají označované za jednu z příčin "chronických" obtíží spojovaných s Lymeskou boreliózou. Proto doporučuji navštívit lékaře, který situaci posoudí a navrhne opomální řešení.

S pozdravem a přáním bezrpoblémového řešení,

Václav Hönig
Vloženo: 09.06.2013, 02:20:34 | dotaz_ Miroslav Novák | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den
Včera jsem si objevil v podpaždí oválnou asi 10 cm na 3 velkou skvrnu s místem po něčem uprostřed.Klíště jsem žádné nenašel,ani utržená kusadla.Ranka je čistá,ale její velikost a barva mi dost znervozňuje.Jiné větší potíže zatím nemám,ale skvrna se vůbec nemění.Jsem na chatě sám a dostat se doktorovi by bylo tenhle týden dosti komplikované.Vím,že není možné takhle něco diagnostikovat,spíš bych jen chtěl vědět jestli si mám zavolat odvoz a jet svému lékaři,protože jsem si na internetu přečetl o borelioze všechno možné a pravda moc mi to neuklidnilo,protože asi jedné, z několika set fotek co na internetu jsou, je moje skvrna dosti podobná.Prosím napište mi jen Váš názor.Přeji krásný den.
Dobrý den,
v případěm že byste v místě předtím odstranil klíště, nebo jej alespoň před několika dny až týdny odtsranil jinde na těle, taky by asi nebylo co řešit - okamžitá návštěva lékaře. Nicméně i v případě, že klíště v ananmnéze nemáte, bych na Vašem případě lékaře raději vyhledal - místo odpovídá, klíště je možné někdy přehlédnout. Jak správně píšete, podle přítomnbosti "fleku" nelze definitivně diagnostikovat Lymeskou boreliozu, může se jednat o vyrážku jiného původu. Definitivním průkazem by byl průkaz vzrůstu titru protilátek. Ovšem právě protilátky, bývají označované za jednu z příčin "chronických" obtíží spojovaných s Lymeskou boreliózou. Proto doporučuji navštívit lékaře, který situaci posoudí a navrhne opomální řešení.

S pozdravem a přáním bezrpoblémového řešení,

Václav Hönig
Vloženo: 06.06.2013, 03:57:25 | dotaz_ Lukáš Kováčik | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den dneska jsem si vytáhl klíště, určitě tam nebylo více jak tři dny. Vydezinfikoval jsem ho po radě blízkých slivovicí, protože po ruce bohužel nic jiného nebylo. Mám hned několik otázek. První, ta dezinfekce slivovicí vadí? Druhá, na místě, kde klíště bylo mám skvrnu, je to normální? Za jak dlouho by měla skvrna zmizet? Třetí, Než jsem klíště vytáhl, ničím jsem ho nepomazal atp. má to na to nějaký závažný vliv? Zítra pro jistotu půjdu navštívit lékaře, ale radši jsem napsal Vám ji teď pro jistotu. Děkuji za odpověď, Lukáš K
Dobrý den,
dezinfekce slivovicí, je určitě lepší než dezinfekce žádná (ideální by bylo, kdyby měla ca 70% ethanolu:)-tato koncentrace je nejúčinější).
1) dezinfekce slivovicí určitě neublíží
2) podráždění v místě přisátí je normální, je potřeba jej odlišit od prvotního příznaku Lymeské boreliozy tzv. erythema migrans - typická skvrna s tmavým okrajem a světlým středem, často svědí, zahřívá se a roste - pokud má reakce tento charakter, určitě navštivte lékaře co nejdříve
3) ráno je dobré dezinfikovat jak před oddstraněním klíštěte, tak po něm. nicméně není potřea místo dále nijak mazat krémy apod. Podráždění by mělo zmizet během několika (2-3) dní, pokud není drážděno jinak - přiléhajícíc oděv, hodinky, škrábání, zanesená infekce.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.06.2013, 07:53:21 | dotaz_ Iva Volfová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, 30.5. měla dcerka na škole v přírodě klíště u klíční kosti. Paní učitelka ho vytáhla, nebylo nacucané a ihned se pustilo. Vše vydezinfikovala. Dcerka nemá potíže, jen to místo vypadá jako po štípnutí komára. Mám se obrátit na dětského lékaře nebo ještě vyčkat? Děkuji za informaci. Iva V.
Dobrý den,
lokální podráždění po přisátí klíštěte je běžné. Pokud se skvrna nezvětšuje, dcera nemá žádné obtíže, tak bych s návštěvou lékaře vyčkal.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 30.05.2013, 05:11:43 | dotaz_ Silvie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
v neděli -tj před čtyřmi dny si manžel našel vzadu na stehnu klíště. Bylo poměrně velké, běžným okem bylo vidět jak tělo tak i nohy. Klíště jsem postupně polila Betadinem, potom Alpou a nakonec lihem, protože se nechtělo vůbec pustit. Zkoušela jsem to přímo kleštěmi na klíšťata co používá manžel na psa.Protože jsem ho opravdu nikdy nevytahovala a nemám s tím tedy žádné zkušenosti, tak jsme tedy nechali klíště vytáhnout na pohotovosti, kde to šlo sestřičce vytáhnout tamponem namočeným v mýdlové vodě. Možná bylo mrtvé po mém zmixování desinfekcí. Paní doktorka říkala, že se má manžel hlídat, že ho tam musel mít dlouho. A právě pojem \\\\\\\"dlouho\\\\\\\" mi dělá velké starosti. Hned ten den dostal manžel teplotu kolem 38°C. Ráno šel k obvodní lékařce kde mu naměřili 37,3 a zvýšený tlak, což nemusí souviset, občas na něho trpí. Ránu zkontrolovala, konstatovala, že je klidná, vzala mu CRP, to bylo nízké. Zkontrolovala krk, jestli nezačíná angína a to taky vyloučila. Podotýkám, že před pár dny manžel dobral tří měsíční kůru Luivacu, léku na podporu imunity, takže by měl být teoreticky v nějakém ochranném pásmu právě proti angínám a podobný nemocem. Paní doktorka ho poslala domů s tím, že krevní testy se dají dělat až za 8 týdnů. Což mi přijde hrozně pozdě, na několika odkazech jsem našla dřívější údaje. Dnes je tedy čtvrtek, teploty jsou od neděle nepřetržitě kolem 38, provází je bolest hlavy a únava. Poradíte nám prosím co dělat? Hrozně se bojím, že něco zanedbáme a pak budu příliš pozdě.
Moc předem děkuji za odpověď
Silvie
Dobrý den,

Délka sání má opravdu na pravděpodobnost přenosu vliv.

Hlavní problém klíšťaty přenášených onemocnění je zejména v tom, že mají velmi nespecifické příznaky. Příznaky Vámi popisované, by mohly znamenat onemocnění klíšťovou encefalitidou, Lymeskou boreliozou nebo lidskou granulocytární anaplazmózou (ehrlichiozou). Minimálně mi nepřijde, že je možné je předem vyloučit. Protilátky, které by infekci prokázaly, se obyčejně tvoří již 2.-3. týden po infekci, nicméně v odůvodněných případech, je možné podat antibiotika proti bakteriím způsobujícím Lymeskou boreliozu (případně ehrlichiozu) preventivně. To je ovšem výhradně v kompetenci lékaře, který bere v potaz všechny okolnosti.

S přáním rychlého a bezproblémového uzdravení ať již je onemocnění jakéholi původu,

Václav Hönig
Vloženo: 29.05.2013, 01:28:15 | dotaz_ Dana Kociánová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,v létě 2010 mě štípl na jižní Moravě komár do ramene.Místo bylo týden zapálené ve velikosti dlaně,léčeno jen Fenistil gelem a studenými obklady.Od začátku roku 2012 mám potíže se závratěmi,zvracením ,v průběhu rúzných vyšetření se objevili i fibrilace srdce.Potíže se znovu objevily letos v dubnu(po půlroční pauze) a znova jsem prošla různými vyšetřeními včetně lumbální punkce,která nepotvrdila neuroboreliozu,ale v krvi se protilátky proti borelioze našly.Je možné,že moje potíže vyplývají z této nemoci?Nebrala jsem žádná antibiotika.Děkuji,
Dobrý den,
Vaše obtíže sice teoreticky mohou souviset s prodělanou boreliozou, ale nelze to říct s jistotou jen na základě průkazu protilátek proti boréliím. Stejně jao tyto protilátky, máte v krvi i řadu dalších protilátek proti dalším původcům onemocnění. Téměř určitě se dá vyloučit přenos zmiňovaným komárem. Borelie sice byly u některých druhů hmyzu nalezeny, ale přenos infekce prokázán nebyl (zřejmě se jedná jen o borelie náhodně nasáté z krví, které ale komár dál nepředává).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.05.2013, 12:42:27 | dotaz_ Molíková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, asi před 3 týdny jsem vytáhla mojí fence klíště u ucha.. Stále tam ale zůstává malý hrbolek - takový tvrdý bílý výstupek s malou černou tečkou, kolem je kůže lehce tmavší, ale ne červená. Fenka je v pohodě. Prosím o odpověď, jestli je to normální reakce a příp. za jak dlouho bulka zmizí. Děkuji a přeji hezký den Molíková
Dobrý den,
nejsem sice veterinář, ale i u lidí, něky lokální reakce na klíště přetrvává. Mohlo by se jednat například o zapozrřenou část ústního ústrojí klíštěte. Nedomnívám se, že by šlo o "erythema migrans" - příznsak lymeské boreliozy. Předpokládám, že během dalších týdnů reake zmizí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.05.2013, 01:47:43 | dotaz_ veronika | odpověď_ Václav Hönig
Hezký den, ráda bych se zeptala, jaké je riziko nákazy přenášené klištětem, např. boreliozou, když jsme omylem na sedačce sáhla do kaluže s krví. O chvilku později jsem zjistila, že šlo o krev z rozkřábnutého opravu nacucaného vypadlého klíštěte jednoho z našich mazlíčků. Mám od dětství extremně vysušené ruce, ale otevřenou ranku jsme si na dlani nenašla, přesto mám obavy, jelikož jsme v 5 týdnu těhotenství. Dlaň, kterou jsem se krve dotkla, jsme si ihned omyla horkou vodou a pro jistotu otřela jodisolem. Je tu tedy riziko nákazy? Měla bych informovat svého gynekologa a po určitém čase si nechat zjistit protilátky? Za laskavou informaci předem moc děkuji. V.K.
Dobrý den,
s Vámi uvedených informací se domnívám, že riziko přenosu klíšťaty přenášených nákaz je nulové. Neměla jste otevřenou ránu v místech, kde pokožka byla ve styku s krví + následně jste místo dezinifikovala. Předpokládám, že nedošlo ani ke kontaktu se sliznicí oka, nebo úst. Kromě toho i pravděpodobnost, že zrovna toto klíště bylo infekční je poměrně nízká (borelie obsahuje ca 20-30% dospělých klíšťat). Takže infekce klíšťaty přenášeným onemocněním bych se neobával.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.05.2013, 12:58:27 | dotaz_ Helena | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, na hlavě jsem našla asi 3 červené fleky menší než hrášek, které při dotyku bolí, ale nesvědí. Dneska jsem u psa našla klíště a napadlo mi že asi jsem pokousaná od klíštěte. klíšte jsem zatím na své hlavě nenašla, ale mámm strach že by bylo infikované. Co mám podle Vás udělat? Mám v plánu navštívit svého kožního lékaře.

Dekuji moc
Dobrý den,
popisované fleky mohou mít řadu příčin. Přisátí klíštěte bych považoval za jednu z málo pravděpodobných. Klíště saje několik dní a v průběhu sání se výrazně zvětšuje, takže byste si ho velmi pravděpodobně všimla před tím, než by Vás opustilo.

Opravdu bych to viděl spíše na kožního lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.05.2013, 07:46:19 | dotaz_ Barbora | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, v neděli 12.5. jsem měla klíště (cca 10 hodin), poté jsme ho vyndali, šlo obtížně a bylo dost velké a ranku vydesinfikovali jodem. Od té doby mám na noze otok a místo kousnutí mě svědí. Doporučil byste mi navštívit lékaře či jen místo sledovat? Děkuji
Dobrý den,
pokud podráždění trvá i po tak dlouhé době (a nedošlo k dalšímu dráždění například škrabáním apod.), tak doporučuji navštvívit lékaře.

Po přisátí klíštěte bývá místo jeho sání podrážděné (zarudnutí, otok, svědění) - důvodem může bát vlastní sání klíštěte, obtíže při jeho vyndavání, případně i dezinfekce (reakci může vyvolat například iodisol, ze kterého vyprchá ethanolová složka a vysoká koncentrace jódu pak vyvolá reakci).

Vaše otázka patrně směřuje k příznaku Lymeské boreliózy označovanému "erythema migrans". Jedná se o skvrnu, typicky rostoucí, se světlějším středem a tmavším okrajem. Vyrážka často intenzivně svědí. Lékaři většinou umějí erythém poznat, mohou nasadit preventivně antibiotika.

Teoreticky se může jednat i o sekundární infekci - zanesení infekce do rány po klíštěti. I v tomto případě by bylo vhodné zkonzultovat stav s lékařem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 15.05.2013, 09:37:44 | dotaz_ Petra | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Dne 9.5. jste mi odpověděli na dotaz a prosím ještě o jeho dodatečnou odpověď. Nevýrazná skvrna cca po týdnu hodně zesvětlala, je již viditelná jen na velkém světle, patrný je již jen malý pupínek uprostřed a možná jen vnější okraj původního červeného útvaru.Prostředek je tedy hodně světlý skoro v barvě kůže a celý útvar připomíná svraštělou kůži - jako podobně dříve po očkování do ramene. Může toto dle Vašeho názoru být znak boreliozy, když velikost celého načervenalého útvaru byla jen cca 1 cm? S manželem plánujeme dítě a nerada bych něco podcenila, má dermatoložka si tím však není jistá a prventivní nasazení antibiotik nedoporučuje. Za jak dlouho nejdříve mohu jít na krevní testy? Zřejmě mi lékař udělá jen test Elisa.Poradil jste mi lhůtu 2-3 týdny, ale někde jsem četla, že po tuto dobu se vytváří jen protilátky IgM a že ty se nemusí vyskytnout u každého-a proto se doporučuje zajít na testy až po vytvoří IgM protilátek - a to je prosím za jak dlouhou dobu? - Někde se uvádí lhůta 4 týdny, jinde dokonce 3 měsíce. Za jak dlouho nejdříve tedy mohu zajít na krvní testy, aby s ohledem na plánovanou graviditu byly spolehlivé? Moc děkuji a nashle.
Dobrý den,
podle Vašeho popisu mi nepřijde, že by kožní projev byl erythema migrans - příznak lymeské boreliozy.

Co se týká, průkazu protilátek, tak máte pravdu, že typicky se nejdříve vytvářejí IgM protilátky. Doporučuje se test ca 2.-3. týden po předpokládané infekci (pokud vím tak nevytvoření těchto protilátek je opravdu výjimka, může se jednat i o připsání infekce jinému (dříve přisátému) klíštěti, než které ji skutečně přeneslo). IgG se tvoří později, někdy kolem 4 týdne. Výsledek (alespoň) pozitivní ELISA testu se většinou ještě potrvzuje pomocí více testu Western Blot.

Chápu, že se snažíte předejít jakýmkoli komplikacím před svým plánovaným těhotenstvím, nicméně klíště se snadno může přisát i během těhotenství či kojení asi není možné vyšetření opakovat dvakrát po každém klíštěti. Riziko onemocnění klíšťaty přenášenými onemocněními sice existuje, ale vlastně není vyšší než riziko srážky s autem. Navíc, Lymeská borelioza, pokud správně léčená, nebývá problém ani v těhotenství. Čili maximálně bych provedl testy 3.-4. týdny po přisátí klíštěte a podle výsledku bych se zařídil.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.05.2013, 06:58:57 | dotaz_ Petra | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.
Před 2 dny jsem si na ruce všimla jakéhosi červeného útvaru - nebolí, nesvědí, cca 1 cm velký, vypadá jako malý terč (tj. červený střed a červený okraj, uvnitř vybledlý). Předchozí přisátí klíštěte nebo kousnutí jiným hmyzem si nevybavuji, se synem však poměrně často chodíme na procházku do pražských parků (nedávno jsem synovi venku nějakého "broučka" z čela sundala, ale po jeho bližším prohlédnutí jsme s manželem usoudili, že se zřejmě o klíště jednat nebude). Jen si matně vybavuji, že cca před týdnem mě na této ruce cosi svědilo, takový malý červený pupínek, nejsem si však už jistá, jestli právě v místě současného červeného útvaru.

Delší dobu mě pobolívají klouby a trochu se mi motá hlava, což ale vůbec nemusí souviset se zmiňovanou skvrnou - všechna vyšetření, které mi lékař provedl, byla v pořádku, mám jen nižší tlak a menší problémy s ledvinami, zřejmě vrozené. Vzhledem k tomu, že v brzké době bych ráda otěhotněla, doporučila mi má praktická lékařka konzultovat tento červený útvar s odborníkem na boreliózu, protože ona dle jejích slov do této problematiky"moc nevidí". Proti klíšťové encefalitidě jsem očkovaná.

Má praktická lékařka mi také sdělila, že je prý dobré "ukázat" červený útvar k posouzení co nejdříve, tj. v řádech dnů od jeho objevení, jinak prý může i sám od sebe zmizet - dnes je to již třetí den, co jsem tento útvar na ruce zpozorovala, což nevylučuje, že ho mám na ruce již déle (upřímně řečeno, moc se totiž nesleduji). Útvar postupně světlá a dnes je již vidět jen málo.

Děkuji moc za radu.


Dobrý den,
erythema migrans - skvrna/vyrážka indikující Lymeskou boreliozu je jen jedním z vodítek pro diagnostiku tohoto onemocnění - dalším důležitou podmínkou je přisátí klíštěte (ne zcela nutně v tom samém místě). Pokud jste neměla klíště (případně nebyla poštípána hmyzem), nemusíte se boreliozy obávat. Je ovšem nutné dodat, že někdy člověk klíště (zvláště v případě drobných larviček) snadno přehlédne.

Lékaři mívají sice erythemy "nakoukané", pokud budou mít důvodné podezření, mohou Vám nasadit preventivně antibiotika, nicméně konečným potvrzením by byl průkaz protilátek v krvi. Protilátky se vyvíjejí ca za 2-3 týdny od data potenciální infekce. Je dobré provést test jednou před uplynutím této doby (tedy pravděpodobně bez protilátek) a po jejím uplynutí a výsledky porovnat.


S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.05.2013, 07:26:21 | dotaz_ Katka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,odstranila jsem klíště,nebylo vůbec nasáte a odstraněné bylo během třech vteřin.Vzhledem bylo svetle hnědé se světlými flíčky.Jaký druh klíštete to je?Většinou znám jen hnědá klíštata?Lymeskou boreliozu jsem už prodělala v dětství.
Děkuji
Dobrý den,
tímto včasným zásahem jste riziko přenosu onemocnění minimalizovala.

Co se týká druhu klíštěte, v naprosté většině případů na člověku (v České republice) saje klíště obecné (*Ixodes ricinus). Toto klíště má však 3 vývojová stádia, která se vzhledově poněkud liší: larva (drobná - ca do 1 mm, průhledná,3 páry nohou), nymfa (větší, ca do 1,5 mm, 4 páry nohou), dospelěc (ca 2,5-4 mm, samička červený zadeček, same celý hnědo černý, krev saje jen samice). Klíšťata při sání navíc zkonzumují vůči objemu svého těla obrovské množství krve, což se také projeví na vzhledu - zvětší se zadeček, převažuje šedavá barva. Udává se, že samičky tohoto klíštěte zvětší svůj objem nasátím krve až 200x.

Na jižní Moravě se v určité části sezóny můžete ještě setkat pijákem lužním (Dermacentor reticulatus) a klíštěm lužním (Haemaphysalis concinna).

V ČR se vyskytují i další druhy klíštat, ty jsou ale většinou vázány přímo na své přirozené hostitele a jejich hnízda/nory.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 25.04.2013, 11:16:11 | dotaz_ Anna | odpověď_ Výclav Hönig
Dobrý den, včera před usnutím mě začala svědit noha, dole ze strany. Přes den jsem hrabala listí, kus zahrady máme v lese. Velice špatně jsem tam viděla a nemohla se k tomu místu zcela očima dostat, je to z boku nohy. Pinzetou už vůbec ne. Svědilo mě to, jako když mám klíště, udělal se tam i malý otok jako když jsem vždy měla klíště. Tak jsem nejdříve zkoušela jen pinzetou, zda to je klíště, zda to má nožičky, ale jak jsem na to velice špatně viděla a nedosáhla dobře, tak jsem nic nezjistila. Namydlyla jsem vatu a kroužila, ale nic. Dnes ráno to pořád hodně svědí a je tam stroupek a boulička. Tak nevím, zda to byla larva či co a já ulámala nožičky a otok a svědění je z toho, že tam jsou kusadla s hlavičkou. Opravdu nevím. Myslíte, že tělo si s tím poradí a tzv. to vyhnije? Že se nemusím obávat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v každém případě bych doporučil ránu dezinfikovat. Pokud se jednalo o klíště, které jste odstranila (doporučuji nechat zkontrolovat dobře vidící osobou), tak se zbytky ústního ústrojí si opravdu tělo poradí.

Nicméně zůstává ríziko infekce klíšťaty přenášenými nemocněními. Toto riziko ovšem nijak významně nezvyšují případné zbytky ústních částí klíštěte v ráně.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.04.2013, 06:06:07 | dotaz_ Petr | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den rád bych se Vás zeptal na pár rad.je to 6 dní co jsem měl něco kolem 17 klíštat různě po těle jen jedno bylo poměrně velké jinak ostatní vcelku drobná a právě po těchto 6 dnech mi začlo být vcelku nevolno a velice unaven a měl jsem zvýšenou teplotu,klíštat jsem si bohužel všiml až druhý den takže mohli být přisáté něco kolem 24h
rány jsem bohužel nedesinfikoval.Tak se ptám jestli s e tyto příznaky podobaji nějakému klíštěcímu onemocnění a jestli je vyšší rizyko nákazy u většího počtu klíštat a jestli tyto příznaky moou souviset s onemocněním přenášených klíštaty,děkuji.
Dobrý den,
rozhodně doporučuji navštívit lékaře. Tyto příznaky mohou a nemusí souviset s klíšťatay, nicméně při takovém počtu klíšťat a delší době sání je riziko infekce zvýšené. Také je doré prohlédnout všechna místa přisátí, jestli se v okolí některého navyvíjí "boreliová skrvana" erythema migrans - zvětšujícíc se vyrážka s tmavším okrajem a světlejším středem (důležitý příznak Lymeské boreliozy, který ale není přítomen vždy).

V případě Lymeské boreliozy je možné preventivně nasadit antibiotika (rozhodnutí je v kompetentci lékaře) v případě klíšťové encefalitidy bohužel žádné preventivní opatření po možné expozici není.

Definitivním průkazem infekce je zvýšené množství protilátek. Ty se sice vyvíjejí později, ale stejně je dobré provést test nyní a následně po 3 týdnech (kdy už by byla protilátková odpověď rozvinutá) a oba výsledky porovnat.

Vzhledem k tomu, že jste měl klíšťat 17, jednalo se pravděpodobně o larvy, u kterých je frekvence výskytu patogenů nižší než u nymf a samic, přesto bych ale na Vašem místě lékaře navštívil.

Přeji brzké uzdravení.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.01.2013, 02:03:06 | dotaz_ Jana Tousova | odpověď_ Václav Höig
Dobry den muj syn 4 roky byl dnes na ockovani proti KE. Byla mu aplikovana 3 davka vakciny po 10 mesicich od druhe davky. Dnes jsem zjistila, ze prvni davku mu byla naockovana vakcina Encepur pro deti a druha davka vakcina FSME-IMMUN. Dnes byl opet naockovan vakcinou FSME-IMMUN. Dnesni davku mu aplikoval jiny lekar nez predchozi dve a divil se proc byla vakcina zmenena, ze by se to nemelo delat. Volala jsem k lekarce, ktera ockovala prvni dve vakciny a ta mi rekla, ze na tom nezalezi, ale nasla jsem si na internetu ze by se toto delat nemelo. Dnes navic pri aplikaci syn skubnul rukou a cast vakciny vytekla. Lekar mi rekl, ze to nevadi, ze se s tim pocita. Chtela bych vedet zda je v nasem pripade syn nejak ohrozen ze bude ucinnost ockovani snizena a jak mam dale postupovat. Mela bych trvat na opetovnem podani vakciny, nebo na podani vakciny v kratsim intervalu nez jsou tri roky? Nebo to neresit? Pokud bude v budoucnu preockovany po trech letech bude pak chranen stejne jako kdyby se tyto dve veci nestaly? Dekuji za odpoved. S pozdravem JT
Dobrý den,
nejsem sice odborníkem na oblast vakcinace, ale ke střídání vakcín by ale asi opravdu docházet nemělo - účinnost vakcíny je testována právě pro danou vakcínu a ne v kombinaci s jinou. Na druhou stranu není důvod se dopředu obávat, že by záměna vakcín měla za následek nižší než ochranný titr protilátek. Co se týká neúplné aplikace očkovací látky, tak bych viděl situaci jako více rizikovou. Nicméně bych očekával také nějakou "rezervu" v celkovém objemu očkovací látky. Bude záležet na tom, kolik očkovací látky se podařilo vpravit do synova těla. Doporučil bych po ca měsíci od očkování nechat pro jistotu zjistit titr protilátek a pak ho zkontrolovat např. po 2 letech. Jak jsem psal na začátku - nejsem odborníkem v této oblasti, takže bych doporučil se ještě obrátit např. na poradnu České vakcinologické společnosti: http://www.vakcinace.eu/poradna

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.11.2012, 08:42:43 | dotaz_ Irena | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
mohu se zeptat jak dlouho může přetrvávat svědění po kousnutí klíštětem?
Jsou tomu již 4 měsíce od odstranění klíštěte a místo stále svědí. Nicméně malý červený pupínek se nijak nezvětšuje. Domnívám se, že se klíště podařilo odstanit krátcepo přisátí.
Děkuji!
Dobrý den,
podráždění po přisátí klíštěte obvykle zmizí během několika dní (pokud nedochází k mechanickému dráždění místa škrábáním, či kontaktem s oděvem). Teoreticky by se mohlo jednat o lokální bakteriální infekci (ne nutně Lymeskou boreliozu). Doporučil bych pro jistotu navštívit lékaře.

S podravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.11.2012, 10:56:22 | dotaz_ maty | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před dvěma dny jsem objevila na zádech na lopatce nebolestivý zhnisaný pupínek(nikdy se mi žádné pupínky na zádech nedělají) a mám vážné podezření, že se jedná o nevytažené klíště-dnes jsem místo desinfikovala lihem+ jodisolem a jak jsem je přetřela vatou, tak na vatě zůstalo zřejmě kousek zadečku klíštětě (bylo to hodně světlé a ploché), v ráně je stále vidět něco tmavého, co by mohl být zbytek klíštěte.Bohužel je to zrovna v místě,kam si sotva dostanu a skoro vůbec nevidím(žiju sama, tak se mi na to ani nemá kdo podívat).Co s tím teď?Má cenu s tím jít k lékaři(bydlím teď půl dne cesty od obvodní lékařky) nebo už je to jedno a mám jenom místo sledovat?Zřejmě je tímto značně zvýšené riziko nákazy,pokud klíště bylo infikované, nebo je stejná pravděpodobnost jako kdybych je vyndala třeba za 20 hodin?Pomůže místo dále desinfikovat? Děkuji za radu.
Dobrý den,
nedomnívám se, že by se jednalo o klíště - spíše to bude nějakí drobná kožní záležitost. I pokud by se jednalo o klíště, to, že v ráně zbyla část ústního ústrojí nijak výrazně nezvyšuje pravděpodobnost přenosu. Se zbytkem klíštěte si tělo samo poradí. Pokud se v místě nevytvoří erythema migrans (boreliová skvrna) nebo nedojde k dalšímu hnisání rány, není, podle mého názoru nutné navštěvovat lékaře.


S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.10.2012, 11:20:55 | dotaz_ Iveta Mičolová Kociánová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, v pátek jsem synovi vytáhla celé klíště,jedno za ušním boltcem,to je vše v pořádku a druché pod pupkem. tam již po vytažení bylo lehké zarudnutí,nicméně po dvou dnech je zarudnutí silnější a vetší pupínek je vystouplý,silně svědí.nevím jak dlouho bylo klíště přisáté,byli od uterka na škole v přírodě.máme navštívit lekaře případně nasadit antibiotika??díky za rady
Dobrý den,
takto na dálku je obtížné radit, ale pokud skvrna neroste, tak se bude spíše jednat o podráždění přisátím klíštěte. Pokud chcete mít jistotu, doporučuji navštívit lékaře - pokud by se jednalo o erythema migrans, tak může lékař předepsat antibiotika preventivně.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.10.2012, 10:47:27 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý večer, 7.10 jsem byla v lese a den na to jsem našla zapité klíšte na dolní části nohy. klíště jsem vytáhla a ranku vydezinfikovala, zůstal mi tam malý růžový flíček jako po přisátí, což mi přišlo normální...sledovala jsem to asi tři dny, poté jsem tomu přestala věnovat pozornost...jenže15.10 se mi na noze objevila zarudlá skvrna o velikosti asi 7 cm x 3,5 cm., noha začala svědit , a proto jsem si toho všimla, skvrna byla na dotek teplejší. 16.10 jsem byla u doktora a mám počkat ještě dva týdny(28.10) a pak mi budou dělat krevní testy na boriliózu, zatím mě doktor nijak neléčí, ale v případě horečky nebo nevolnosti se mám ihned dostavit. dnes je 19.10 a flek se od prvního nálezu zvětšil jednou tolik, uprostřed je červený s nafialovělými místy, po stranách je asi 2 cm okraj světlejší červené barvy s malými růžovými tečkami. flek mě svědí ale né pořád..s narůstající velikostí, mi je psychicky na nic, když mám ještě před sebou dva týdny. Můžete mi říci, jestli i takto může skvrna vypadat nebo se může jednat o něco jiného? Žádný bílý kruh ohraničený červeným kolem nemám, jak se uvádí....Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
erythema migrans nemusí vypadat úplně typicky - záleží i na umístění, případně dalším podráždění např. škrábáním apod. Vzhledem k tomu, že skvrna roste a je teplá, tak se velmi pravděpodobně jedná o infekci (ať už boreliemi nebo jinými bakteriemi). Řada lékařů i v případě pouhého podezření na erythema migrans nasazuje preventivně antibiotika. Léčba je ovšem samozřejmě v kompetenci Vašeho ošetřujícího lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.10.2012, 10:02:47 | dotaz_ jarmila | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
pokud je odstup od posledního přeočkování proti klíšť.encefalitidě 3 roky a 5 měsíců bude ještě účinné, jedná se o druhé přeočkování vakcinou FSME a můj lékař tvrdí, že výrobce prodloužil dobu účinnosti na 3 až 5 let.
děkuji za odpověď Jarmila
Dobrý den,
ano opravdu je to tak. Doporučoval bych přesto očkování obnovovat spíše blíže 3 letům než 5, ale 3 roky a 5 měsíců by mělo být bez problémů.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.10.2012, 10:23:10 | dotaz_ Katka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
dnes jsem dceři 5 let vytáhla klíště, měla ho asi cca15hodin. šlo docela dobře, neměla jsem nic na dezinfekci tak jsem použila kolínskou.Moje dotazy:
1) za jak dlouho nejdříve na preventivní odběr krve, někde uvádí již po 14 ti dnech někde po 6 týdnech?
2)měla ho vzadu na krku a hned říkala že ji bolí při pohybu (tak jsem ho vlastně našly - protože říkala, že ji bolí vzadu na krku, když otočí hlavu),ale předpokládám, že si třeba přeležela, že příznaky se tak brzo neprojeví?
3)samozřejmě budu sledovat a pokud bude mít nějaké bolesti hlavy, horečky nebo skvrnu atd, pujdeme k dr,ale za jak dlouho vlastně můžu být klidná?

Jsem na sebe naštvaná, stále ji hlídám, prohlížím ji furt, ale nenapadlo mě, že by teď v pulce října ještě mohla chytit klíště!:-)
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,
1) protilátky by se měly vytvořit během 2-3 týdnů
2) příznaky tohoto typu se rozhodně neprojeví okamžitě po přisátí klíštěte - s právě nalezeným klíštětem bych to do souvislosti nedával
3) u lymeské boreliozy se rvní příznaky objeví přibližně do měsíce, u klíšťové encefalitidy dříve. Ovšem klíšťaty přenášené nákazy mohou proběhnout i bezpříznakově. Pokud se chystáte s dcerou na preventivní odběr, přítomnst protilátek Vám takový průběh infekce odhalí. V případě Lymeské boreliozy se u určitého procenta pacientů vyvíjejí na základě protilátek pozdější (zejména koubní) obtíže, ale je to jen malá část pacientů, není třeba se tím dopředu zneklidňovat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 10.10.2012, 10:47:49 | dotaz_ Erika | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den. Dnes jsem synovi ( 6 let) objevila živé klíště v záhybu na ušním boltci. Netuším, jak dlouho tam mohlo být. V přírodě jsme byli 4 dny nazpátek. Dá se poznat, jak dlouho je klíště přisáté podle jeho velikosti? Nezdálo se mi napité. Můžete mi prosím doporučit, jak dál postupovat. Pozorovat ránu, nebo časem krevní test?
Dobrý den,
ano - podle velikosti klíštěte se dá odhadnout jak dlouho bylo přisáté. Samozřejmě čím kratší dobu na člověku klíště saje, tím nižší je pravděpodobnost přenosu patogenů. Osobně bych doporučoval - pozorovat místo přisátí, zda se neobjeví erythema migrans (boreliová skvrna - typicky poměrně velká vyrážka okolo místa přisátí, červená, kruhová se světejším středem, většinoupoměrně rychle roste, často inenzivně svědí). Ne ve všech případech lymeské boreliozy se erythema migrans vytváří a existují i další klíšťaty přenášená o nemocnění, která takovýto jednoduchý diagnostický znak nemají. Syna sledujte, pokud by se objevily "chřipkovité příznaky" - únava, bolesti hlavy, bolesti kloubů, je potřeba navštívit lékaře a upozornit ho, že syn měl v nedávné době klíště. Poud klíště máte, můžete ho nechat testovat na přítomnost patogenů (např.: http://www.gentrend.cz/detekce-klistaty-prenasenych-patogenu). Každopádně není třeba nijak panikařit dopředu a ani test na protilátky není nutný, pokud se neobjeví obtíže. Infikováno je 10-30% klíšťat boreliemi a ca 0,5 % virem klíšťové encefalitidy + zdaleka ne všechna infikovanaá klíšťata infekci opravdu přenesou.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.10.2012, 09:26:52 | dotaz_ Soňa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před dvěma týdny jsem měla klíště. Bylo dost silně přisáté, ale podařilo se mi ho odstranit celé. Nyní mě už týden bolí hlava, jsem malátná a občas mi je nevolno. Může se jednat o příznaky klíšťové encefalitidy? Mám navštívit lékaře a nechat si udělat nějaké testy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
o klíšťovou encefalitidu, případně lymeskou boreliozu by se jednat mohlo. Doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 30.09.2012, 04:59:50 | dotaz_ katka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dnes mě něco svědilo na zádech, myslela jsem, že je to štípanec a na něm nějaký malý stroupek, tak jsem to chvíli škrábala a ten \\\"stroupek\\\" odškrábla. Nicméně jsem zjistila, že to bylo klíště. Co mám tedy teď dělat s pupínkemna zádech? je to nebezpečné? Děkuji mnohokrát.
Dobrý den,
pokud se jednalo o opravdu o klíště, tak se pokuste vyndat co největší část. Pravděpodobně v kůži zůstaně část ústních orgánů klíštěte, což ale pravděpodobnost infekce klíšťaty přenášenými patogeny nijak nezvyšuje a tělo si s nimi samo poradí. V podstatě se jedná o stejnou situaci jako, kdybyste klíště odstrania standardním způsobem. Pokud klíště máte, můžete si ho případně nechat otestovat na přítomnost patogenů. Každopádně sledujte místo přiátí klíštěte, kvůli vzniku erythema migrans - vyrážky typické pro infekci původcem Lymeské boreliozy. I pokud byste měla jiné příznaky (najdete na těchto stránkách) navštivte lékaře a seznamte ho s místem a datem přisátí klíštěte.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 21.09.2012, 10:26:43 | dotaz_ Andrea | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,mám otázku co se týče oparu na ústech. Měla jsem opar na ústech a provozovala orální sex s přítelem. Pár dní na to měl přítel problém s přirozením. Můžu opar z úst přenést na jeho přirození? Pokud ano jak to léčit? Děkuji za odpověd
Dobrý den,
tato diskuze je zaměřená na onemocnění přenášená klíšťaty. Nicméně, pokud ví, tak opary na ústech bývají způsobeny virem Herpse simplex 1 (HSV1) a infekce může být přenesena i na genitálie. Klasický genitální herpes bývá způsoben HSV2.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.09.2012, 02:02:34 | dotaz_ Mili | odpověď_ Václav Hönig
Pán Hönig, musím sa vyjadriť k otázkam p. Michaely. EM je jasným dokazom nákazy lym. boreliózou. Je to čerstvá nákaza, kt. si vyžaduje poriadnu liečbu. P. rozhodne nemože otehotnieť, lebo by sa nakazilo aj mimi.
Dobrý den,
rozhodně souhlasím s tím, že EM je jasným příznakem lymeské boreliozy (ačkoli rozpoznání EM může být pro laika složité). Vztah prodělané lymeské boreliozy v těhotenství k poškození plodu ovšem není, alespoň za předpokladu nasazení adekvátní léčby, průkazný. Čili ano, pokud se jedná o EM, tak je nutné nasadit ATB. Nedomnívám se, že jsem v odpovědi uvedl, že není třeba nasadit léčbu. Pokud jste tomu tak, rozuměla, tak se omlouvám. Na příště se pokusím být přesnější.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.08.2012, 03:13:27 | dotaz_ Irena | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, pred 2 dny jsem hladila psa a objevila jsem hrbolek v kuzi, ktery mi prasknul mezi prsty. Po blizsim ohledanim jsem zjistila,ze to bylo kliste, prsty jsem mela od krve a svetle tekutiny. Jsem ted ve 22 tydnu tehotenstvi, naockovana proti klistove encefalitide, ale obavam se boreliozy. Sla jsem si samozrejme hned omyt ruce a ranu u psa jsem vydesinfikovala. Na jednom z prstu mam oderku,ale nevim,jestli se mi tam neco dostalo. Je mozne se timhle zpusobem nakazit? Je vhodne zacit preventivne s penicilinem? Na internetu jsem nasla i zpravy, ze borelioza muze zpusobit potrat nebo porod mrtveho plodu. Bohuzel jsem jiz o jedno dite prisla a nerada bych, abych neco zanedbala.Dekuji Vam mnohokrat za odpoved. Krasny den
Dobrý den,
teoreticky je opravdu možné, aby k přenosu borélií Vámi popisovaným mechanizmem (zanesením obsahu střev klíšťěte do rány) došlo. Ovšem pravděpodobnst tohoto přenosu je poměrně nízká, takže preventivní nasazení antibiotik mi nepřijde adekvátní (ovšem definitivní rozhodnutí je na Vašem ošetřujícím lékaři v závislosti na posouzení vzhledem k těhotenství apod.). Komplikace v souvislosti s boreliozou v těhotenství jsou v případě nasazení správné terapie spíše vyjímečné.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.08.2012, 12:20:50 | dotaz_ jarka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den mám prosbu nevím co mě štíplo na lopatce,v podpaží a na prsu u podpaží,na zádech je to14dní vypouklé červené kolo s hrotem velmi bolestivé celá lopatky to na ústupu ale aktivní pichanec na prsu a v podpaží velmi svědivé jde to do předloktí kůže a k prsu směr jakoby lymfy,jak mi řekla neuroložky kam chodím se zablokovanýmC5,6,7 v noci nemůžu spát velmi bolestivé podpaží na jemný dotyk kůže,netuším kde a co mě mohlo štípnout,příští týden jdu na ko odbery jsem léčený revmat artrits metrotexatem prodělana meningtis aktivní borelie stále je mi 52let jsemunavená a bolí mě klouby nohou,celé to trvá už3týden prosím o radu.Děkuji za váš čas Jarka
Dobrý den,
pokud se jedná o několik různch bodutí, tak se velmi pravděpodobně nejednalo o klíště. Zřejmě to byl spíše nějaký druh hmyzu, ne jehož štípnutí máte nyní alergickou reakci. Teoreticky může dojít i k zánosu sekundární bakteriální infekce při škrábání svědivého bodnutí. Každopádně bych celou věc nedával do souvislosti s klíšťaty přenášenými onemocněními.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.08.2012, 03:32:02 | dotaz_ Michaela | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, před třemi měsíci mi byla borelioza přelečena antibiotiky. Tento tyden v pondělí jsem byla na kontrolních odběrech. Výsledky tedy ještě nejsou. V úterý jsme byli s dětmi v lese, a cosi mě kouslo. Dnes je čtvrtek a v místě kousnutí, ktere hodně nateklo, se utvořil bílý kruh olemovaný červeným, s též červeným středem. Takže budu mít boreliozu podruhé? Plánujeme miminko, a čekali jsme, až se doléčím a trochu nabydu sil, budeme muset opět čekat? Mohu být těhotná s boreliozou? Totiž bude to mít nějaký vliv na vývoj miminka? A poslední dotaz, tento bilý kruh, jak dlouho je vidět? Co když mi do zítřka zmizí, a návštěva lékaře bude zbytečná (neuveři mi to)? Noha me dost boli, fenistil nezabírá, mam dojem, že se to zvětšuje. Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
pokud Vás nekouslo klíště, tak se nemusíte lymeské boreliozy obávat.Přenos lymeské boreliozy jinými členovci než klíšťaty dosud nikdy nebyl prokázán. Patogeny jsou někdy ve hmyzu nalézány, ale jde spíše o to, že je hmyz nasaje s krví, patogeny se v nich ale nemnoží a neputují do slinných žlaz, odkud by mohli při dalším sání infikovat dalšího hostitele (takto to probíhá u klíšťat).

Co se týká těhotenství, tak v případě správné antibiotické terapie většinou nemívá v těhotenství prodělaná lymeská borelioza žádné významné následky pro plod. Několik komplikovaných případů byo v historii zaznamenáno, ovšem tvoří mizivé procento.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.08.2012, 09:54:24 | dotaz_ Hanka | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, po kousnuti hmyzem se mi okolo kousnuti vytvoril svetlounce cerveny flek, nesvedi, nezvetsuje velikost, teplotni zmeny nepozoruji. Vzhledem k tomu, ze jsem v 19 tt bojim se, aby to nebyla borelioza. Chci se zeptat, jak bezpecne poznat erythem? Jaky vliv ma borelioza na miminko? Dekuji, Hanka.
Dobrý den,
přenos lymeské boreliozy jinými členovci než klíšťaty dosud nikdy nebyl prokázán. Patogeny jsou někdy ve hmyzu nalézány, ale jde spíše o to, že je hmyz nasaje s krví, patogeny se v nich ale nemnoží a neputují do slinných žlaz, odkud by mohli při dalším sání infikovat dalšího hostitele (takto to probíhá u klíšťat). Takže se nemusíte lymeské boreliozy obávat. Erythem navíc většinou rychle roste, hřeje, svědí. V případě podání správných antibiotik nebývají většinou ani žádné problémy v těhotenství. Několik komplikovaných případů byo v historii zaznamenáno, ovšem tvoří mizivé procento.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.08.2012, 10:43:09 | dotaz_ Ivana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před třemi týdny mě poštípal nějaký hmyz (zhruba 10 bodnutí na jedné noze a zádech, které postupně během tří dnů přibývaly, i když už jsem v lese nebyla) - svědivé červené štípance se světlejším prostředkem. Asi po týdnu začaly mizet a teď po třech týdnech se znovu objevují na stejných místech. Opět svědí a v jejich oblasti cítím hřejivý až pálivý pocit, jako kdyby mě zrovna něco štíplo. Nikdy jsem se s tímto opakujícím vytvářením štípanců nesetkala, tak z toho mám trochu obavy. Existuje na to nějaké vysvětlení? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
zcela jistě se nejedná o klíště. Vzhledem k tomu, že bodnutí přibývají i po návratu z lesa, tak bych zdroj hledal doma - matrace a konstrukce postele, polštáře, případně oblečení, domácí mazlíčci. Teoreticky by to mohly být například štenice (http://www.stenice-postelova.cz).

S pozdravem

Vácav Hönig
Vloženo: 10.08.2012, 07:08:35 | dotaz_ Martin | odpověď_ Václav Hönig
Ještě bych prosím doplnil, že včera jsem se večer cítil dost unavenej a začínám mít rýmu. Svědění je stále, ale přijde mně, že v menším měřítku. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
rýma s klíšťaty penášeným onemocněním nic společného mít nebude, únavu bych také přičítal spíše tomu nachlazení. Nicméně prvotní příznaky klíšťaty přenášených onemocnění se chřipkkovým podobají. Pokud by obtíže přetrvali, nebo se přidala intenzivní bolest hlavy, kloubů apod., odporučuji navštívit lékaře a inforomovat ho o přisátí klíštěte (době kdy k němu došlo a kde k němu došlo).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.08.2012, 11:02:02 | dotaz_ Martin | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

dne 31.7.2012 jsem chytil na řece Lužnici klíště, objevil jsem ho ráno, když jsem vstával. Ještě ani nesvědilo a přišlo mi, že ani nebylo nasáté (mělo hodně tenký zadeček). (mohlo být přisáte max. tak 9 hodin). Klíště jsem vyndal pinzetou a vydenzifikoval Betadinem. Od této doby tam mám menší pupínek, který ani nesvědil. Od včerejška 6.8.2012 mně ale tento pupínek začal docela dost svědit. Chci se proto zeptat, zda-li si s tím mám raději dojít k lékaři a nebo to nechat být? Děkuji
Dobrý den,
pokud "pupínek" neroste a něhřeje, tak půjde spíše o reakci na klíště než o příznak Lymské boreliozy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.08.2012, 08:28:02 | dotaz_ Dana Chudá | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dceři je 20 měsíců. Zhruba před 11 měsíci jsem objevila na zádíčkách červený pupínek. Myslela jsem, že jí něco štíplo ( klíště to nebylo ). Nijak jsem to neřešila. Pupínek se nijak nezvětšoval, nebledl a nezmizel. Asi po dvou měsících pupínek vypadal jako puchýřek, který taky nijak nereagoval, byl stále stejný. No a asi po 5 měsících od štípnutí??? po pupínku a následně i puchýřku zůstal takový světlounce nahnědlý flíček, který je velký asi 0,5 cm x 0,5 cm. Není nijak vystouplý, je plochý, barvu nemění a myslím, že se ani nezvětšuje. Lékařka nejdříve myslela, že je to mateřské znaménko, ale když jsem jí řekla to, co teď píši Vám, nijak se k tomu nevyjádřila. Domnívám, se, že flíček nijak nesvědí ani nebolí, přesto se Vás chci raději zeptat, co by to mohlo být. Dcerka je zdravá, prospívá, alergie nemá, nemarodí. Ale leží mi to v hlavě a mockrát děkuji za odpověď a Vaši radu. Děkuji D. Chudá
Dobrý den,
pokud nedošlo k přisátí klíštěte, tak se nejedná o žádné klíšťaty přenšené onemocnění. K jiným problémům se necítím kompetentní se vajadřovat. Nicméně nemyslím si, že by se jedanlo o nějaký závažný zdravotní problém.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.08.2012, 07:54:44 | dotaz_ Míra | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, asi před třemi týdny jsem si našel na nártu klíště. Měl jsem ho tam cca 20 hodin. Vyndal jsem ho, nic nebylo vidět, žádný otok. Včera se mi udělal na na místě přisátí otok. Je velký cca 8 cm v průměru, červený a není vidět místo vpichu. Bolesti hlavy, únavu ani cokoliv jiného nepociťuji. Je to něco vážného? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
po takto dlouhé době se pravděpodobně nejedná o příznak boreliozy, síše o podráždění z jiné obuvi apod.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.08.2012, 08:10:04 | dotaz_ Lenka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, měla jsem klíště, mohlo být nasaté zhruba celou noc a přišla jsem na něj druhý den v poledne, nebylo nijak extra velké,spíš pořád menší jako piha, při vyndávání se přetrhlo, od té doby tam mám pořád červený flíček v místě vkusu a kolem něj dva menší. Pobolívá mne občas hlava tedy skoro každý den, chce se mi pořád spát a cítím jak kdybych měla dostat rýmu ale pořád níc, večer mne pobolívají klouby a to hlavně na rukou. Mám se začít obávat či ne??
Dobrý den,
rozhodně bych navštívil lékaře. Jednak bude moci posoudit, zda je skvrna erythema migrans - příznak lymeské boreliozy, či nikoli, ale zejména bude moci udělat test na přítomnost protilátek proti breliím, či viru klíšťové encefalitidy (a nasadit antibiotika).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.08.2012, 12:43:21 | dotaz_ Jitka Cejpková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,před měsícem jsem byla poštípána od ovádů, jeden svědivý pupenec na stehně mi zůstal,bylo mi divný,že ho mám tak dlouho, když jsem se pořádně podívala byl tak velký namodralý kruh trochu,o dost větší jak dvacetikoruna.Vyfotila jsem si to mobilem pro případ kdyby jsem začala mít nějaké příznaky.. Kruh mi za chvíli zmizel a začal se mi vytvářet velký zarudlý flek, vedle štípance se mi udělal něco jako menší opar,pak začaly být problémy, zimnice,teplota 38st. Beru přes týden antibiotika,teplotu už nemám,cítím se celkem dobře, testy na boreliozu negativní....Červený flek mám pořád, ztrácí se jen mírně...nevím co to mohlo být...
Dobrý den,
domnívám se, že se jedná o nějakou jinou (bakteriální) infekci. Ovádi pravděpodobně borelie přenášejí maximálně mechanicky (nedochází k jejich pomnožení, borelie jen kontaminují ústní ústrojí při sání) - při tomto typu přenosu je riziko infekce minimální.Borelie jsou citlivé na řadu antibiotik včetně penicilinu, takže předepsaná antibiotika by mohla případně zafungovat i na ně.


S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 29.07.2012, 10:49:54 | dotaz_ Petra Zíková | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den! Odstranila jsem si před chvílí klíště, které jsem objevila na krku. Když místo vpichu trochu roztáhnu, objeví se černá tečka, zřejmě ještě kousek kusadla, místo jsem vydesinfikovala a budu ho sledovat. Kdy se mohou přibližně objevit nějaké příznaky boreliozy, mám trochu obavy, protože klíště bylo cca 7 hodin přisáto blízko hlavy. Děkuji za odpověď. Zíková.
Dobrý den,
první příznaky se mohou ve formě boreliové skvrny objevit i během několika hodin. Další příznaky se obyvkle objevují ca po týdnu až 14 dnech. Zbytek ústního ústrojí v ráně nijak pravděpodobnost infekce nezvyšuje.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.07.2012, 10:53:57 | dotaz_ Zrcek | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, cca pred mesicem mel syn kliste. Dodnes ma v miste prisati cca 1 cm velky cerveny pupen. Syn je ockovany. Zadne jine negativni priznaky nema. Je to normalni? Dekuji
Dobrý den,
sice je to už oprvadu dlouhá doba, ale stejně se domnívám, že jde jen o podráždění.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 15.07.2012, 09:12:35 | dotaz_ Radka Němcová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,dcerka 8 let měla 2.6, klíště přisáté cca 20 hodin. 5.7. se jí objevila erytema migrans,jelikož jsme byli na dovolené a skvrnu jsme si nespojili s klíštětěm,byla ji až dnes 15.7. nasazena ATB Duomox na 3 týdny. Flek po týdnu zmizel,občas si stěžuje na bolestivost končetiny,kde bylo klíště přisáto (pod kolenem). Chtěla bych se zeptat,pokud byla ATB nasazena po 6 týdnech od přisátí,zda se stále jedná o tu nejlehčí první fázi onemocnění,nebo od jaké doby se dá považovat za druhou-těžší fázi? Jiné příznaky zatím nejsou. Mám se obávat komplikací,nebo je po takovémto čase ještě dobře léčitelná? Děkuji.Němcová
Dobrý den,
obecně je vždy lepší zachytit onemocnění dříve než se vyvinou protilátky. Právě portilátková dopověď bývá označována za hlavní příčinu kloubních obtíží po prodělané borelioze. Po 6 týdnech už byly protilátky pravděpodobně vyvinuté (detekují se standardními testy), ovšem neznamená to, že bolest nutně musí souviset s boreliozou. Kloubní obtíže spojované s boreliozou jsou, v některých případech opravdu komplikovaně léčitelné, ovšem není ani zcela jasné, že opravdu s borelioou souvisejí. V případě přetrvávajících obtíží bude nutné navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.07.2012, 11:00:12 | dotaz_ Jan Kopečný | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jaké jsou následky a jak dlouho trvá než člověk může začít aktivně sportovat po borelioze ?
Dobrý den,
na tuto otázku se dí poměrně těžko odpovědět. Záleží na průběhu onemocnění, celkovém stavu apod. Držel bych se doporučení ošetřujícícho lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.07.2012, 03:55:49 | dotaz_ Eva Sulcova | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,

dnes jsem byla s temer triletou dcerkou v lese, po prijezdu domu jsem ji nasla kliste. Bylo "placate", svetly zadecek, nepovedlo se mi jej pinzetou vyndat zive, naopak se bohuzel behem zakroku prestalo hybat, pote jsem jej vytrhla bez kusadel. Misto jsem vydezinfikovala TeaTrea (Betadine jsem prosle nedavno vyhodila), zkusila jsem kusadla vyndat, lec neuspesne. Na misto jsem dala Framikoinovou mast. Od dneska za deset dni odletame na skoro 14 dni k mori. Mohu po navratu nejak nechat zjistit u dcery, jestli neprodelala prvni fazi onemocneni klistovou encefalitidou? U more si predpokladam bude klidne s ohledem na horko stezovat na unavu, bolest hlavy a i teplota bude snadneji vyssi... Tak se obavam, abych priznaky nemoci "neprehledla" a nenastoupila nemoc az v tezsi fazi... Moc dekuji za radu, jak byste postupoval.

(PS: Prave jsem se docetla o pripravku Ixoderm, coz by resilo me problemy s vyndavanim ziveho klistete, ktere proste vyndat bez poskozeni ani se specialni pinzetou proste nejak neumim. Doporucil byste mi pripravek pro tak male dite? Jeste jednou dekuji).
Dobrý den,
při vyndavání klíštěte je důležité klíště co nejrychleji "mechanicky" odstranit a nedusit ho oleji, či mastmi (není až tak důležité, zda se hýbe, či nehýbá, či zda je mrtvé). Dezinfekce místa přisátí se provádí spíše preventivně (kvůli zánosu borelií z výměšků klíštěte do rány, případně zánosu sekundární infekce z kůže, či prostředí). Pro tento účel jsou doporučovány zejména dezinfekční přípravky na bázi jodu (např. Jodisol). Co se týká, případného přehlédnutí respektive záměny příznaků, tak v podstatě stejné riziko existuje i bez cestování. Onemocnění je možné prokázat až na základě zvýšeného titru specifických protilátek ca od 3 týdnů po infekci. (Jinak onemocnění klíšťovou encefalitidou probíhá u dětí obecně mnohem mírněji než u dospělých). Pokud by se objevily další příznaky lymeské boreliozy, jako "boreliová skvrna" erythema migrans, tak vyhledejte lékaře, který vám předepíše antibiotika (nejlépe jiná než tetracykliny - s těmi se nesmí na přímé slunce, z osobní zkušenosti velmi dobře funguje penicilín).

Přejeme příjemně strávenou dovolenou bez jakýchkoli zdravotních obtíží.

Václav Hönig
Vloženo: 04.07.2012, 12:26:19 | dotaz_ Lukáš Kantor | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.Včera jsem si vytáhl klíště z kotníku mé kdysi operované nohy.Klíště se přisálo u jizvy.Dnes tam mám červený flek a jde vidět místo po vpichu klíštěte.Je to zarudnutí normální?Děkuji za odpověď
Dobrý den,
podráždění v mítě přisátí klíštěte je naprosto normální. Červená skvrna by ovšem neměla růst, místo by nemělo být výrazně teplejší naž zbytek těla. Pokud by se něcotakového dělo, nebo pokud byste zaregistroval jiné příznaky, vyhledejte lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 29.06.2012, 12:32:58 | dotaz_ Denisa Skálová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, minulý týden v neděli jsme byli v lese, po přijezdu domu a následné prohlídce mi manžel našel klíště pod kolenem. Nebyl tam po přisátí žádný flek. Manžel mi ho vytáhl a místo vydesinfikoval a ani po té se tam ani po vytáhnutí žádný flek neudělal. Večer když jsme se pak vraceli od sestry mě začaly bolet klouby a cítila sem bolest v krku, jsem malátná, unavená, mírně mě bolí hlava.Jetě to ke dnešnímu dni není ani týden. Chci se tedy zeptat jaké je riziko nákazy klíšťovkou a zda se nám obávat, jelikož cca za 14 dní mám odlétat na dovolenou?
Dobrý den,
příznaky obou nejvýznamnějších klíšťaty přenášených onemocnění (klíšťové encefalitidy i Lymeské boreliozy) bohužel bývají velmi nespecifické - mohou mezi ně patřit i příznaky, které poisujete Vy. Ovšem stejně tak se může jednat o únavu z teplého počasí apod. K nárůstu protilátek, který by potvrdil infekci ovšem dochází až ca za 3 týdny, takže nyní bhužel nevidím možnost, jak případnouinfekci potvrdit/vyloučit. Pokud problémy přetrvávají, doporučuji navštívit lékaře a sdělit mu i informaci o klíštěti.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.06.2012, 07:30:14 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,mam k vam dotaz.Je to již 14dni co dcerce(1,5roku) vytahovaly na pohotovosti kliste na zadickach a dnes tam ma cerveny flicek vypada jak cerveny pupinek nebo stipnuti od komara.Za jak dlouho mame jit na krev,nebo je to jen reakce na kliste.Děkuji moc za odpoved.
Dobry den,
pokud zarudnuti neroste a misto prisati neni teple, tak se pravdepodobně jedná jen o reakci na sání klíštěte. V případě Lymeské boreliozy, jsou protilátky obvykle detekovatelné ca za 3-6 týdnů.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.06.2012, 08:19:59 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, přes 8 lety jsem byla očkována na klíšťovou encefalitidu.Před 14 dny mě kouslo klíště (cca 13 hodin nacucané) a z rozboru se zjistilo, že bylo infikována klíš.encefalitidou.Zatím žádné příznaky nemám. Teď jsem si našla další klíště(opět na cca 15 hodin nacucané).Procházím chemoterapií.Je možnost,že mi ještě zbyla nějaká imunita po očkování,když vypadá, že se nic neděje?.Ono teď se stejně nemůžu znovu naočkovat kvůli chemoterapii.A jak to vlastně vypadá,když je člověk očkovaný a po nějaké době ho kousne nakažené klíště, je možnost, že klíště částečně obnoví očkování?Já jenom, že zakousnutých klíšťat jsem měla hodně,mě klíšťata prostěm milují.
Dobrý den,
hladina protilátek po očkování samozřejmě klesá postupně, takže je možné, že i po 8 letech máte dostatečnouhladinu protilátek. To, že byl v klíštěti, které na Vás sálo nalezen patogen, nemusí znamenat, že došlo k infekci Vašeho těla - přenosu patogenu a že musí nutně propuknout onemocnění. To záleží na řadě faktor (jako stav virových částis v klíštěti, doba sání, nesepcifická i protilátková imunita apod.). Samotné sání klíštěte nemá za následek nárůst titru protilátek - to byste musela mít přisáté klíště infiované virem. Pokud byste onemocněla, mělo by dojít k výraznému nárůstu protilátek v krvi - ve Vašem případě je však vše komplikováno chemoterapií, takže interpetace výsledků by si to vyžádalo konzultaci se pecializovanými lékaři. V případě, že by se objevily jakékoli příznaky, tak určitě okamžitě navštivte lékaře.

S pozdravem

Václv Hönig
Vloženo: 21.06.2012, 08:40:35 | dotaz_ Natall | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, asi před týdnem jsem vytahovala psu klíště a nějak se mi přetrhlo a měla jsem prsty od krve,hned jsem klíště spláchla a vydrbala si ruce. Ale ted už 3den mám děsný bolesti zad a hlavy,jsem unavená.Tak nevím zda jít k doktorovi.Děkuji za odpověd
Dobrý den,
přenos klíšťaty přenášených patogenů se tímto způsobem sice uskutečňuje zřídka, ovšem rozhodně nemůže být vyloučen. Určitě doporučuji navštívit lékaře a informovat ho to této záležitosti. Teoreticky by jednou z variant mohla být i lymeská borelioza nebo ještě spíše klíšťová encefalitida.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 20.06.2012, 09:31:36 | dotaz_ Lukas Mihulka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, prosím o radu.
Našel jsem malinké klíště na penisu a tak ho vytáhl. Normálně, polil jsem ho alkoholem, pinzetou vytáhl, ale bylo tak malinké, že si nejsem jistý, jestli jsem ho nepřetrhl a nezůstala mi tam hlavička. Zůstala mi v ráně totiž malá černá tečka. Snažil jsem se ji vydloubat pinzetou a nejde to. Dezinfikoval jsem. Mám zajít k lékaři? Nebo to ignorovat a normálně žít ;) ?
Dobrý den,
v ráně většinou zůstanou jen části ústního ústrojí - ne slinné žlázy a střevo, kde se kumulují patogeny. Takže riziko onemocnění nijak nestoupá a se zbytkem hypostumu klíštěte si tělo snadno poradí. Čili doporučuji normálně žít, s alkoholem v těchto místech jste si pravděpodobně již vytrpěl své:).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.06.2012, 08:57:28 | dotaz_ Jana Filová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,prosím o radu.Na chatě jsem našla manželovi klíště na levé noze.Klíště bylo malinké a při vyndavání se přetrhlo.Zbytek se mi podařilo vyndat.Ránu jsem vydezinfikovala Dettolem na rány a ještě Dettolem na dezinfekci rukou (bohužel jsem Ajatin nechala doma).V místě kousnutí klíštěte má manžel zarudlou 1cm velikou skvrnu.Stačí na dezinfekci rány Dettol? Jaká je pravděpodobnost nákazy,lokalita kde jsme se nacházeli byla okolí Poličky.Děkuji moc za odpověď...
Dobrý den,
dezinfekce místa přisátí je spíše preventivní opatření vzhledem k zánosu infekce do rány, sice se obecně doporučují iodové dezinfekce, ale domnívám se, že i jakákoli jiná dezinfekce bude v tomto případě dostačující. Na Vysočině dochází v současné době k nárůstu případů klíšťové encefalitidy, ovšemi tam bývá virem infikováno ca 0,5 % klíšťat. Borelie se pak u nás vyskytují téměř všude, kde jsou klíšťata a infikováno je ca 10 -30 % klíšťat, ovšem ani přisátí infikovaného klíštěte nemusí znamenat přenos infekce na člověka, zvlášť pokud bylo klíště vytažené brzy (což je asi Váš případ, když píšete, že bylo malé).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.06.2012, 11:37:34 | dotaz_ Pepa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, tenhle tyden jsem byl 3 dny v přirodě na moravě a vytahl jsem si 2 klíšťata, vytahnuta jsou vpohodě zustal po nich míný flíček. Bohužel jsem byl poštipan taky ruznyma dalšímá hmyzákama. Den po příjezdu jsem se citil jak by něco na mně lezlo, únava, pocení, bolest hlavy, pak jsem si všimnul že mám na ruce asi 5cm světle růžový flek, vypadá to jak by mě kousl komár. Do dvou dnů flek vymizel, tak nevím. JE možné žeby příznaky se objevily takovou rychlostí? (den po kousnutí). Vím, že serologicky nejde tedkom nic prokázat, ale nejvetší háček je v tom, že za 2 týdny mám odlétat na 2 měsíce do Indie... Tak nevím co mám dělat. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
na Vaem místě bych si příliš nedělal starosti, obzvlášť pokud se flek objevil jinde, než byla přisátá klíšťata. Chřipkovité příznaky bych možná spíše připisoval únavě z horkého počasí, cestování apod. Teoreticky by se mohlo jednat i o nějakou komáry přenášenou lehkou virózu typu viru Ťahyňa.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.06.2012, 09:55:49 | dotaz_ Franta | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před 4 týdny jsem našel na penisu 2 klíštata. Po jednom jsem měl asi týden flíček, který nijak nesvědil a zmizel. Nějak jsem toto místo pak nekontroloval, ale po třech týdnech se tam flíček udělal znova. Mažu to krémem a vypadá to lépe ale pořád nemizí (už je to týden). Ve třetím týdnu jsme měl problémy s močovým měchýřem(zřejmě zánět, trpím na ně, spíše sem nastydl), ale nevím jestli to může s tím souviset a nebo si to vsugerovávám. Stejně tak jako teď takové dvojité vidění a trošku pobolívá v krku. Mám si dojít na krev? Teď to bude 5 týden. Jde nějak rychle zjistit výsledky v nějakých odborných laboratořích? Chtěl bych případně nemoc podchytit co nejdřív a vyléčit. Děkuji za odpověď...
Dobrý den,
pokud máte problémy s viděním, tak rozhodně navštivte lékaře, s klíštětem to teoreticky může ale nemusí mít souvislost. Po 5 týdnech už by měly být detekovatelné i protilátky v krvi.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.06.2012, 10:56:38 | dotaz_ Janet | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před týdnem se mi zakouslo klíště do břicha. Nikdy jsem klíště neměla a podle babské rady jsem si ho vyndala pomocí krouživých pohybů proti směru hodinových ručiček mýdlem a neměla jsem doma žádný přípravek, kterým bych ránu vydesinfikovala... Zjistila jsem, ale bohužel až poté, že je to špatný zastaralý zbůsob a nyní je to 7 dní a mám v místě rány zarudnutí ve velikosti 6 mm. Je to pouze podrážděné, nebo si mám raději zajít k lékaři? Děkuji za radu
Dobrý den,
na způsobu vyndání klíštěte sice, záleží, ovšem Vámi zvolený způsob není nijak zásadně špatný. Pokud je zarudnutí takto malých rozměrů, neroste a místo není teplé, tak se pravděpodobně jedná jen o podráždění po sání klíštěte. Kdyby zarudnutí rostlo, nebo se měnila jeho pozice, tak vyhledejte neprodleně lékaře, stejně jako v případě jiných obtíží (erytém není přítomný v případě klíšťové encefalitidy a v případě boreliozy je přítomný jen v určitém procentu případů).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.06.2012, 03:26:11 | dotaz_ Lenka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, můžu klíště vytahovat pomocí vaty s mýdlovou pěnou, či namočené vaty do tekutého mýdla?
Dobrý den,
ještě lepší způsob je použití speciální pinzety, či karty, ale vata s mýdlem je také v pořádku. Doporučuji místo přisátí před i po vyndání klíštěte ještě dezinfikovat iodovou dezinfekcí. Naopak se nedoporučuje "dušení" klíštěte olejem, nebo mastnými krémy.


S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.06.2012, 01:30:09 | dotaz_ Lenka | odpověď_
Dobrý den, v pátek dopoledne jsem byla v lese a v sobotu ráno si našla klíště. Protože bylo vzadu nad kolenem, poprosila jsem manžela o vyndání pomocí pinzety. Bohužel ho přetrhl a malinký kousek tam zůstal, zkoušela jsem to odstranit ještě jehhlou, ale nic nešlo. Vydezinfikovala jsem to a nechala. Dnes druhý den tam mám velký červený flek(cca 3 - 4 cm), svědí. Je to reakce na klíště, nebo to už může značit boreliózu. Kdy bych měla jít k lékaři? Ještě počkat?
Dobrý den,
pokud by se flek zvětšoval, intenzivně svědil a zahříval se, tak bych s návštěvou lékaře neotálel.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 30.05.2012, 10:32:41 | dotaz_ Tereza V. | odpověď_
Dobrý den,
před rokem jsem se léčila na neuroboreliozu (kterou zjistili po 7letech) a před dvěmi dny sem měla klíště na kotníku, již když bylo zakousnuté, tak kotník pobolíval a místo bylo zarudlé. Klíště jsem vydnala a místo vydezinfikovala, ale flíček ten zarudlý je asi 1cm a okolo je to narůžovělé ( čím dál tím větší) kotník je mírně nateklý a bolavý. Nikdy mě místo po klíštěti takhle nebolelo. Mám navštívit lékaře? Nebo vyčkat na další reakce? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
osobně se domnívám, že jde spíše o to, že místo přisátí je lokalizované přímo na kotníku, takže podráždění po klíštěti vypadá jinak, než jste zvyklá. Vzhledem k otoku a bolesti bych raději lékaře navštívil - může se jednat i o nějakou sekundrání infekci.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 30.05.2012, 08:27:35 | dotaz_ Zuzana | odpověď_
Dobrý den,
syn měl před 3 dny klíště a když jsem ho prohlížela, tak jsem na něj já i manžel sáhli prsty. Bohužel na straně prstu jsem měla z předchozího dne třísku, takže asi oděrku a manžel má z práce také oděrky. Mám strach, že kdyby bylo klíště nakažené mohlo by to na nás přenést. Jaká je pravděpodobnost přenosu a jestli rozhoduje v těle množství přenesených virů.
Prosím o info místa Staré Splavy okr. Česká Lípa.
Předem děkuji za info.
Dobrý den,
pravděpodobnost přenosu tímto způsobem je velice nízká. Co se týká místa, ze kterého klíště pochází, tak se nejedná vyloženě o ohnisko nákazy, ovšem případy klíš'tové encefalitidy se v okolí České Lípy vyskytly (blíže např.
http://www.szu.cz/tema/prevence/situace-ve-vyskytu-klis)

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.05.2012, 08:22:44 | dotaz_ M.Perglerová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
má 13.měsíční dcera dnes rozmáčkla nacucané klíště, které zřejmě odpadlo ze psa. Když jsem si toho všimla měla již trochu potřísněné ruce krví. Vzhledem k tomu, že vše strká do pusu je dost pravděpodobně, že si potřísněnou ruku olízla. Hrozí nákaza? Máme zajít k lékaři
Děkuji za radu
Dobrý den,
nedomnívám se, že by byla velká pravděpodobnos nákazy -jedině oděrkou v kůži, ústech případně spojivkou. Jistě není vyšší pravděpodobnost nákazy než u přisátého klíštěte. Tyto situace jsou až překvapivě časté, ovšem není my známo, že by některéz dětí následně onemocnělo některým z klíšťaty přenášených onemocnění.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.05.2012, 08:20:09 | dotaz_ M.Perglerová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
má 13.měsíční dcera dnes rozmáčkla nacucané klíště, které zřejmě odpadlo ze psa. Když jsem si toho všimla měla již trochu potřísněné ruce krví. Vzhledem k tomu, že vše strká do pusu je dost pravděpodobně, že si potřísněnou ruku olízla. Hrozí nákaza? Máme zajít k lékaři?
Děkuji za radu
Dobrý den,
nedomnívám se, že by byla velká pravděpodobnos nákazy -jedině oděrkou v kůži, ústech případně spojivkou. Jistě není vyšší pravděpodobnost nákazy než u přisátého klíštěte. Tyto situace jsou až překvapivě časté, ovšem není my známo, že by některéz dětí následně onemocnělo některým z klíšťaty přenášených onemocnění.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 25.05.2012, 03:18:23 | dotaz_ Alex | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, včera jsem objevil klíště na noze, nemohlo tam být dlouho, vyndal sem ho, leč se mi samozřejmě přetrhlo a zustali kusadla nebo halvička v noze. Kolem je to lehce červené, ale ne zas tak moc, hlava mě nebolí, ani žádné příznaky další. Chci se jen zeptat, zda mám nechat tělo, at se postará o zbytek, nebo jít k dr.? Jen bohužel nejsem zrovna v místě bydliště a tak nemohu ani ke svému dr. Díky za odpověd. Případně v jaké době zhruba by měl zbytek samovolně odpadnout...
Dobrý den,
v těchto případech většinou v kůži zůstane jen zbytek ústního aparátu klíštěte. Nehrozí tedy zvýšen riziko nákazy, tělo si s tím většinou poradí samo.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.05.2012, 03:27:17 | dotaz_ martin štefanský | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, v pondělí jsme byli s kámošema popíjet na chatě. Druhý den jsem zjistil že mám na nohou několik pupínku jakoby od komára a uprostřed vždy taková černá tečka, myslel jsem si že to je tříska tak jsem to všechno vytrhal pinzetou, ale pak mě napadlo že to mohli bejt klíštata, místa mám zarudlá asi tak pul milimetru velká a svědí. Mám jít za lékařem?? Děkuji za radu
Dobrý den,
teoreticky se mohlo jednat o larvání stádia klíšťat, která jsou pouhým okem velmi špatně viditelná. Tato klíšťata teoreticky také mohou přenášet klíšťovou encefalitidu či Lymeskou boreliozu, ovšem pravděpodobnost jejich nakažení je velmi nízká. Lékaře bych vyhledal až v případě nějakých dalších obtíží.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.05.2012, 08:47:06 | dotaz_ Magda | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
včera jsem příteli vyndala,myslím úspěšně-i s kusadly- klíště a několikrát ránu dezinfikovala. bohužel mu zůstává na noze kde se zakouslo asi 0,5 cm velký flíček který je trochu naboptnalý. přítel se cítí jinak dobře, očkován není.chtěla jsem se zeptat,pokud by se nakazil za jak dlouho by to poznal a jaké by byly projevy ? díky.
Dobrý den,
inkubační doba klíšťové encefalitidy je přibližně týden až 14 dní. První fáze onemocnění má chřipkovité příznaky, u určitého procenta případů tato fáze zcela chybí. Druhá fáze onemocnění již se projevuje příznaky infekce centrálního nervového systému. Obdobně u Lymeské boreliozy se první příznaky onemocnění jsou pozorovatelné cca po 1–2 týdnech od přisátí klíštěte. První stadium onemocnění je provázeno nespecifickými chřipkovitými příznaky (únava, malátnost bolesti hlavy, kloubů…). U části pacientů se v místě přisátí klíštěte vytvoří typická boreliová skvrna (erythema migrans). Ve 20 – 30 % případů přechází onemocnění do dalších, hůře léčitelných, stádií. Tato stadia se nejčastěji projevují jako chronické záněty kůže, záněty kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému (neuroborrelióza), mohou být napadeny další orgány jako srdce, oči.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.05.2012, 06:36:03 | dotaz_ Ondřej | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, včera jsem našel klíště na penisu. dnes se objevil svědivý otok dlouhý asi 5 cm s světle žlutou tekutinou. Na kousnutí, štípnutí hmyzem trpím a většinou si toho ani nevšímám ale vzhledem k místu výskytu mě to celkem děsí.
Dobrý den,
domnívám se, že se jedná o nějakou drobnou kožní infekci přenesenou klíštětem, nebo zanesenou do ráni později. Vzhledem k lokalizaci bych doporučil návštěvu lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.05.2012, 09:22:11 | dotaz_ Šárka V. | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,před 14dny jsem si našla klíště,který se mi při vyndavání bohužel přetrhlo.Šla jsem na pohotovost,kde mi byl zbytek vyndán a rána vyčištěna.Přesto mi stále zůstává červené místo asi 1 cm veliké. Klíště jsem měla přisáté asi tak
5 hod.Test na boreliozu jsem měla negativní.Zhruba 5 dnů mě
pobolívá hlava, na což vůbec netrpím. Co mám dělat dál?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud jste měla klíště teprve před 14ti, tak pravděpodobně protilátky proti borelióze ještě nemáte vytvořené, i kdyby k přenosu infekce skutečně došlo. Samotná bolest hlavy nemusí mít souvislost s klíštětem, ale v případě dalšíchproblémů je dobré klíště vést v patrnosti. Co se týče reakce okolo místa přisátí, tak se domnívám, že jde spíše o přetrvávající reakci na klíště. Boreliový erythém veštnou pomerně rychle roste, svědí a hřeje. V případě, že by bolesti hlavy neustávaly, tak určitě navštivte lékaře a upozorněte ho i na klíště.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.05.2012, 11:07:39 | dotaz_ Denisa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, asi před týdnem jsem si omylem strhla klíště. Všechno ale vypdalao dobře. Myslím, že mi v těle nic nezůstalo. Místo kousnutí se hojilo. Měla jsem tam asi jen několik milimetrů malý zarudlí flíček. Ale od včerejšího dne mi místo kousnutí opět zarudlo a zvětšilo se. Vypadá to jako velký pupínek od komára. Je velký asi 2 cm a svědí. Střed bych řekla, že je mírně světlejší než okolo. Je možné, že bych byla nakažená boreliozou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
boreliový erythém se objevuje typicky dříve po přisátí klíštěte, ovšem pokud by skvrna rostla dále, tak bych doporučil vyhledat lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 05.05.2012, 08:38:45 | dotaz_ Kristýna | odpověď_
Dobrý den, chci se zeptat, když jsem si oblékala kalhoty tak jsem si na stehni pravděpodobně vytrhla klíště nevím jestli mi v noze z něj něco nezbylo, ale ráno se mi udělala taková bílá tvrdší boulička cca 1cm a kolem je to rudé. Prosím je možnost nějakého klíšťového onemocnění? Pěkný den a děkuji.
Dobrý den,
pokd si nejste zcela jist, že se jednalo o klíště, tak těžko hned usuzovat na klíšťaty přenášené onemocnění. Pokud to klíšťe bylo, nabízí se Lymeská borelióza, jejímž prvotním příznakem bývá u většiny případů erythema migrans - kruhová zarudlá skvrna okolo místa přisátí klíštěte, typicky se světlejším středem. Skvrna se většinou poměrně rychle rozšiřuje, často svědí a je teplá.V tomto případě neprodleně vyhledejte lékaře. Včasné nasazení antibiotik Vám může ušetřit řadu komplikovaných zdravotních problémů.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.05.2012, 02:39:02 | dotaz_ Háková Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,prosím o názor dla vaších zkušeností.Ca před rokem jsem dostala boreliozu.Léčba:Azitrox a v září 2011 doxybene 200mg 3 týdny.V prosinci při odběru stále zvýšené IgM/Elisa/ a IgG již normální. Od ledna postupně bolesti kolen, ramene, nártů, kyčle.Při odběru koncem dubna stále vysoké IgM , IgG normální a westernblot nyní IgM vysoké , IgG hraniční./Nové klíště nebylo/. Jak to posuzujete? Mám podstoupit další antibiotickou léčbu? Nebo se jedná o něco jiného?Děkuji.
Dobrý den,
bohužel tyto stavy jsou poměrně časté a často připisované prodělané Lymeské borelióze. Domnívám se, že původní léčba byla zvolená správně. Další pokračování ATB léčby by mělo smysl v případě, že by se někde v těle ukrývaly stále žové borelie - to se ovšem těžko prokazuje a není záruka, že se je napodruhé podaří zlikvidovat. Je známo, že v případě onemocnění Lymeskou boreliozou vznikají v některých případech protilátky zkřížene reagující s antigeny vlastního těla - autoimunitní reakce. Takže nárůst protilátek IgM nemusí nutně souviset s reaktivací nějakých skrytých ložisek borelií, ale mmůže mít souvislost právě se zánětem kloubů autoimunitního původu. Můj čistě osobní názor je, že stojí za to zkusit ještě další antibiotickou terapii a počkat si na výsledek. Pokud by nedošlo ke zlepšení, případně by se obtíže opět vrátily, tak stojí za úvahu asi i tlumení imunití reakce. Soudě podle vzestupu protilátek, Vaše kloubní obtíže skutečně souvisí s boreliozou, otázkou zůstává jak moc přímo.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.05.2012, 04:16:58 | dotaz_ Sandra M. | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možno nakazit se z předmětu, ve kterém bylo rozmáčknuté klíště, avšak stopy krve na něm nebyly.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
teoreticky to možné je, například přes drobné oděrky v kůži, případně spojivku oka. Přítomnost nasáté krve není v tomto případě rozhodující.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.04.2012, 03:38:35 | dotaz_ David | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den. Měl jsem klíště na žaludu a bohužel se mi ještě ke všemu nepodařilo vyjmout celé. Místo jsem vydesinfikoval jodovou tinkturou. Co mám dál dělat?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud jste odstranil vše z klíštěte, co byo nad kůží, tak Vám v kůži zůstal jen zbyt ústního ústrojí. Většinou si s tím tělo poradí samo, pokud by se objevila nějaká výraznější zánětlivá reakce, tak vyhledejte lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.04.2012, 09:45:14 | dotaz_ Jitka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, v sobotu jsem chytla kíště, ale zjistila jsem to až v neděli večer, kdy jsme ho vyndali, podařilo se bez obtíží. Ve středu večer mi mne začalo svědit a trošku pobolívat místo po kousnutí, udělal se mi tam takový malý červený hrbolek, cítila jsem únavu a mám 2 dny mírnou teplotu. Navštívila jsem svého lékaře, mám přijít na odběr až za asi 20 dní a kdyby se něco dělo tak kdykoli. Bojím se encefalitidy, nechá se zjistit už teď? Nebo musím čekat až bude hůře? Děkuji
Dobrý den,
definitivně potvrdit onemocnění klíšťovou encefalitidou je možné až na základě průkazu přítomnosti protilátek (respektive jejich vzestupu). Ovšem na klíšťovou encefalitidu stejně neexistuje specifická medikace, důležitý je zejména fyzický i psychický klid. Příznaky, které popisujete, také s tímto onemocněním nemusí vůbec souviset. Každopádně je dobré vést klíště v patrnosti, kdyby došlo k rapidnímu zhoršení stavu. Dále je také možné, že by se mohlo jednat o Lymeskou boreliozu - typický erytém nemusí být přítomen ve věech případech.

S pozdravem a přáním brzkého a bezproblémového uzdravení.

Václav Hönig
Vloženo: 22.04.2012, 10:40:50 | dotaz_ Blanka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý večer,
dnes k večeru moje 15.ti měsíční dcerka našla pod stolem klíště asi 1.cm v průměru, zřejmě spadlo z kocoura. Problém je v tom že i když jsem reagovala skoro hned, nestihla jsem zabránit tomu aby ho nestrčila do pusy. Sice mi ho hned vyplivla na ruku, ale bohužel ho stihla rozkousnout. V šoku jsem ji okamžitě vzala pod kohoutek, lila jsem ji vodu do pusy abych toho co nejvíc vypláchla a teď mám hrůzu z toho co se může stát. Může se takto něčím nakazit a jak a kdy to zjistit? Bohužel jsem v tom fofru zbytek klíštěte spláchla takže ho ani nelze poslat na rozbor.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ač se to nezdá, jedná se o poměrně častou událost. Riziko infekce tímto způsobem je minimální - patogen by se musel dostat do krevního oběhu nějakou rankou v ústech.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 16.04.2012, 07:12:28 | dotaz_ Petr | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

včera jsem našel klíště na palci u nohy (ze spoda), během dneska mi celý palec natekl a je horký. Může to být projev nějaké nemoci? U nás je plno klíšťat, lze říci, že pokud jedno bude zdravé, tak že i ostatní budou v pořádku a není se nutné v blízkém okolí obávat?
Dobrý den,
teoreticky by se mohlo jednat o boreliový erythem. Doporučuji vyhledat lékaře a nasadit antibiotika. V případě klíšťové encefalitidy to v podstatě nějakým takovým způsobem funguje - existují místa, kde se virus vyskytuje a kde ne. Ovšem původce Lymeské boreliózy je rozšířen prakticky všude, kde se vyskytuje klíště. Infikováno je 10-30 % klíšťat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 26.03.2012, 12:44:42 | dotaz_ Humňalová | odpověď_
Dobrý den.
Našla jsem na internetu ponožky proti klíšťatům Optifan - např. na stránkách: www.rajponozek.cz..
Odkaz je: http://www.rajponozek.cz/cs/klasicke-ponozky-voxx/10-ponozky-voxx-optifan.html
Myslíte si, že jsou dobré?
Děkuji za odpověď

Tkanina, ze které jsou ponožky, je impregnována repelentní látkou, která se z ponožky při nošení uvolňuje a má na klíšťata odpuzující účinek. Nošení ponožek Vás chrání na částech těla, kam zasahuje ponožka. Doporučuji na ostatní části těla ještě použít klasický spray proti klíšťatům s repelentními účinky. V.Filištein
Vloženo: 25.03.2012, 08:26:14 | dotaz_ Šárka Večeřová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je na tom něco pravdy, že údajně při delším pobytu v lese, nebo přírodě se má jako prevence užívat B-komplex. Sama si myslím, že je to hloupost. Prosím radu odborníka. Děkuji
Dobrý den,
názory na funkčnost vitamínů řady B, coby repelentů klíšťat se různí. Ve vědecké sféře převažuje názor, že nefungují. Osobně mám zkušenost pozitivní (nejednalo se ovšem o žádný test, pouze osobní zkušenost). Každopádně doporučuji doplnit repelentem s obsahem DEET a samozřejmě prohlídkou po návratu z přírody.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.03.2012, 01:08:09 | dotaz_ K. Vydrová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, předevčírem jsem dostala žihadlo, nevím přesně, zda se jednalo o sršeň nebo vosí královnu, každopádně to bylo asi dvakrát větší než běžná voda. Jsem alergička. Bodnutí mám v palci levé ruky, jejíž celou dlaň, palec, zápěstí i částečně ostatní prsty mám velmi nateklé a cítím v místě horkost. V den bodnutí jsem ihned dostala od svého lékaře nějakou dosti bolestivou injekci a prášky analergin. Včera jsem si dávala také obklady z octanu a dnes chladím studenými obklady. Dnes jsem si všimla, že v místě vpichu mám malou bílou bulku s malým červeným kolečkem, chci se zeptat, zda je toto normální nebo to nějak souvisí s nepřirozeným otokem a také mám strach, zda se nemůže jednat také o boreliozu. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
boreliozy se rozhodně nemusíte bát. Borelioza se tímto způsobem nepřenáší.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 30.01.2012, 10:47:44 | dotaz_ Jana Lenerová | odpověď_
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,asi tak před 4měsíci jsem měla klíště,asi tak 1,5měsíce tam byl štípanec-kulička o rozměru pepře,pak se to stratilo,ale tet po 4měsících to začalo svědit a opět se oběvila kulička.Před 14 dny jsem byla na prevent.kontr.odběr krve,ale zapoměla jsem říci o klíštěti.Proto se chci zeptat,jestli se da z prevent.odběru třeba zjistit borelie?Děkuji za odpověd.
Dobrý den, onemocnění boreliozou lze prokázat na základě rozboru krve cca 6 týdnů (a déle) po napadení klíštětem. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 27.01.2012, 08:30:13 | dotaz_ Hana | odpověď_
Dobrý den, v červnu 2011 jsem si odstranila klíště. V místě se mi udělala červená skvrnka, která se zvětšovala, po měsíci jsem se cítila dost unavená, hlavně nohy. Odběr krve na boreliozu byl negativní. V následujících měsících jsem měla problémy s bolestmi a točením hlavy, splýny a hlavně ani po spánku mně nepřestávala bolest a trnutí rukou (od konečků prstů po zápěstí). Skvrna se změnila, v prosinci pro typický tvar erytherma migrans mi lékařka nasadila Doxybene 200mg/den na 30 dní. Odběr krve před začátkem užívání ATB opět negativní. Léky zabraly, cítila jsem se velmi dobře. Ale cca 3 týdny po dobrání ATB se mi vrátila únava kyčlí, kolen a rukou. Cítím se stále jak po dlouhatánské tůře. Já ovšem žádné sporty už od podzima neprovozuji, nemám na to ani energii a ani žádný úraz jsem neměla. V minulosti jsem žádné takové problémy neměla. Problémy s únavou trvají už druhý týden. Je možné, že souvisí opět s boreliozou? Jak se postupuje v případě, že testy jsou negativní, ale cítím se mizerně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ve Vašem případě je velmi pravděpodobné, že příznaky souvisí s onemocněním boreliozou. Erytherma migrans (boreliová skvrna) je jasným důkazem propuknutí onemocnění. Testy na protilátky z krve nejsou v mnoha případech průkazné a je nutné je opakovat. Existují i jiné metody stanovení např. stanovení DNA patogenu pomocí PCR. Požádejte lékaře o opakování testu. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 14.01.2012, 09:07:27 | dotaz_ Ivana Šimonová | odpověď_
Dobrý den, manželovi zjistili v lednu lymskou boreliozu z krve, /při prodělané viroze,/ neuvědomuje si že by měl klíště, rozhodně žádný flek. Vzhledem k tomu, že je zima, nakažení mohlo proběhnout již před několika měsíci. Bude léčba antibiotiky ještě účinná? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, boreliová skvrna se nemusí vůbec objevit. Léčba antibiotiky se předepisuje v každém stadiu onemocnění. O její účinnosti nelze z Vašeho dotazu nic usuzovat. Obecné pravidlo je, že pokud nemoc nepostoupila do druhého stadia je léčba velmi účinná. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 05.01.2012, 10:51:34 | dotaz_ Lucka | odpověď_
Dobrý den,
máme roční dcerku a přemýšlíme, zda jí nechat očkovat proti encefalitidě. V očkovacím centru nám paní doktorka řekla, že u dětí je sice očkování možné od jednoho roku, ale vzhledem k tomu, že takto malé děti prochází mnoha očkováními, tak by nám radila počkat. Také jsem se dočetla, že děti snáší nemoci přenášené klíšťaty lépe než dospělí. Přemýšlíme tedy, zda jí nechávat očkovat nyní nebo třeba až s nástupem do školy. Pohybujeme se často v lese, chodíme na víkendy do přírody a dcerka již klíště přisáté měla. Co byste radil Vy?
Druhá otázka se týká doby, která uběhne od přisátí klíštěte po přenos infekce.
Velmi děkuji, Lucka
Dobrý den, ztotožňuji se s názorem Vaší paní doktorky a je pravda i to, že klíšťová encefalitida ohrožuje více seniory. Je však pouze na Vás jak se rozhodnete. Co se týče doby přenossu infekce tak lze říci, že u klíšťové encefalitidy dochází k přenosu infekce prakticky okamžitě po přisátí klíštěte (ale je pouze cca 2% klíšťat infikovaných), zatím co u boreliozy závisí na době přisátí a pokud je klíště odstraněno do 24 hodin je pravděpodobnost přenosu výrazně nižší. (Klíšťat infikovaných boreliozou je však cca 20%)
Vloženo: 05.01.2012, 04:56:22 | dotaz_ Sandra | odpověď_
Dobrý den nedávno se mi na noze objevil černý pupínek a okolo toho to mám červené a když se toho dotknu rukou nebo oblečením tak to bolí a někdy i štípe..Děkují moc za odpověď..:)
Dobrý den, dle příznaků se nejedná o infekční onemocnění způsobené napadení klíštětem. Proto se obraťte na Vašeho lékaře.
Vloženo: 03.01.2012, 09:29:24 | dotaz_ Vladimír Horáček | odpověď_
Dobrý den, možná že vyslovím podivuhodný dotaz, jsem postižen boreliózou (potvrzeno elisou a westerblotem, včetně všemi symptomy sdělované Mudr. Siversem). Jsem léčen na klinice v Brně. Léky xorimax (bez efektu), azitrox (bez vážnějšího efektu). Poslední tvrdý návrh ošetřujícího lékaře je infúze ( léku ceftriaxonem) a jiný návrh prý nemá. Mně se infúzová léčba jaksi nezdá, neboť jsem kardiak a beru na srdce 5 prášků. Z příručky\"Pokročilá témata v lymské nemoci\"(Burrascano) je ukázána celá řada léčení, která infúzi nevyžadují. Prosím Vás laskavě, není Vám známo pracoviště lékařů, které provádí neinvazní metody léčení, případně lékař, se kterým je možno vést rozumnou debatu? Byl jsem již 2krát na jipce s arytmiemy a těch 5 prášků mne drží v pohodě. Nerad bych tedy měnil. Můj srdečný dík za odpověď s pozdravem V.H.
Dobrý den, bohužel Vás nepotěším, naše laboratoř se specializuje pouze na vyšetření a nikoliv na léčbu vlastní nemoci. Ve Vašem případě bych doporučoval konzultaci s některým nezávislým pracovištěm pro léčbu neuroinfekcí.
Vloženo: 03.01.2012, 08:12:58 | dotaz_ Olga Chytková | odpověď_
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu při léčbě Doxybene sportovat, třetím rokem mám pozitivní boreliózu, nyní beru na přeléčení celý leden tato antibiotika. Přítel mi neustále dává najevo, že jsem přibrala a že bych měla se sebou něco dělat. Chce, abych jezdila na orbitreku. Jsem z toho smutná.
Dobrý den, jakékoliv infekční onemocnění v kombinaci s fyzickou námahou může způsobit nárůst problémů. Postup konzultujte s ošetřujícím lékařem. Přístup Vašeho přítele nebudu komentovat. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 16.12.2011, 04:16:51 | dotaz_ Marie | odpověď_
Dobrý den,
letos v kvěnu jsem si odstranila klíště, flíček o velikosti necelé 2 cm se normálně hojil, ale do dnes se nezahojil. Po asi dvou měsících na preventivní prohlídce mi můj PL ranku čistil vypadalo to, že se konečně zahojí, ale flek začal znovu švědit a navíc ztvrdnul a vystoupil, velikostně zůstává stejný. Mám teplotu +/- 37,3, jsem více unavená, v poslední době se mi točí hlava a jednou jsem téměř omdlela, na což jsem nikdy netrpěla. Myslíte, že to může mít souvislost nebo mám hledat problém jinde?
Děkuji za odpověď a přeji hezké svátky! :-)

Marie
Dobrý den, doporučuji Vám nechat si udělat odběr krve a vyšetření na boreliozu. Vaše příznaky mohou souviset s tímto onemocněním.
Vloženo: 16.12.2011, 11:21:05 | dotaz_ Hana | odpověď_
Dobrý den, příští týden mám jít na odběry krve na boreliozu, je nutné abych byla na lačno nebo se odběry provádí i po jídle. Děkuji
Dobrý den, vyžádejte si instrukce od Vašeho lékaře. Naše laboratoř nedává doporučení tohoto typu.
Vloženo: 13.12.2011, 11:27:13 | dotaz_ Miroslava Kročilová | odpověď_
Přeji dobrý den!!!V létě mně paní doktorka dělala vyšetření na boreliozu,kde se prokázaly protilátky.Byla jsem odeslána na infekční ke konzultaci.Tam mně paní doktorka řekla,že i když se prokázaly určité druhy borilií pozitivně,tak boriliozu nemám.A antibiotika které mně předepsala moje obvodní lékařka(doxybene) taky užívat nemám.Nechala jsem si nedávno dělat ty testy znovu.Výsledky byly skoro stejné,jen hodnoty byly o něco nižší.Tentokrát jsem doxybene užívala(pro jistotu)!!! Je to tak 20 dní co jsem léky dobrala.Zjistila jsem ,že jsem těhotná,asi ve 4týdnu.Jaký mají vliv tyto léky a borilie na vývoj plodu? Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, naše laboratoř se zabývá pouze infekcemi přenášenými klíšťaty. Vliv užívání antibiotik na vývoj plodu nejsme oprávněni komentovat. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 06.11.2011, 06:39:30 | dotaz_ Lucie | odpověď_
Dobrý den. Včera jsem si vyndala klíště, bylo malinké mohlo být zakousnuté hodinu, maximálně 2 ihned jsem místo zdezinfikovala. Chci se zeptat jak se projevuje klíšťová encefalitida a zda se to dá na rance po kousnutí klíštěte nějak vypozorovat?A zda si můžu nechat udělat z krve testy na klíšťovou encefalitidu?Na místě kde jsem měla klíště mám akorát takovou malinkou ranku od kousnutí.Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den, klíšťová encefalitida se z ranky vypozorovat nedá. V případě malátnosti, bolesí kloubů, či zvýšené teplotě vyhledejte lékaře. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 03.11.2011, 08:46:55 | dotaz_ Dana | odpověď_
Dobrý večer,
ráda bych věděla kde najdu vysvětlivky k vyšetření krve -IgG a IgM, nevím si s tím rady, IgG mám 0,35 a IgM 1,47.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vyšetření krve Vám musí interpretovat Váš ošetřující lékař. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 03.11.2011, 10:30:49 | dotaz_ Martina | odpověď_
Dobrý den, máme doma pejsky s kratkou srstí a klíšťata z nich padají. Včera večer mi pes vlezl do postele a spal u nohou. Druhý den ráno jsem našla na stehně klíště, takže bylo přisáté tak 12 hodin. Klíště jsem rychle vyndala a místo je zarudlé asi tak 3 cm, bolí trochu a svědí. Je zde už pravděpodobnost, že se přenesla nějaká nemoc? Místo budu nadále hlídat. Do jaké doby by se měly objevit příznaky? Nebo kdy by měl odeznít ten otok a svědění? Děkuji
Dobrý den, třícentimetrová skvrna je normální podráždění kůže po napadení klíštětem a nesouvisí pravděpodobně s infekcí (borelozou). Boreliová skvrna má různý tvar a nemusí se objevit vůbec. Nejčastěji se objevuje cca 1 až 4 týdny po napadení klíštětem. V každém případě není na škodu si nechat udělat kontrolní odběr krve a vyšetření po 6-ti týdnech od napadení klíštětem, kdy se již v případě infekce objeví bezpečně protilátky.
Vloženo: 02.11.2011, 12:39:51 | dotaz_ Alena | odpověď_
Dobrý den, koncem září se mně udělala velká rudá skvrna na lýtku (nevím, že by mě něco kouslo) a současně mně začaly střídavě svědit a otékat prsty,dlaně i chodidla. Otoky byly horké a během dne mizely a objevovaly se zase jinde. Po těle se objevovaly menší červené skvrnky s jasným kruhem okolo. Vyšetření na boreliózu byla negativní, tak jsem na doporučení prakt. lékařky byla na kožním i imunologickém vyšetření, bez výsledku. Po čtrnácti dnech se rudá skvrna na lýtku ohraničila asi 10 cm kruhem a již vypadala jako typická borelióza. Prakt. lékařka nasadila Doxybene 200 1x denně 30 dní. Nyní po 14 dnech je skvrna na lýtku skoro pryč, ale svědění a malé červené několika hodinové skvrny s kruhem se stále stěhují, od včerejška i na obličej. Jsou možné takové vedlejší příznaky? Mám pocit, že všechny tři lékařky o borelióze celkem nic nevědí a nevím s kým se poradit. Děkuji předem za Vaši radu.
Dobrý den, pokud vám lékař nabíral krev na protilátky dříve než 6 týdnů od potenciálního vzniku infekce je možné, že se protilátky na boreliózu neobjeví. Doporučuji zopakovat odběr krve a vyšetření. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 18.10.2011, 12:11:51 | dotaz_ Helena | odpověď_
Dobrý den,
dnes jsem odstranila psovi klíště (přisáté cca 2 dny - podle velikosti), které bylo zakousnuté nad přední tlapkou. V okolí místa přisátí je asi dvoucentimetrová tvrdá boulička. Můžou to být projevy nějaké alergie? Jak otok ošetřit?
Děkuji.
Jedná se o normální reakci na lokální napadení klíštětem. Tato reakce není příznakem onemocnění boreliozou. Pro budoucnost zvažte zda psa neočkovat proti tomuto onemocnění. Očkovací látka pro psy je na rozdíl od lidí již dostupná. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 10.10.2011, 01:00:38 | dotaz_ Táňa | odpověď_
Dobrý den, dcera 11 měsíců. Dnes se jí začaly objevovat fleky tvaru kolečka nebo půl kolečka, které vždy zmizí a objevují se jinde. Mudr. řekla, že to může být alergie, ale nebyla si jistá. Dala nám fenistil. Já ho ještě neaplikovala. Dceru cca před 14 dny kousl komár a měla bodnuté místo zarudlé a celkem velké. Ale zmizelo to. Mývá po kousnutí vždy celkem viditělnou reakci.Tak jsem tomu nepřikládála žádnou důležitost. Mohl by to být příznak boreliozy? Děkuji S pozdravem Dědovská
Dobrý den, komáři nejsou přenašečem l. boreliozy. Pravděpodobně se bude jednat o jinou příčinu potíží. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 09.10.2011, 10:18:30 | dotaz_ lenka | odpověď_
Dobrý den, pocházím z Frýdecko-Místecka a před týdnem (v sobotu) jsem navštívila Kroměříž. O den později jsem si všimla přisátého klíštěte. Ačkoliv bylo velice malé, nepodařilo se mi vyviklat celé tělíčko a kusadla zůstala v kůži. Postižené místo nijak neobvykle nezarudlo, ani nesvědilo. Dnes je tomu přesně týden a začalo mě bolet v krku jako při počátcích nachlazení. Cítím trochu dření ve svalech levé nohy, ale teploty a únavu zatím ne. Mám obavy, že by se mohlo jednat o onu 1. fázi encefalitidy. Očkovaná nejsem. Je Kroměřížsko nebo Frýdecko-Místecko oblastí s nahlášeným výskytem KE? Lze nyní vyšetřením krve případně dokázat přítomnost viru? Děkuji za odpověď
Dobrý den, výskyt klíšťové encefalitidy v ČR je sice dle regionu rozdílný ale nikoliv tak výrazně aby bylo možné vyloučit u Vás možnost infekce. V případě přetrvávajících potíží vyhledejte lékaře. Infekce není vyloučena.
Vloženo: 04.10.2011, 08:27:49 | dotaz_ eva | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, prosím je méžné, aby byl člověk nakažen boreliozou a přitom neprošel žádnými příznaky? Myslím tím typická skvrna, horečka atd. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
bývají evidovány i bezpříznakové průběhy boreliozy. Bohužel prodělanou infekci lze prokázat jen na základě přítomnosti protilátek a testy na protilátky proti boreliím nejsou příliš spolehlivé. Ovšem bezpříznakový průběh infekce určitě existuje.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.10.2011, 08:23:47 | dotaz_ eva | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, prosím o radu. Před 14 dny jsem sobě i 3-letému synovi vytáhla klíště. Měli jsme ho oba přisáté hodinu, maximálně 2 hodiny. Obě klíštata jsem k vám poslala na vyšetření a moje klíště je pozitivní na boreliozu. Zatím jsem neměla žádné příznaky, ani skvrnu. Jaká je pravděpodobnost, že se infekce přenesla? A je nějaká minimální možnost, že tato dvě klíštata v laboratoři zaměnili? Syn sice neměl ani malinkatý flíček, ale posledních 14 dnů se mi zdá bledý a unavený. Děkuji moc za odpovědi.
Dobrý den,
přenos infekce záleží na řadě dalších faktorů, jako je množství stav patogenů v klíštěti, stav imunitního systému člověka, či právě doba sání klíštěte jak zmiňujete. Klíšťata jste odstranila poměrně brzo po přisátí, takže riziko přenosu infekce je minimální.

Poblednlost a únava Vašeho syna samozřejmě nemusí mít s klíštětem žádnou souvislost, záměna vzorků se sice zcela vyloučit asi nikdy nedá, je to ovšem tak hrubá chyba, že její pradvěpodobnost by měla být v každé laboratoři naprosto minimalizována. Samozřejmě existuje i možnost přenosu jiných patogenů, které v laboratoři nebyly testovány, případně zcela jiná klíš'taty nepřenášená nákaza. osobně bych stav Vašeho syna s klíštětem nijak nespojoval. V případě návštěvy lékaře by ale jistě bylo vhodné mu informaci o přisátém klíštěti sdělit.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 04.10.2011, 07:43:31 | dotaz_ Tomas | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den , v neděli jsme se byly projít v lese , dneska ráno jsem na svém penisu našel klíště , opatřně ho vytočil .. teďa večer jsem si všimnul že místo kde bylo klíště je lehce nateklé a červené .. žádné bíle kruhy okolo apod ale místo v pichu je při pomačkání tvrdé .. prosím o radu jestli mám navštívit lékaře nebo ne .. přeci jenom to je docela nepříjemné jít stímhle problémem k lékaři
Dobrý den,
podle Vašeho popisu se zřejmě jedná pouze o normální reakci na sání klíštěte. Doporučuji místo přisátí denně kontrolovat - kdyby se skvrna zvětšovala, nebo jste měl jiné problémy typu bolesti hlavy, kloubů, horečky, navštivte lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 01.10.2011, 09:19:22 | dotaz_ Tomáš | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
Chci se zeptat na jednu otázku. Za jak dlouho klíště vypustí infekci do těla po přisátí? Chci se zeptat, protože dnes jsem před 1 hodinou zjistil, že mám z dnešního houbaření klíšte nad prsem u pravého podpaždí.

Děkuji a naschledanou Tomáš
Dobrý den,
v případě klíšťové encefalitidy dochází k přenosu téměř ihned po přisátí. U lymeské boreliozy je potřeba zřejmě delší čas - zatím nejkratší čas pro přenos se pohybuje okolo 7 hodin. Méně zatím nikdo netestoval. Samozřejmě ale platí pro oba patogeny, že čím kratší dobu budete se patogenním agens v kontaktu, tím nižší je pravděpodobnost nákazy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.09.2011, 09:08:15 | dotaz_ Tomáš Smrž | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

prosím o zodpovězení tří otázek ohledně klíšťat:
Jak dlouho po přisátí na kůži je klíště "zacementované" natolik, že začne být obtížné jej odstranit? Co mám chápat pod pojmem "obtížné odstranění" - znamená to, že klíštětem viklám několik minut nebo i déle, než se mi jej podaří odstranit? (dosud jsem všechna klíšťata odstranil čistě na několik hmatů). Za jak dlouhou dobu o přisátí se klíštěti začne viditelně zvětšovat zadeček, tj. vypadá "napité"?
Odpovědi na tyto otázky mě zajímají mimo jiné proto, že jsem v neděli ráno odstraňoval malé klíště (na několik hmatů), které mě dost překvapilo. Přišel jsem na něj kvůli pocitu mírného svědění v podpaždí. Přitom šlo odstranit stejně rychle, jako klíšťata, o kterých jsem věděl, že byla přisátá nejvýše několik hodin. Jsem zvyklý provádět důslednou kontrolu hned po příchodu z lesa a ještě znovu večer. Tentokrát jsem nic neobjevil, až ráno. Chtěl bych získat představu, jestli jsem klíště mohl přehlédnout (a tudíž mít na sobě od předchozího dne, až 20 hodin), nebo je pravděpodobnější, že na mě ráno vylezlo z nějakého oblečení.

Předem děkuji za zodpovězení mých otázek
Tomáš Smrž


Dobrý den,
děkujeme za zajímavé otázy do diskuze. Pokusím se odpovědět. Too jak snadné/obtížné je klíště odstranit záleží kromě jiného opravdu na tom, jak kvalitně je v kůži "zacementováno". Tento proces začíná poté, co se klíště přisaje. Těžko se dá určit čas potřebný na to, aby bylo klíště "obtížně odstranitelné". To samozřejmě záleží i na to v jakém místě klíště saje jak je v daném místě přístupné, jak je tlustá kůže apod. Dospělci klíštěte také mívají silnější vrstvu cementu než nymfy, nebo larvy. To, že jste klíště objevil až po ránu, nemusí nutně znamenat, že na Vás sálo celou noc - klíště někdy stráví poměrně dlouhou dobu hledáním vhodného místa k sání na těle hostitele a ano, může přežít i v oblečení, ve kterém jste byl venku, případně být přineseno domácími mazlíčky.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.09.2011, 04:52:41 | dotaz_ Marie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, dceru píchl komár, do předloktí, vpich jí lehce zčervenal, dále se jí asi ve vzdálenosti v průměru 5 cm objevil růžový okruh, který byl uvnitř od vpichu bílý ... může se jednat o nějaký příznak?
Dobrý dne,
v tomto případě bych řekl, že se spíše jedná o nrmální kožní reakci na bodnutí komára. Komár sice teoreticky může s krví nasát i původce lymeské boreliózy, ale v komárovi se na rozdíl od klíštěte tento patogen nemnoží a není jím specificky přenášen jako právě klíštětem. Čili pravděpodobnost nákazy je minimální.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.09.2011, 02:19:46 | dotaz_ Hanka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před 5 dny jsem odstranila dceři klíště z podkolenní části svalu na noze, měla ho tam pravděpodobně asi 2 dny. Místo jsem vydezinfikovala. Dnes má na odstraněném místě červený flek, není kulatý, ale skvrna se roztahuje do šířky / jakoby se rozlévala / a na pohmat tam má tvrdý pupínek. Chtěla bych poradit zda máme navšívit lekaře, nebo zda tato skvrna vymizí. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
rozhodně doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.09.2011, 06:13:50 | dotaz_ David | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, zhruba v neděli jsem si odstranil klíště. Po něm však zůstala nepravidelná rudá skrvrna která ke všemu i svědí. Skvna je zhruba velka 2 centimetry a od ní se táhne rudá čára téměř až ke koleni. která však svědí už méně. Mohl by jste mi řící co to je a popřípadě co s tím mám dělat? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
rozhodně doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 07.09.2011, 10:48:41 | dotaz_ Monika | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda boreliozu přenáší bodavý hmyz. 21.8. mě kousl nejspíš ovád. Druhý den odpoledne mi začal nabíhat v místě kousnutí flek, který byl výrazně oteklý, otok se zvětšoval v podobě podlitých pupenů v plochu velkou jak dlaň , místo pálelo a bolelo.Jsem alergička, astmatička a protože kojím, tak neberu žádná antihystaminika. Místo jsem překryla na noc višnákem. další den místy byly vírazné puchýřky se žlutavou tekutinou. Flek narost do velikosti tří dlaní. Po tři dny jsem aplikovala višňák, ale udělal se najednou flek na druhém stehni, podélný z drobných teček, který se zase slil a bolel - 7cm na 2cm. Další den pod prvotním flekem další menší čtyři. Na tyto,, dceřiné"fleky zabral lokální kortikoid a nyní vypadají jako modřina. Protože prvotní flek stále víc bolel, bolest šla do třísla a lítka, bez zvětšených region uzlin, souhlasila jsem s ATB i když jsem kojící matka .Mám předepsán duomox 1000 3x1. Po třech dneh ATB léčby prvotní flek se začal opětně rozlézat - otok, rudé vystouplé místo, bolest, pálení a zase se hned vedle udělal podélný malý rudý. Dnes jsem šla na kožní, prý to může být borelioza nebo flegmoma. ATB v této síle mám užívat tři týdny. Od data pokousání náběr prvních borelií a pak za šest týdnů další odběr. Pokud by byl první odběr negativní, má smysl takto dlouho brát ATB a zatěžovat kojení? Alergoimunoložka radila ATB na deset dní a pak dle výsledku borelií za tři týdny od vpichu.Pak pro jistotu zopakovat za 6-8 týdnů. Jinak mám CRP, KO+Diff neg.IgE t v mezích normy.FW 18/28 což jsem měla již v těhotenství. jsem tč.třetí měsíc po porodu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
nedmnívám se, že by šlo o boreliózu. Spíše to, i vzhledem k alergiím v anamnéze, bude reakce na bodnutí. Krev-sající hmyz sice může náhodně nasát s krví i borelie, ty se v něm však nemnoží (na rozdíl od klíšťat) a neexistuje u nich ani specifický způsob přenosu jako u klíšťat. Čili riziko infekce lymeskou boreliozou je minimální.

S pozdrvem

Václav Hönig
Vloženo: 02.09.2011, 11:55:31 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, syn (3,5 roku) dostal antibiotika (duomox) na borelizu, dnes je to týden co je užívá, flek na tváři mu zmizel, ale dnes dostal horečku 38,8. Tak nevím jestli je to k tomu, nebo je to k něčemu jinému. Máme raděj volat lékaře, nebo nemáme panikařit. Dala jsem mu na horečku 1/5 paralenu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
antibiotika mívají většinou na borelie rychlý účinek - to potvrzuje i rychlé zmizení erytému. Vzhledem k teplotě bych doporučil konzultaci s lékařem.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.08.2011, 04:06:07 | dotaz_ Dana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, manžel měl klíště. Odstranil ho bez obtíží. Neměl žádné příznaky ani po měsíci. Týden po odstranění klíštětě jsem otěhotněla. Mohlo by to mít nějaký špatný vliv na vývoj dítětě, i když manžel neměl žádné příznaky? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
v tomto případě se opravdu nemáte čeho obávat.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 30.08.2011, 01:08:51 | dotaz_ Petra | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den, po 16 dnech po odstraneni klistete se mi vytvorila v miste kousnuti velika skvrna. Lekar mi nasadil antibiotika 2x100mg Doxybene na 3 tydny. Na strankach o borelioze jsem se docetla, ze tato davka je pouze bakteriostaticka, nikoliv baktericidni. Je toto davkovani tudiz pro me dostatecne? A i doba 3 tydnu staci? Na krevni testy jsem prozatim poslana nebyla, pry az po vyleceni. Chtela jsem se dale zeptat, zda muzu sportovat, kdyz to nebudu s namahou prehanet? Krome te skrvny se totiz citim dobre, tak jestli fyzicka namaha nemuze ovlivnit uspesnost lecby. Mockrat dekuji za odpoved.
Petra
Dobrý den,
domnívám se, že dávkování i doba podávání antibiotika jsou dostatečné. Vzhledem k možnému přežívání borelií přes antibiotickou léčbu se okolo antibiotické terapie vytvořila řada mýtů vedoucích ke zbytečně protrahované terpii apod. Pokud je mi známo, tak sportování kontraindikováno není, jen byste se neměla vystavovat přímému slunečnímu svitu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.08.2011, 07:24:05 | dotaz_ Marie | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před 4-5 dny jsem odstranila klíště, objevila se mi okolo červená skvrna, zatím menší, cca 1 cm průměr. Nikdy se mi taková skvrna po klíštěti neudělala, tak mám strach, jestli nemám boreliozu, zejména proto, že jsem ve 4. tt - velice se bojím, že když jsem v takto ranním stadiu těhotenství, že léčba by mohla poškodit plod. Zrovna v tomto období se vyvíjejí základy orgánů a mám prostě strašný strach o to malé. Existují nějaká antibiotika bezpečná pro ranní těhotenství? Vím, že když jsem byla těhotná poprvé s dcerou, byla jsem nemocná (angina) a dostala jsem V-penicilin. Je možné tento přípravek nasadit i proti klíštěti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
skvrna, kterou popisujete jěště nutně nemusí znamenat boreliozu - domnívám se, že se jedná jen o kožní reakci. Poud byste chtěla mít jistotu, doporučuji navštívit lékaře. Jinak jsou borelie na penicilinová antibiotika obecně citlivé a určitě existuje doporučená antibiotická terapie v době těhotenství. Nemyslím si, že je důvod k nějakým velkým obavám.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.08.2011, 11:53:01 | dotaz_ Sońa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, syn 12 let, měl klíště nalezené a odstraněné bez dezinfekce první týden v srpnu tohoto roku, cca po 14dnech celková únava,zánět spojivek, jeden den teplota 39,8, zarudlý flek v místě přisátí, světlé okolí. Návštěva lékařky 22.8.2011,krevní testy na borelie prokázal, že se s ní setkal.Lékařka doporučila jen klidový režim a na posílení imunity Echinaceové kapky. Je tento postup správný? Antibiotika zatím prý nejsou nutná. Děkuji za odpovědˇ
Dobrý den,
příznaky, které jste popsala jsou nespecifické - mohou a nemusí mít souvislost s některým s klíšťaty přenášených patogenů. Lékaři většinou předepisují okamžitě antibiotika v případě, kdy se okolo místa přisátí vyvine typická vyrážka - červený rozlézajícíc se flek se světlým středem. Pravděpodobně toto nebyl ten případ. Testy na protilátky umožňují odlišit "starou" již proběhlou infekci a infekci akutní - v tomto případě tedy Váš syn měl prvděpodobně protilátky z předchozí infekce. Preventivní nasazení antibiotik je vždy trochu komplikovanou otázkou a závisí na okolnostech jak se lékař rozhodne - nemá cenu na každé klíště předepisovat doxycyklin.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.08.2011, 07:22:58 | dotaz_ pavlína | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, našla jsem příteli na boku zakouslé klíště, vypadalo nenacucané a mrtvé pod ním byl červený flek. Po vytažení klíštětě a vydezinfikování přípravkem určeným k dezinfekci po klíštěti se červený flek zvětšil a objevila se boule, která se druhý den mírně zvětšila a je tvrdá na dotyk. Do jaké míry je to normální reakce, máme co nejdříve vyhledat lékaře?
Dobrý den,
nejtypičtějším znakem erythema migrans ("boreliove skvrny") je vybledlý střed a změna velikosti (na webu je spousta obrazku). Pokud byste si nebyli jisti, doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 23.08.2011, 06:53:02 | dotaz_ Lída | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat po kolika dnech erytém mizí? Měla jsem klíště, začaly se mi dělat fleky po těle, nejsou sice úplně typické pro boreliozu a hned druhý den mizí a tvoří se jinde na těle. Jsou trochu vyvýšené, červené a trochu svědí, velké cca 8 cm v průměru. Bílý střed nemají. V místě kde klíště bylo, jsem skvrnu neměla. Od lékaře jsem dostala Sumamed, jednu tabletu denně 3 dny, pak týden pauza, zase jednu tabletu denně 3 dny, další týden pauza a nakonec opět jednu tabletu denně 3 dny. Když jsem brala první tři, neměla jsem skvrny a hned následující den po vysazení se mi zase dělají každý den dvě. Děkuji
Dobrý den,
po nasazení antibiotik začne erythem většinou hned další den mizet. "Stěhování" skvrn různě po těle s může dít. Ohledně dávkování antibiotik se, prosím, poraďte s lékařem - bude pro zvolené schéma mít své důvody.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.08.2011, 04:50:05 | dotaz_ Martn | odpověď_ Václv Hönig
Dobrý den chtěl bych se zeptat kdy se vlastně klíšte přichití. A jestli se ještě nepřichitlilo tak muže něco prěnéest? děkuji předem
Dobrý den,
klíště obvykle na těle hostitele nějakou dobu hledá vhodné místo. Pokud se Vám podařilo klíště odstranit ještě před přisátím, tak přenos patogenů nehrozí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.08.2011, 09:38:48 | dotaz_ Lucy | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před 12 dny jsem měla erythema migrans. Byl mi doporučen Clarithromycin-Klacid 500 mg a 12 hod. Užívám jej 10 dnů. Sérologie borreliosy vyšla pozitivní. Ptám se zda je toto antibiotikum vhodné? A jak dlouho jej mám užívat případně zda není lepší přejít na Doxycyklin, který je doporučovanější. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
klasicky se používá Doxycyklin, ale nemůže se s ním chodit na slunce, tak pravděpodobně z tohoto důvodu Vám byla předepsána jiná medikace. Clarithromycin-Klacid se v poslední době předepisuje také poměrně běžně, ale osobní zkušenosti nemám. To, že vyšla serologie negativní, zatím neznamená nic než, že jste se s boreliemi nesetkala v minulosti. Na případné protilátky ze stávající infekce je jěště brzy. Předpokládám, že Vám Váš lékař udělá testy znovu po skončení terapie.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 17.08.2011, 09:33:14 | dotaz_ Lenka | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,
chci se zeptat po odstraneni klistete mi zustala hlavicka v rane...kojim muze se neco stat ?mam jit k lekari ?nebo sama vyhnisa nebo spendlike vyndat?
Dobrý den,
velmi pravděpodobně se nejedná o celou hlavičku, ale jen o zbytek ústního orgánu klíštěte, kde nedochází k žádnému hromadění patogenů, takže to, že Vám zbytek klíštěte zůstal v kůži, pravděpodobnost infekce nijak nezvyšuje. Pokud půjde zbytek klíštěte jednoduše vyndat špendlíkem, ta bych se ho pokusil odstranit. Pokud ne, tělo si s ním poradí samo.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 11.08.2011, 09:15:31 | dotaz_ Veronika | odpověď_
Dobrý den,
včera jsem na lýtku našla klíště, odstranila jsem jej pomocí kleštiček, ale místo mě srále svědí, mám to trochu nateklé a kolem červené, je to normální reakce nebo jsou to nějaké příznaky?
Předem děkuji
Dobrý den,
určit reakce na přisáté klíště je normální. Skvrnu typickou pro infekci boreliemi (erythema migrans) poznáte nejlépe podle světlého středu. Velmi často se také po odstranění klíštěte významně rozšiřuje do stran. Pokud byste si nebyla jistá, doporučuji navštívit praktického lékaře - většinou mají erythema migrans "nakoukané".

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 09.08.2011, 05:01:55 | dotaz_ Kateřina | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před měsícem jsem po svědění v jamce pod kolenem objevila červený flek a asi během 5 dnů zmizel. Klíštěte jsem si nevšimla, ale v přírodě trávím dost času.Nevěnovala jsem tomu dál pozornost, ale teď po měsíci mám \"chřipkovou\" virózu spojenou se zánětem horních cest dýchacích, na který jsem dostala od ORL lékaře ATB Zinnat 500. Mám strach, že s tím tato viróza souvisí - pořád se necítím dobře. Mohu si ihned nechat vzít krev na LB? Nebudou výsledky falešné, když užívám tyto ATB?Četla jsem, že jsou i na LB - já je mám užívat jen 7 dní. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
s boreliozou je to bohužel tak, že se může schovat prakticky za jakoukoli nemoc. Je docela pravděpodobné, že máte opravdu jen nějaké težší onemocněni horních cest dýchacích. Doporučil bych se zmínit o Vaší obavě lékaři - po měsíci by už měly být protilátky vyvinuté, takže by se daly udělat serologické testy a podle výsledku by se případně upravila antibiotická terapie.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 03.08.2011, 09:26:43 | dotaz_ Eduard | odpověď_ Václav Hönig
Hezký den, mám obdobný problém jako martinin dotaz z 2.8. V pondělí jsem z oblasti pasu vyndal mrtvé suché klíště, které po vyšetření bylo positivní na Borreliosu. Je možné, že pravděpodobnost přenosu je nižší když bylo vytaženo mrtvé. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
nedomnívám se, že by to, že zda klíště nakonec vytáhnete živé či mrtvé nějakým způsobem ovlivnilo pravděpodobnost přenosu. Ta je spíše závislá na délce sání, počtu a "životaschopnosti" borelií v klíštěti.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 02.08.2011, 09:23:38 | dotaz_ martina | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,dnes jsem na své noze našla přisáté klíště. když jsem ho vyndala,tak bylo vyschlé a mrtvé. Co to znamená? nikdy před tím se mi to nestalo,vím že u psů to tak je když mají obojek proti klíštatům a blechám ale tohle nechápu,prosím o odpověď děkuji
Dobrý den,
jediné vysvětlení, které mě napadá, že se klíště přisálo v místě, které nebylo ideální a z nějakého důvodu se mu nedařilo toto místo opustit.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 02.08.2011, 09:19:58 | dotaz_ Lenka | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak nejlépe se chránit před klíštaty. Jsem ve 22tt a chtěli bychom do přírody. Mohu použít(nastříkat na sebe) repelenty proti klíšt. a jinému hmyzu?Děkuji
Dobrý den,
ano určitě fungují repelenty (ideálně takové, které obsahují DEET), funguje i vitamín B, dorbé je i přzpůsobit oblečení - světlé, klouzavé látky, holinky, případně alespoń nohavice zastrčené do ponožek.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 02.08.2011, 08:11:36 | dotaz_ Káťa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, včera jsem na prsu objevila klíště,ale myslela jsem že tam něco škráblýho. Bylo tak malinkaté, že jsem zjistila, že je to klíště až druhý den po lepším prozkoumání. Nebylo ale vůbec nacucaný, což je divný. Mám půl roční miminko, které pořád kojím. Manžel mi ho dnes vyndal pinzetou, místo vpichu se zatím zdá být v pořádku. Za jakou dobu by mohlo místo začít červenat, nebo se projevit nějaký jiný příznaky? A můžu nadále kojit? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
vzhledem ke kojení existuje malé, teoretické riziko přenosu klíšťové encefalitidy (pokud nejste očkovaná) ovšem dosud je na světě evidován snad jen jediný případ takového přenosu. V případě boreliozy, takové nebezpečí nehrozí vůbec. Červený flek s bílým středem (erythema migrans) se objevuje obyčejně hned den nebo 2 po přisátí. Erythema migrans se však vysytuje jen u určitého procenta pacientů.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 31.07.2011, 01:41:22 | dotaz_ Ilona | odpověď_
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné kojit při podezření na boreliózu. Čekám na výsledky odběru krve.
Dobrý den,
v případě boreliozy není známo, že by bakterie pronikaly do mateřského mléka. Takže bych kojení na Vašem místě nepřerušoval.
Vloženo: 29.07.2011, 04:38:33 | dotaz_ Denisa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, předevčírem mě venku nejspíš něco kouslo/bodlo asi3 cm šikmo pod kotník. Netuším, co to bylo, ale podle svědění jsem myslela na komára. Avšak místo neustále svědí, je nateklé, tvrdé, poměrně teplé a ve středu se mi udělal menší světlý výstupek, který jsem dnes vymáčkla a z postiženého místa vyteklo poměrně dost čiré tekutiny. Vypadá takto místo postižené klíštětem, nebo jen plaším?
Dobrý den,
podle Vašeho popisu se jedná jedná o bodnutí hnmyzem - ne přisátí klíštěte, tedy infekce některým z klíšťaty přenášených onemocnění nehrozí.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.07.2011, 07:29:04 | dotaz_ Eva | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může zalézt klíště do nosní dírky a přisát se tam. Může dolézt i dále?
Dobrý den,
nepovažuji to za příliš pravděpodobné, ale stát se to může, neředpokádal bych ale, že se klíště v těchto místech přisaje, nebo dokonce bude pokračovat dále. Klíšťata preferují místa s tenkou, dobře přístupnou kůží jako podklenní jamky, podpaždí apod.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.07.2011, 01:49:30 | dotaz_ Hana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,klíště sem měla tak v 11 letech,ted je mi 26,žádné problémy nebyly,až nyní mě začínaj bolet klouby,na nohách a na prstech rukou i nohou.Dělali mi testy na boreliozu,ty dopadly:IGG 1,957 pozitivní,IGM negativní,Western blot pozitivní-VlsE +++,p 39 +,p 83 neg.,BBA36 +,BB0323 neg.,Crasp3 neg.,pG ++,myslíte,že byla prodělána borelioza?Děkuji za zodpovězení dotazu
Dobrý den,
výsledky testu naznačují, že jste se někdy v minulosti s boreliemi setkala. Vaše stávající problémy mohou, ale nutně nemusí s prodělanou boreliozou souviset.
Vloženo: 26.07.2011, 06:48:25 | dotaz_ Robert | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, mám na těle skvrnu erythema migrans, a moje paní doktorka mi předepsala Fromilid 500, což je ATB především k léčbě infekcí dýchacích cest. Co Vy si myslíte o nasazení Fromilidu 500 na borreliozu ? Bude účinný, když ke kousnutí klíštětem došlo před 2 měsíci ? Není lepší použít jiná ATB, respektive jejich kombinaci, jak jsem se někde doslechl ? Díky za odpověď.
Dobrý den,
nejobvykleji se na boreliozu predepisuje doxycyklin, dobře funguje i penicilin. Klarithromycin, který máte Vy, nebývá běžně předepisován, fungovat by měl.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 24.07.2011, 03:48:57 | dotaz_ Jana Fuisova | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den,
29.6. jsem si odstranila 1 kliste a 5.7. 2 klistata. Byla jsem v oblasti Jeseniku a Rychlebskych hor. Od 19.7. mam bolesti zad a kloubu, bez horecky, vcera pouze 37,2, zadna kozni reakce, unava a nevolnost jsou(ktere mam ale uz 2 mesice v souvislosti s tehotenstvim) Jsem v 10 tydnu tehotenstvi. S lekarem jsem domluvena na odber krve na boreliozu za 14 dni, driv to pry nema smysl. Muze se jednat o infekci z klistete? Jake je riziko pro miminko? Da se neco delat driv?
Dekuji moc za odpoved.
Dobrý den,
o infekci z klíštěte se teoreticky jednat může. Jistotu budete mít až podle výsledků vyšetření krve na protilátky.Do té doby je zbytečné se trápit. I v případě, že byste nakonec prodělala některé z klíšťaty přenášených onemocnění, je riziko pro dítě minimální. S případným výběrem vhodných antibiotik si bude vědět jistě rady Váš lékař.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 22.07.2011, 06:55:56 | dotaz_ Verča | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu dostat klíťovou enfalicídu i když jsem byla proti ní očkováná? A jaký je rozdíl mezi boreliózou a právě tou klíšťovou enfacilicídou ... Děkují za odpověď :)
Dobrý den,
pokud jste dostala všechny 3 dávky vakcíny proti klíšťové encefalitidě, případně byla přeočkována po 3-5 letech od poslední dávky, tak klíšťovou encefalitidu nedostanete. Rozdílů mezi lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou je mnoho. Ten, pro Váse zřejmě nejdůležitější je, že proti Lymeské borelióze neexistuje účinné očkování, ale existuje účinná antibiotická terapie.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 20.07.2011, 01:06:46 | dotaz_ Jan | odpověď_
Dobrý den. Klíště si manželka objevila na těle asi až po dvou dnech od pobytu v přírodě - bylo velmi malé - cca 1mm. Vytažení bez problému. Bohužel jsem ho zlikvidoval tak, že jsem ho chvíli podržel nad plamenem plynového sporáku. Je možné takto zlikvidované klíště testovat na infekčnost? Za odpověď děkuji.
Dobrý den,
takto zlikvidované klíště pro analýzu není použitelné - v případě, že by patogeny obsahovalo, tak byly spálením zničeni. Ideální je odeslat klíště živé, tak jak jste ho vyndali - zabalit do plastového obalu s navhlčeným kouskem papíru a odelsat do laboratoře.

S pozdravem

Václav Hönig

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 19.07.2011, 10:31:34 | dotaz_ Julie | odpověď_
Dobrý večer,
dnes při rozestílání jsem našla v posteli odpadlé nacucané klíště, ještě se hýbalo, máme psa, malé plemeno, na kterém bychom si klíštěte ale určitě všimli, před čtyřmi dny jsme nechávali psa ostříhat na velmi krátký sestřih a stále psa hladíme, drbeme apod., na nás bychom si snad také takhle velkého klíštěte všimli, proto bych se chtěla zeptat, zda mohl pes přinést toto již nacucané klíště zvenku, nebo zda by mohlo být opravdu na někom z nás přisáté a držet se bez povšimnutí až do této doby. Jsem v 32.týdnu těhotenství proto mám opravdu veliký strach zda kdyby bylo klíště nakažené a přisáté tak dlouhou dobu co by to mohlo mít za následky. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
domnívám se, že klíště bylo někde "schované" na Vašem psovi.I kdyby náhodou sálo přímo na Vás, riziko pro Vaše dítě je minimální.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.07.2011, 03:45:07 | dotaz_ eva | odpověď_ Václav Hönig
Ještě mám prosím jednu otázku k předešlému dotazu -mělo by význam preventivně nasadit Doxybene /ale na kolik dní?/, kdyz jsem si klíště odstranila v sobotu v noci a dnes je pondělí? Mohlo by se tak předejít dlouhodobějšímu užívání ATB v případě, kdyby náhodou nastaly komplikace. Vím že asi zbytečně plaším, ale léčím se na RA a v poslední době jsem měla spoustu ATB kvůli opakujícím se infektům, proto bych nerada brala tři týdny ATB, kdyby tomu šlo předejít preventivním podáním.Místo po klíštěti vypadá jako štípanec od komára, pupínek se zarudnutím. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den,
preventivní nasazení antibiotik je lékaři většinou předepisováno v případě nálezu klasického reythema migrans (boreliove skvrny) - podle Vašeho popisu to na erythema migrans nevypadá, ale jistější by bylo, aby místo přisátí prohlédl lékař v reálu.

I vzhledem, k Vámi zmiňovanému, dlouhodobému užívání antibiotik, bych se pokoušel dalším antibiotikům raději vyhnout, pokud to situace nebude vyžadovat. To by měl kvalifikovaně posoudit lékař. (+ s Doxybene byste neměla chodit na slunce, což je za současného počasí také problematické).

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 18.07.2011, 02:19:34 | dotaz_ eva | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, prosím moc o radu. V sobotu večer mi manžel vytáhl z nohy klíště, pohyby doleva a doprava. Vše jsem dělala pouze za pomocí tea tree oleje, i dezinfekci. Žádná skvrnka tam nezůstala, ale včera se v místě objevil puchýřek jakoby štípanec od komára, dnes ještě malé asi půl centimetrové zarudnutí kolem tohoto puchýřku, trošku to svědí. Klíště jsme bohužel spláchli. Mám veliký strach z boreliozy, musím ihned vyhledat lékaře, nebo ještě vyčkat? A mám místo dále dezinfikovat? Klíště jsem chytla na zahradě na chalupě v Jeseníkách- konkrétně Bělá pod Pradědem. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den,
domnívám se, že zarudnutí, které popisujete je jen reakce na přisáté klíště. Pokud by se skvrna dále rozšiřovala, či se přidaly nějaké jiné obtíže lékaře neprodleně vyhledejte.
Vloženo: 15.07.2011, 07:50:29 | dotaz_ Denisa | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, před 14 dny jsem měla klíště a ihned po odstranění se mi udělal červený pupínek asi 2-3cm v průměru a uvnitř je bílý.. asi na 2dny se mi okolo toho pupínku udělal červený kruh asi 5 cm a teď už zmizel. Je potřeba navštívít lékaře? Děkuji za odpověd
Dobrý den,
ano rozhodně doporučuji navštívit lékaře, co nejdříve.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 14.07.2011, 02:46:16 | dotaz_ nika | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, v dubnu mě cosi štíplo, věděla jsem to hned, klíště to nebylo, / ale jak jsem četla, nejen klíště přenáší LB/, pak se mi udělal asi 10 cm velký červený flek a za pár dní zmizel. Asi před 3 týdny /skoro po 3 měsících/ mě začala bolet hlava, záda a za krkem. Testy na boreliozu které jsem dostala dnes ,dopadly negativně, ale převčírem mi jakoby mravenčila levá půlka obličeje, uši až dovnitř a včera to samé od kořene nosu až nahoru k vlasům, dnes zase levá půlka obličeje. Mám se spolehnout na testy a být v klidu s tím, že toto všechno může být od krční páteře? I přes ten červený flek? Děkuji za odpověď. Nika
Dobrý den,
bohužel problematika Lymské boreliózy, chronické Lymské boreliózy (LB) a s ní zaměňovaných onemocnění infekčního i neinfekčního charakteru je velmi komplikovaná a je v ní stále mnoho mýtů a dohadů. Obecně má LB mnoho podob, teoreticky ji mohou přenést i jiní členovci než klíšťat, ale pouze mechanicky (bez zmnožení bakterií, které probíhá v klíšťatech). Testy protilátek taktéž nejsou zcela spolehlivé. Celkově vzato, se domnívám, že ve Vašem případě o boreliózu nejde, protože: a)jste neměla klíště b) nemáte protilátky. Pozornost bych tedy soustředil na jiné možné příčiny Vašich obtíží - jako například krční páteř...

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.07.2011, 04:54:58 | dotaz_ Pavel | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
Na noze jsem si před 2 dny všiml něčeho malého, co vypadalo jako pupínek, tak jsem si ho chtěl vymáčknout, ale strašně to bolelo a nic jsem nedokázal vymačknout. Dnes (o 2 dny později) tam mam taký malý celý červený flíček asi kolem 8mm. Nic mě nebolí jen se citím lehce unavený, to bude asi tím, že jsem šel pozdě spát. Vypadá to na nějaké onemocnění nebo to nic není a nemam si toho všímat?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pravděpodobně nešlo o klíště a tedy nehrozí žádné klíš'taty přenášené onemocnění.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 13.07.2011, 03:51:54 | dotaz_ radek | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
Odstranil jsem klíště a hned ten den se mi tam objevila červena skvrna asi 0,5cm.chtěl bych se zeptat jestli je to nějaký přiznak nákazy nebo jen nějaka alergie.jak bych měl dále pokračévat?

Děkuji za odpoveď
Dobrý den,
drobné zarudnutí okolo místa přisátí je běžná reakce na sání klíštěte. Skvrna by se neměla dále zvětšovat. Skvrna typická pro infekci boreliemi má navíc světlý střed. Nepřítomnost skrvny ovšem samozřejmě nevylučuje ani infekci Lymskou boreliozou natiž pak infekci klíšťovou encefalitidou. Pokud klíště máte, můžete ho poslat do laboratoře na analýzu.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.07.2011, 05:33:09 | dotaz_ barca | odpověď_
Dobry den,
a mužu se zepat o co by se jednalo nez o Lymeskou boreliozu?? Dekuji
Dobrý den,
mohlo by se jednat například o klíšťovou encefalitidu, nebo o jinými členovci přenášené nákazy.
Vloženo: 12.07.2011, 01:48:30 | dotaz_ Mirek | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
mého ročního syna před 10 dny škrábl zubem na čele při hře pes od známého. Před 5 dny pes onemocněl a začal ztěžka našlapovat na zadní nohy. Veterinář diagnostikoval zápal plic, ale zmínil se, že by to mohlo být i od klíštěte. Majitel psa krevní testy udělat nenechal a tak mám dotaz, jestli mohlo dojít k přenosu nákazy na dítě a zda se dá odběrem krve vyloučit už teď jak borelioza, tak encefalitida?
Díky za odpověď
Dobrý den,
k infekci boreliozou nebo encefalitidou tímto způsobem nedochází, mnohem pravděpodobnější by byla nákaza nějakými anaerobními bakteriemi s psí tlamy.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.07.2011, 01:46:09 | dotaz_ Barča | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
chtěla bych jse zeptat jestli jde borelioza chytit ještě jednou nebo něco podobného?? Před cca rokem jsem boreliozu mela,zachitily jsem ji včas,pan dokrot mi napsal antibiotika. Dneska mi je tak nějak podobně,slabe bolest hlavy,bolesti kloubu a svalu,boleni zad,motani hlavy,vidim tak nejak divne jako by špatné zaostřovaní ( neumím to popsat), unavená, špatné spani,buzeni. Boreliozu jsem zistila tim zpusovem že jsem mela pulku pusy (pulku hlavy jako by ochrnotou) řika se tomu Bellovu obrnu licního nervu... Dekuji za Odpověd.
Dobrý den,
nejsem si jistý, že jsem úplně přesně pochopil Vaši otázku. Každopádně, pokud jste předchozí infekci zvládla zaléčit včas antibiotiky, tak se Vám zřejmě nevytvořily ani protilátky. Takže pokud jste měla od té doby další klíště, tak můžete mít boreliozu. Příznaky, které popisujete nejsou specifické jen pro Lymeskou boreliozu. Vzhledem jejich charakteru určitě doporučuji vyhledat lékaře.
Vloženo: 11.07.2011, 04:38:48 | dotaz_ IREN | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, jelikož doma občas najdu živé napité klíště, chci se zeptat, jestli mají klíšťata v bytě podmínky k přežití a je třeba pořádně doma překontrolovat koberce, nebo dřevěný nábytek? nebo v čem by se mohli držet. Nebo už napité odpadnou z našeho psa?

a druhý dotaz ! Mohu dostat infekci z klíštěte, když bylo už v mé kůži zakousnuté a následně vytažené? Nebo ji lze dostat pouze z klíštěte opomenutého a nevytaženého! ? Mnohokrát děkuji za odpovědi!


Dobrý den,
nasátá klíšťata, opravdu nejpravděpodněji pocházejí z psa. Nepředpokládám, že by tato klíšťata dokončila vývoj, ale pokud nebudou zcela nasátá, mohou se přisát i na Vás.

K druhému dotazu - čím dříve klíště vyndáte, tím menší je pravděpodobnost, že dojce k přenosu infekce. U borelií je pravděpodobně potřeba několik hodin u viru klíšťové encefalitidy dochází k přenosu prakticky okamžitě po přisátí.
Vloženo: 07.07.2011, 06:36:57 | dotaz_ Milan | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,
odstranil jsem přísáté klíště před cca 16 dny. Krátce po přisátí se mi v tom místě vytvořila červená skvrna 2-3 cm v průměru s tmavším středem, která svědila a do dneška nezmizela. Mohlo by se jednat o nějaký spíš neobvyklý projev boreliózy nebo encefalitidy, nebo je to spíše alergická reakce? Děkuji za odpověď.
P.S: klíště jsem nejspíš chytil na kozí farmě
Dobrý den, spíše se bude jedna o alergii. Kdyby se skvrna začala zvětšovat, nabývat klasické chcrakteristiky boreliové skvrny (zesvětlený střed) nebo dlouho přetrvávala, doporučuji návštěvu lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 07.07.2011, 10:41:25 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,manžel má boreliozu,neměl žádný flek.Má na tři týdny Fromilid.Nechal si vzít odběr po opakovaných svalových horečkách.Dá se zjistit,jak dlouho ji má?Popř.jestli ji má od loňska,zda je šance na vyléčení?Už nevíme,co s tím.Přestože se chrání,pokaždé jich donese několik.Teď v době užívání abt si našl 3,měl by se jim v době léčby vyvarovat?Co byste doporučil jako prevenci? Vitamín B by mohl pomoci? Děkuji moc za odpověď
Dobrý den,
erythema migrans (boreliová skvrna) se objevuje jen u ručité části nemocných boreliózou. Ostatní jsou bohužel odkázáni jen na nespecifické příznaky a horzí riziko, že se borelióza diagnostikuje s časovým zpožděním. Z typu protilátek by měl ošetřujícíc lékař zjistit, zda se jedná o nedávnou nákazu, či zda k infekci došlo již minulý rok. Obecně je antibiotická terapie boreliozy poměrně úspěšná, bohužel existují i případy, kdy s boreliozou spojeneé (či spojované) příznaky přetrvávají. Co se týče prevence, tak zmiňovaný vitamín B funguje poměrně dobře. Dále se dá doporučit jen vhodné oblečení - dlouhé, ideálně světlé kalhoty, holinky nebo alespoň nohavice zastrkané do ponožek, opakovaná prohlídky během pobytu venku i po návratu domů a okamžité odtranění klíštěte.

S pozdrevem

Václav Hönig
Vloženo: 02.07.2011, 03:25:22 | dotaz_ eva | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den.je to 23 dnů co jsem měla klíště.začíná mi být divně.nevím jestli je to od klíštěte nebo od strachu,ale před 16lety jsem prodělala encefalitidu.je 23 dní už dlouho na to,aby to bylo od klíštěte?taky jsem četla,že člověk co to prodělá může mít doživotní imunitu.děkuji
Dobry den, ano po prodelanem onemocneni klistovou encefalitidou byste mela mit dostatecnou hladinu ochranych protilatek po cely zivot. Priznaky encefalitidy jsou alespon z pocatku velmi nespecificke, teoreticky b mohlo jit i o lymeskou boreliozu, pripadne uplne jine onemocneni. Pokud by obtize neustoupili doporucuji navstivit lekare a upozornit ho i na kliste.

S pozdravem

Vaclav Honig
Vloženo: 29.06.2011, 12:15:19 | dotaz_ Katrin | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, (zkouším ještě jednou, nevím zda se to odeslalo)

ráda bych se zeptala - minulý týden jsem si nechala odstranit v podkolenní jamce klíště. Misto bylo v pořádku, až po 7 dnech začalo místo červenat. Skvrna není kruhovitého tvaru ale do stran cca 5cm dlouhá, lehce vyvýšená a lehce svědí, ve středu skvrny spíše tmavší než světlejší. Mám se obávat a jít k lékaři okamžitě nebo pár dní počkat co se bude dít?Děkuji mnohokrát za odpověď
Dobrý den,
takhle na dálku se v tomto případě obtížně radí.Pro jistotu bych doporučil navštívit lékaře. Pokud by se jenalo o laergickou reakci na sání klíštěte, tak by se skrvna pravděpodobně vytvořila mnohem dříve.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 28.06.2011, 11:54:23 | dotaz_ Nina | odpověď_
Dobý den, chtěla bych se zeptat. Mám 4měsíční mimnko, které kojím. Včera jsem si našla na noze klíště. Odstanila jsem ho celé, flek žádný není. Myslíte, že by bylo lepší přestt kojit, aby se malá nenakazila, kdyby náhodou bylo klíště infikované? Děkuji za odpověď
Přisáté klíště není důvod k přerušení kojení,ke zvážení by to bylo v případě prokázaného onemocnění a nasazené léčby.I pokud by bylo klíště infekční,neznamená to, že musí dojít k přenosu onemocnění. Pokud klíště ještě máte a chcete informaci o jeho infekčnosti,pošlete ho k nám do laboratoře k analýze. Více na www.kliste-prevence.cz
S pozdravem.P. Schneiderová
Vloženo: 25.06.2011, 05:24:39 | dotaz_ Jana Štaflová | odpověď_
Prosím o informaci :před 4 lety jsem měla prokázanou prodělanou boreliozu,ale nebyla jsem na ni léčena/ možná přeléčena antibiotiky na angíny a pod./ dle labolatorních výsledků v současné době mi nic není.Mám ale potíže s klouby a svalové bolesti a navíc se objevil zánět rohovky,je možné,že mám nevyléčenou boreliozu? Každoročně se na mě přisaje větší množství klíšťat v okolí chaty na Kopečku u Olomouce . Děkuji vám za odpověď. Štaflová
Dobrý den, souvislost Vašich potíží s prodělanou boreliozou nelze bez příslušných vyšetření vyloučit. Obraťte se na specializované pracoviště, kde Vás mohou podrobně vyšetřit. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 20.06.2011, 05:17:02 | dotaz_ Machyňáková J. | odpověď_
Dobrý den,syn 20 let před měsícem hospitalizován s malátnosí,poruchymi vidění- zůžené zorné pole,bolesti hlavy,silný pocit ůnavy-potřeba spánku- na neurologii.Zjištěna šelest na srdci vyšetření na echo za měsíc..Diagnoza/stále nepotvrzená definitivně/-forma epilepsie nasazeny antiepileptika.Tablety neučinkují i přez změnu medikace,denně slabost,malátnost, únava,poruchy vidění-zúžené zorné pole-mušky,porucha krátkodobé paměti potvrzená psych.vyšetřením..Na mou žádost udělán odběr u OL na borelie.Výsledek testu WB-igm negativní ,IGG-pozitivní -17,19,21,25,31,39,VLsE.Lékař tvrdí že výsledek nesouvisí s neurologickými potížemi,protože sice klíště měl v minulosti ale nyní je jen paměťové.Nikdy nebyl léčen na toto antibiotiky.Přesto na vlastní žádost odeslán na infekční.V loňském na noze flek,který syn posoudil jako odřeninu z pracovních kalhot a nepřikládal ji důraz,poté léčen na virozu a následné u neurologa pro potíže bolestí hlavy a poruchy vidění.Bez vyšetření na borelie.Půl roku bez potíží.Na CT a MR nález shodný s nálezem před 10 lety po proděláné osteomylitidě frontální lebeční kosti se zapouzdřeným streptokokem a zánětu blan.Nynéjší potíže s touto nemocí však nesouvisí.Jaký je váš názor?Má borelioza možný význam? Děkuji.J.M.
Dobrý den, děkuji za podrobné informace,omlouvám se, ale takto po mailu nemohu však seriozně posuzovat zdravotní stav Vašeho syna ani postup jeho ošetřujích lékařů. Tato diskuze je zaměřená na problematiku klíšťat,prevenci,odstranění, vyšetření infekčnosti klíštěte. V případě onemocnění odkazujeme pacienty na specializované lékařské pracoviště. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 20.06.2011, 11:35:37 | dotaz_ mirka | odpověď_
dobry den! vcera som sa snazila priatelovi vytiahnut kliste, bolo prisate asi 1-2hod.. bolo uplne male, neslo ani poriadne chytit pinzetou.. snazila som sa ho vykyvat, ale pritom sa mi podarilo odtrhnut telo a v kozi zostala hlavicka.. tak som sa pokusila ju odstranit tak, ze som zoskrabla tenku vrstvu koze cepelkou od skalpelu, potom som to dezinfikovala. myslite, ze som urobila dobre? alebo mam radsej este poslat priatela k lekarovi? to miesto po prisati je zacervenale a svedi.. myslim si, ze som odstranila vsetko, ale ta hlavicka bola tak miniaturna, ze si nie som ista.. byvame v brne.. dakujem a prajem prijemny den!
Dobrý den, udělala jste to dobře, i kdyby v rance část hlavičky zůstala,většinou dojde k bezproblémovému zhojení, pouze v případě zanícení vyhledejte lékaře.Pokud je klíště malinké,můžete ho vyndat tak,že po něm budete přejíždět např. navlhčeným kosmetickým tamponem, tím s ním kývete a ono se po chvilce pustí. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 20.06.2011, 11:00:52 | dotaz_ Lucie Jarošová | odpověď_
Dobrý den, dne 16.6 jsem si objevila na stehně malé klíště, které mi manžel pinzetou na klíšťata celé vytáhl . Nyní mám v oblasti, kde bylo klíště, malou cca 3mm červenou skvrnku,která nebolí, je vystouplá, občas se mi dělají takové zanícené pupínky po holení.(nevím tedy s jistoutou, že se jedná o pupínek po klíštěti)
Jinak se cítím dobře.
Jelikož jsem v 6 týdnu těhotenství, tak jsem volala lékaři a dohodli jsme se, že za 1 měsíc mi udělá krevní testy. Chci se zeptat, zda by se mohla jednat o boreliozu. Bydlím ve Dvoře Králové nad Labem. Manžel si přivezl loni klíště s Boreliozou z oblasti Nového Bydžova, včas jsme objevili skrvnu jako pětikorunu a byl přeléčen antibiotiky.
Chtěla jsem se zeptat, ještě na prevenci proti klíšťatům v těhotenství. Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,tzv. boreliová skvrna se vytvoří cca 1-2 týdny po přisátí klíštěte,to co popisujete bude s největší pravděpodobností pouze reakce na přisátí klíštěte.Pokud půjdete na odběr krve ke stanovení protilátek na borrelie, doporučuji až po 6 týdnech, do té doby ještě nemusí být vytvořeny a výsledek by mohl být falešně negativní.Co se týká infekčnosti klíšťat, bohužel se vyskytují na celém území ČR. V těhotenství platí stejná prevence jako mimo těhotenství,všechna opatření abyste pokud možno klíště nechytla viz.naše stránka www.kliste-prevence.cz,případně máte možnost poslat vyjmuté klíště na vyšetření jeho infekčnosti,více také na našich webových stránkách.S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 19.06.2011, 08:32:22 | dotaz_ Veronika | odpověď_
Dobrý den.
Moje dcera 5let si před 16ti dny přivezla z výletu klíště.Bylo veliké jako piha ,ani zadeček ještě nemělo.Odstranili jsme ho celé.Flek se jí doposud žádný neudělal,ale už dva dny má rýmu a kašel.Zatím bez teplot.Může to být příznak rozvíjející se KE? Hodně jí hlídám,protože se o ní bojím.Předem moc děkuji za odpověd.S pozdravem Veronika
Dobrý den,příznak rozvíjející se KE to není.Za příznaky, které by mohly souviset s přisátým klíštětem lze považovat horečnaté onemocnění bez dalších zjevných příčin do týdne až 14 dnů od přisátí klíštěte a v případě boreliozy kožní projevy. Pokud chcete získat informaci o infekčnosti klíštěte,zašlete ho k nám do laboratoře na analýzu.S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 17.06.2011, 08:53:40 | dotaz_ Michaela Ernstová | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den, 15.6.211 jsem si po pobytu na naší zahrádce (bydlím v Otrokovicích u Zlína), našla 3 klíšťata! Za normálních okolností bych Vám vůbec nepsala a těm štípancům, bych nevěnovala moc pozornosti. Ale poněvadž mě 21.6.211 čeká velmi důležitý zákrok (jedná se o KET-zavedení do mě rozmraženého embrya), tak mám z toho celkem hrůzu a samozřejmě mě napadají ty nejhorší myšlenky (viz.borelioza,atd....)! Dnes je je to 3 den od štípnutí a na dvou místech nemám skoro vůbec nic, ale na tom jednom místě, mám červenou skvrnku, která teda není nijak velká, ani se nijak nezvětšuje, ale má uvnitř třošičku vystouplý světlejší pahorek! Cítím se skvěle, nic mě nebolí, takže jak jsem psala, kdyby mě nečekal tenhle veledůležitý zákrok, tak bych vůbec nic neřešila! Z čeho mám tedy největší strach, je to, že co když otěhotním a za pár týdnů-měsíců, se u mě teprve začnou projevovat známky některé z těchto klíšťových nemocí?
Předem moc děkuji za odpověď!
S pozdravem Ernstová
Dobrý den, pradvěpodobnost, že jste se nakazila je relativně malá. Čím déle budete bez příznaků, tím bude jistější, že k nákaze nedošlo. S flekem, který podle Vašeho popisu nemá charakter boreliové skvrny, bych si starost nedělala. Je dobře že místa sání klíšťat sledujete. S onemocněními přenášenými klíšťaty je to stejné, jako s jakýmikoli jinými infekčními onemocněními - je určitá pravděpodobnost, že se nakazíte. Můžete udělat určitá preventivní opatření (v případě napadení klíštětem použití repelentů a odpovídajícího oblečení), ale riziko nikdy není nulové (pokud neexistuje spolehlivá vakcína). Netuším, zda je infekce boreliemi nebo virem klíšťové encefalitidy kontraindikací k provedení plánovaného zákroku, ale minimálně borelióza je při včasné diagnóze velmi dobře léčitelná antibiotiky.
S pozdravem
Václav Hönig
Vloženo: 15.06.2011, 10:58:29 | dotaz_ Jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobrý den,

o víkendu jsme byli v lese. Přítel si našel v neděli klíště. Hned jsme ho bez problému vyndali, místo je naporsto v pořádku. Poté jsme se samozřejmě prohledali jestli jeden z nás také nemá klíště, nic jsme nenašli. Až dnes (středa) si přítel našel další klíště, které tam ale určitě v neděli nebylo. Našel ho díky tomu, že ho to svědilo. Teď ho ranka stále svědí a je zde červená tečka.
Je tedy možné, že si ho přinesl v oblečení a až nyní na něj vlezlo? Pokud ano, je teda možné, že ještě nějaké v oblečení máme, jak dlouho takto přežijí?
Dobrý den, teoreticky to možné je. V relativně vhodných podmínkách, které lidská obydlí přecijen poskytují, může klíště přežívat týdny. Nejjednodušší je hned oblečení z lesa vyprat (pro zajímavost i praní na 40°C jsou kíšťata schopná přežít, ale skočí v odpadu pračky, takže už Vás nemusí trápit).
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 12.06.2011, 10:39:26 | dotaz_ Iva | odpověď_
Dobrý den, v letech 97 a 98 jsem prošla kompletní vakcinací FSME Immun, tzn. 3 dávky. Vím, že je to dlouho, ale může i po těch letech zůstat v těle nějaká protilátka? Včera jsem si vytáhla maličké nenacucané klíště asi po 12ti hodinách po zakousnutí, tak mě to teď zajímá :)
Díky moc za případnou odpověď. Iva
Dobrý den,
měla byste být revakcinována po 3-5 letech od poslední dávky z těch 3 zmiňovaných. Pravděpodobnost , že máte po tak dlouhé době ještě dostatečnou hladinu ochranných protilátek je nízká. Pokud se častěji zdržujete v oblast s výskytemklíšťov encefalitidy doporučuji absolvovat nové očkování (případně nejdřve stanovit hladinu protilátek).
S pozdravem
Václav Hönig
Vloženo: 11.06.2011, 07:27:02 | dotaz_ Zlata Camfrlová | odpověď_
Proč se nesmí klíště po vyjmutí pálit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je to z toho důvodu, aby při prasknutí kíštěte nedocházelo k šíření patogenů vzduchem - ne všechny patogeny musejí být usmrceny teplem.
Vloženo: 11.06.2011, 07:02:37 | dotaz_ jana | odpověď_ Václav Hönig
Dobry den nasla jsem na sobe kliste,jen me kouslo,nebylo prisaty,.Jaky je riziko nakazeni a pri kojeni ,mam trimesicniho chlapecka dekuji za odpoved
Dobrý den, riziko přenosu klíšťové encefalitidy při kojení se sice bohužel zcela vyloučit nedá, ovšem dosud byl evidován snad jen jediný případ takového přenosu z matky na dítě. Klíšťová encefalitidy se v přírodě vyskytuje přibližně u 0-2% klíšťat v závislosti na geografické oblasti a Vy jste navíc klíště odstranila velmi záhy, což opět riziko nákazy minimalizuje. Tedy celkové riziko je minimální.

S pozdravem Václav Hönig
Vloženo: 09.06.2011, 09:53:22 | dotaz_ jitka | odpověď_
Dobrý den, před třemi týdny jsem si objevila klíště na noze. Nevím jak tam bylo dlouho. Po vyjmutí se nevytovořil flek, ale byla tam asi týden červená tečka. po týdnu jsem měla asi dva dny bolest při zavírání ruky , po dvou dnech odezněla a nyní mám pocit bolesti v zádech a vystřelování a brnění v noze. Nevím zda mám vyhledat lékaře a případně kdy je možno urřit zda se jedná o boreliózu nebo encefalitidu. Jsem z Budějovicka.
Děkuji za opověď

Dobrý den, s popisovanými obtížemi bych doporučil určitě co nejdříve navštívit lékaře. Nezapomeňte mu sdělit, že jste měla klíště. Erytema migrans (červený flek s bílým středem) se vytváří jen u některých pacientů s Lymeskou boreliźou - nevytvoření vyrážky není zárukou, že jste se boreliózou nebo encefalitidou neinfikovala. Lékař Vám pravděpodobně nabere krev a z přítomnosti protilátek zjistí, zda jste se s některým z těchto onemocnění setkala (v blízké nebo vzdálenější minulosti setkala). Borelióza je dobře léčitelná antibiotiky, encefalitida žádnou kauzální terapii nemá, ale velmi důležitý (i vzhledem k průběhu onemocnění a dlouhodobým následkm) je naprostý klidový režim a dohled lékaře.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 07.06.2011, 11:29:43 | dotaz_ Viktorie | odpověď_
Dobrý den, klíště jsem si vytáhla max 2 hodiny po tom co se mohlo přisát, trápí mě ale ranka po něm. Nezůstalo mi tam nic, ale už 3 den mě to vážně svědí, je to jako píchnutí od komára, bojim se na to šahat, okolo rány není žádný bílý kruh ve středu. Jak dlouho mě to může svědit? Je to špatně?
Dobrý den, svědění bývá běžná reakce na podráždění sáním klíštěte. Pokud by se přidaly další příznaky, nebo pokud by svědění nepřestalo ani za několik dní, tak vyhledejte lékaře.
Vloženo: 07.06.2011, 08:59:34 | dotaz_ Lucie | odpověď_
Dobrý den, sbírám a suším bylinky, abych si z nich v zimě uvařila čaj. Partner mě straší, že si v květech černého bezu usuším i klíště, a pak si ho vylouhuju případně vypiju v čaji... Bylo by i v této formě nakažené klíště pro mě nebezpečné?
Dobrý den, v tomto případě můžete být klidná. Usušené a převařené klíště bude neškodné. Teoreticky je spíše možné, že si přinesete klíště domů s bylinkami, ale i tady je pravděpodobnost nízká. Navíc klíšťata se vyskytují spíše na nízké vegetaci ca do 0,5 metru.

S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 06.06.2011, 08:09:01 | dotaz_ Zuzana | odpověď_
Dobrý den.včera jsem si vyndala klíště a mam asi normální reakci,jak po štípnutí.Očkovaná jsem,ale jsem v 8 měsíci těhotenství a bojim se,aby se něco nestalo dítěti.Je možnost přenosu nemoci na něj?Děkuji
Dobrý den, situace, kterou jste popsala, je poměrně specifická. Přenos (zejména klíšťové encefalitidy) z matky na dítě během těhotenství nebo přes mateřské mléko se asi zcela vyloučit nedá, ale vzhledem k tomu, že se u Vás žádné onemocnění neprojevilo, tak bych se tím zatím zbytečně netrápil. V případě klíšťové encefalitidy žádná kauzální terapie neexistuje, v případě Lymeské boreliózy by se teoreticky dala preventivně předepsat antibiotika - to je však záleží na posouzení lékaře (vzhledem i na Vaše těhoteství). Pokud by jste klíště stále měla, můžete jej poslat na vyšetření na výše zmíněné patogeny. Jinak doporučuji pečlivě sledovat místo přisátí, vést v patrnosti datum napadení klíštětem, při jakýchkoli zdravotních obtížích vyhledat lékaře a sdělit mu, že máte v anamnéze přisáté klíště.
Vloženo: 06.06.2011, 10:11:34 | dotaz_ A. Homolová | odpověď_
Dobrý den, jsem z oblasti Hodonín, měla jsem přisáté klíště po dobu 2 až 4 hodin. Nebylo vůbec nasáté. Jaká pravděpodobnost nákazy boreliozou a encefalitidou je v naší oblasti? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, v případě klíšťové encefalitidy dochází k přenosu viru prakticky okamžitě po přisátí. Oblast Hodonína však patří v rámci republiky k nejméně rizikovým. Naopak borelióza se na hodonínku vyskytuje. Neexistuje žádná přesná časová hranice, kdy lze garantovat, že k přenosu nákazy nedojde. Samozřejmě když klíště odstraníte do několika málo hodin po přisátí, jako ve Vašem případě, je riziko přenosu nízké.
Vloženo: 06.06.2011, 07:25:53 | dotaz_ Lemra | odpověď_
odstranoval jsem kliste. tak se mi podařilo vymáčknout celej zadeček do rány tahal jsem ho asi pul hodiny a nakonec se mi pretrhlo a zustaly tam kusadla. jsem asi nahranej co ?
Dobrý den, obecně je lepší klíště vytáhnout co nejrychleji a co nejšetrněji - na nymfy dobře funguje vykývání - chytit pinzetou těsně u kůže a vykývat do strany. Dospělé samice klíšťat je dobré několikrát otočit okolo své osy, aby se uvonila "zátka", kterou se klíště v ráně fixuje. Existujé různé speciální karty, pinzety apod.
Vloženo: 05.06.2011, 12:59:09 | dotaz_ Pavel | odpověď_
Dobrý den,

včera jsem si našel klíště, bylo přisáté asi 3 hodiny, při vyndávání jsem ho však celé pořádně zmáčknul pinzetou (nechtělo se pustit) a pak jsem místo dezinfikoval, zvyšuje se tak riziko nakažení? Mám teď navštívit doktora kvůli odběrům krve nebo čekat 6 týdnů jak zmiňujete?

Děkuji za odpověď
Dobrý den, klíště je lepší při vandavání dráždit a mačkat co nejméně. Ideální jsou speciální pinzety, které umožňují klíště chytit těsně u kůže. Ikdyž se Vám klíště nepodařilo vytáhnout zcela ideálním způsobem, není potřeba panikařit. Infikováno je přibližně 10-30 % klíštat spirochétami lymeské boreliózy, a maximálně do 5 % virem klíšťové encefalitidy + ne při každém sání infikovaného dojde k přenosu patogenů. Sledujte místo přisátí, vědte v patrnosti datum a místo přisátí, lékaře vyhledejte, pokud by se objevily první příznaky. S pozdravem
Václav Hönig
Vloženo: 05.06.2011, 10:38:04 | dotaz_ Roman | odpověď_
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, vytahoval jsem klíště a tělo se odlomilo, v ráně zůstala hlavička a asi pár nohou. Co s tím. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v ráně pravděpodobně zůstal pouze hypostom - ústní ústrojí klíštěte. Z pohledu přenosu patogenů se nejedná o problém - důležité je že se vám podařilo odstranit tělo klíštěte. Dobré je celou ránu vydezinfikovat, zbyte klíštěte se v kůži postupně vstřebá.
Vloženo: 02.06.2011, 11:57:33 | dotaz_ mach254 | odpověď_
dory den vyndal jsem si kliske ale zustala mi tam boule jsem nakazeny potreboval bich rychlou odpovet dekuji
Dobrý den, s největší pravděpodobností se jedná pouze o alrgickou reakci na přisáté klíště.Typická boreliová vyrážka vypadá jako rudý kruh se světlým středem. Obrázek např. zde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Bullseye_Lyme_Disease_Rash.jpg
Vloženo: 31.05.2011, 07:44:43 | dotaz_ Michal | odpověď_
Dobrý den,
V neděli odpoledne jsem byl na zahrádce, kde mě kouslo klíště. Objevil jsem ho již velmi nacuclé až v pondělí ve čtyři ráno. Bohužel jsem klíště spláchl do záchoda, protože jsem nevěděl, že se dá testovat. Druhý den se skvrna začala zvětšovat a začal jsem pociťovat silnou bolest hlavy, únavu a nevolno. Dnes je úterý a skvrna je asi 6x3 cm velká, uprostřed 1x2 cm zarudlá a okolo středu lehce nabledlá. Opět cítím nezvyklou únavu, nevolnost a bolest hlavy a očí. Může se borelióza projevit tak záhy po kousnutí? děkuji za odpověď
Doporučuji neprodleně navštívít lékaře.
Vloženo: 25.05.2011, 03:35:42 | dotaz_ Irena | odpověď_
Dobrý den, před třemi týdny mě kouslo klíště a teď se mi v tom místě vytvořila skrvna. Má lékařka mi předepsala antibiotika na 14 dní (Azitromycin). Myslíte, že je to dostatečná léčba? Kdy mám jít po doužívání ATB na kontrolu krve?Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Na délku užívání antibiotik v případě podezření na lymeskou boreliózu není mezi lékaři zcela ujasněný názor. Podle mého názoru je 14 dní naprosto dostatečná doba. Protilátky se většinou testují ca 3 týdny po expozici, možná by se daly testovat ještě pak za 3 další týdny, pro kontrolu léčby. Zálěží na rozhodnutí lékaře.
S pozdravem
Václav Hönig
Vloženo: 23.05.2011, 11:33:15 | dotaz_ Simona | odpověď_
Dobrý den, včera jsem byla v lese a hned večer jsem našla na sobě dvě klišťata a vytáhla je. Ale problém je v tom, že nejsem očkovaná. Co mám dělat?
Dobrý den, nejčastějšími klíšťaty přenášenými nákazami jsou klíšťová encefalitida, Lymeská borelóza a lidská granulocytární anaplazmóza (ehrlichióza). Klíšťová encefalitida (proti které nejste očkovaná) se vyskytuje pouze v některých oblastech ČR. Lymeská borelióza a anaplazmóza se vyskytují v ČR prakticky celoplošně. Rozhodně byste přisáté klíšě měla vést v patrnosti a v případě jakýchkoli budoucích problémů, oznámit datum a místo přisátí lékaři. Pokud byste chěla mít více klidu, je možné si nechat klíště vyšetřit na přítomnost výše zmíněných patogenů - více informací najdete např. zde: www.kliste-prevence.cz/vysetreni-infekcnosti-klistete/vysetreni-infekcnosti-klistete/
Vloženo: 16.05.2011, 11:31:59 | dotaz_ Beda | odpověď_
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali příznakem boreliozy může být vyrážka na těle, před třemi týdny jsem si vyndal 2 klíšťata a necelé dva týdny po tom se mě na trupu udělala vyrážka.Na nic alergický nejsem,tak podezřívám klíště.Na krvi jsem byl po 2 týdnech,stále čekám na výsledky.Neměl bych raději si nechat napsat antibiotika ikdyž výsledky nebudou pozitivní. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, u určitého procenta pacientů s Lymskou boreliózou se jako jeden zprvních příznaků opravdu vyskytuje typická vyrážka označovaná jako erythema migrans - jedná se o kruhovité zarudnutí se světlým středem okolo místa přisátí klíštěte. Vzhled erythema migrans je velmi typický, takže Váš lékař by tento příznak měl rozpoznat. Pokud by to typický boreliový erythém byl, Váš lékař by Vám pravděpodobně antibiotika rovnou předepsal. V opačném případě se může jednat i jen o reakci těla na přisátí klíštěte.
S pozdravem.
Václav Hönig
Vloženo: 10.05.2011, 12:52:41 | dotaz_ Eduard | odpověď_
Dobrý den.Minulý týden jsem na procházce lesem zistil,že mám klíště na ruce.Ihned jsem ho odstranil,ale dezinfekci jsem použil až doma.Klíště bylo přisáte krátce asi jen 15.minut.Hrozí mi nějaká nákaza.Pohyboval jsem se v lese v oblasti Zlínska.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nákaza hrozí teoreticky v případě klíšťové encefalitidy, u které dochází k přenosu prakticky ihned po začátku sání. Vzhledem k téměř okamžitému odstranění klíštěte je však pravděpodobnost nákazy minimální. Klíšťová encefalitida se ve Zlínském kraji vyskytuje, ale počty nemocných nejsou v porovnání s jinými kraji nijak vysoké.
S pozdravem

Václav Hönig
Vloženo: 27.04.2011, 11:17:50 | dotaz_ Helena | odpověď_
Dobrý den, syn měl v neděli 24.4. klíště, vyndali jsme ho si myslím brzy, protože to šlo lehce a rychle se pustilo, ale v místě kousnutí má pořád červený jakoby nateklý štípanec. děkuji za odpověď
Dobrý den, pravděpodobně se jedná pouze o podráždění přisátým klíštětem. Boreliovou skvrnu (erythmema migrans) poznáte pode výrazně světlého středu a čarvého kruhu okolo místa přisátí. Erytém bývá navíc často teplý a postupně roste. Doporučuji sledovat místo sání klíštěte alespoň 14 dní po přisátí klíštěte.

S pozdravem.
Václav Hönig
Vloženo: 23.04.2011, 08:37:40 | dotaz_ katka28 | odpověď_
dneska jsem na sobě našla klíště , bylo velice malé asi 2 milimetry, ale poté co jsem ho vyndala mě to začalo bolet zajímalo mě to co to znamená? děkuji za odpověď
Dobrý den, pravděpodobně se jedná pouze o podráždění v místě napadení klíštětem. Neznamená to, že se jedná o počátek Vašeho onemocnění. V případě, že by se Vám v místě objevila po několika dnech výrazná červená skvrna vyhledejte lékaře. Pokud máte klíště ještě u sebe můžete ho zaslat na vyšetření do naší laboratoře. Pokud jste na klíště sahala holýma rukama jak píšete v dodatku nic se neděje. Práce v rukavicích je pouze doporučení, které riziko přenosu infekce pokožkou vylučuje. Příště však pro jistotu doporučujeme rukavice pouzít. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 21.04.2011, 10:47:54 | dotaz_ Jaroslava Olbramová | odpověď_
Dobrý den, jsem očkovaná na encefalitidu, včera mě kouslo klíště. Můžu onemocnět?
Klíšťová encefalitida, proti které jste očkována není jediná neuroinfekce přenášená klíšťaty. Můžete onemocnět např. limeskou boreliozou nebo ehrlichiozou. Pokud ještě klíště máte, zašlete ho na vyšetření do naší laboratoře. Vyšetření vás v případě negativního výsledků zbaví obav z onemocnění a v případě pozitivního výsledku je důležitou informací pro Vaši léčbu v případě prevence propuknutí onemocnění. Hezký večer V. Filištein
Vloženo: 13.04.2011, 10:38:04 | dotaz_ Robert Bragas | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dnes jsem nastoupil na brigádu do lesa a hned jsem si přinesl 3 klíšťata. Mám brigádu ještě 14 dnů. Na jedné straně bych rád věděl informaci zda klíšťata jsou nakažená nebo ne ale jestli to bude pokračovat takhle každý den, tak všechno co vydělá dám za analýzy klíšťat. Je nějaká sleva?
Tři klíšťata, která máte je možné analyzovat dohromady jako jeden vzorek za cenu jednoho klíštěte. V žádném případě bych situaci nepodceňoval a klíšťata bych odeslal na vyšetření. Pro zamezení napadení klíštětem používejte repelenty a chraťe se dle návodu uvedeném na našem webu v sekci "Jak se chránit před klíštětem". Hezký večer.
Vloženo: 13.04.2011, 10:22:26 | dotaz_ Lucie Bednarčíková | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobrý den, dnes jsem našla klíště na mém čtyřletém synovi. Bylo pravděpodobně zakousnuté od víkendu. Co mám s klíštětem dělat když ho chci vyšetřit? A jaká nebezpečí mému synovi hrozí?
Dobrý večer, bohužel riziko infekce stoupá s dobou přisátí klíštěte. Od víkendu uplynuly 3 dny, což je poměrně dlouhá doba, která riziko přenosu ifekce hodně zvyšuje. Pokud klíště ještě máte, zašlete ho na vyšetření do naší laboratoře. V případě, že nebude klíště infikováno, můžete být klidná. V případě, že výsledek bude pozitivní budeme s Vámi další postup konzultovat s cílem minimalizovat riziko onemocnění. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 16.11.2010, 12:55:50 | dotaz_ Gabka | odpověď_ V. Filištein
Dobrý den,
na přelomu srpna a září jsem měla klíště a teď zkraje listopadu se mi udělala bledá červená skvrna v místě přisátí klíštěte. Nepozoruju žádné potíže chřipkového typu, jen nepříjemné bolesti bederní páteře, kdy bolest při chůzi vystřeluje do stehen. Může jít o boreliózu?
Navštivte svého obvodního lékaře a nechte si udělat kontrolní odběr krve. Borelióza to zcela určitě může (ale nemusí)být.
Vloženo: 02.10.2010, 11:10:47 | dotaz_ Petra | odpověď_
Dobrý den,
v sobotu odpoledne jsem zjistila, že po páteční návštěvě lesa, mám na sobě přisáté již cca 23hodin klíště. Místo bylo dost červené a klíště hodně přisáte. Použili jsme na vystříkání septonex. Vůbec nechtělo ven,ale nakonec jsme ho vyndali pinzetou ale něco málo z klíštěte zůstalo v rance. Tak se chci zeptat, jestli nevadí, pokud by to něco málo z klíštěte v rance zůstalo? Ptám se hlavně proto že kojím a mám obavu, pokud bych byla infikována,abych dcerku nenakazila. Můžu tedy v kojení pokračovat? Děkuji Vám za odpověď
V kojení určitě pokračujte,část klíštěte, která zůstala v rance nemá na přenos infekce žádný vliv.Během několika dní dojde k odhojení.Pokud chcete vyšetřet infekčnost klíštěte, zašlete ho k nám do laboratoře.Místo přisátí sledujte, pokud by červená skvrna do několika dnů nezmizela nebo se v průběhu 1-2 týdnů objevila znovu,navštivte bezpodmínečně lékaře. S pozdravem. P. Schneiderová Pokud
Vloženo: 30.09.2010, 08:38:16 | dotaz_ Kateřina | odpověď_
Dobrý den, je možné rozpoznat boreliozu z krevního rozboru i po cca třech letech od kousnutí klíštětem? Po odstranění klíštěte rána pouze svědila, ale žádné zarudnutí. Nyní se mi zhoršilo vidění na jednom oku. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, boreliozu rozpoznat lze, ale čím delší dobu onemocnění probíhá, tím je hůře prokazatelné při klasickém rozboru krve na stanovení protilátek.Většinou je třeba doplnit vyšetření krve o další více specifické metody. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 23.09.2010, 07:58:36 | dotaz_ Pavel | odpověď_
Dobrý den.Před 6 týdny jsem si vytáhl klíště.Asi po měsíci se mi objevila na tomto místě velká skvrna.Paní doktorka mi předepsala k užívání antibiotika Doxybene.Beru je jednou večer po jídle 30 dnů.Včera jsem opět vytáhl klíště asi po 14 hodinách.Chci se zeptat zda užívání antibiotik (zbývá mi ještě 13) mi může proti tomuto dalšímu klíštěti v případě,že by bylo infikované pomoci a zda mám o tom informovat paní doktorku.Na kontrolní odběry jdu až 25.11.Děkuji.
Dobrý den, pokud probíhá antibiotická léčba,měla by zabránit přenosu ( rozvoji )onemocnění i v případě, že by klíště bylo opět infikované boreliozou.Pouze pokud byste měl zdravotní potíže, které by mohly naznačovat na onemocnění klíšťovou encefalitidou,informujte lékařku o této možnosti( samozřejmě pouze v případě,že nejste očkován).Encefalitida je virového původu,tudíž antibiotika nejsou k léčbě účinná.S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 18.09.2010, 01:22:44 | dotaz_ Kováříková | odpověď_
Dobrý den, nemám ani tak otázky, jako spíš připomínky, a připadá mi důležité je tu zveřejnit. Např. mi tu chybí naprosto zásadní informace o tom, že testy - na kt. paní doktorka všechny lidi správně odkazuje - mohou být negativní, přestože je člověk nakažený a nemocný. Borelie se, stejně jako např. chlamydie, jednou v testech ukázat můžou - resp. protilátky ( IgM akutní forma nákazy, IgG dříve prodělaná nákaza ) - a dvakrát ne, což lékaři až na naprosté výjimky nezohledňují, a tím pádem se pacientem dále nezabývají. V mém případě se mnou skončili po zákl. dávce atb. s tím, že když jsem se nezlepšila ( resp. atb. nezabrala ), boreliozu nemám. Tehdy jsem ještě nevěděla co vím dnes, a vzala jsem to jako fakt. Po vlastní ose jsem to začala řešit až po dalším půl roce,kdy už to vážně nešlo. Výsledkem prodlení a zanedbání jsou 4 roky utrpení, těžký postboreliový syndrom ( širokospektré následky včetně neurologického postižení ), invalidní důchod, pobořený život. Nechci nikoho zde děsit. Chci jen upozornit na fakt, že lékaři k této zákeřné, nevypočitatelné a poměrně mladé nemoci přistupují velmi často rutinně a bez potřebného respektu. Mě např. odmítli léčit, ikdyž jsem měla opakovaně vysoce pozitivní testy a učebnicové příznaky a potíže ( následně stádia ), údajně proto, že jsem neměla erythemu migrans - přičemž každý laik se na netu dočte, že skvrnu mívá cca 30 - 50 % lidí. Mohla bych psát dlouho, ale jde mi o základní upozornění; já bych za něj ve své době byla vděčná. Ještě chci zmínit, že paní doktorka píše, že neslyšela o přenosu sršněm - já taky ne, ale je už obecně známo, že nákazu přenáší i hmyz, např. komáři, mochničky apod. Také se tu píše o ochraně z vitamínu B, i mě to lékařka poradila. V příbalovém letáku ihned zakoupeného vit. B s postupným uvol. jsem se dočetla, že " nevýhodou je, že vylučovaný pot je následně fluorescenčně žlutě zbarven...a přitahuje hmyz včetně klíšťat " . Poslední věc souvisí s názorem Ing. Filišteina z 8. 9. 2009, ohledně nasazení atb v případě prokázaně infikovaného klíštěte; naprosto souhlásím, je to moje praktická i kauzální zkušenost. Samozřejmě záleží na konkr. člověku, na jeho zdr. stavu, imunitě, věku apod. a následném zvážení postupu, nejlépe s lékařem samozřejmě, ale např. já jsem si před dvěma dny večer objevila klíště a včera večer jsem brala první dávku antibiotik. Nevím ještě jestli bylo nakažené, skvrna může být pouhé podráždění, jiné příznaky nemám. Ale ještě se peru se starou boreliozou, mám oslabenou imunitu atd., takže zaplať Bůh neváhala ani moje lékařka. Chci říct, buďte aktivní, zodpovědní, informovaní, asertivní, nedejte se odbýt. Je to vaše zdraví, váš život.

Dobrý den, děkujeme za Vaši reakci jen bych si dovolila nesouhlasit se způsobem přenosu onemocnění, nikdy nebylo prokázáno, že boreliozu mohou přenášet komáři, mochničky apod., naopak se přikláníme k názoru, že pro přenos onemocnění je nutné, aby klíště bylo přisáto po určitou dobu ( 6 h a více )a tudíž bodavý hmyz toto onemocnění nepřenáší. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 14.09.2010, 05:11:03 | dotaz_ ??? | odpověď_
dobrý den chci se zeptat měl sem dnes klíště na penisu pretrhlo se zustala hlavička nemužu ji dostat ven,vypadne časem sama?
Dobrý den,ve většině případů dojde k bezproblémovému zhojení i v případě, že část klíštěte v rance zůstane. Pouze kdyby se místo zanítilo, vyhledejte lékaře. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 13.09.2010, 09:50:09 | dotaz_ Zuzana | odpověď_
Dobrý den,mám prosbu ,hlídaly jsme psa a náš roční syn sebral nacucané klíště na zemi a žmoulal ho v puse ,byla to chvilka ,nebylo nakouslé,další den opět někde našel klíště a měl krev na rukou a na obličeji,v puse nic,máme jít na rozbory krve,je mi z toho hrozně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,přenos onemocnění tímto způsobem je velmi nepravděpodobný, aby došlo k přenosu infekce, musí se viry nebo bakterie dostat do krve hostitele (klíště musí být nějakou dobu přisáté nebo musí dojít ke kontaktu s poraněním).Krevní rozbor nemá smysl dělat dřív než cca 6 týdnů od přisátí klíštěte, do té doby ještě nemusí být vytvořeny protilátky, které se v krvi stanovují. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 06.09.2010, 09:56:20 | dotaz_ Petra J. | odpověď_
Dobrý den, nedávno jsem se dočetla, že kromě klíštěte obecného, žije taky klíš´ták a piják. Mohla by jste mi vysvětit rozdíl mezi nimi. Napadají člověka všichni stejně? Nebo napadají především zvířata? Takké bych se ráda zeptala na ehrlichiozu, slyšela jsem, že je to dost závážné onemocnění, ale ne zas tak známé, teda aspon pro mě.
Děkuju mnohokrát za odpověd.
Dobrý den, ehrlichioza je bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty, většina případů onemocnění byla diagnostikována v USA,v Evropě se jedná o ojedinělé případy.
Vzhledem k nedostatečnému prostoru pro podrobné vysvětlení rozdílů mezi klíšťákem, pijákem a klíštětem,přikládám odkazy, kde se dočtete více informací:
www.desinsekta.cz/atlas-skudcu/skudce/id/46/​klistak-holubi
www.skudci.com/pijak-luzni S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 03.09.2010, 04:43:23 | dotaz_ Bohdana | odpověď_
Dobrý den, asi před 14 dny jsem si odstranila klíště a dnes mě začala bolet záda a nohy - stehna a lýtka - pouze svaly na přední straně. Nohy bolí jako po námaze. Žádné jiné příznaky nemám, místo zakousnutí klíštěte je už čisté.
Chtěla bych se zeptat, jestli se takto může projevovat borelióza (proti encefalitidě jsem očkovaná) a jestli bych měla navšívit lékaře. Přemýšlím, jestli tu bolest nemůžu mít ze včerejší namáhavé a dlouhé chůze do kopce, ale přesto bych nerada něco zanedbala.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,pokud nemáte žádné jiné potíže (boreliová skvrna, horečnaté onemocnění atd.) s největší pravděpodobností Vaše potíže s klíštětem nesouvisí. Pokud chcete mít jistotu, nechte si cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte udělat krevní rozbor. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 01.09.2010, 12:49:56 | dotaz_ Marcela Hejralová | odpověď_
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Jsem v 11 týdnu těhotenství a vytáhla jsem si 2 klíšťata (Hradec Králové) - 1. po cca 3 hodinách, 2. po cca 27 hodinách. U prvního se v místě nálezu objevila malá tvrdá boulička u 2. rány trvá 3-tí den oválné svědivé zarudnutí o vel. cca 1,5 cm také s malou boulí. Vzhledem k těhotenství bych nerada něco zanedbala, prosím tedy radu jak se zachovat. O případném rozboru klíštěte jsem bohužel netušila. Velmi děkuji.
Dobrý den,jestliže již klíšťata nemáte, nezbývá než sledovat místa přisátí. Pokud by reakce v místě přetrvávala nebo se nově objevila červená skvrna, vyhledejte lékaře. Pokud budete mít v půběhu několika týdnů horečnaté onemocnění, informujte lékaře o možné souvislosti, případně si nechte odebrat krev cca po 6. týdnech od přisátí klíštěte a stanovit protilátky,aby se vyloučilo onemocnění boreliozou. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 31.08.2010, 03:23:03 | dotaz_ jana | odpověď_
Dobrý den,
naší sousedce (68 let) byla po odběrech krve stanovena diagnoza borelioza. Trpí bolestmi svalů, a to vzadu na stehnech a v místech, kde jsou tricepsy. Ráno po probuzení to bývá horší - nemůže se skoro rozejít. Přesto, že již 4 dny bere ATB Doxybene 100 mg, potíže se nezlepšují. Je toto možné? ATB bude užívat 25 dnů!!! Za odpověď děkuji a přeji krásné dny.
Dobrý den,bohužel čím déle trvá onemocnění boreliozou, tím hůře je ovlivnitelné antibiotickou léčbou.Pokud je onemocnění již ve 2. nebo 3.stadiu,antibiotická léčba bývá dlouhá a ne vždy se 100% účinkem. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 29.08.2010, 02:17:02 | dotaz_ Marcela | odpověď_
Dobrý den,18.8. mi lékař ortoped po bolestech a zánětu v kloubech sdělil diagnozu chronická lymská borelioza a nasadil na tři týdny Doxyhexal s tím, že léčba bude zřejmě pokračovat.Zajímalo by mě, jak dlouho mohu být nakažená, když jsem v letošním ani v loňském roce klíště ani příznaky prvního stadia neměla a jaké jsou moje vyhlídky na zlepšení nebo uzdravení.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,jak dlouho jste nakažena už se dá těžko zjistit,může se jednat i o roky, první stadium onemocnění může proběhnout bez příznaků, nebo mohou být příznaky považovány za běžnou virozu.Klíštěte,které po nasátí samo odpadne, si také nemusíte vůbec všimnout.Informace o léčbě Vám jistě poskytne lékař,další průběh onemocnění bude záviset na tom,zda a jakým zbůsobem bude reagovat na antibiotickou léčbu. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 26.08.2010, 07:47:03 | dotaz_ Jana | odpověď_
Prosím, jak rychle se nasaje klíště? Včera (ve středu) jsem ho synovi vyndavala a nejsem si jistá, jestli ho měl od neděle z lesa nebo z úterý ze zoo. Bylo velké tak 5 mm na délku - možná ani to ne. Děkuji.
Dobrý den,udává se,že dospělé klíště saje 7-18 dní,larva a nymfa 2-5 dní (larvy měří cca 0,5mm,nymfy cca 1 mm a vypadají skoro stejně jako dospělec).Pokud bylo klíště přisáto méně než 12h ( někdy se udává i méně než 24h ), riziko přenosu boreliozy se minimalizuje. Co se týče encefalitidy, tam může dojít k přenosu onemocnění již po několika hodinách.S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 23.08.2010, 07:55:31 | dotaz_ h | odpověď_
Dobry den, chci se zaptat 1.8. jsem si objevila kliste, ktere ale vubec nebylo prisaty, ale stale tam mam cerveny flek, ktery se nezvetsuje ale nechce zmizet. Myslite, ze by bylo dobre zajit k lekari, a udelat si pro jistotu krevni testy proti borelioze?Dekuji
Dobrý den,červený flek by měl zmizet cca do 3-4 dnů po přisátí, pokud se tak nestalo, vyhledejte radši lékaře. Krevní testy má smysl dělat až cca 6 týdnů po přisátí klíštěte, do té doby nemusí být protilátky, které se stanovují, ještě vytvořeny. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 22.08.2010, 08:43:19 | dotaz_ Jitka | odpověď_
Dobrý večer,
syn měl klíště myslím,že jsem ho vytáhla dobře.Chtěla bych se zeptat pokud nebudeme cca měsíc pozorovat příznaky, máme nárok nechat mu vyšetřit krev?Nebo může lékař odmítnout.
Děkuji za odpověď
Dobrý den, dle našich zkušeností lékař provede vyšetření krve na boreliozu v případě, že pacient měl klíště a o vyšetření požádá bez dalších omezení. Vyšetření krve doporučuji až cca po 6 týdnech od přisátí, do té doby ještě nemusí být protilátky vytvořeny. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 18.08.2010, 02:38:20 | dotaz_ karolina | odpověď_
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o odpověď na můj dotaz. V neděli (před třemi dny) jsme byli s manželem odpoledne na houbách. CCa v 18.30 sem zjistila že mám na sobě tři klíšťata, ještě nebyla napitá, šla okamžitě vyjmout. Jen jsem udělala tu hloupost že sem si místa nevydesinfikovala :-( Jsem v 30.týdnu těhotenství. Měla bych se bát případného nakažení, i když sem měla klíšťata na sobě jen tak krátce? Obávám se hlavně vzhledem k tomu že jsem těhotná. To že sem zapoměla na desinfekci si vyčítám, mohla sem tím nějak hodně zvýšit možnost nakažení?
Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.
Karolina B.
Dobrý den,to,že jste místo nedezinfikovala na případné nakažení vliv nemá, tím, že jste klíšťata měla přisátá krátce, se nebezpečí nákazy velmi minimalizuje ( zejména u boreliozy ).Můžete si poslat klíšťata na rozbor k nám do laboratoře,cena by byla jako za stejná jako za 1 klíště. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 16.08.2010, 10:39:31 | dotaz_ Jara | odpověď_
Dobr den, co si myslíte o těchto návlekách proti klišťatům?
http://www.chytry-obchod.cz/chytryobchod/eshop/10-1-DETSKE-OBLECENI/0/5/125-OCHRANNE-NAVLEKY-PROTI-KLISTATUM
Dobrý den,nemohu z vlastní zkušennosti hodnotit účinnost těchto návleků,100% ochranu zřejmě neposkytují,ale do jisté míry riziko přisátí klíštěte snižují.Přesto doporučuji použít v kombinaci s další ochranou (dlouhé kalhoty, repelentní spreje) a zejména pečlivě prohlédnout po pobytu v přírodě. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 12.08.2010, 10:00:52 | dotaz_ Eva | odpověď_
Dobrý den,jsem ve 4.měsíci těhotenství a našla jsem si klíšte na noze.Po šesti hodinách jsem ho teprve odstranila. Ranka mi nezarudla,jen to vypadá jako štíplé od komára. Je to jen reakce na kousnutí nebo mohlo dojít k přenosu? Žádné potíže zatím nemám. Klíště jsem bohužel vyhodila. Nevěděla jsem o možnosti poslat jej na rozbor.

Děkuji za odpověď
Reakce na kousnutí ( přisátí ) klíštěte tak jak ji popisujete je zcela běžná a s případným přenosem nějakého onemocnění nesouvisí.Pokud nebudete mít v průběhu několika dnů až týdnů žádné potíže, doporučovala bych po cca 6 týdnech udělat pro jistotu krevní rozbor na protilátky proti borelioze v souvislosti s tím, že jste měla v těhotenství klíště.Domluvte se se svým lékařem. S pozdravem P.
Vloženo: 11.08.2010, 10:53:03 | dotaz_ Renata | odpověď_
Dobrý den chci se zeptat, asi před 2 měsíci mi přítel z třísle vytáhl klíště, a já tam mám pořad flek a strup a stále mě to svědí, já mám problémi se žaludkem a zády tak jsem žádné příznaky ani nestihla sledovat, poradte mi co s tím, díky Renata
Dobrý den, pokud potíže trvají již takhle dlouho, vyhledejte radši lékaře. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 11.08.2010, 09:21:03 | dotaz_ Katka NAVRATILOVA | odpověď_
Dobry den, dnes mi v lekarne poradili, ze krome ruznych postriku je dobre brat Bkomplex, ze pak krev klistatum tolik nechutna. Je to vubec mozne? Dekuju za odpoved
Dobrý den, užívání B-komplexu ( vitamínů skupiny B ) má skutečně proti klíšťatům odpuzující účinek, vit. B se z těla vylučuje i kůží a má pro klíšťata nepříjemný pach. Ochranu však nelze považovat za 100%ní. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 06.08.2010, 08:52:38 | dotaz_ Kateřina Mazlová | odpověď_
Dobrý den,jak velké je riziko přenosu infekce z klíštěte,vytaženého asi 2 hodiny po příchodu z lesa,ještě malé a nenapité?bohužel jsme je vytáhli asi nesprávným způsobem potřeli olejem a vytočili,poté jsem ránu desinfikovala.Měli je obě mé děti tak se bojím,očkované nejsou.Mám jít s nimi k lékaři? Děkuji velice za odpověď
Dobrý den,pravděpodobnost přenosu boreliozy pokud bylo klíště přisáto takto krátce je minimální.Onemocnění boreliozou lze prokázat cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte odběrem krve a stanovením protilátek, teď tedy, pokud nebudou mít děti jiné potíže,chodit k lékaři nemá smysl.Způsob vytažení klíštěte není z hlediska přenosu onemocnění příliš podstatný,důležité je, že jste místo desinfikovala. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 06.08.2010, 10:19:37 | dotaz_ hana | odpověď_
Dobry den, v nedeli sem mela kliste, ale jeste vubec nebylo pristaty, a od pondeli se mi v tom miste na noze udelal cerveny flek, a je tam do ted, zatim se nezvetsuje a ani nesvedi.. myslite, ze to by to melo co nejdriv zmizet? Dekuji za odpoved.
S největší pravděpodobností je to jen reakce a podráždění kůže v místě přisátí a flek by měl během několika dnů zmizet. Pokud by se naopak zvětšoval vyhledejte lékaře.P. Schneiderová
Vloženo: 03.08.2010, 09:00:03 | dotaz_ Romana | odpověď_
Dobry den, dcerka 2roky, mela na temeni hlavy kliste, to jsme vytahli, prisate bylo max. 4 hod., ted o dva dny pozdeji ma horecku pres 38, misto, kde bylo kliste nema zadnou zarudlou skrvnu. Je mozne, ze horecka je z klistete uz tak brzo, a mame pro jistotu zajit na krevni testy po 6 tydnech?kliste bohuzel nemame, dekuji za odpoved.
Dobrý den,pravděpodobnost přenosu boreliozy pokud bylo klíště přisáto takto krátce je minimální a obtíže by se projevily později,pokud se žádné další potíže neobjeví,myslím,že odběr krve není nutný.Přenos encefalitidy je teoreticky možný a v souvislosti s popisovanými potížemi je nutné toto vyloučit.S největší pravděpodobností však dle mého názoru horečka s přisátím klíštěte nesouvisí.S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 31.07.2010, 09:05:09 | dotaz_ Petra | odpověď_
Dobrý den, dcera měla 6.7. malinkaté klíště na noze, měla ho tam max 1den. Od včera z ničeho nic jí bolí hlava, byo ji i na zvracení a měla 38,2teplotu. Dnes brzo ráno opět bolení hlavy a teplota, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho by trvali příznaky od nakaženého klíštěte, jde mi o to že máme odjet na dovolenou 14.8. na 12 dní. A chtěla bych vyloučit že by to mohlo být od klíštěte.
Jinak žádný flíček po těle nemá, jen malinko červené po vytažení klíštěte.
Dobrý den,vyhledejte lékaře a poraďte se, boreliozu lze prokazatelně stanovit odběrem krve,krevní testy lze provést cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte. S pozdarvem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 23.07.2010, 07:19:41 | dotaz_ mirka | odpověď_
Dobrý den
Ve středu jsem zjistila, že jsem si na noze něco rozškrábla... zpočátku to vypadalo že to bylo asi od komára ale pak mě to mamka prohlížela a vytáhla mě odtud takovou černou tečku... nejdříve jsme si mysleli že to bylo asi od komára ale teď tam mám červený flek o průměru 2cm a žačali mě brnit prsty na nohou a celá noha mě také bolí.. měla bych vyhledat lékaře?
Doporučuji vyhledat lékaře. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 16.07.2010, 06:37:47 | dotaz_ Jitka | odpověď_
Dobrý den, může syndrom blokace rotátoru ramene souviset s boreliózou? Občas na sobě nějaké klíště najdu. Naposlady před několika lety. Děkuji za odpověď.
S největší pravděpodobností ne, pokud nemáte další potíže, které by signalizovaly na onemocnění boreliozou.Případné onemocnění lze zjistit z rozboru krve. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 14.07.2010, 09:05:59 | dotaz_ Lochmanova Petra | odpověď_
Dobrý den,dcera (3 ROKY) KLÍŠTĚ,měla asi před měsícem klíště,měla ho tam snad asi hodinu,nebylo ani pořádně přisáté,napohotovosti nám ho vytáhli,šlo skoro samo,bylo malilinkatý,žádný flíčkek neměla.Tak by mě zajímalo jestli by mohla mít boreliozu bez příznaku a jestli jo jak se to pozná,s pozdravem Lochmanová
Dobrý den,pravděpodobnost přenosu boreliozy pokud bylo klíště přisáto takto krátce je minimální.Onemocnění boreliozou lze prokázat cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte odběrem krve a stanovením protilátek. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 13.07.2010, 02:42:59 | dotaz_ Petra S. | odpověď_
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se po přisátí klíštěte musí vždy objevit nějaký flíček?
Včera jsem na chodidle u syna (dva roky)našla něco, co mi přišlo jako kousek našlápnutého smítka.Podařilo se mi to odloupnout a a vyhodila jsem to.Nepřišlo mi ,že by mu tam něco zůstalo.
Dnes, když spal, tak jsem mu pod kůžičkou na noze našla černou čárku.Odškrábnout nešla, tak jsme to dezinfikovala a odškrábala po delším snažení pinzetou.Místo nebylo vůbec červené, jen teď , jak jsem mu to odstraňovala.Venku teď nebyl asi 4 dny , protože je nemocný a v lese byl prý s babičkou cca před týdnem.Je možné , že to bylo klíště?Děkuji Petra S.
Dobrý den,přesto, že larvy a nymfy klíštěte jsou velmi malé,myslím, že klíště byste poznala, nelze ho tak lehce odškrábnout a pokud by zůstala v rance hlavička, musela byste klíště přetrhnout,to byste si s největší pravděpodobností všimla. s pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 09.07.2010, 05:03:29 | dotaz_ Sykorova Lenka | odpověď_
V zari lonskeho roku mi byla zjistena krevnimi testy borelioza .Lekarka mi dala uzivat Azitromycin pouze 3 tablety. Asi pred tremi mesici jsem zacala mit velke problemy z klouby a take se svaly ,zakoupila jsem kloubni vyzivu ale mam pocit ze se problemy jeste vystupnovaly.Dnes jiz nemohu vydrzet bolesti nohou a kloubu.Lekarka tvrdi ze lecba byla dostacujici. Jsem nestastna a nevim co delat dal. Prosim poradte ,DekujiL.S
Dobrý den,stanovení protilátek v krvi bývá většinou opakováno po antibiotickém přeléčení boreliozy, aby se zjistil vývoj onemocnění, případně potvrdilo vyléčení.V případě přetrvávajících potíží doporučuji zopakovat odběr krve ke stanovení protilátek na boreliozu. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 08.07.2010, 11:32:31 | dotaz_ Jana | odpověď_
Hezký den,

je možné, aby se boreliová skvrna vytvořila jinde na těle než v místě přisátí? Za opověď děkuji a přeji pohodové dny.
Dobrý den,toto možné není,pokud by se skutečně jednalo o boreliovou skvrnu,s největší pravděpodobností jste si přisátého klíštěte ( nymfy, larvy )nevšimla ( některá jsou velmi malá). S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 08.07.2010, 04:55:53 | dotaz_ Eva Faltysová | odpověď_
Dobrý den, před měsícem jsem si vytáhla malé klíště a nyní druhý den pociťuji zduřenou sliznici v krku bez teploty. Mám navštívit lékaře? Děkuji za odpověď!
Dobrý den, zatím bych vyčkala, v případě teplot a zhoršení stavu lékaře vyhledejte. P. Schneiderová
Vloženo: 04.07.2010, 08:56:01 | dotaz_ indykvlasta | odpověď_
jak dlouho zije kliste a co se snim stane jak odpadne
Dobrý den,život klíštěte probíhá ve čtyřech vývojových stadiích a celkově může trvat až šest let. V každém vývojovém stadiu klíště saje na hostiteli v průměru 4-14 dní ( celkem za svůj život 3x ),v mezidobí probíhá v půdě přeměna do dalšího stadia. Na člověku nejčastěji sají nymfy, z dospělců sají pouze samičky a ty po odpadnutí kladou vajíčka,rozmnožují se.S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 03.07.2010, 11:17:22 | dotaz_ Elsa | odpověď_
Dobrý den. Ve čtvrtek ráno jsem si na zádech našla klíště,které jsem okamžitě bez problémů odstranila. Nyní již skoro 3 den mám v místě přisátí vystouplý bod a kolem něj začervenání o průměru 2 cm určitě. Zároven mám na straně kde došlo k přisátí ztuhlé svaly, zatuhlé krční svaly a bolí mě hlava. Jedná se jen o obrannou reakci nebo mohlo být klíště infikované. Díky za odpověd příjemný víkend
Dobrý den, s největší pravděpodobností je to jen reakce na přisátí.Pokud byste v nejbližší době měla chřipkové onemocnění vyhledejte lékaře a informujte ho o klíštěti. S pozdarvem P. Schneiderová
Vloženo: 29.06.2010, 02:31:38 | dotaz_ Radka Lacinová | odpověď_
dobrý den, jsem částečně kojící.Měla jsem klíště, mám strach,v případě že by bylo infekční, jak je to s mlékem a přenosem na mimčo. děkuji
Dobrý den,i v případě, že by bylo klíště infekční,nemusí dojít k přenosu onemocnění a žádné riziko při kojení nehrozí. Pouze v případě, že byste onemocněla ( klíšťová encefalitida, borelioza ) se poraďte o kojení s lékařem. S pozdarvem P. Schneiderová
Vloženo: 27.06.2010, 06:50:08 | dotaz_ Karla | odpověď_
Dobrý den,
měla jsem dvě klíšťata nejméně dva dny. Zvýšenou teplotu ani červenou skvrnu nemám. Jsem pouze unavená a občas mě zabolí kloub v levém rameni nebo v kotníku. Nejde o nijak výraznou bolest, jen je chvíli cítím. Tyto příznaky se objevily asi dva dny po odstranění klíštěte. Může jít o boreliózu nebo je na tyto příznaky příliš brzy? Měla bych navštívit lékaře? Zajímalo by mě, i jak se projevuje bolest kloubů při borelióze. Jde o všechny klouby a soustavnou bolest nebo se může na různých místech na těle a příležitostně? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,na případné příznaky je příliš brzy.Pokud by se objevila v místě přisátí červená skvrna nebo jste měla chřipkové onemocnění včetně teplot, vyhledejte lékaře a informujte ho o klíštěti. Jinak boreliozu lze stanovit odběrem krve, na krevní testy doporučujeme jít cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte.Klíště lze vyšetřit v naší laboratoři.S pozdarvem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 27.06.2010, 01:39:39 | dotaz_ Michal | odpověď_
Dobrý den, včera jsem vytahoval psovi kliště, ale neštastnou náhodou mě vystříklo do oka, aspoň se mi to tedy zdálo. Je možné se tímto způsobem nakazit ? Před tím než jsem ho vytahoval jsem ho zakápnul betadinem, můžu klíště vytahovat tímto způsobem, tedy před tím než ho vytáhnu kapnout na něj dezinfekci ? děkuji.
Dobrý den, přenos je velmi málo pravděpodobný. Způsob vytažení klíštěte je v pořádku, včetně použití dezinfekce. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 24.06.2010, 10:30:01 | dotaz_ Renáta Šťastná | odpověď_
Před 2 dny jsem mamce vyndala z vnitřní strany stehna asi 10cm od třísla velké klíště. Bylo přisáté že vůbec nešlo ven. Už při vyndavání měla mamka v oblasti zakousnutí tvrdou bouli a místo zapálené. Ošetřila jsem Betadinem a druhý den, čili včera jela mamka k lékaři. Dostala antibiotika. Dnes říkala, že se jí chvílemi točí hlava a má to zarudlé. Bez teploty a jiných obtíží. Myslíte že se jedná jen o takovou reakci a nebo by to mohlo být vážnější? Děkuji Renáta Šťastná
S největší pravděpodobností je to jen silnější reakce a s přenosem infekčního onemocnění to nesouvisí.Pokud dostala antibiotika, boreliozy se nemusí obávat,pravděpodobnost onemocnění klíšťovou encefalitidou je poměrně nízká a projevy tohoto onemocnění jsou většinou závažné a objevily by se cca do jednoho až dvou týdnů,nejedná se o pouhou bolest hlavy. Pokud klíště ještě máte, můžete si ho zaslat k nám do laboratoře na vyšetření,pokud by bylo negativní, nemusela byste se obávat ani tohoto onemocnění. S pozdarvem Ing. Schneiderová
Vloženo: 23.06.2010, 01:27:53 | dotaz_ hauserova | odpověď_
Při vyndavání klíštěte psovi, jsem se potřísnila krví od klíštěte,ktere prasklo.Mohu se takto nakazit?
Dobrý den, nakažení je velmi málo pravděpodobné, teoreticky pokud byste měla nějaké čerstvé poranění či oděrku byste se mohla nakazit klíšťovou encefalitidou. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 21.06.2010, 03:51:31 | dotaz_ Jitka | odpověď_
Existuje v přírodě nějaký přirozený nepřítel klíšťat?
Bohužel nic opravdu účinného na odpuzování klíšťat neexistuje, přirozené predátory klíště téměř nemá.Klíšťatům vyhovují křoviny, případně vysoká tráva apod., takže v udržované zahradě se jim příliš nedaří. S pozdravem
P. Schneiderová
Vloženo: 18.06.2010, 07:34:56 | dotaz_ Zuzana S. | odpověď_
Dobrý den, před 2 dny jsem na hrudníku našla přisáté klíště, byla jsem ten den v lese, takže bylo přisáté pouze pár hodin. Přítel se ho snažil vytáhnout, ale klíště se docela dlouho nedařilo vytáhnout, a nakonec po vytažení v místě přisátí zůstala maličká černá tečka, v okolí zůstalo zarudnutí o velikosti asi 2mm. Chtěla bych se zeptat, jestli by při vytahování mohla v ráně zůstat hlavička. Doma nemám lupu, takže to nemohu posoudit. Je třeba s tím dojít k lékaři? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,ve většině případů dojde k bezproblémovému zhojení i v případě, že část klíštěte v rance zůstane. Pouze kdyby se místo zanítilo, vyhledejte lékaře, jinak to není nutné.Na případný přenos onemocnění která klíšťata přenášejí to nemá vliv S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 16.06.2010, 04:14:11 | dotaz_ Soňa | odpověď_
Dobrý den, před cca 9 ti dny mne kously dvě klíštata, resp. jedno před 11 dny a druhé před 9 ti dny, nyní mám již 4 den bolesti hlavy , svalů a kloubů a mírně zvýšenou teplotu, takže mám trochu obavy. červenou skvnu nepozoruji ani v jednom místě, klíštata byla vyndána cca po 3 - 4 hodinách, mohla byste mi prosím doporučit kdy mohu jít na krevní testy? po jak dlouhé době? aby bylo zřetelně zda jsem se nenakazila nějakou infekcí? Děkuji moc.
Dobrý den,na krevní testy doporučujeme jít cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte. Protilátky by se mohly vytvořit i dříve,cca po 4 týdnech,ale po 6 již je to jistota.Pokud by se objevila červená skvrna, tak okamžitě. S pozdarvem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 14.06.2010, 10:20:14 | dotaz_ Luter | odpověď_
Dobrý den, mám devítiletou dceru a byla na týden ve škole v přírodě, po návratu jsem ji našla na zádech klíště, ale netuším jak dlouho ho měla, moc napité nebylo, nešlo moc odstranit. Dcera je očkována proti encefalitidě, měla jsem pocit, že tam zůstala po odstranění černá tečka, po dvou dnech nešla vidět jen stroupek po mém nešikovném odstranění. Ptám se, jestli jsem ji po nešikovném, neodborném odstranění klíštěte nemohla přihoršit, ranku jsem vydezinfikovala. A ještě jednu otázku..nevím, jestli je klíště po odstranění mrtvé, to naše se tak tvářilo, tak jsem ho hodila do odpadkového koše, je možné, že by se z něj dostalo ven a mohlo znovu zaútočit na členy rodiny?mám informace, že ano, ale moc tomu nevěřím. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,ve většině případů dojde k bezproblémovému zhojení i v případě, že část klíštěte v rance zůstane. Pouze kdyby se místo zanítilo, vyhledejte lékaře, na případný přenos infekce však toto nemá vliv.Klíště je po vyjmutí živé,pokud ho při manipulaci neusmrtíte, teoreticky může z odpadkového koše vylézt,ale většinou už si nového hostitele nehledá (bývá již nasáté)a pro svůj život potřebuje příhodné podmínky, zejména vlhkost, která v bytě není,takže s největší pravděpodobností uschne. S pozdarvem. Schneiderová
Vloženo: 12.06.2010, 09:06:21 | dotaz_ Petr | odpověď_
Dobrý den
Dnes 12.6.2010 jsme našli u dcerky 13 měsíců přisáté klíště na hlavě v zátylku.Bylo přisáto maximálně 3-4 hodiny.Klíště jsme vytahovali v panice prsty a dost silně jsem ho asi dvakrát zmáčknul,ale nepovolilo.Potom jsme našly kleštičky na klíšťata a po uchopení a trojím otočení proti směru hodinových ručiček(taky špatně) klíště odpadlo bylo celé i z hlavičkou a živé.Potom jsme nastříkali na celý zátylek AJATIN u kterého končila doba spotřeby do 04.10. Nemohlo se stát,že sem z klíštěte něco vymáčkl do ranky? Moc děkuji za odpověď. Bureš
P.S. klíště máme.


Dobrý den,způsob manipulace při vyjmutí klíštěte nemá na případný přenos infekce zásadní vliv. Pokud chcete mít jistotu,zda bylo klíště infekční či nikoliv, zašlete ho na vyšetření k nám do laboratoře, ale ani v případě pozitivity nemusí dojít k přenosu infekce. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 11.06.2010, 04:55:00 | dotaz_ Tom | odpověď_
Dobrý den, před dvěma dny jsem zaregistroval klíště na svém penisu. Celý zděšený sem vzal pinzetu a klíště se snažil uchopit a vytáhnout nějakým způsobem, ovšem bylo tak malé, že se mě nepodařilo chytit celé a něco tam zůstalo, je tam taková malá černá tečka, nejde rozeznat, co to je. Prosím o radu co s tím, už dva dny se to snažím nějakým způsobem vyndat. Zkoušel sem i francovkou namazat, či olejem ale nic. A pokoušení o chytnutí toho té \\\"tečky\\\", co tam je je marný - nedaří se. Děkuji moc za jakoukoliv radu, jsem celkem zoufalý a bojím se o nějaké následky. Děkuji.
Dobrý den,následků se nebojte, ve většině případů dojde k bezproblémovému zhojení i v případě, že část klíštěte v rance zůstane. Pouze kdyby se místo zanítilo, vyhledejte lékaře, jinak s tím nic nedělejte. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 11.06.2010, 06:59:03 | dotaz_ Šárka | odpověď_
Dobrý den, tuto středu měla dcera (28 měsíců) přímo v pupíčku přisáté klíště. Jak dlouho tam bylo přesně nevím, ale déle jak 24 hodin určitě ne. KLíště jsme vytáhli pomocí pinzety na klíšťata. Desinfikovali před i po vyjmutí. Včera jsme pupík kontrolovala a má kolem něho světle červený flek. Je možné, že by se tak rychle projevila borelioza? Na encefalitidu je dcera očkovaná. Děkuji předem za odpověď. Zdraví Machová
Dobrý den,že by takhle rychle vznikla boreliová skvrna je nepravděpodobné,spíše se bude jednat o podráždění kůže,nicméně skvrnu kontrolujte a pokud by se zvětšovala vyhledejte lékaře. Pokud klíště ještě máte, můžete ho poslat k nám do laboratoře na vyšetření. S pozdravem ing. schneiderová
Vloženo: 10.06.2010, 02:23:56 | dotaz_ Regina Martinkova | odpověď_
Dobrý den, mohla bych vás poprosit o informaci: Pokud je klíště infikované, ale vyjmuté správným způsobem, dá se touto cestou předejít nákaze?Nebo když se přisaje tak už automaticky nákaza přecházi na hostitele? Moc děkuji za odpověď , přeji pěkný den Martinková
Dobrý den, v žádném případě neznamená, že pokud je klíště infikované, musí se nákaza přenést i na hostitele, naopak, většinou k přenosu infekce naštěstí nedojde. Riziko přenosu se velmi snižuje u boreliozy, pokud se klíště odstraní do 24 h. U encefalitidy může bohužel dojít k přenosu již po několika hodinách.Správné vyjmutí klíštěte nemá na přenos infekce zásadní vliv. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 02.06.2010, 12:16:58 | dotaz_ Dominika | odpověď_
Dobrý večer, v neděli odpoledne můj přítel objevil že má u podpáždí klíště, které tam mohlo být maximálně dva dny,protože nebylo skoro vůbec nasáté. V pondělí večer mu z ničeho nic začalo být nevolno,bolelo ho v krku a trošku mu otekly uzliny.(Je možné,že nevolno mu bylo,protože v pondělí bylo chladno a venku chodil jen v tričku). Od neděle má místo, na kterém bylo klíště zarudlé a uprostřed nepatrně bílé(skvrna se nezvětšila,ale lehce napuchla). Průběh se dnes lehce zhoršil, uzliny má nateklé víc stěžuje si na bolest zad. Teplota ani zvracení se nedostavili. Po konzultaci s obvodním lékařem mu bylo sděleno, že na odběr krve je ještě příliš brzo. Zítra si má dojít pro antibiotika. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že by se nemoci z klíštěte projevily už po jednom dnu od odstranění klíštěte,když jsem se dočetla že příznaky těchto nemocí se dostavují nejdříve po 6ti až 14ti dnech a jestli není na to brát antibiotika ještě moc brzo? Klíště bohužel už nemáme. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,informace,které uvádíte jsou správné, nelze je však považovat za stoprocentně platné v každém případě. Potíže, které popisujete nemusí s klíštětem souviset, ale to může zjistit a posoudit pouze lékař a pokud nasadil antibiotika, tak bych se nebránila. Na odběr krve je skutečně brzy, to lze cca po 6 týdnech od přisátí klíštěte. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 28.05.2010, 10:16:10 | dotaz_ Kamila | odpověď_
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat...Včera po sprše jsem zjistila,že v oblasti zad mám klíště.Bohužel více než 24hodin,po jeho odstranění zůstal naběhlý cca 0,5cm-1cm zarudlý flek(z žádným bílým vnitřkem)...Chci se zeptat zda-li vyhledat lékaře a co bych měla v následujících dnech hlídat...Každý rok mám cca 5klíšťat,ale k žádnému zarudnutí nedošlo...Předem děkuji za odpověď.Kamila
Dobrý den,flek by měl během několika dní zmizet, pokud se naopak bude zvětšovat nebo zmizí a v průběhu týdne a více se objeví znovu, vyhledejte lékaře.Příště si můžete klíště zaslat do laboratoře,kde můžeme jeho infekčnost vyšetřit. S pozdarvem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 26.05.2010, 09:56:38 | dotaz_ Paulová Renáta | odpověď_
Dobrý den, mám dotaz , dnes jsem vyjmula synovi klíště, bohužel nevím, jak dlouho bylo přisáté, chtěla bych vědět jak mám postupovat dál , jestli to místo mám kontrolovat,nebo zajít k lékaři , děkuji s pozdravem Paulová
Klíště Vám můžeme vyšetřit na infekčnost,pokud nám ho zašlete do laboratoř, jinak místo kontrolujte,v případě potíží, vyhledejte lékaře. P. schneiderová
Vloženo: 14.05.2010, 04:48:56 | dotaz_ Kopecká Jarmila | odpověď_
Dobrý den,mám dotaz.Může klíště,které přeleze ze psa na člověka být infikované?Slyšela jsem,že klíště psí se nezkousne na člověka.Je to pro mne velmi důležité.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, klíště obecné se může přisát jak na psa,tak na člověka a v obou případech,pokud bude infikované,může přenést onemocnění.Pokud se však již klíště přisaje,saje do té doby,dokud není úplně nasáté,poté teprve samo odpadne a v tom případě se již znovu nepřisaje.Riziko je tedy pouze to, že pes přinese klíště, které z něho spadne dříve, než se stihne přisát a v tom případě může teoreticky najít dalšího hostitele,člověka, ale je poměrně málo pravděpodobné, že by se tak stalo. S pozdravem. P. Schneiderová
Vloženo: 13.05.2010, 01:12:26 | dotaz_ Žaneta Drahovzalová | odpověď_
Dobrý den, má šestiletá dcera měla na šíji zakouslé klíště, bohužel se nám ho podařilo přetrhnout. V ráně zůstala kusadla z hlavičkou, to jsem téměř celé jehlou odstranila, zůstala však v ráně malá část sacího ústrojí, asi jako špička jehly velká. To se stalo z neděle na pondělí, lékař je u nás na vesnici nejdříve v úterý, dceru jsem tam zavedla, rána však byla "zatažená", lékařka jí do toho nechtěla sahat, prý ať jdeme na výškrab na chirurgii. Tak řekli, že v ráně už nic nevidí (rána se hojí a zatahuje), a ať prý to tak necháme být. Příčí se mi myšlenka, že ten kousek klíštěte u ní v těle zůstane - byť velmi malý. Prosím jaký je váš názor? Předem děkuji.
Dobrý den,pokud se ranka hojí, rozhodně už s ní nic nedělejte, většinou dojde k bezproblémovému zahojení, někdy dojde k vyloučení zbytku klíštěte ( podobně jako vyhnisá malá tříska )aniž byste si toho museli všimnout. S pozdravem P. Schneiderová
Vloženo: 12.05.2010, 02:16:53 | dotaz_ Jana | odpověď_
Dobrý den. Dcerka (věk 1,5roku) klíště v hlavě, bohužel se nám ho nepodařilo vyndat a hlavička zůstala. Volali jsme na pohotovost kde nám řekli že to stačí vydenzifikovat a pozorovat zda se neobjeví skvrnka,otok, že oni s tím stejně nic neudělají, že jí to vyndavat nebudou. Své tvrzení opírali o nařízení hygienické stanice. Máme stále strach, aby dcerka neměla následky. Dříve se to vyřezávalo. Je to správný postup co nám radili? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,radili Vám správně, toto je správný postup. Ve většině případů dojde k bezproblémovému zhojení. Pouze kdyby ranka začala hnisat, samozřejmě vyhledejte lékaře.Pokud klíště ještě máte, můžeme Vám ho vyšetřit, zda nebylo infikované. S pozdarvem. P. Schneiderová
Vloženo: 10.05.2010, 11:01:27 | dotaz_ Zdeněk | odpověď_
Odstranil jsem si kliste a vytvoril se mi kolem zarudly flek ktery se dosti zvetsil a nevim zdali je nutne navstivit lekare.
Dobrý den, pokud se červená skvrna zvětšuje, vyhledejte lékaře. Jinak boreliová skvrna není bolestivá, má pomerně ostré okraje a světlý střed. Pokud jste klíště nevyhodil, můžete nám ho poslat na vyšetření, zda bylo infikované a zda tím pádem hrozil přenos infekce. S pozdarvem. Ing. schneiderová
Vloženo: 05.05.2010, 10:14:31 | dotaz_ Alena Mazáčová | odpověď_
Dobrý den,
štípla mě do levého předloktí velká vosa,spíše to byl sršeň. Ještě ten den se mi kolem vpichu vytvořila velká červená skvrna o průměru 10x 5 cm.Byla teplá a velmi bolestivá. Po přiložení tvarohu s cibulí horkost postupně odešla.Lékařka
mi nasadila antibiotika s podezřením na boreliozu. Červená skvrna je pořád stejná již desátý den. Pokud se prokáže borelioza, jaká by měla být dávka antibiotik ,aby nedošlo k chronickému průběhu nemoci? Děkuji za odpověď
Dobrý den,přenos boreliozy štípnutím vosy (ani jiným hmyzem )nebyl, pokud je mi známo, nikdy prokázán.Pokud se červená skvrna jevila jako boreliová (není bolestivá, má ostré okraje a světlý střed ), je možné, že jste měla klíště, kterého jste si nevšimla ( larvy a nymfy jsou opravdu velmi malé) a se štípnutím vosy by v tomto případě vytvoření skvrny nemělo souvislost.Obecně je doporučována antibiotická léčba v prvním stádiu boreliozy 14 dní. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 05.05.2010, 08:57:43 | dotaz_ Petra Stahlová | odpověď_
Dobrý den, můj 5letý syn měl před týdnem a půl klíště u prsa, šlo špatně vyndat. Doteď tam má červenou tečku a včera mu začalo hnisat pravé oko, ale po podání Opthalmo Septonexu už nehnisá. Může to mít souvislost s tím klíštětem? Mám ho radši nechat vyšetřit? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, souvislost nepředpokládám.Pokud chcete vyšetřit klíště,jestli bylo infikované a hrozí přenos onemocnění, můžete nám ho poslat do laboratoře.Případné vyšetření syna (odběr krve)pokud nebude mít zdravotní potíže doporučuji cca za 6 týdnů od přisátí klíštěte, teprve po této době se tvoří v těle protilátky. s pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 27.04.2010, 05:35:56 | dotaz_ Veronika Nováková | odpověď_
Dobrý den, v neděli jsem si odstranila klíště, včera jsem ráno zvracela,bolí mne pořád hlava a oči a jsem unavena.Mohou to být začínající příznaky onemocnění z klíštěte?
moc děkuji za odpověď
Nashledanou
Dobrý den,může se jednat o onemocnění klíšťovou encefalitidou, ale četnost tohoto onemocnění je poměrně nízká.Pokud jste klíště nezlikvidovala,můžete ho zaslat na vyšetření,to by Vám dalo přesnější informaci o možné nákaze. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 17.04.2010, 08:47:07 | dotaz_ Jiří Dvořák | odpověď_
Dobrý den
Omlouvám se ale teď jsem četl, že klíštová encefalitida se dá zničit při 75-80 °c při pasterizaci mléka a tak mě napadlo jestli Je Možné, že hodinový pobyt v sauně kde je asi 90°C by mohl tento virus zničit?
DĚKUJI ZA OBĚ ODPOVĚDI
Dobrý den, určitě toto nedoporučuji, naopak pro to aby nedošlo k pomnožení viru v organismu v případě nakažení, je důležité dodržovat klidový režim, vyhnout se stresu a podpořit obranyschopnost organismu vitamíny. Saunu lze doporučit pouze v případě, že jste zdráv a nemáte žádné projevy onemocnění. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 17.04.2010, 08:02:59 | dotaz_ Jiří Dvořák | odpověď_
Dobrý den
Jen sem se chtěl zeptat, jestli mám klíšťovku, když jsem před týdnem chytil klíště a teď jsem nemocný. (bolest hlavy, škrábání v krku, rýma). Nevím jestli mám jít k lékaři, protože to možná stím klíštětem vůbec nesouvisí a mám jen chřipku.
Dobrý den, že máte "jen" chřipku je velmi pravděpodobné,pokud však budete mít pochybnosti (vysoké horečky,těžší průběh onemocnění ) lékaře vyhledejte a informujte o klíštěti z důvodu vyloučení onemocnění klíšťovou encefalitidou. V případě, že se Vám v místě přisátí klíštěte objeví červená skvrna,vyhledejte lékaře okamžitě,mohlo by se jednat o onemocnění lymskou boreliozou a bylo by nutno zahájit antibiotickou léčbu.Protilátky v krvi lze stanovit až cca 5 týdnů po přisátí klíštěte.S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 07.04.2010, 11:41:56 | dotaz_ Marie Zikmundová | odpověď_
Rozšlápla jsem v kuchyni napité odpadlé klíště. Hned jsem na to nepřišla.Pochodila jsem zřejmě celý byt.Po zjištění jsem umyla dlažbu.Jak dlouho může vir přežít v koberci? Jak by se projevila nemoc bez místa kousnutí?
Dobrý den,že by došlo k přenosu onemocnění tímto způsobem je vysoce nepravděpodobné, v případě boreliozy prakticky nemožné. S pozdravem.
Ing. Schneiderová
Vloženo: 11.03.2010, 08:13:47 | dotaz_ Lenka | odpověď_
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda se mohu očkovat proti klíštové encefalitidě, když mám boreliozu cca 6let. Průběh nemoci jsem měla komplikovaný, jelikož s léčbou se začalo dlouho, dodnes mám zdravotní potíže, které mi brání využívání plnohodnotného života.
Děkuji.
Dobrý den, v tomto Vám může poradit pouze Váš ošetřující lékař, který detailně zná Váš zdravotní stav. S pozdravem. Ing. schneiderová
Vloženo: 25.02.2010, 11:29:47 | dotaz_ Bohumila Dastychová | odpověď_
Používání repelentů
Dobrý den, mám dotaz trošku z jiného soudku. Mám dvě malé děti, jsem s nimi na mateřské. Od jara do podzima budou trávit čas na naší velké zahradě u lesa. Je bezpečné používání repelentů a podobných přípravků (přímo na kůži malých dětí), aplikace se musí dle návodu opakovat třeba po několika hodinách? To abych je v tom koupala. Loni měl jen náš 4-letý syn 10 klíšťat, většinou ve vlasech, už jsem zoufalá. Slyšela jsem, že by jako prevence mohl posloužit vitamín B, vylučovaný potem? prý klíšťatům nevoní. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,vitamín B má skutečně mírně odpudivé účinky,jeho použití můžete vyzkoušet ( nejlépe v přírodní formě,např.Pangamin).Co se týče repelentních přípravků, jejich použití není škodlivé, jinak by nebyly schválené, ale mohou působit dráždivě, doporučuji je používat zejména na boty a ponožky (klíště se zachytí na obuvi a poté hledá nejlepší místo na přisátí,ve vlasech se přisává často).Důležitá je také každodenní pečlivá kontrola,pokud je klíště vytaženo do 24 h,velmi se snižuje riziko přenosu infekčních onemocnění. S pozdravem. Ing.Schneiderová
Vloženo: 12.02.2010, 07:16:52 | dotaz_ skodová marie | odpověď_
Dobrý den,mám dotaz,v létě měl manžel přisáte klíště,místo přisátí vypadalo dost velký červený flek s bílým flíčkem uprostřed,lékařka mu odebrala krev asi po týdnu a nezjistila prakticky nic. Nyní se dozvídám od Vaších odpovědí,že za krátkou dobu to nefunguje. Dostal sice nějaká antibiotika ovšem začal mít kloubní problémy,bolesti rukou,hučení v hlavě a má zvýšený krev.tlak . Byl na vlastní žádost na druhém krev.odběru a údajně je prý v pořádku. Já se ptám ,zda je možné si nechat krevní odběry udělat někde jinde a na jakém pracovišti,moc k paní doktorce nemám důvěru a zda může jít jen tak bez doporučení.Moc děkuji za odpověd,pěkný den
Dobrý den,můžete se zkusit domluvit na odběrech na nějaké hygienické stanici ( dle místa bydliště ), případně na Státním zdravotním ústavu nebo na specializovaném pracovišti pro léčbu boreliozy. S pozdarvem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 04.01.2010, 05:58:08 | dotaz_ Jiri Slik | odpověď_
Dobry den.Jsem tyden po preleceni antibiotiky,jelikoz jsem mel zvysene protilatky po krevnich testech (kliste jsem mel zacatkem rijna).Mel jsem vyrazku po celem tele tzv.erytherm, ktera po atb zmizela,ale mezitim se mi udelali velke cervene fleky,ktere se olupuji, po zmacknuti vypada kuze jak cigaretovy papir a maji kruhovity tvar...Nejvice na predlokti a v obliceji...Muze jit o nejakou chronickou formu boreliozy? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,že by se chronická forma boreliozy,projevovala způsobem který popisujete je velmi málo pravděpodobné, samozřejmě by Vás měl ale vyšetřit lékař, zjistit pravou příčinu problémů, případně nasadit léčbu. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 01.12.2009, 02:49:39 | dotaz_ Josef Hunk | odpověď_
Druhý můj dotaz se týká: Čím je způsobeno nadměrné přichytávání klíšťat. Vždy po procházce lesem či trávou na sobě vždy najdu několik lezoucích kl. Přitom jiné osoby zcela nic. Existuje nějaká účinná preventivní ochrana? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,bohužel lidově řečeno, zřejmě klíšťatům více "voníte".Jako prevenci lze doporučit obecná pravidla ochrany, tj.pevnou obuv, dlouhé světlé kalhoty a používání repelentních přípravků proti klíšťatům ( na boty a nohy )a po každé procházce v lese nebo vysoké trávě se pečlivě prohlédnout. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 01.12.2009, 02:31:32 | dotaz_ Josef Hunk | odpověď_
Dobrý den. Pociťuji nepříjemné svědění i po roce a pul odstraněném klíštěti z předloktí levé ruky. Rána je i po tak dlouhé době stále vidět. Občas však zmizí ale při nachlazení se opět objeví. Podle praktického lékaře se jedná o alergickou reakci. Je mi 33 let a cítím se zdráv. Zajímalo by mne, jest-li se nejedná o nějaké onemocnění. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,doporučujeme nechat si udělat kontrolní odběr krve na stanovení protilátek na borelie,výsledky vyšetření dají vašemu lékaři více informací o případném onemocnění boreliozou.S pozdravem Ing. Schneiderová
Vloženo: 11.11.2009, 02:55:23 | dotaz_ Kamila Příkopová | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobrý den,vcera jsem svému dvouletému synovi našla klíště.Ranku jsem ale vydezinfikovala ještě před vytažením klíštěte.Lze klíště ještě poslat na analýzu nebo je už znehodnoceno?Syn se při vytahování hodně bránil,je možné,že klíště prasklo,je velká pravděpodobnost případné nákazy,pokud bych se klíštěte dotkla?Jsem v 17.tt.Děkuji za odpověd'.
Použití dezifekce nevadí provedení analýzy. Klíště je možné poslat na analýzu i po poměrně dlouhé době (několik dnů). Přenos infekce dotykem není zatím nijak statisticky podložen a je málo pravděpodobný. Ve Vašem případě navíc bylo místo i klíště dezinfikováno takže bych se ničeho neobával.
Vloženo: 10.11.2009, 12:05:23 | dotaz_ Eva Hejnová | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobrý den,
chtěla bych poděkovat za odpověď na můj předešlý dotaz a ráda bych se ještě zeptala na Váš názor. Dcerka má 2 roky a chtěla bych ji nechat očkovat proti klíšťatům, dětská doktorka mi to však nedoporučila, protože se objevuje u tak malých dětí hodně vedlejších účinků, a že nejlepší by to bylo až v předškolním věku. Jelikož bydlíme v rodinném domku (sev. morava), navíc u lesa a máme 2 psy, ze kterých klíšťata také rády přelézají, i přesto, že mají obojky, stále nad tím uvažuji, ale nechtěla bych příliš zatěžovat organismus dcery. Ráda bych znala i názor jiného odborníka. Mockrát děkuji za odpověď a přeji příjemný den Hejnová
Jde spíše o osobní přístup k problému. Proti klíšťové encefalitidě je možné očkovat od stáří jednoho roku. Nicméně v obecné rovině souhlasím s Vaší ošetřující lékařkou. V konkrétním případě Vaší dcery však nikdo nezaručí, že infikována nebude. Pro orientaci uvádím, že klíšťovou encefalitidou je nakaženo zhruba 1 až 2 klíšťata ze sta. Boreliozou je nakaženo 20 až 30% tzn. každé cca čtvrté klíště. Očkování proti borelioze u nás neexistuje.
Vloženo: 01.11.2009, 01:15:16 | dotaz_ helena | odpověď_
dobrý den,ráda bych se dozvědela zda je možné
zjistit klíštovou encefalitidu po měsíčním zákusu
z krevního rozboru?děkuji vám.
Dobrý den, stanovit protilátky na borelie v krvi je možné až po 4-6 týdnech od přisátí klíštěte.S pozdravem.Ing. Schneiderová
Vloženo: 31.10.2009, 04:54:10 | dotaz_ helena | odpověď_
dobrý den chci se zeptat zda je možné poslat na vyšetření měsíc staré klíště které mám ve skleničce.
mám již 5 dnů náběh jakoby na chřipku a potíže zase rychle mizí.nevím co se děje.mám strach.děkuji za odpověd
Dobrý den, klíště na vyšetření poslat lze, stanovujeme DNA jednotlivých mikroorganismů a toto je možné i po poměrně dlouhé době. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 31.10.2009, 04:41:11 | dotaz_ helena | odpověď_
mohu poslat klíšťě na vyšetření když je měsíc staré
a mám ho ve skleničce?
Dobrý den, klíště na vyšetření poslat lze, stanovujeme DNA jednotlivých mikroorganismů a toto je možné i po poměrně dlouhé době. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 30.10.2009, 09:59:40 | dotaz_ Kamila Příkopová | odpověď_
Dobrý den,vcera jsem svému dvouletému synovi našla klíště.Ranku jsem ale vydezinfikovala ještě před vytažením klíštěte.Lze klíště ještě poslat na analýzu nebo je už znehodnoceno?Syn se při vytahování hodně bránil,je možné,že klíště prasklo,je velká pravděpodobnost případné nákazy,pokud bych se klíštěte dotkla?Jsem v 17.tt.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, klíště na vyšetření poslat lze, stanovujeme DNA jednotlivých mikroorganismů a toto je možné i po poměrně dlouhé době. Pravděpodobnost Vaší nákazy je velmi malá, dalo by se říct, že téměř vyloučená.S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 21.10.2009, 09:29:46 | dotaz_ Adam Hanák | odpověď_
Naše dvouletá dcera měla na sobě tři klíšťata, je nutné dělat analýzu u každého zvlášť nebo dohromdy a jak to budu platit?
Dobrý den, doporučujeme udělat analýzu ze směsného vzorku všech tří klíšťat a platit budete samozřejmě také jen jednou za každou analýzu, kterou si objednáte(borelioza, encefalitida, ehrlichioza). Ing. Schneiderová
Vloženo: 21.10.2009, 09:27:40 | dotaz_ Adam Hanák | odpověď_ ing. Václav Filištein
Naše dvouletá dcera měla na sobě tři klíšťata, je nutné dělat analýzu u každého zvlášť nebo dohromdy a jak to budu platit?
Zaslaná klíšťata je samozřejmě možné (logické) analyzovat jako jeden vzorek. Platba za objednaná vyšetření je tak stajná jako za jedno klíště.
Vloženo: 09.10.2009, 10:01:50 | dotaz_ Edita Gargelová | odpověď_
Dobrý den,
před pár týdny jsem hned po příchodu z lesa našla přisáté klíště na břiše-bylo malé jako saze. Hned jsem ho vytáhla. Můžu být infikovaná nějakou nemocí? V okolí přisátí klíštěte nebyla žádná skvrna, zkrátka vůbec nic viditelného. V současné době jsme často unavená a občas mě bolí před spaním svaly nebo klouby-neumím to rozlišit-může to ale samozřejmě souviset s něčím jiným. Musím si nechat odebrat krev nebo je to zbytečné? Mám totiž panickou hrůzu z braní krve.
Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
S pozdravem
Edita Gargelová
Krátká doba přisátí klíštěte významně snižuje riziko přenosu infekce i v případě, že by klíště bylo infikováno. Takže přenos infekce ve Vašem případě je málo pravděpodobný, ale samozřejmě nemůže být vyloučen.Pokud byste klíště měla schované, můžeme Vám ho analyzovat i poměrně po dlouhé době, neboť stanovujeme DNA jednotlivých patogenů a ta degraduje velmi pomalu. Pokud již klíště nemáte a Vaše potíže budou přetrvávat, odběru krve se zřejmě nevyhnete, protilátky na borelie se tvoří v těle až 6 týdnů, teprve poté je možné je v krvi stanovit a samozřejmě Vaše potíže mohou mít i jinou souvislost. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 09.10.2009, 09:10:38 | dotaz_ Lenka | odpověď_
Dobrý den, po třech týdnech po odstranění klíštěte se mi udělala červená skrvrna. Ihned jsem šla k lékaři, který mi nasadil antibiotika po dobu 4 týdnů, ale na vyšetření krve, zda se jedná o boreliozu jdu až za 2 týdny. Není předčasné užívání antibiotik, když se borelioza zatím nepotvrdila? Děkuji
Lékař v tomto případě určitě postupoval správně, vytvoření tzv. boreliové skvrny je jednoznačným důvodem pro zahájení antibiotické léčby, má větší vypovídací hodnotu než stanovení protilátek, které se v těle tvoří až 6 týdnů, tzn. v této době by ještě nemusely být stanoveny, přesto že u Vás toto onemocnění s největší pravděpodobností probíhá.Včasnost nasazení ATB u onemocnění boreliozou je zásadní pro vyloučení pozdějších komplikací. S pozdravem Ing. Schneiderová
Vloženo: 08.10.2009, 08:22:30 | dotaz_ Eva Hejnová | odpověď_
Dobrý den, dnes jsem své dcerce-23 měsíců našla na zádech klíště. Zřejmě bylo přisáté zhruba 20 hodin, po vytažení má dcerka již několik hodin zarudlý světlý flíček asi ve velikosti koruny. Je možné, že je to pouze reakce na kousnutí? A je nutné ji brát na odběry krve? Předem děkuji za odpověď. Hejnová
Je velmi pravděpodobné, že flíček je pouze reakce na kousnutí, pokud by se však flíček během nejbližších dnů zvětšoval, vyhledejte lékaře. Pokud si klíště zašlete k nám do laboratoře, můžeme vyšetřit, zda bylo klíště infekční a zda tedy hrozí nějaké riziko přenosu infekce. Odběry krve na stanovení protilátek lze udělat přibližně 6 týdnů po vyjmutí klíštěte, do té doby ještě nejsou protilátky v krvi vytvořeny. Pokud bude klíště negativní, odběry krve dělat nemusíte. s pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 07.10.2009, 07:08:06 | dotaz_ Romana Malá | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobrý den, před týdnem jsem svému příteli našla na zádech klíště které bylo zakouslé, ale mrtvé, a ani nebylo nasáté. Nevím jak dlouho ho tam měl. Klíště sem odstranila a měl tam červený flíček. Dnes je to už osmý den po vytažení a místo je stále víc zarudlé a flíček se zvětšuje. Mám ho donutit jít k doktorovi? Děkuji
Dobrý den, tzv. červená skvrna, která charakterizuje první stadium onemocnění mívá světlý střed a tmavé okraje a zvětšuje se. Mohlo by se sice jednat i pouze o reakci pokožky v místě ranky, ale v každém případě bych onemocnění nepodceňoval a lékaře bych navštívil, případně bych požádal o kontrolní odběr krve pro stanovení příslušných protilátek. Imunodiagnostiku ( stanovení protilátek v krvi )lze však odpovědně provést až cca 4 až 6 týdnů po napadení klíštětem,dříve nemusí být protilátky ještě vytvořeny. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 06.10.2009, 02:53:56 | dotaz_ radka styrska | odpověď_ ing. Václav Filištein
dobrý den maminka byla včera propuštěná z nemocnice kde ležela týden diagnoza klíš.encefalitída je slabá celkově jí není dobře prodělala zánět mozkových blan je naděje že se její stav zlepší a na kolik co trvalé následky jaké nás čekají jak jí mužeme pomoci
Dobrý den, onemocnění má u každého jedince individuální průběh. Stav, který popisujete není však nikterak neobvyklý a zlepšení je velmi pravděpodobné. Rekonvalescence může ale trvat velmi dlouhou dobu. Bližší informace Vám může podat jedině ošetřující lékař, který je obeznámen s konkrétním zdravotním stavem pacienta. S V. Filištein
Vloženo: 02.10.2009, 08:51:27 | dotaz_ Veronika | odpověď_
Dobrý den,před chvílí jsem synovi vytáhla klíště,ale asi mi tam ještě kousek hlavičky zůstal,kolem ranky je to trochu zarudlé,mám s ním jít k doktorovi,aby mu zbytek odstanil?děkuji

Nic se neděje,ranka se sama během pár dní zahojí (kousek hlavičky nevadí).Lékaře vyhledejte pouze pokud by nastaly komplikace při hojení, zanícení ranky, horečka apod.,ale komplikace jsou velmi málo pravděpodobné. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 01.10.2009, 06:21:37 | dotaz_ Kozakova | odpověď_
Dekuji vam za odpoved pani Schneiderova.Kliste bylo dost male.Malo nasate.A v byte mame docela vlhko.Hlavne v zime.Tak doufam ze uschne.S pozdravem Kozakova
Pokud bylo klíště malé, nenasáté, ještě více se snižuje jeho šance na přežití,ani vyšší vzdušná vlhost v bytě není dostačující ( klíště si potřebuje zalézt - travní porost, který nevysychá ). S pozdravem ing Schneiderová
Vloženo: 30.09.2009, 03:12:10 | dotaz_ Kozakova | odpověď_
Dobry den mam dotaz nas pes mel kliste a v byte vypadlo a nemuzem ho najit.Jak dlouho zije kdyz odpadne a jestli se znova prisaje na nekoho z nas.Bylo cerstve prinesene.mam tri deti a mam strach.Dekuji
Riziko, že by se klíště znovu přisálo v bytě je velmi malé (záleží na tom, zda bylo nasáté, zda to byl dospělec nebo jiné vývojové stadium apod.), jak dlouho přežije také nelze s určitostí říct pokud nemáme více informací, ale vzhledem k tomu, že v bytě jsou pro klíště nepříznivé podmínky (zejména chybí vlhkost), s největší pravděpodobností nepřežije (uschne). S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 29.09.2009, 09:42:03 | dotaz_ Jelínková | odpověď_
Dobrý den,
včera po návratu z výletu na chatu Filipka u obce Hrádek v Beskydech jsem našla synovi klíště. Měl ho přisáté max. 4 hodiny. Zajímalo by mě, zda jsou nyní v této oblasti klíšťata infikovaná. Děkuji za odpověď
Bohužel,infikovaná klíšťata se vyskytují ve všech oblastech ČR,takže nelze vyloučit ani Vámi uváděnou oblast. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 16.09.2009, 11:43:43 | dotaz_ Věra | odpověď_ Ing. Václav Filištein
Dobrý den. Ráda bych věděla jestli souvisí vyšetření na borelie nejak s Bechtěrevovou nemocí a co je vyšetření HLA B 27. Děkuji
Přesná příčina Bechtěrevovy nemoci zůstává stále nejasná. Již dlouho je však známa souvislost, která existuje mezi výskytem nemoci a přítomností antigenu HLA-B27. HLA antigeny jsou molekuly na povrchu buněk, podle kterých imunitní systém rozeznává vlastní buňky od cizích.

Nejrůznějších HLA antigenů existuje velké množství a antigen HLA-B27 se vyskytuje přibližně u 7 % obyvatel České republiky. U bechtěreviků jej lze prokázat až v 90 % případů. U osob s antigenem HLA-B27 je pravděpodobnost onemocnění až 300krát vyšší oproti osobám, které tento antigen nevlastní. Přítomnost antigenu HLA-B27 však ještě neznamená, že budete Bechtěrevovou nemocí postiženi, jedná se pouze o zvýšené riziko.
Onemocnění je dosud označované jako neinfekčního původu, vztah mezi infekční boreliozou a touto nemocí mi není znám. S pozdravem V. Filištein
Vloženo: 15.09.2009, 08:47:02 | dotaz_ Pravoslav Toman | odpověď_ ing. Václav Filištein
Jak dlouho po napadení má smysl posílat klíště do vašílaboratoře na vyšetření?
První příznaky onemocnění se pohybují od několika dnů do několika týdnů. Dalo by se říci, že pokud člověk v této době onemocní nemá smysl klíště do laboratoře posílat. Problém je však např. u boreliozy, kdy můžete onemocnět (první stadium nemoci)aniž by jste příznaky zaznamenal. Informace o pozitivitě klíštěte na přítomnost borrelií je tak pro Vás cenná i po několika týdnech. Na základě pozitivní analýzy můžete požádat Vašeho lékaře o odběr krve a stanovení protilátek, které buď vyloučí nebo potvrdí, zda jste onemocněl či ne. Přechod onemocnění do druhého stadia bez příznaků zaznamenání stadia prvního je poměrně častým jevem. Léčba druhého stadia nemoci je však již mnohem komplikovanější. Hezký večer V. Filištein
Vloženo: 10.09.2009, 09:28:01 | dotaz_ Věra Morávková | odpověď_
Dobrý den, před třemi lety jsem měla boreliozu a nyní jsou už výsledky negativní. Chtěla jsem se zeptat, jestli jsem už teď proti další nákaze chráněná, jestli si mé tělo vytvořilo protilátky. Děkuji za odpověď.
Bohužel, v připadě boreliozy neplatí, že si Vaše tělo vytvořilo protilátky a Vy už nemůžete znovu onemocnět. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 08.09.2009, 09:50:32 | dotaz_ Jana Sklenářová | odpověď_ ing. Václav Filištein
Dobrý den, moje obvodní lékařka odmítla předepsat antibiotika mému 4 letému synovi pouze na základě informace vaší laboratoře o pozitivním testu infekčnosti klíštěte na boreliózu. Důvodem je prý zbytečné nadužívání antibiotik v okamžiku kdy ještě nemoc nepropukla. Co mámdělat?
Vyšetření infekčnosti klíštěte je prováděno v mnoha nejen evropských zemích právě z důvodu preventivního nasazení antibiotik. Studie zahraničních odborníků (např.USA)doporučuje pro určité skupiny obyvatel při napadení klíštětem ( bez ohledu zda bylo infekční či nikoliv) jednorázové podání antibiotik (doxycyklin). Jednorázové preventivní ošetření v případě infekčního klíštěte zabraňuje mnohonásobně delšímu podávání antibiotik (14 až 21) dní v případě prvního stadia onemocnění. Riziko nezachycení prvního stadia a přechod do dalších stadií onemocnění je z hlediska špatné kvality života s chronickou boreliozou značné o velkém následném užívání antibiotik nemluvě. Nechť paní doktorka zváží co je přednější.
Hezký večer V. Filištein
Vloženo: 07.09.2009, 12:19:08 | dotaz_ sylva zahradkova | odpověď_ Ing. Václav Filištein
Dobrý den,
objevila jsem na internetu elektronický obojek na psa proti klíšťatům, komárům apod. Lze klíště opravdu odradit vysíláním nějaké frekvence nebo je to úplná blbost?
Děkuji moc za odpověď....
Teoreticky to možné je ale osobně si myslím, že kdyby existoval účinný jednoduchý elektronický způsob bez vedlejších vlivů na psa byla by nabídka přístrojů tohoto druhu velmi široká a nejen pro psy. Bohužel si myslím, že zůstaneme u insekticidů v obojku a repelentů. V. Filištein
Vloženo: 01.09.2009, 08:01:35 | dotaz_ Rostislav Nedoma | odpověď_
Můžu zaslat do laboratoře i mrtvé klíště? Resp. přetržené?
Můžete, pro analýzu na základě stanovení DNA není podstatné, zda je klíště živé nebo mrtvé. V případě přetržení klíštěte, potřebujeme "zadeček" klíštěte.S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 24.08.2009, 08:37:53 | dotaz_ Barbora | odpověď_
Dobry den,jsem ve 34tt.Nasla jsem si prisate kliste po cca 20h.Chtela bych se zeptat na pravdepodobnost nakazy encefalitidou - kliste jsem chytla u Rozmitalu pöd Tremsinem.Cetla jsem,ze Pribramsky kraj je jednim z ohnisek nakazy,ale asi spise oblast u Vltavy,Slap.atd.?Je mozne se v tehotenstvi nechat doockovat?Cetla jsem o moznosti doockovani do 96h po prisati.Dekuji za odpoved.Barbora
Dobrý den,postexpoziční profylaxe (ochrana po přisátí)očkováním proti klíšťové encefalitidě se obvykle nedoporučuje ( ani v případě, že byste nebyla těhotná ), protože protekce po očkování může být dosažena až několik dní po inkubační době onemocnění.Pravděpodobnost nákazy klíšťovou encefalitidou je poměrně nízká,infekčnost klíšťat se pohybuje cca do 3% (na boreliozu kolem 20% )a ani v případě, že klíště bylo infikované,nemusí dojít k přenosu infekce.Pokud si zašlete klíště k nám do laboratoře,sdělíme Vám obratem,zda bylo infikované či ne.Co se týče lokalizace výskytu infikovaných klíšťat,nelze bohužel vyloučit žádné území ČR.S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 25.07.2009, 03:45:08 | dotaz_ Michal Janačík | odpověď_ Ing. Schneiderová
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,kdybych si omylem při holení "oholil" neinfikované klíště,stalo by se mi něco?Děkuji Janačík
S největší pravděbodobností se Vám nic nestane, stejně jako když se Vám klíště při vyndavání přetrhne a zůstane v rance hlavička, která za nějakou dobu "vyhnisá" a ranka se zahojí. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 23.07.2009, 10:42:04 | dotaz_ | odpověď_ Ing. Schneiderová
Dobrý večír chtěl bych se zeptat co se muže stát,když jsem měl 14 klištat a jendo jsem tam měl 6 dní.děkuji

Počtem přisátých klíšťat se samozřejmě zvyšuje riziko, že některé z nich bylo infikováno a tudíž může přenášet boreliozu, encefalitidu, ehrlichiozu atd., to ale samozřejmě neznamená, že k přenosu infekce musí dojít. Pokud klíště, které jte měl 6 dní bylo negativní, nic se nestane, pokud bylo pozitvní, opět se dobou přisátí zvyšuje riziko přenosu infekce. S pozdravem ing. Schneiderová
Vloženo: 14.07.2009, 03:37:50 | dotaz_ Miroslav Grégr | odpověď_
Dobrý den, existuje nějaký potřik na hubení hmyzu, který by byl účinný i na klíšťata. Chtěl bych, třeba i pravidelně, postříkat malou zahrádku, abychom nebyli opět napadeni klíštětem.

Díky za odpověď.
Dobrý den, prostředek dle našich informací existuje, jeho název je K-Othrine 25 SC, výrobce: Agrobio. Doporučujeme však kontaktovat výrobce ohledně podrobných informací o použití přípravku. S pozdravem. Ing. Schneiderová
Vloženo: 13.07.2009, 09:06:07 | dotaz_ Kulendík | odpověď_ Václav Filištein
Dobrý den, mám dotaz. Dne 11.7.2009 jsme byli na houbách v Horní Lomné na Jablunkovsku - Moravskoslezský kraj. Po průchodu zatravněným pozemkem -cca 1 m vysoké traviny a na kraji lesa jsme zaznamenali na sobě spostu klíštˇat, alespoň dle mého názoru. Byli i ve vlasech, ale jejich barva byla spíš dohněda než černá a měli 2 menší křidélka, jinak tvarem i velikosti, včetně končetin a hlavy odpovídali normálním klíšťatům. Let zvládali na malou vzdálenost. Je možné že by to byla klíštˇata, případně jejich královny třeba po vyrojení jako u mravenců apod.? Děkuji za odpověď, Kulendík, Karviná.
Pravděpodobně se jednalo o cizopasnou mouchu zvanou Kloš jelení (Lipoptena cervi) – tzv. lojnice. Na první pohled připomíná okřídlené klíště. V lesích cizopasí na spárkaté zvěři ale může být nepříjemný i člověku. U nás žije 16 druhů klošů. Kromě nepříjemností se zamotáváním do vlasů případně i s bolestivým kousnutím klošové ničím člověka neohrožují.
Vloženo: 08.06.2009, 12:35:43 | dotaz_ Zuzana Bečková | odpověď_ Ing. Václav Filištein
Dobrý den, včera jsem si vytáhla malé klíště, ale ranka je zarudlá a svědí. Bohužel jsem klíště už spláchla. Můžu se nechat otestovat a kdy a kde? Díky Z.B
Pravděpodobně se jedná pouze o reakci kůže na přisátí klíštěte. Kdyby se však skvrna zvětšovala, mohlo by se jednat o jeden z příznaků 1.stadia lymské boreliozy, což je červená skvrna (erythema migrans), která má obvykle průměr několik centimetrů, světlý střed a ostrý tmavý okraj. Dalšími příznaky mohou být bolesti hlavy, kloubů i zvýšená teplota. Příznaky se mohou objevit již za několik dnů ale i týdnů. Pokud máte některý z těchto příznaků,vyhledejte neprodlenně lékaře, aby mohl potvrdit nebo vyloučit onemocnění a případně nasadit antibiotickou léčbu. Kontrolní odběr krve se provádí cca 6 týdnů po napadení klíštětem, kdy už lze stanovit protilátky.
Vloženo: 18.05.2009, 11:33:23 | dotaz_ František Weber | odpověď_ Ing.Václav Filištein
Je aktivita klíšťat v letošním roce vyšší než v tom předchozím? Děkuji za odpověd.
V letošním roce se podle prvních informací zdá aktivita klíšťat podstatně vyšší. Je ovšem velice závislá na počasí (především na teplotě a vlhkosti vzduchu). Hezký den, V.F.
Vloženo: 18.05.2009, 11:29:03 | dotaz_ Martin Novák | odpověď_ Ing.Václav Filištein
Jak rychle po odeslání klíštěte do laboratoře dostanu odpověd?
Dobrý den, do 5 pracovních dnů Vám bude poskytnuta informace o lab. výsledcích. Hezký den, V.F.
Zjistěte, zda bylo klíště infikované

IXOSafe - bezpečné odstranění klíštěte

Kam posílat vzorky?

Vzorky klíšťat posílejte na adresu:

Gen-Trend s.r.o.

Laboratoř molekulární biologie

Hůry 149

373 71 Rudolfov


Konzultační linka:

Tel: 608 636 119, 602 156 577

Více informací o infekčnosti klíštěte a riziku onemocnění zde.

Sociální sítě

Zajímavé odkazy na naše internetové portály:

Více o společnosti GEN-TREND s.r.o. naleznete na webu www.gentrend.cz.

Více o vyšetření paradentózy a rizik s ní spojených naleznete na webu www.paradentoza-prevence.cz.